Boala Basedow-Graves: cauze, simptome si tratament

Boala Basedow-Graves, numită adesea doar boala Graves sau gușa exoftalmică, este o afecțiune autoimună a sistemului endocrin, care atacă glanda tiroidă, fiind cea mai comună cauză a hipertiroidismului. 

În bolile autoimune, sistemul imunitar al corpului interpretează greșit o altă parte a corpului că fiind inamic și o atacă. Tiroida face parte din sistemul endocrin. Această glandă mică din gât controlează modul în care corpul tău folosește energia, care are efecte profunde asupra întregului corp, chiar și modul în care îți bate inima sau îți crește părul.

Boala Graves este definită de triada: hipertiroidism, apariția gușei și exoftalmie (proeminența globilor oculari). Această afecțiune apare mai des în rândul femeilor decât în rândul bărbaților.  

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Cauze boala Basedow-Graves

Cauzele bolii nu au fost încă descoperite de către specialiști, însă se știe că boala Basedow-Graves este o afecțiune autoimună. Oamenii de știință bănuiesc că receptorul TSH este confundat cu un organism străin și sistemul imunitar produce anticorpi pentru a lupta cu acesta.

Există speculații cu privire la mostenirea genetică a bolii Basedow-Graves, dar și factorii de mediu par să influențeze apariția acestei boli autoimune. Cel mai frecvent apare între 30 și 50 de ani și este de opt ori mai probabil să afecteze femeile decât bărbații. Cei cu alte boli autoimune - cum ar fi artrita reumatoidă, anemie pernicioasă, lupus, boala Addison, boala celiacă, diabet de tip 1 și vitiligo - sunt mult mai predispuși la dezvoltarea bolii Graves decât cei care nu dezvoltă această afecțiune.

Boala Graves declanșează hipertiroidismul, ceea ce înseamnă că organismul produce în exces hormoni tiroidieni, provocând o varietate de simptome. În cazurile de hipertiroidism extrem, acesta este denumit mixedem. În ultimii ani, medicii au observat faptul că boala Basedow-Graves apare adesea alături de infecții precum infecția cu hepatita C, cu hepatita B sau rubeola congenitală.

Simptome boala Basedow-Graves

Printre simptomele bolii se numără:

  • Aritmii cardiace
  • Puls accelerat și bătăi neregulate și/sau rapide ale inimii
  • Căderea părului  
  • Iritabilitate și nervozitate
  • Insomnie
  • Scădere în greutate asociată cu un apetit crescut
  • Intoleranță la căldură
  • Transpirații abundente
  • Slăbiciune
  • Diaree
  • Dureri de cap
  • Vărsături
  • Tremorul mâinilor
  • Mărirea gușei din cauza creșterii în volum a glandei tiroide
  • Dereglări ale ciclului menstrual
  • Disfuncții erectile sau pierderea libidoului
  • Oftalmopatie tiroidiană
  • Oboseală

Complicații boala Basedow-Graves

Oftalmopatia tiroidiană (Graves) - cum se manifestă

Oftalmopatia Graves apare la 30% dintre pacienții care suferă de boala Basedow-Graves. Aceasta apare din cauza faptului că sistemul imunitar afectează mușchii și țesuturile din jurul ochilor. Astfel, apare efectul de ochi “bulbucați”, senzația de nisip în ochi, pleoape umflate sau retrase, presiune sau durere la nivelul ochilor, sensibilitate la lumină, vedere dublă sau chiar pierderea vederii.

Dermopatia Graves, o altă complicație a bolii

Aceasta este caracterizată de înroșirea și îngroșarea pielii, care apare în general la nivelul picioarelor, dar poate afecta, de asemenea, tenul, scalpul și foliculii de păr, Un simptom poate fi înroșirea și îngroșarea pielii.

Căderea părului, frecventă la pacienții diagnosticați cu boala Graves

Hormonii tiroidieni precum T3 și T4 controlează și reglează foliculii de păr, întreținerea și dezvoltarea acestora. Când boala Graves produce hormoni în exces, foliculii de păr să treacă la stadiul de repaus devreme și să rămână acolo, declanșând căderea părului de până la 70 la sută.

În plus, boala Graves poate declanșa mixedem pretibial, cunoscut și sub denumirea de PTM sau dermopatie tiroidiană. În acest caz, se formează leziuni pe piele care afectează, de asemenea, creșterea părului.

