Biopsia hepatica sau punctia ficatului

Practicata inca din secolul al XIX-lea, biopsia hepatica ramane procedura standard in evaluarea afectiunilor hepatice.

Biopsia hepatica, cunoscuta in popor si sub denumirea de punctie a ficatului, este realizata de un specialist in gastroenterologie/ hepatologie ori de un radiolog.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Biopsia hepatica este procedura prin care, cu ajutorul unui ac, se colecteaza o mostra de tesut de la nivelul ficatului. Tesutul hepatic este apoi analizat in laborator pentru a se stabili un diagnostic.

Cand se recomanda biopsia hepatica

Medicul recomanda biopsie hepatica in urmatoarele situatii:

 • Analizele de sange indica o problema hepatica si medicul nu reuseste sa o depisteze,
 • Icter aparent inexplicabil,
 • Anomalii la nivelul ficatului descoperite in timpul unei ecografii ori a unui CT,
 • Marirea inexplicabila a ficatului,
 • Se doreste stabilirea exacta a stadiului in care se afla hepatita B sau C, in scopul stabilirii celui mai bun tratament.


Biopsia hepatica se poate recomanda si pacientilor cu steatoza hepatica. Nu exista un consens clar despre acei pacientii care necesita biopsie hepatica. Se recomanda obtinerea unei biopsii hepatice la pacientii cu steatoza hepatica nonalcoolica daca diagnosticul este neclar dupa efectuarea testelor standard de laborator si a explorarilor imagistice hepatice, daca exista dovezi de ciroza, daca pacientul doreste sa afle daca exista inflamatie sau fibroza sau daca pacientul se afla la risc crescut de fibroza avansata sau ciroza.

In mod specific, se recomanda punctia hepatica pacientilor cu boala de ficat gras care intrunesc urmatoarele conditii: stigmate periferice ale afectiunilor hepatice cronice (sugestive pentru ciroza), splenomegalie, citopenie, feritina serica> de 1,5 ori limita superioara a normalului (sugerand steatohepatita si fibroza avansata), varsta peste 45 de ani, obezitate sau diabet zaharat (risc crescut de fibroza avansata).

Ficatul gras nonalcoolic poate fi distins de steatohepatita nonalcoolica pe baza rezultatelor histologice. Steatoza hepatica este prezenta cand biopsia hepatica prezinta oricare dintre urmatoarele: steatoza simpla, steatoza cu inflamatie portala sau lobulara, steatoza cu balonizare hepatocitara fara inflamatie.

Diagnosticul histologic al steatohepatitei necesita prezenta steatozei hepatice in asociere cu degenerarea hepatocitara si inflamatia lobulara hepatica. Fibroza nu este o caracteristica necesara pentru diagnostic, dar poate fi vazuta. Steatohepatita nonalcoolica nu poate fi diferentiata din punct de vedere histologic fata de steatohepatita alcoolica.

Cum se pregateste pacientul pentru biopsia hepatica

 • discuta cu medicul despre procedura, scopul si riscurile acesteia;
 • ii spune medicului ce tratament urmeaza si ce probleme de sanatate are (in special daca are probleme cu coagularea sangelui);
 • pacientului i se face un set de analize de sange;
 • cu o saptamana inainte, pacientul nu mai ia aspirina si nici medicamente antiinflamatoare.

 

 

Cum se realizeaza biopsia hepatica

Procedura nu dureaza mai mult de 5 minute, timp in care medicul pune pacientul sa se aseze pe spate, cu cotul mainii drepte in exterior si cu palma mainii drepte asezata sub cap. Este extrem de important ca pacientul sa stea complet nemiscat in timpul punctiei ficatului. Medicul poate folosi ecograful pentru a ghida acul care va prelua mostra de tesut. Pacientului i se face anestezie locala, asa ca procedura nu este dureroasa.

Dupa realizarea procedurii, pacientul va fi tinut sub observatie de catre medici. Dupa ce efectul anesteziei dispare, apar si durerile, insa pot fi ameliorate cu calmante luate la recomandarea medicului. Dupa realizarea biopsiei este bine sa se evite efortul fizic intens cel putin o saptamana.

In afara de biopsia hepatica clasica (biopsia percutana), mai exista doua tehnici prin care se poate realiza punctia ficatului, tehnici folosite in cazurile speciale:

 • biopsia laparascopica – aceasta presupune o incizie in abdomen, prin care se introduce laparoscopul, care ajuta medicul sa vada tesutul pe care urmeaza sa il recolteze, folosind instrumente chirugicale. Acest tip de biopsie hepatica este recomandata cand se doreste tesut dintr-o anumita zona a ficatului.
 • Biopsia transvenoasa – aceasta biopsie este recomandata in cazul pacientilor care au probleme cu cu coagularea sangelui ori care au fluid in abdomen. Medicul introduce un cateter pe o vena de la gat si o ghideaza catre ficat. Un ac pentru realizarea biopsiei este introdus in cateter si, cu ajutorul acestuia, se colecteaza tesut.

Riscuri biopsie hepatica

De regula, aceasta procedura nu este urmata de complicatii insa, in unele cazuri rare, pot aparea hemoragiile interne ori o scurgere de bila de la nivelul ficatului ori a vezicii biliare. Exista, de asemenea, si risc minim de pneumotorax, cunoscut si sub denumirea de plamani colabati, care apare daca acul cu care se face biopsia strapunge peretele toracic si permite aerului sa patrunda.

Rezultate biopsie hepatica

Tesutul recoltat ajunge la laborator, unde este examinat de un medic patolog, care va pune un diagnostic. Rezultatele punctiei ficatului sunt gata in cateva zile. In urma biopsiei hepatice, pacientul poate primi diagnosticul de afectiune hepatica, dar si stadiul in care se afla aceasta.

Stiai ca 80% dintre persoanele care sufera de Hepatita C nu prezinta simptome evidente? Ceea ce inseamna ca ai putea sa suferi de aceasta afectiune fara sa stii! Completeaza chestionarul de stabilire a gradului de risc disponibil aici si te poti testa gratuit pentru Hepatita C! Analiza presupune o simpla proba de saliva, iar rezultatul este gata in doar cateva minute.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0