Bolile inflamatorii intestinale: cauze, simptome, tratament

1. Bolile inflamatorii intestinale – informații generale
   1.1. Ce sunt bolile inflamatorii intestinale
   1.2. Cauzele și factorii de risc ai bolilor inflamatorii intestinale
   1.3. Simptomele bolilor inflamatorii intestinale
   1.4. Tipuri de boli inflamatorii intestinale
      1.4a. Boala Crohn
      1.4b. Colita ulcerohemoragică
      1.4c. Alte boli inflamatorii intestinale
   1.5. Complicații ale bolilor inflamatorii intestinale
   1.6. Metode de diagnostic pentru bolile inflamatorii intestinale
2. Cum se tratează bolile inflamatorii intestinale
   2.1. Tratament medicamentos
   2.2. Tratament naturist
   2.3. Tratament chirurgical
   2.4. Terapii de ultimă generație în tratarea bolilor inflamatorii intestinale
3. Cum influențează bolile inflamatorii intestinale viața pacientului
   3.1. Prevenirea crizelor recurente ale bolilor inflamatorii intestinale
   3.2. Sprijin psihoterapeutic de specialitate
   3.3. Suportul familiei și al prietenilor

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

1. Bolile inflamatorii intestinale – informații generale

Tractul digestiv este alcătuit din cavitatea bucală, esofag, stomac, intestinul subțire și intestinul gros. Acesta este responsabil pentru digestie, extragerea nutrienților și eliminarea rezidurilor sub formă de materii fecale. Inflamația la nivelul tractului digestiv afectează întreg procesul de digestie. Bolie inflamatorii intestinale pot fi dureroase și pot afecta serios calitatea vieții pacientului afectat de acestea.

1.1. Ce sunt bolile inflamatorii intestinale

Bolile inflamatorii intestinale constituie un grup de afecțiuni intestinale care cauzează inflamație îndelungată la nivelul tractului digestiv. Cauza acestora nu este cunoscută, iar tratamentul nu poate vindeca aceste boli, ci le poate ameliora simptomatologia. Aceste boli sunt de natură autoimună.

1.2. Cauzele și factorii de risc ai bolilor inflamatorii intestinale

Nu se cunosc cauzele exacte ale declanșării bolilor inflamatorii intestinale. Moștenirea genetică și problemele la nivelul sistemului imunitar sunt însă asociate cu declanșarea acestor afecțiuni. Dacă ai o rudă de gradul 1 care suferă de o asemenea afecțiune, și șansele tale de a dezvolta o boală inflamatorie intestinală sunt mai mari. În mod normal, sistemul imunitar are rolul de a proteja organismul de agenți externi. De regulă, atunci când sistemul imunitar identifică o bacterie sau un agent dăunător, cauzează inflamație cu scopul de a înlătura agentul patogen. După ce organismul remediază problema și infecția trece, inflamația dispare. Însă în cazul persoanelor care suferă de boli inflamatorii intestinale, sistemul imunitar declanșează procesul inflamator fără motiv, începând apoi să atace celulele sănătoase ale organismului. Astfel, apare răspunsul autoimun. Inflamația poate continua fără motiv timp de luni sau chiar ani întregi.

1.3. Simptomele bolilor inflamatorii intestinale

Simptomele bolilor inflamatorii intestinale diferă în funcție de localizarea și severitatea inflamației.

Cele mai comune simptome sunt:

  • Diareea – apare atunci când zona inflamată a intestinelor nu poate să reabsoarbă apa
  • Ulcere care pot sângera – astfel, apare sângele în scaun
  • Dureri abdominale, crampe, balonare – cauzate de obstrucția intestinală
  • Scădere în greutate și anemie – care pot încetini dezvoltarea copiilor aflați în perioada de creștere

Bolile inflamatorii intestinale pot cauza și simptome extraintestinale precum:

  • Inflamație la nivelul ochilor
  • Afecțiuni cutanate
  • Artrită.

1.4. Tipuri de boli inflamatorii intestinale

Există mai multe tipuri de boli inflamatorii intestinale, însă cele mai comune sunt boala Crohn și colita ulcerativă.

