Beneficiile uleiului de macese pentru pielea ta

Uleiul de măceșe a căpătat o popularitate tot mai mare, deoarece pare să aibă o mulțime de efecte benefice, în special asupra pielii. Acest ulei conține cantități mari de vitamina A și vitamina C, dar și de acizi grași esențiali precum acidul oleic, acidul linolenic și acidul palmitic.

Uleiul de măceșe are o concentrație mai mare de vitamina C decât o lămâie sau o portocală și se știe despre vitamina C că reduce daunele cauzate pielii de expunerea la radiațiile UV. Mai mult decât atât, vitamina C stimulează și producția de colagen, de aici puternicele efecte anti-aging ale acestui ulei. În cazul în care credeai că minunile făcute de vitamina C pentru piele s-au încheiat, e bine de știut că aceasta accelerează și vindecarea leziunilor cutanate, prevenind totodată deshidratarea pielii.

Vitaminele care se regăsesc în uleiul de măceșe au efect antioxidant și combat efectul radicalilor liberi. Mai mult decât atât, acizii grași din acest ulei sunt transformați, după ce pătrund în piele, în prostaglandine, compuși care joacă un rol important în regenerarea țesuturilor, dar și a membranei celulare.

Uleiul de măceșe este ușor absorbit de piele și nu lasă reziduuri grase, dar nu are efect de uscare a pielii tale. Pielea se va simți mai moale, mai fermă și mai hidratată, iar nuanța va fi uniformizată.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Beneficiile uleiului de măceșe pentru piele

Există persoane care folosesc ulei de măceșe pentru ten și se pare că nu degeaba. Iată câteva potențiale beneficii pe care le are uleiul de măceșe:

Poate combate acneea

Acneea apare ca urmare a secreției excesive de uleiuri naturale ale pielii. Uleiul de măceșe hidratează pielea, prevenind secreția sebumului în exces. Totodată, acesta deblochează și porii, fiind non-comedogenic. Pentru combaterea acneei, uleiul de măceșe se aplică pe fața curată dimineața, apoi se lasă să acționeze timp de 15 minute și se îndepărtează prin clătire cu apă călduță și gel de curățare.

Uleiul de măceș poate fi folosit ca remediu pentru a ajuta la reducerea aspectului cicatricilor cauzate de acnee. Timpul necesar va depinde de diverși factori, cum ar fi dimensiunea și vârsta cicatricei, aplicarea regulată a uleiului de măceșe, vârsta persoanei și calitatea produsului. Unele persoane observă o diferență vizibilă în doar câteva săptămâni după aplicarea regulată a uleiului de măceșe.

Are proprietăți anti-aging

Vitamina A, precum și vitamina C stimulează producția de colagen și acționează precum un ingredient anti-aging. Așadar, poți folosi ulei de măceșe pentru ten deoarece combate ridurile, în special pe cele formate în jurul ochilor. Uleiul acesta conține și licopen, care are de asemenea proprietăți anti-aging.

Producția de colagen încetinește în mod natural pe măsură ce îmbătrânim, dar datorită nivelurilor ridicate de vitamina C din măceșe, uleiul care poate ajuta la stimularea producției de colagen în piele. Un studiu clinic a arătat că 60 de zile de tratament topic cu vitamina C s-a dovedit extrem de eficient ca terapie de întinerire, inducând sinteza semnificativă de colagen la toate grupele de vârstă și având efecte secundare minime. 

Pentru persoanele care caută să evite substanțele chimice și tratamentele cu toxină botulinică, uleiul de măceșe poate fi o suluție datorită proprietăților sale de întinerire a pielii, ale vitaminelor C și A și ale licopenului. Acest lucru face ca adăugarea acestuia în rutina de îngrijire a pielii să fie o soluție mai sigură, organică, pentru a repara suprafața pielii și a restabili elasticitatea.

Oferă luminozitate tenului

Uleiul de măceșe aplicat pe față oferă și luminozitate, având chiar capacitatea de a combate petele închise la culoare. Amestecă 3 picături de ulei de măceșe în puțin ulei de cocos și masează-ți bine pielea. Și cearcănele vor fi estompate în urma folosirii acestui amestec.