Diagnostic boala Basedow-Graves

Pentru a confirma diagnosticul, medicul poate recomanda următoarele investigații:

Analize de sânge

Aceste teste pot măsura nivelurile hormonilor tiroidieni.

Testul de absorbție a iodului radioactiv

Acest test măsoară cantitatea de iod pe care tiroida o preia din sânge pentru a produce hormoni tiroidieni. Dacă tiroida ta preia cantități mari de iod, este posibil să ai boala Graves.

Scanarea tiroidei

Acest test, adesea efectuat împreună cu testul de absorbție a iodului radioactiv, arată cum și unde este distribuit iodul în tiroidă. În boala Graves, iodul apare în toată glanda. 

Măsurarea fluxului sangvin Doppler 

Acest test, numit și ecografie Doppler, utilizează unde sonore pentru a detecta creșterea fluxului sangvin în tiroida din cauza bolii Graves. Medicul poate recomanda acest test dacă absorbția iodului radioactiv nu este o opțiune bună pentru tine, cum ar fi în timpul sarcinii sau alăptării.

Tratament boala Basedow-Graves

Majoritatea cazurilor sunt ușoare. Următoarele sfaturi te pot ajuta să ții sub control simptomele ușoare.

  • Picăturile pentru ochi pot ajuta la ameliorarea ochilor uscați și iritați.
  • Dacă pleoapele nu se închid complet, purtarea unei măști pentru ochi poate ajuta la prevenirea uscăciunii ochilor.
  • Dacă ai pleoapele umflate, dormitul cu capul ridicat poate reduce umflarea.
  • Ochelarii de soare pot ajuta în cazul în care te confrunți cu sensibilitatea la lumină.
  • Lentilele speciale pentru ochelari te pot ajuta la reducerea vederii duble.

Tratamentul în boala Basedow-Graves are rolul de a menține sub control funcția glandei tiroide, ameliorând sau chiar estompând astfel simptomele neplăcute cauzate de hipertiroidism. Acest tratament inhibă deci producția de hormoni tiroidieni și blochează totodată efectele pe care hormonii le au asupra organismului.

Terapia cu iod radioactiv

Terapia cu iod radioactiv reprezintă una dintre metodele de tratament. Pentru că tiroida are nevoie de iod pentru a produce hormoni, iodul radioactiv ajunge la nivelul tiroidei, pătrunzând în celule și distrugandu-le, în timp, pe cele hiperactive. Astfel, glanda tiroidă scade în greutate și simptomele dispar și ele în câteva săptămâni sau luni de la începerea tratamentului. Iodul radioactiv nu provoacă căderea părului.

Tratament medicamentos

Medicamentele antitiroidiene sunt și ele folosite pentru tratarea bolii Basedow-Graves. Acestea intervin în procesul de folosire a iodului pentru producerea hormonilor, împiedicând astfel producerea hormonilor în exces.

Medicamentele antitiroidiene pot provoca, în cazuri rare, căderea difuză a părului. Poate fi foarte greu de spus dacă căderea părului se datorează efectelor supraactivității anterioare a tiroidei sau medicamentelor antitiroidiene. După toate probabilitățile, medicamentele antitiroidiene nu sunt cauza acestei probleme.

Betablocantele, precum acestea,  nu inhibă producția de hormoni tiroidieni, ci blochează efectele pe care acești hormoni le au asupra organismului. Acestea ameliorează simptomele precum palpitațiile, aritmia, tremorul, anxietetea, nervozitatea, intoleranța la căldură, transpirațiile, diareea și slăbiciunea musculară.

Intervenția chirurgicală

Intervenția chirurgicală prin care este îndepărtată o parte din glanda tiroidă este, de asemenea, o opțiune în tratarea bolii Basedow-Graves, însă medicul este cel în măsură să stabilească dacă este sau nu cazul pentru o asemenea intervenție.

Boala Basedow-Graves se îmbunătățește adesea cu tratament. Dar se poate agrava. Factorii declanșatori includ evenimente de viață stresante și fumatul. De aceea, este indicată renunțarea la acest viciu.  

Cât de gravă este boala Graves?