1.4.a. Boala Crohn

Boala Crohn este o boală inflamatorie intestinală care poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal, începând cu cavitatea bucală și până la anus. Semnele și simptomele acesteia sunt durerea abdominală, diareea, febra și scăderea în greutate. Chiar dacă nu există tratament care să vindece boala Crohn, unele tratamente pot reduce simptomele și pot prelungi perioadele de remisiune a bolii.

1.4.b. Colita ulcerohemoragică

Colita ulcerohemoragică, cunoscută și sub denumirea de colită ulcerativă, este o afecțiune a intestinului gros și a rectului. Aceasta cauzează iritație și inflamație la nivelul colonului, provocând totodată și ulcere la nivelul mucoasei intestinale. Nu există un tratament care să vindece această afecțiune, însă sunt metode de tratament care pot ameliora simptomele.

1.4.c. Alte boli inflamatorii intestinale

Există și alte boli intestinale în afară de boala Crohn și colita ulcerativă, însă acestea sunt mult mai rar întâlnite. Printre acestea se numără: colita de diversiune, boala Behcet, colita indeterminată și colita microscopică.

1.5. Complicații ale bolilor inflamatorii intestinale

Bolile inflamatorii intestinale pot avea o serie de complicații, unele intestinale, altele extraintestinale.

Complicații intestinale

Printre complicațiile intestinale ce pot apărea din cauza bolilor inflamatorii intestinale se numără:

  • Cancerul de colon – bolile inflamatorii intestinale cresc riscul de cancer de colon. După vârsta de 50 de ani, screeningul pentru cancerul de colon este obligatoriu, din 10 în 10 ani, la persoanele care suferă de asemenea afecțiuni.
  • Ocluzia intestinală – boala Crohn poate cauza, în timp, ocluzie intestinală, ce poate implica necesitatea unei intervenții chirurgicale.
  • Ulcerele – inflamația cronică poate cauza răni deschise, adică ulcere, la nivelul tractului digestiv. Atât boala Crohn, cât și colita ulcerativă, poate determina apariția ulcerelor.
  • Fistule intestinale – uneori, ulcerele se pot extinde creând o fistulă, adică o deschizătură anormală care creează legături cu alte organe. În general, fistulele apar în zona anală.
  • Fisuri anale – boala Crohn poate cauza și fisuri anale, asociate cu defecarea dureroasă.
  • Megacolonul toxic – colita ulcerativă poate determina inflamarea și dilatarea rapidă a colonului. Această afecțiune poate pune în pericol viața pacientului.
  • Perforația intestinală – megacolonul toxic poate avea ca urmare perforarea colonului.

Complicații extraintestinale

Bolile inflamatorii intestinale pot avea și complicații extraintestinale precum următoarele:

  • Deshidratarea severă – diareea frecventă poate cauza deshidratare.
  • Malnutriția – diareea, durerile abdominale și crampele puternice pot face pacientul să nu mănânce așa cum trebuie. Chiar și atunci când se hănește, pacientul poate dezvolta anemie din cauză că intestinul nu absoarbe nutrienții din mâncare.
  • Inflamație la nivelul ochilor, pielii și articulațiilor – în timpul unui puseu de activitate a bolii inflamatorii intestinale pacientul poate avea de-a face cu simptome precum inflamarea oculară, articulară sau a pielii.
  • Cheaguri de sânge – bolile inflamatorii intestinale cresc riscul de formare a unor cheaguri de sânge pe artere.
  • Colangita sclerozantă primitivă – constă în inflamarea ductelor biliare și a ficatului.

 

 

1.6. Metode de diagnostic pentru bolile inflamatorii intestinale

Bolile inflamatorii intestinale nu sunt ușor de diagnosticat. Medicul va ajunge la acest diagnostic abia după ce a eliminat alte posibile cauze ale simptomelor resimțite de pacient. Pentru confirmarea diagnosticului de boală inflamatorie intestinală, acesta va folosi o serie de teste și analize.

Analize de sânge

Analizele de sânge vor verifica dacă pacientul suferă de anemie, dar totodată și dacă în organismul pacientului există o infecție virală sau bacteriană.

