Bronsita: 5 plante care accelereaza vindecarea

Bronșita este o inflamație a mucoasei bronhiilor și, în 95% din cazuri, apare în urma unei infecții virale. Atunci când bronhiile se inflamează, secretă un mucus de culoare galben-verzuie, care cauzează respirație șuierătoare, tuse și respirație îngreunată. Răgușeala este un alt simptom care poate fi asociat cu bronșita, atunci când boala afectează și corzile vocale. 

În cel mai fericit caz, bronșita apare brusc și dispare în 5 zile, însă există și situații mai complicate, în care bronșita persistă și 3 săptămâni. Fiind o infecție care apare, de regulă, din cauze virale, antibioticele nu sunt eficiente. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Medicul prescrie antibiotice numai atunci când suspectează prezența unei infecții de natură bacteriană, trădată de cele mai multe ori de febră puternică. Antibioticele se prescriu și dacă pacientul suferă de astm sau are un istoric bogat în ceea ce privește bolile aparatului respirator. 

Studiile făcute pe această temă, care au comparat tratarea bronșitei cu antibiotice, în paralel cu tratarea acestei afecțiuni cu ibuprofen au concluzionat că niciunul dintre aceste tratamente nu este mai eficient decât tratamentul placebo, care nu are niciun efect secundar. 

Metode naturale de tratare a bronșitei

Fie că ești adeptul unui stil de viață sănătos și te bazezi pe tratamentele holistice, fie că vrei să potențezi efectul tratamentului medicamentos și cu variante naturale, remediile din natură pentru tratarea bronșitei s-au dovedit a fi eficiente.

O mulțime de plante medicinale cu efect antiviral și antibacterian pot fi de ajutor în tratarea afecțiunilor precum bronșita. Iată ce remedii pot fi de ajutor în bronșită:

Mușcata roșie

Mușcata roșie este una dintre cele mai eficiente plante în vindecarea bronșitei. O doza de muscată roșie poate reda vocea suferindului de bronșită în mai puțin de 20 de minute. Extractul de rădăcină de mușcată se găsește în magazinele naturiste sub denumirea de Pelargonium și stimulează eliminarea mucusului, calmează durerile de la nivelul gâtului, dar ameliorează și tusea. 

Usturoiul

Usturoiul este și el eficient în tratarea bronșitei, acesta facilitând expectorarea mucusului. Studiile făcute recent au dovedit și că usturoiul are proprietăți antivirale și antibacteriene. Pentru accelerarea procesului de vindecare a bronșitei, este ideal să se consume usturoiul sub formă de extract, dar și consumat ca atare este benefic.

Echinacea

Echinacea este o altă plantă medicinală eficientă în tratarea afecțiunilor respiratorii, printre care și bronșita. Echinacea crește numărul celulelor albe, celule care ajută organismul să lupte cu infecția. 

Menta 

Menta este utilizată pe scară largă pentru a trata simptomele răcelii. Principalul său agent activ, mentolul, este un bun decongestionant. Mentolul subțiază, de asemenea, mucusul și funcționează ca un expectorant, ajutând la slăbirea și diminuarea flegmei.

Extractul de iederă

Studiile mai vechi arată că extractul de iederă, sub formă de sirop sau picături, a rezolvat simptomele legate de tuse atât la copii, cât și la adulți.

Mierea organică

Mierea organică are efecte antibacteriene și calmează durerile de gât așa că poate fi folosită cu succes pentru grăbirea vindecării bronșitei. 

Propolisul

Propolisul este un produs cu efect antiseptic, produs de albine pentru a ține infecțiile departe de stupul lor. Acesta conține bioflavonoizi cu efect antibacterian și antiviral, eficienți în lupta cu bronșita.

Gargară cu apă sărată

Dacă te confrunți cu o durere în gât, apelează la gargara cu apă sărată. Apa caldă te va hidrata și îți va calma gâtul în timp ce descompune mucusul. Evită totuși apa fierbinte, deoarece ar putea fi iritantă pentru gâtul inflamat.

Picături saline sau spray

Un spray pentru nas cu soluție salină (sau picături pentru copii) poate ajuta la descompunerea mucusului și poate facilita eliminarea acestuia. Spray-ul salin va elimina mucusul din nas, oferind o oarecare ușurare. De asemenea, va hidrata țesuturile. Când ai bronșită, căile respiratorii produc mucus, dar de obicei există și o acumulare în nas. Picăturile saline sunt eficiente în curățarea nasului și te ajută să te simți mai bine. 

Ghimbir

Adaugă niște ghimbir în ceai pentru a îți calma tusea. Ghimbirul este un agent antiinflamator despre care studiile de specialitate spun că este eficient în ameliorarea acceselor de tuse. În timpul unei crize de bronșită, căile respiratorii sunt inflamate și iritate. Ghimbirul poate reduce inflamația, ajutând la ameliorarea tusei.

Un studiu din 2016, publicat într-un jurnal de medicină alternativă, a constatat că adăugarea de ghimbir în dietă a fost eficient în reducerea tusei la pacienții cu tuberculoză. 

Anumite uleiuri esențiale

O combinație de uleiuri esențiale, inclusiv eucalipt (Eucalyptus globulus), un ulei de citrice și un extract din pin, a fost sugerată pentru mai multe boli respiratorii, inclusiv bronșita acută și cronică. Un studiu mai vechi a constatat că persoanele cu bronșită acută tratate cu uleiuri esențiale precum cele menționate mai sus au avut rezultate îmbucurătoare, spre deosebire de persoanele care au luat un placebo. 

