Bolile cardiace, pretul platit pentru fertilitate: ce factori iti afecteaza sansele de a avea un copil

Potrivit unui studiu nou, anumite gene asociate cu bolile cardiace ar putea contribui la cresterea fertilitatii. Cercetatorii australieni sustin ca rezultatele par sa explice de ce aceste gene continua sa existe in "bagajul" nostru genetic de secole bune.

 

Desi stilul de viata este evident important in ceea ce priveste riscul de boli cardiace, oamenii de stiinta au descoperit ca acestea sunt influentate de o gama larga de gene. „Genele joaca un rol foarte important in riscul de a dezvolta boala arteriala coronariana (n.r. - numita si cardiopatie ischemica) de-a lungul vietii”, a declarat autorul studiului, Sean Byars, care are o bursa de cercetare la Universitatea Melbourne.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De fapt, se estimeaza ca 50% dintre riscurile respective se datoreaza genelor. Restul, sustine acesta, este cauzat de alti factori, inclusiv obiceiuri precum fumatul si un regim alimentar nesanatos.

Bolile cardiace fac multe victime la nivel mondial, afectand de mult timp umanitatea. Oamenii de stiinta au identificat dovezi de artere infundate la mumiile egiptene, dupa cum au tinut sa precizeze Byars si colegii sai.

 

Ceea ce ridica o intrebare fundamentala: De ce nu au fost genele care provoaca boli cardiace eliminate de selectia naturala? Selectia naturala reprezinta procesul prin care organismele, inclusiv oamenii, evolueaza pentru sanse de supravietuire mai bune.

Acest studiu nou sugereaza un raspuns: Echipa lui Byars a descoperit ca in jur de 12 gene asociate cu bolile cardiace ar avea un rol in materie de fertilitate. Avand in vedere ca, de obicei, bolile cardiace se instaleaza spre sfarsitul vietii, dupa ce majoritatea oamenilor au avut copii, pare a fi un „targ” rezonabil pentru o fertilitate mai buna, cel putin in ceea ce priveste supravietuirea speciei noastre.

Rezultatele, publicate online in revista PLOS Genetics, nu au implicatii imediate pentru gestionarea bolilor cardiace sau a fertilitatii, sustine Byars. „Acest studiu ar putea mai degraba sa furnizeze o explicatie fundamentala a prevalentei bolilor cardiace in randul oamenilor moderni”, a explicat acesta.

Cu toate acestea, Byars a subliniat o chestiune de ansamblu: Rezultatele trag un semnal de alarma referitor la „editarea genelor” - o tehnologie pe care cercetatorii o studiaza in speranta corectarii defectelor genetice care cauzeaza anumite boli. „O preocupare legata de acest studiu”, spune Byars, „este ca in era editarii genelor, trebuie sa fim foarte atenti la consecintele involuntare ale modificarii genomului, din cauza functiilor pe care aceste gene le au in comun si care nu sunt mereu evidente.

Pentru realizarea studiului, cercetatorii au utilizat doua baze de date mari cu o gama larga de informatii genetice, impreuna cu datele dintr-un studiu de lunga durata asupra adultilor americani. Cercetatorii s-au concentrat mai intai pe cele 76 de gene asociate cu bolile coronariene, cele provocate de arterele infundate. Din acest punct, acestia au descoperit ca 40 de gene sunt asociate cu cel putin un aspect al sistemului reproducator.

Unele au fost asociate cu numarul de copii, altele cu varsta primei si ultimei menstruatii. Intre 19 si 29 de gene au fost asociate cu „caracteristici” care pot influenta direct fertilitatea barbatilor si a femeilor. Bolile cardiace (coronariene) reprezinta fara indoiala afectiuni complexe care implica diversi factori. Chiar daca "Mama Natura" insista ca oamenii sa fie purtatori de gene care ne predispun la boli cardiovasculare, putem lua numeroase masuri in acest sens, potrivit spuselor dr. Robert Rosenson.