Examen coproparazitologic

Examenul coproparazitologic va ajuta medicul să verifice dacă există urme de sânge în materiile fecale.

Radiografia cu bariu

Substanța pe bază de bariu se consumă înainte de expunerea la razele X, astfel încât să evidențieze ulcerele. Radiografia cu bariu este utilizată în diagnosticarea bolilor inflamatorii intestinale destul de rar, endoscopia și colonoscopia înlocuind în zilele noastre, treptat, această metodă de diagnostic. Cu toate că radiografia cu bariu este o analiză mult mai ieftină decât endoscopia și colonoscopia, aceasta nu oferă la fel de multe informații ca acestea din urmă.

Colonoscopia

Colonoscopia permite medicului să vadă întreg interiorul colonului, prin introducerea unui colonoscop (n.r. dispozitiv subțire, flexibil, cu o lanternă și o cameră video atașată) prin anus, care apoi este împins de-a lungul întregului colon. În timpul acestei proceduri, medicul poate recolta probe de țesut pentru realizarea unei biopsii.

Sigmoidoscopia

Sigmoidoscopia este similară colonoscopiei, însă presupune examinarea părții finale a colonului – colonul sigmoid. Atunci când colonul este prea inflamat, medicul poate realiza acest test în locul unei colonoscopii.

Endoscopia digestivă superioară

Endoscopia digestivă superioară presupune examinarea esofagului, a stomacului și a duodenului cu ajutorul unui endoscop. Aceasta este rareori recomandată în caz de boală Crohn însă poate fi recomandată în caz de greață și vărsături persistente, acompaniate de durerile abdominale superioare.

2. Cum se tratează bolile inflamatorii intestinale

Bolile inflamatorii intestinale nu pot fi vindecate, însă tratamentul poate reduce inflamația, ameliorând astfel simptomele resimțite de pacient. Tratamentul poate, totodată, și să prelungească perioadele de remisiune a bolii.

2.1. Tratament medicamentos

Tratamentul medicamentos administrat pacienților cu boli inflamatorii intestinale are rolul de a reduce inflamația, de a încetini activitatea sistemului imunitar, precum și de a vindeca infecții atunci când acestea apar.

Medicamente administrate în bolile inflamatorii intestinale

Iată ce categorii de medicamente se folosesc în tratarea bolilor inflamatorii intestinale:

  • Medicamentele antiinflamatoare – acestea includ corticosteroide și aminosalicilați. Medicul stabilește ce antiinflamator este mai potrivit, în funcție de porțiunea din colon afectată.
  • Medicamentele imunosupresoare – acestea suprimă răspunsul autoimun care este responsabil pentru inflamarea tractului digestiv.
  • Medicamentele antibiotice – antibioticele sunt folosite în combinație cu alte medicamente, atunci când apare o infecție la nivelul tractului digestiv.
  • Medicamentele antidiareice – acestea sunt folosite pentru a ameliora diareea cauzată de boala inflamatorie intestinală.
  • Medicamentele calmante – pentru tratarea crampelor abdominale, medicul poate recomanda medicamente cu efect calmant.
  • Suplimentele pe bază de fier – în caz de hemoragii intestinale poate apărea anemia, de aceea suplimentele pe bază de fier pot fi necesare.
  • Suplimentele pe bază de vitamina D și calciu – boala Crohn, precum și steroizii folosiți în tratarea acesteia, poate crește riscul de osteoporoză. Așadar, e posibil ca pacientul să aibă nevoie de suplimente de vitamina D și calciu.

Medicamente interzise în bolile inflamatorii intestinale

Unele medicamente pot agrava simptomatologia bolilor inflamatorii intestinale. Astfel, antiinflamatoarele nesteroidiene agravează simptomele acestor boli.

Efectele adverse ale medicației pentru bolile inflamatorii intestinale

Medicamentele folosite pentru tratarea bolilor inflamatorii intestinale pot avea o serie de efecte adverse, începând de la creșterea acidității la stomac și până la iritații cutanate sau infecții în organism (valabil în cazul imunosupresoarelor).

