Deserturi pentru diabetici: Incearca biscuitii de ovaz si alte 3 retete

Dacă ești diabetic și îți plac dulciurile, nu trebuie să le eviți complet, ci doar să faci alegerile potrivite și sănătoase, care să îți satisfacă pofta și să nu dăuneze sănătății tale. Poate fi extrem de frustrant să te abții atunci când cei din jur mănâncă ceva dulce, așa că îți propunem câteva rețete delicioase  pentru persoanele cu diabet, dar care pot fi savurate și de către ceilalți membri ai familiei.

Biscuiții cu fulgi de ovăz și nuci pot fi consumați atât la micul dejun, dar și la gustări, dimineața și după-amiaza.

Ovăzul este bogat în minerale precum zincul, cupru, seleniu, mangan și magneziu, minerale extrem de utile pentru diabetici, dar și în beta-glucan,cu proprietatea de a "lega"  grăsimile și zahărul de la nivel intestinal, împreună cu care se elimină, scăzând astfel posibilitatea absorbției acestora în totalitate și trecerea în circulație. 

RECOMANDARIE EXPERTILOR DOC

Biscuiți de ovăz și nuci pentru diabetici

Ingrediente:

  • 1 ceașcă de fulgi de ovăz
  • ½ ceașcă de zahăr de cocos
  • ½ ceașcă de unt 
  • 1 ou
  • 1 cană de  făină integrală de grâu 
  • 1 lingură de semințe de în 
  • 3 linguri de nuci tocate 
  • 1 linguriță de extract de vanilie
  • ½ linguriță de praf de copt

 

Preparare:

Se amestecă toate ingredientele în robotul de bucătărie, iar biscuiții se pot tăia cu forme rotunde sau cu ajutorul altor forme simpatice de bucătărie (steluțe, inimioare) și se așază în tava tapetată cu hârtie de copt. Cuptorul trebuie preîncălzit la 180 de grade, iar biscuiții se lasă biscuiții timp de aproximativ 20 de minute sau până când se rumenesc. Din această rețetă se fac 12 porții.

Chiar dacă biscuiții sunt mai siguri decât varianta găsită gata preparată la supermarket și sunt bogați în fibre, este bine să limitezi cantitatea pentru a-ți menține greutatea. Ține cont că un biscuite are în jur de 130 kcal, 20,5 g carbohidrați și grăsime 4,37g. Servește-l drept gustare sau la micul dejun, împreună cu un pahar de iaurt degresat și eventual alături de câteva fructe de pădure. 

Fructe făcute pe grill, pentru diabetici

Ingrediente:

900 g prune asortate, piersici și nectarine (tăiate jumătăți, cu sâmburii scoși)

ulei de măsline

iaurt grecesc

Preparare:

Încinge grătarul sau tigaia grill la foc mediu spre mare. Stropește prunele, piersicile și nectarinele cu puțin ulei de măsline și apoi le frigi, cu părțile tăiate în jos, până când se coc frumos și devin suculente, între 2 și 4 minute. Le iei de pe grill cu o spatulă de metal și le servești cu o lingură cu vârf de iaurt grecesc (sau mai mult, după gust).

Pont: dacă vrei, poți experimenta și cu felii de pepene și cu avocado.

Fructe de pădure cu lapte bătut și miere

Ingrediente:

2 căni lapte bătut rece

1 cană cuburi de gheață

1/3 cană miere

3 căni fructe de pădure amestecate (orice combinație de căpșuni, afine, mure sau zmeură)

frunze de mentă proaspete, după gust

Preparare:

Amesteci laptele bătut, gheață și mierea într-un blender, până când obții o compoziție spumoasă. Combini fructele cu mentă proaspătă. Împărți laptele bătut de la blender și fructele de pădure în 4 sau 6 boluri mici și servești desertul imediat.

Parfait cu fructe tropicale

Ingrediente:

1 cană (aprox. 200 g) fructe precum kiwi, mango și ananas, tăiate cubulețe

1/2 cană iaurt simplu degresat

2 linguri migdale fulgi, prăjite

Preparare:

În unul sau două borcane mici, așezi un strat de fructe, urmat de unul de iaurt. La final, presari fulgii de migdale rumeniți în prealabil într-o tigaie fără ulei.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cu ce te mai poți răsfăța?

