Calitatea somnului scade pe masura ce inaintam in varsta

Obiceiurile in materie de somn se schimba odata cu trecerea timpului pentru majoritatea persoanelor, dar o noua analiza sugereaza ca unele persoane in varsta isi pierd capacitatea de a avea un somn profund si odihnitor.

Iar acest lucru are consecinte asupra sanatatii, sustine autorul analizei, Bryce Mander, cercetator la Universitatea din California, Berkeley. Somnul „fragmentat” a fost asociat cu numeroase afectiuni medicale, inclusiv depresie si dementa, a precizat Mander. Persoanele cu un somn fragmentat se trezesc de multe ori pe parcursul noptii si nu beneficiaza de perioade de somn profund.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Potrivit spuselor lui Mander, afectiunile medicale sau tratamentele pentru acestea, pot provoca  intr-adevar, probleme cu somnul. Dar somnul de slaba calitate poate contribui la agravarea bolii, a mai adaugat acesta.

Un exemplu ar fi dementa. Cercetarile sugereaza ca exista o legatura „bi-directionala” intre intreruperile de somn si dementa, sustine Joe Winter, un alt cercetator de la Universitatea din Berkeley care a participat la analiza. Cu alte cuvinte, dementa cauzeaza deseori probleme cu somnul; la randul sau, somnul de slaba calitate poate accelera pierderile de memorie si degradarea altor capacitati mentale. Winter sustine ca studiile pe animale sugereaza ca somnul profund „curata” creierul de proteinele beta-amiloide, care se acumuleaza la persoanele care sufera de dementa. Prin urmare, vorbim despre „un cerc vicios” afirma Winter, intre dementa si somnul de slaba calitate. 

 

 

Si alte afectiuni ar putea fi asociate cu cercuri vicioase similare, sustine Mander. Acesta a subliniat totusi ca anumite schimbari ale obiceiurilor in materie de somn sunt perfect normale. Este binecunoscut ca persoanele in varsta sunt predispuse sa „se culce devreme si sa se trezeasca devreme”.  Este posibil sa doarma mai putin decat in tinerete. Cercetatorii sunt de parere ca acest lucru este normal.

„Nu vrem sa va panicati ca daca dormiti mai putin decat obisnuiati, veti dezvolta dementa” a spus Mander. Dar, a mai adaugat acesta, este important ca somnul sa fie perceput ca unul dintre factorii esentiali pentru un stil de viata sanatos, impreuna cu sportul si un regim alimentar echilibrat. De fapt, Mander a subliniat ca sportul practicat regulat ne mentine sanatosi pentru ca sustine un somn de calitate.

„De ce unele persoane imbatranesc „mai frumos” decat altele?” intreaba acesta. „Suntem de parere ca somnul reprezinta unul dintre factori”.Dr. Sanjeev Kothare, expert in domeniul somnului, care nu a participat la studiu, sustine ca somnul de slaba calitate are consecinte „evidente” asupra sanatatii.

Un exemplu ar fi apneea in somn, precizeaza Kothare, de la Langone Comprehensive Epilepsy-Sleep Center din New York. Apneea obstructiva in somn provoaca pauze respiratorii repetate pe parcursul noptii si este asociata cu boli importante, precum bolile cardiace si diabetul. De asemenea, cercetarile sugereaza ca poate accelera declinul memoriei si al capacitatii de gandire.

Dr. Phyllis Zee este presedintele departamentului de medicina a somnului la Universitatea Northwestern din Chicago. Aceasta este de parere ca somnul de calitate este mai important decat „durata” acestuia. Prin urmare, daca persoanele in varsta dorm mai putin decat obisnuiau sau se trezesc o data pe parcursul noptii, iar apoi adorm imediat la loc, nu sunt motive de ingrijorare, potrivit spuselor specialistului Zee.

Dar persoanele in varsta ar trebui sa consulte un doctor daca dorm in mod regulat mai putin de sase ore pe noapte sau daca nu dorm o buna perioada de timp. In unele cazuri, spune Zee, responsabila este apneea in somn.

In altele, pacientii au nevoie de cateva ajustari ale stilului de viata care sa le imbunatateasca somnul.  Vestea buna este ca „schimbarile de comportament si de mediu sunt importante”, sustine Zee. Persoanele in varsta isi pot imbunatati somnul prin introducerea sportului si a socializarii in rutina zilnica, spune Zee. Pe parcursul noptii, aceasta sugereaza setarea unei temperaturi confortabile in camera si limitarea expunerii la lumina artificiala, in special la cea a ecranelor televizorului si calculatorului.

 

 

Zee a subliniat si importanta luminii naturale, dimineata si la pranz. Aceasta ajuta la echilibrarea ritmului circadian al organimului (ciclul somn-veghe). Dar nu ar trebui sa asteptam inaintarea in varsta pentru a ne preocupa de calitatea somnului. Potrivit echipei lui mander, persoanele isi pierd deseori capacitatea de a dormi profund la o varsta mijlocie, iar degradarea continua pe parcursul trecerii anilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ceea ce nu este inca clar, spune Mander, este daca obiceiurile asociate unui somn de calitate la inceputul vietii pot preveni aparitia problemelor de somn la o varsta inaintata.
 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0