Dacă este lăsată netratată, boala Graves poate provoca tireotoxicoză severă. Poate apărea o criză tireotoxică care pune viața în pericol (adică, furtuna tiroidiană). Tireotoxicoza severă de lungă durată duce la pierdere severă în greutate cu catabolism osos și muscular. Complicațiile cardiace și complicațiile psihocognitive pot provoca morbiditate semnificativă. 

Furtuna tiroidiană apare la pacienții care au tireotoxicoză nerecunoscută sau tratată inadecvat și un eveniment precipitant suprapus, cum ar fi chirurgia tiroidiană, chirurgia nontiroidiană, infecția sau trauma. Când a fost descrisă prima furtună tiroidiană, rata mortalității acute a fost de aproape 100%. În practica curentă, cu terapie agresivă și recunoașterea precoce a sindromului, rata mortalității este de aproximativ 20%. 

Excesul pe termen lung de hormoni tiroidieni poate duce la osteoporoza la bărbați și femei. Efectul poate fi deosebit de devastator la femei, la care boala poate agrava pierderea osoasă secundară anovulației cronice sau menopauzei. Pierderea osoasă este accelerată la pacienții cu hipertiroidism.  

Hipertiroidismul crește consumul de energie musculară și descompunerea proteinelor musculare. Aceste anomalii pot explica sarcopenia și miopatia observate la pacienții cu boala Graves hipertiroidiană.

Hipertrofia cardiacă a fost raportată în tireotoxicoze de diferite etiologii. Tulburările de ritm, cum ar fi aritmia extrasistolică, fibrilația atrială și flutterul sunt frecvente. Pot apărea cardiomiopatie și insuficiență cardiacă congestivă. 

Manifestările psihice precum tulburările de dispoziție și anxietatea sunt frecvente la pacienții diagnosticați cu această boală. Disfuncția cognitivă subiectivă este adesea raportată de pacienții cu boala Graves și poate fi datorată manifestărilor afective și somatice ale tireotoxicozei, care se remit după tratamentul tirotoxicozei Graves.

Un studiu recent a arătat că boala Graves și gușa nodulară toxică sunt factori de risc pentru demență 1. Cercetătorii au descoperit că fiecare 6 luni de reducere a tirotropinei a fost legată de o creștere cu 16% a riscului de demență la persoanele hipertiroidiene. 

Care sunt soluțiile în cazul căderii părului în boala lui Graves?

Pierderea părului legată de tiroidă poate afecta foarte rău pacienții și pacientele cu boli tiroidiene - fie hipotiroidism sau hipertiroidism. Căderea părului poate fi inversată în unele cazuri, în funcție de severitatea afecțiunii, de cât de curând este diagnosticată și de tratamentul recomandat de medic.

În cazul bolii Graves, este ceva mai complicat, deoarece bolile autoimune sunt dificil de tratat. Mai rău, afecțiunile autoimune, cum ar fi boala Graves, pot declanșa uneori și alte boli autoimune, cum ar fi alopecia areată – care provoacă o pierdere totală a părului.

De ce cade părul în bolile tiroidiene?

Căderea părului din cauza afecțiunilor tiroidiene tinde să reapară treptat dacă se intervine corect medicamentos. Căderea părului asociată cu tiroida tinde să fie mai uniformă în ​​anumite zone, deși în boala lui Graves pierderile pot fi mult accentuate în zona scalpului unde foliculii piloși au fost puternic afectați. În unele cazuri, pot funcționa tehnicile de mezoterapie sau implantul de păr, însă cu mari riscuri din cauza substratului autoimun.

Majoritatea cazurilor de căderea părului a scalpului și sprâncenelor cauzate de tulburările tiroidiene sunt temporare, dar poate dura câteva luni pentru că medicamentul să stimuleze creșterea părului.  
Te ajută să știi că nu ești singur/singură și că, de obicei, simți un impact psihologic puternic din cauza acestei situații. Dacă ți-ai pierdut părul, chiar și temporar, viața va fi mai ușoară dacă poți să accepți ceea ce s-a întâmplat, să te concentrezi pe toate calitățile tale pozitive și, dacă este necesar, să-ți îmbunătățeșți aspectul modificat.

Unii oameni se simt mai bine acoperind căderea părului cu peruci, extensii de păr, eșarfe sau tatuaje semipermanente ori machiaj pentru sprâncene.