Cupcakes cu lămâie

Ingrediente

1 cană de făină de migdale

¼ cană îndulcitor (xilitol)

¼ cană lapte praf

1 linguriță praf de copt

¼ linguriță de bicarbonat de sodiu

¼ linguriță sare

5 linguri unt de cocos

¾ cană iaurt fără grăsimi 

coajă de lămâie rasă

1 ou mare

2 linguri apă

½ linguriță extract de lămâie

Preparare

Preîncălzește cuptorul la 200 grade. Tapetează o tavă de brioșe de 12 bucăți cu forme de hârtie (le găsești la supermarket, la set) și pulverizează spray de ulei de cocos.

Într-un castron, folosind un mixer electric, combină făina, îndulcitorul, laptele praf, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. Bate la viteză mică, adaugă uleiul de cocos topit și iaurtul și bate la viteză medie aproximativ 2 minute.

Într-o cană gradată din sticlă, amestecă oul, apa, extractul de lămâie și coaja de lămâie. Se adaugă în aluat și se amestecă până când se omogenizează.

Toarnă aluatul în formele de hârtie.

Coace timp de 20-25 de minute sau până când trec testul scobitorii. Scoate-le pe o tavă și lasă-le să se răcească complet.

Mousse de avocado

Ingrediente

120 de grame de ciocolată neagră fără zahăr sau fulgi de ciocolată cu cel puțin 60% cacao

4 jumătăți de avocado bine copt

3 linguri pudră de cacao neîndulcită

1/4 cană lapte de migdale neîndulcit

1 linguriță extract pur de vanilie

1 linguriță sare

Opțional: 1–3 lingurițe de sirop de agave sau sirop de arțar,

Pentru servire: zmeură proaspătă, căpșuni feliate, frișcă (sau frișcă de cocos pentru a rămâne vegan), fulgi de ciocolată

Preparare:

Pune ciocolata tocată mărunt sau fulgii de ciocolată într-un castron potrivit pentru cuptorul cu microunde. Pune la microunde în sesiuni de 15 secunde, amestecând după fiecare interval și urmărind cu atenție ca ciocolata să nu se ardă. Când ciocolata este aproape complet topită, scoate-o din cuptorul cu microunde și amestecă până se omogenizează. Dă deoparte și lasă să se răcească puțin.

Pune jumătățile de avocado într-un robot de bucătărie echipat cu o lamă de oțel sau într-un blender, la viteză mare. Adaugă ciocolata topită, pudra de cacao, laptele de migdale, extractul de vanilie și sarea. Amestecă până când compoziția este foarte omogenă și cremoasă. Gustă și adaugă câteva lingurițe de sirop de agave dacă îți place mai dulce.

Se pune în pahare și se savurează imediat sub formă de budincă sau, pentru o consistență mai groasă, asemănătoare spumei, dă la frigider până se răcește bine, 2 ore sau peste noapte. Se servește cu zmeură, smântână și fulgi de ciocolată.

Budincă de chia cu lime și cocos

Ingrediente

1 cană zmeură

1/2 cană lapte de cocos la conservă

1/2 cană de lapte de cocos sau de migdale, neîndulcit

2 linguri de semințe de chia

1 lingură nucă de cocos mărunțită

6 - 8 picături de stevia lichidă

1 linguriță suc de lămâie

1 linguriță coajă de lime

Preparare

Amestecă jumătate din cantitatea de zmeură și celelalte ingrediente într-un bol. Se omogenizează bine și se pune un capac recipientului, după care se dă la frigider peste noapte sau cel puțin 5-6 ore.

Împarte în 2 boluri sau vase de sticlă, pune pe deasupra fructele de pădure rămase și servește!

 

Sursa foto. Shutterstock

Bibliografie:

https://www.wellplated.com/avocado-chocolate-mousse/

https://www.skinnytaste.com/coconut-lime-raspberry-chia-pudding/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0