Este important de menționat că în cazul persoanelor cu astm bronșic, uleiurile esențiale puternice pot fi mai iritante decât utile. Uleiurile esențiale nu trebuie luate intern deoarece multe sunt extrem de toxice. Inhalarea aromei uleiurilor esențiale oferă o acțiune medicinală suficientă.

Ce ar mai trebui să faci atunci când ai bronșită

Odihnește-te

Odihna este esențială atunci când vine vorba despre recuperarea în caz de boală, deoarece majoritatea cazurilor de bronșită sunt virale și nu răspund la antibiotice. De altfel, este important să faci tot posibilul pentru a limita și vorbitul, deoarece acest lucru poate irita căile respiratorii și poate duce la accentuarea tusei.

Hidratează-te suficient

După odihnă, este de asemenea important să bei multe lichide. Acest lucru se datorează faptului că un consum adecvat de lichide te poate ajuta să te hidratezi în timp ce descompune mucusul, ușurând tusea. Pe lângă apă, bea băuturi fără cofeină, cum ar fi ceaiurile din plante și sucuri naturale de fructe.

Folosește un umidificator

Aerul rece și uscat este iritant pentru căile respiratorii și poate declanșa o criză de tuse atunci când ai bronșită. Folosirea unui umidificator în casă adaugă umiditate aerului, care este liniștitor pentru căile respiratorii și poate descompune mucusul în timp ce respiri.

Încearcă să utilizezi umidificatorul în aproximativ 30% până la 50% din timp pe parcursul zilei. Dacă îl folosești non-stop, suprafețele din casă rămân umede, ceea ce ar putea duce la apariția mucegaiului.

Optează pentru un umidificator cu ceață rece în loc de unul cu ceață fierbinte pentru a preveni arsurile accidentale. În plus, asigură-te că scurgi și cureți umidificatorul în fiecare zi pentru a preveni creșterea bacteriilor. 

Dacă poți, fă mișcare

Exercițiile fizice zilnice ajută la creșterea sănătății și a capacității inimii, plămânilor și corpului - și pot ajuta la ameliorarea simptomelor de bronșită, spun specialiștii. Cheia este alegerea exercițiilor de intensitate moderată sau scăzută, deoarece dacă ai bronșită acută este posibil să nu ai energie să faci mișcare.

Dormi suficient

Somnul este esențial pentru a trece peste orice boală, inclusiv bronșita. Lipsa somnului – cu alte cuvinte, un somn de 5 ore pe noapte – a fost asociat cu o probabilitate crescută de a dezvolta o infecție respiratorie, conform unui studiu din 2016 publicat în JAMA Internal Medicine. Specialiștii au ajuns la această concluzie din pricina efectului pe care somnul insuficient îl are asupra sistemului imunitar. 

Aspiră de două ori pe săptămână

Mucegaiul, praful și alte substanțe din aer pot fi iritanți care accentuează simptomele bronșitei. Îndepărtarea prafului și aspirarea de două ori pe săptămână vor ajuta la reducerea expunerii la acești factori iritanți. 

Discută cu medicul despre suplimentele cu vitamina C

Suplimentele sunt împărțite în trei categorii: vitamine, minerale și plante. Singura vitamină care pare să fie cea mai promițătoare în caz de bronșită este vitamina C, susțin specialiștii. 
Când nu te simți bine, ai putea lua vitamina C la recomandarea medicului. De asemenea, poți încerca să consumi, alături de vitamina C, și vitamina D3. Vitamina D3 susține sistemul imunitar, dar reține că această proprietate este de obicei asociată cu gripa, spre deosebire de o răceală obișnuită sau de o boală precum bronșita.  

Și zincul poate fi de ajutor în bronșită

Anumite minerale pot fi, de asemenea, utile în reducerea simptomelor de bronșită. Principalul mineral benefic este zincul, luat sub formă de gluconat de zinc 15 până la 25 de miligrame pe zi.
Într-un studiu din 2016, cercetătorii au descoperit că, dintre 100 de copii cu bronșită acută, aproape toți cei care au luat sulfat de zinc oral și-au revenit complet în 72 de ore de la începerea tratamentului, comparativ cu copiii care au luat pur și simplu un placebo.

Ce să eviți atunci când ai bronșită

•    Evită contactul cu alte persoane întrucât bronșita este o boală extrem de contagioasă. Dacă este posibil, lucrează de acasă câteva zile, pentru a nu răspândi boala.
•     Adoptă o igiena bună, cum ar fi acoperirea gurii și a nasului atunci când tușești sau strănuți și spală-te bine pe mâini, pentru cel puțin 20 de secunde, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).  
•    Nu te deshidrata întrucât mucusul nu va fi eliminat dacă organismul nu este hidratat corespunzător. Consumă cât mai multe lichide, fie că este vorba despre apă, ceaiuri sau sucuri naturale.
•    Evită consumul de alcool întrucât acesta dilatează vasele de sânge și accentuează inflamația. 
•    Renunță la fumat.  Fumul de țigară este un declanșator principal care agravează bronșita acută și poate prelungi recuperarea. Expunerea pe termen lung la fumul de țigară sau la fumatul pasiv sunt, de asemenea, unele dintre principalele cauze ale bronșitei cronice. Dacă fumezi, renunță la acest obicei.  

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention - Chest cold (acute bronchitis)
https://www.cdc.gov/antibiotic-use/bronchitis.html#


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0