Rosenson, cardiolog in cadrul Mount Sinai Health System din New York, a dat exemplul hipercolesterolemiei familiale (FH). Aceasta este o tulburare ereditara cauzata de un singur defect genetic, care conduce la un nivel ridicat al colesterolului „rau” si la un risc considerabil de boli cardiovasculare premature.

Dar chiar si persoanele pe care genetica nu le ajuta, sustine Rosenson, precum persoanele cu hipercolesterolemie familiala pot preveni sau intarzia complicatiile cardiace, prin administrarea de medicamente pentru colesterol, prin miscare in mod regulat, prin renuntarea la fumat si printr-un regim alimentar sanatos. „Chiar daca aveti o trasatura genetica ce conduce la aparitia bolilor, stilul de viata este fara indoiala, hotarator”, a spus Rosenson.

Majoritatea genelor asociate cu bolile cardiace nu au un asemenea efect dramatic, nu numai considerabil, a subliniat acesta, au un impact „minor” asupra riscului de boli cardiace. Dar studierea bolilor cardiace din punct de vedere genetic va conduce, sa speram, la tratamente mai bune, a adaugat Rosenson.

Acesta a mai spus ca genele ar explica de ce o persoana raspunde bine la tratamentul cu statine pentru scaderea colesterolului, in timp ce altele spre exemplu, „iau in greutate si dezvolta diabet” „Unele persoane pot dezvolta efecte secundare pentru ca au mostenit o caracteristica care influenteaza modalitatea de eliminare a medicamentelor”, a spus Rosenson.

 
 

Speram ca informatiile genetice sa ne ajute sa estimam ce tratamente se potrivesc fiecarui pacient in parte, a spus acesta.

Care sunt factorii care iti pot influenta/afecta fertilitatea in mod negativ

Chiar daca pe unii dintre noi ii "ajuta" genele, uneori exista situatii cand fertilitatea noastra este afectata in mod negativ de stilul de viata. De aceea, este foarte important sa modificam acesti factori (daca sunt modificabili) in cazul in care ne dorim sa avem un copil in viitorul apropiat.

In cazul femeilor, varsta este probabil cel mai important factor legat de conceptie. Capacitatea ovarelor de a produce ovule normale, considerate "sanatoase" scade odata cu varsta, iar astfel creste riscul de anomalii cromozomiale si scad si sansele de a se obtine o sarcina.

Alti factori, cum ar fi endometrioza sau fibroamele uterine pot sa joace un rol important in infertilitate. Greutatea corpului este un alt factor semnificativ de risc pentru femei. Cele care sunt supraponderale au o fertilitate redusa si un risc mai mare de avort spontan. Pe de alta parte, o greutate prea mica a corpului poate fi asociata cu infertilitate si cu avort spontan. De aceea este important sa iti mentii o greutate normala si sa ai un stil de viata sanatos.

Fumatul nu trebuie trecut cu vederea. El poate creste riscul ca femeia sa aiba un avort spontan si poate sa reduca numarul de spermatozoizi in cazul barbatilor. In plus, femeile fumatoare intra la menopauza mai devreme decat cele nefumatoare. La barbati, fumatul poate cauza disfunctii erectile.

Consumul de alcool poate duce la malformatii congenitale. Totodata, un consum excesiv de alcool poate reduce sansele ca femeia sa ramana insarcinata si poate reduce numarul de spermatozoizi la barbati.

Depresia si stresul sunt doi factori care pot afecta in mod negativ hormonii care regleaza ciclul reproducator. Femeile care se confrunta cu depresia si care sunt stresate au riscul de a nu avea o ovulatie normala, iar barbatii au un numar redus de spermatozoizi in lichidul seminal.

Bolile cu transmitere sexuala sunt un alt factor de risc. Infectia cu Chlamydia si boala numita gonoree pot cauza boala inflamatorie pelvina si infectii ale trompelor uterine la femei, iar la barbati, acestea pot cauza blocaje in sistemul reproducator, care pot duce la infertilitate.

 

 

Sursa articol: New York Times

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • University of California San Francisco - https://www.ucsfhealth.org/education/infertility_risk_factors/
  • WebMD - https://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/guide/at-risk-fertility-problems#1

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0