2.2. Tratament naturist

Există o serie de remedii naturiste eficiente în tratarea bolilor inflamatorii intestinale. Printre acestea se numără:

  • Probioticele – alimentele bogate în probiotice pot combate simptomele bolilor inflamatorii intestinale, de aceea e recomandat consumul de chefir, varză murată sau iaurt.
  • Uleiul de pește – proprietățile antiinflamatoare ale acestui ulei pot combate inflamația intestinală specifice acestor boli.
  • Aloe veraaloe vera are efecte antiinflamatoare pentru pacienții care suferă de colită ulcerativă, însă totodată poate cauza diaree.
  • Turmericul – curcuma, substanța care se regăsește în turmeric, poate combate inflamația specifică bolilor aflate sub această umbrelă.
  • Acupunctura – această tehnică din medicina chinezească poate contribui la ameliorarea simptomelor specifice bolilor inflamatorii intestinale.

Dieta astronauților

Alimentele consumate de astronauți în spațiu pot ameliora bolile inflamatorii intestinale. Aceste alimente conțin aminoacizi tratați astfel încât să fie mai ușor de digerat. Studiile făcute până acum pe această temă au confirmat faptul că o asemenea dietă oferă beneficii pe termen scurt. Efectele pe termen lung trebuie să fie studiate.

Suplimente alimentare

Suplimentele alimentare sunt necesare, adesea, în caz de boală inflamatorie intestinală. Suplimentele pe bază de fier, vitamina D, calciu, ulei de pește sau zinc sunt adesea recomandate de medic în asemenea situații.

2.3. Tratament chirurgical

În cazul în care tratamentul medicamentos și modificările făcute la nivelul stilului de viață nu ameliorează simptomele resimțite de pacient, poate fi necesară o intervenție chirurgicală. Colita ulcerativă poate fi tratată prin tratament chirurgical, însă acest tratament presupune îndepărtarea întregului colon – proctocolectomie.

Peste jumătate dintre pacienții care suferă de boala Crohn necesită, la un moment dat, o intervenție chirurgicală. Din păcate, aceasta nu va vindeca boala Crohn. Prin tratamentul chirurgical, se îndepărtează porțiunea bolnavă a tractului digestiv sau se închid fistule. Efectele benefice după o asemenea intervenție sunt temporare, leziunile reapărând de cele mai multe ori în zona respectivă.

2.4. Terapii de ultimă generație în tratarea bolilor inflamatorii intestinale

Oamenii de știință încearcă să găsească terapii mai eficiente în tratarea bolilor inflamatorii intestinale. Tratamentul biologic este un tratament modern, folosit și în tratarea bolilor inflamatorii intestinale. Cu toate că este mult mai scump decât tratamentul convențional, tratamentul cu agenți biologici este mai eficient. Scopul terapiei biologice este acela de a induce faza de remisiune a bolii, precum și de a o menține.

3. Cum influențează bolile inflamatorii intestinale viața pacientului

Bolile inflamatorii intestinale afectează în mod semnificativ calitatea vieții pacientului. Acesta poate fi nevoit să își adapteze întreaga viață în funcție de manifestările bolii de care suferă.

3.1. Prevenirea crizelor recurente ale bolilor inflamatorii intestinale

Există anumiți factori declanșatori ai simptomelor, care pot fi evitați pentru prevenirea crizelor recurente ale bolilor inflamatorii intestinale. Printr-o serie de modificări la nivelul stilului de viață putem ameliora simptomele unor boli precum boala Crohn sau colita ulcerativă.