Anumite „suplimente pentru păr” ar trebui evitate, deoarece pot conține iod sau pot interfera cu absorbția medicamentelor recomandate de medic. Evită produsele bogate în iod  și „produsele de susținere a glandei tiroide”, deoarece pot fi periculoase și pot provoca fie subactivitate a tiroidei (hipotiroidism), fie, în unele cazuri, hiperactivitate (hipertiroidism).

Ia suplimente de iod numai dacă sunt recomandate de medicul de familie. Ar fi bine să ai o dietă variată și sănătoasă, cu alimente bogate în calciu și/sau suplimente luate la 4 ore distanță de tratamentele recomandate de medic.

Poate biotina ajuta la re-creșterea părului?

Biotina (cunoscută și sub numele de vitamina B7) se găsește în cantități mici în alimente, inclusiv gălbenuș, ficat, nuci și semințe, somon, avocado și cartofi dulci. Este adesea recomandată pentru susținerea rezistenței părului și a unghiilor. Deși beneficiile sunt anecdotice, este conținută în multe produse cosmetice, precum și în tabletele cu multivitamine.

Aportul zilnic recomandat de biotină pentru un adult este de 30 mcg, dar multe suplimente de biotină comercializate din motive cosmetice conțin doze mult mai mari, variind de la 5.000 mcg la 10.000 mcg. Pacienții cu tiroidă ar trebui să fie conștienți de faptul că aceste mega doze de biotină pot duce la niveluri false de TSH, FT4 și FT3, oferind o citire care sugerează o tiroidă hiperactivă (hipertiroidism).

Dacă iei suplimente de biotină pentru a susține creșterea părului, Asociația Americană a Tiroidei sfătuiește să eviți suplimentele cu biotină cu cel puțin câteva zile înainte de a efectua analize de sânge pentru a minimiza riscul unei citiri false. De asemenea, este recomandabil să spui medicului că ai luat acestea sau orice alte suplimente.
 
Alături de medicamente, există diferite remedii și soluții  pe care le poți încerca pentru a încetini căderea părului sau pentru a regenera creșterea părului:

  • Fă analiza fierului și corectează deficiențele. Nivelurile de feritină sunt asociate cu rezervele tale de fier
  • Tratează deficiențele nutriționale de vitamina B, biotină, zinc, seleniu, acid folic, acizi grași Omega-3 și Omega-6
  • Adoptă o dietă diversificată și hidratează-te;
  • Adaugă alimente antiinflamatoare în dietă;
  • Ia în considerare remediile naturiste;
  • Urmărește aportul de iod.
  • Tratează părul cu delicatețe dacă ai fost recent diagnosticat/diagnosticată cu boala Graves pentru a minimaliza riscul creșterii, nu îl strânge prea tare în coadă, nu îl vopsi și nu aplica tratamente chimice agresive.
  • Evită utilizarea plăcilor de îndreptat părul sau împletirea, deoarece acest lucru pune tracțiune pe părul deja fragil. Folosește perii cu dinți largi sau piepteni.
  • Ai grijă la spălarea, tratarea și îngrijirea părului. Fii atent/atentă la produsele de uz casnic și utilizează produse profesionale recomandate pentru vopsitul părului. Deși șampoanele care conțin cofeină sunt populare, acestea nu sunt recomandate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
British Thyroid Foundation - Hair loss and thyroid disorders
https://www.btf-thyroid.org/hair-loss-and-thyroid-disorders
American Thyroid Association - Graves’ Disease
https://www.thyroid.org/graves-disease/
National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases - Graves’ Disease
https://www.niddk.nih.gov/health-information/endocrine-diseases/graves-disease
1 Studiul „Graves' Disease and Toxic Nodular Goiter, Aggravated by Duration of Hyperthyroidism, Are Associated with Alzheimer's and Vascular Dementia: A Registry-Based Long-Term Follow-Up of Two Large Cohorts”, Thyroid: Official Journal of the American Thyroid Association 2020, 30 (5): 672-680, Lars Folkestad, Frans Brandt, Mads Lillevang-Johansen, Thomas Heiberg Brix, Laszlo Hegedüs
https://read.qxmd.com/read/31984866/graves-disease-and-toxic-nodular-goiter-aggravated-by-duration-of-hyperthyroidism-are-associated-with-alzheimer-s-and-vascular-dementia-a-registry-based-long-term-follow-up-of-two-large-cohorts
 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0