Dieta alimentară echilibrată

Unele alimente pe care le consumăm pot declanșa sau agrava simptomele specifice bolilor inflamatorii intestinale. Așadar, e bine să evităm alimentele care irită tractul digestiv și care pot agrava simptomele. Iată câteva recomandări de preț de la medici:

  • Limitează consumul de produse lactate – diareea, durerile abdominale și flatulența pot fi cauzate de o intoleranță la lactoză. De aceea este bine să limităm consumul de produse lactate dacă observăm că acestea agravează simptomele intestinale.
  • Adoptă o dietă săracă în grăsimi – pacienții care suferă de boala Crohn nu pot digera așa cum trebuie alimentele bogate în grăsimi. Așadar, apare diareea. Pentru a evita acest lucru, adoptă o dietă săracă în grăsimi. Evită deci alimentele prăjite, untul, margarina și sosurile cremoase.
  • Consumă fibre cu măsură – alimentele bogate în fibre precum fructele și legumele crude ori cerealele integrale pot contribui la agravarea simptomelor pacienților care suferă de boala inflamatorie intestinală. Încearcă să procesezi termic fructele și legumele înainte de a le consuma.
  • Evită alimentele picante, cofeina și alcoolul, care agravează simptomele resimțite.

Este recomandat să se consume cantități mici de alimente, chiar dacă asta înseamnă că pacientul trebuie să mănânce mai des. Hidratarea este foarte importantă, așa că nu trebuie neglijat consumul de apă. Se recomandă evitarea băuturilor carbogazoase și a celor pe bază de cofeină sau alcool, care favorizează diareea.

Mișcarea fizică și bolile inflamatorii infecțioase

Sportul este recomandat pentru pacienții cu boli inflamatorii intestinale întrucât favorizează tranzitul intestinal normal. De asemenea, exercițiile fizice pot reduce stresul și pot combate totodată depresia. Pacientul care suferă de asemenea afecțiuni ar trebui să facă sport de intensitate moderată. Exercițiile de relaxare și de respirație sunt de asemenea recomandate acestuia, de aceea yoga sau tai chi sunt activități recomandate.

Renunțarea la fumat

Fumatul crește riscul de apariție a bolii Crohn, iar dacă această boală există deja, fumatul o poate agrava. Pacienții cu boala Crohn care sunt fumători sunt mai predispuși puseelor de activitate a bolii mai dese. Mai mult decât atât, aceștia au nevoie de intervenții chirurgicale mai dese.

Reducerea consumului de alcool și cofeină

Alcoolul și cofeina irită tractul digestiv și totodată favorizează diareea. De aceea, este important ca pacientul care a primit diagnosticul de boală inflamatorie intestinală să reducă consumul de alcool și cofeină.

Terapii antistres

Stresul este asociat cu episoadele de activitate a bolii, de aceea terapiile antistres sunt recomandate pacienților care suferă de asemenea afecțiuni. Sportul, dar și terapiile antistres pot fi de ajutor pacienților care suferă de asemenea afecțiuni.

3.2. Sprijin psihoterapeutic de specialitate

Nu este ușor să accepți diagnosticul de boală inflamatorie intestinală și să faci față simptomelor resimțite. De accea, depresia și anxietatea apar adesea ca urmare a unei asemenea afecțiuni. Sprijinul psihoterapeutic poate însă să ajute pacientul să își accepte diagnosticul și să își adapteze viața în funcție de simptomele cu care are de-a face. Terapia cognitiv comportamentală poate fi de mare ajutor pacientului, de aceea este recomandat ca acesta să apeleze la ajutorul unui psiholog. Și grupurile de sprijin, alcătuite din mai mulți pacienți care suferă de boli inflamatorii intestinale, pot fi de ajutor celor care primesc acest diagnostic.

3.3. Suportul familiei și al prietenilor

Suportul familiei și al prietenilor este foarte important pentru pacienții care suferă de boli inflamatorii intestinale. Acești pacienți sunt predispuși depresiei, iar sprijinul celor dragi îi pot ajuta să facă față situației în care se află.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.   
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“What is inflammatory bowel disease (IBD)?” - https://www.cdc.gov/ibd/what-is-IBD.htm#:~:text=Inflammatory%20bowel%20disease%20(IBD)%20is,damage%20to%20the%20GI%20tract.
“Inflammatory bowel disease” - https://www.nhs.uk/conditions/inflammatory-bowel-disease/
“Inflammatory Bowel Disease (Overview)” - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15587-inflammatory-bowel-disease-overview
“Inflammatory Bowel Disease (IBD)” - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/inflammatory-bowel-disease
“Inflammatory Bowel Disease” - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470312/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0