Accelerează vindecarea arsurilor și vânătăilor

Datorită proprietăților antioxidante și regenerante pe care le are uleiul de măceșe, îl poți folosi și pentru grăbirea vindecării arsurilor de la nivelul pielii, precum și a vânătăilor. Conținutul bogat în acizi grași poate preveni formarea cicatricilor. 

Hidratează buzele crăpate

Vântul, soarele și deshidratarea contribuie la crăparea buzelor, care este nu doar inestetică, ci și inconfortabilă. Poți combate buzele crăpate hidratându-le cu ulei de măceșe încălzit în prealabil între degete, pentru o mai bună absorbție.

Poate preveni vergeturile

Uleiul de măceșe este absorbit rapid în piele și conține o cantitate mare de acizi grași, care stimulează producția de colagen. Cum spuneam, acest ulei hidratează pielea iar prostaglandinele stimulează refacerea țesuturilor. Poți să previi apariția vergeturilor folosind acest ulei. Zonele cele mai afectate de vergeturi sunt abdomenul, pieptul și coapsele.

La ce să fii atent când cumperi ulei de măceșe?

Uleiul de măceșe poate fi aplicat direct pe piele atunci când este utilizat în forma sa pură sau folosit ca ulei purtător pentru alte uleiuri faciale. Când cumperi ulei de măceșe pentru ten aigură-te că este ambalat într-o sticlă închisă la culaore, deoarece acest lucru îl protejează de razele UV – dacă este într-o sticlă albă, transparentă contactul cu razele solare îl poate face mai puțin eficient.

Uleiul de măceșe poate fi folosit în siguranță pe toate tipurile de piele, inclusiv pe pielea sensibilă. Utilizat în mod regulat, va contribui la o strălucire frumoasă și naturală a feței, lăsând-o moale și hidratată. Dacă ai pielea extrem de sensibilă sau ești predispus la alergii, testează uleiul de măceș tamponând puțin pe interiorul antebrațului sau sub linia maxilarului și așteaptă 24 de ore înainte de a-l aplica pe zone mari.

Recomandări de utilizare pentru uleiul de măceșe

Aplică uleiul de două ori pe zi pe pielea curată. Pentru a te concentra asupra zonelor problematice, pune doar câteva picături de ulei pe o dischetă de bumbac curată și tamponează zonele cu linii fine, riduri sau pete întunecate. Acest ulei nu protejează împotriva arsurilor solare, așa că e indicat să îți aplici la final o cremă cu protecție solară adaptată tenului tău.

Deși poate preveni și reduce cicatricile lăsate de acnee, uleiul de măceșe nu ar trebui aplicat direct când te confrunți cu un episod activ de acnee. Dacă ai piele predispusă la acnee, testează mai întâi pe o zonă restrânsă pentru a te asigura că produsul nu îți înfundă porii, agravând acneea.

Uleiul de măceșe poate fi folosit și pe față și pe gât, deoarece se absoarbe rapid fără a lăsa reziduuri uleioase (nu pune mult, ai nevoie doar de două, maximum trei picături).

Măceșele sunt sigure pentru consum, însă dacă te gândești să folosești uleiul de măceșe intern, cere mai întâi sfatul medicului sau al farmacistului. Uleiul de măceșe pentru uz intern ar trebui să fie presat la rece, 100% natural și administrat în cantități mici (5-10 picături pe zi).

Ulei de măceșe pentru ten: rețetă de cremă hidratantă

Uleiul de măceșe are mai multe beneficii pentru îngrijirea pielii, iar atunci când este combinat cu mușețel, ajută și mai mult la calmarea și îngrijirea pielii. Iată cum îți poți face acasă o cremă hidratantă pentru seară:

Ingrediente:

  • 1 lingură de ceară de albine 
  • 1 lingură de unt de cocos
  • 1/4 cană de ulei de migdale dulci 
  • 10 picături de vitamina E 
  • 2 linguri de ulei de măceșe 
  • 7 picături de ulei esențial de mușețel

Mod de preparare:

Pune ceara de albine, untul de cocos și uleiul de migdale dulci într-un castron de sticlă care poate rezista la căldură. Așază castronul deasupra unei oale cu apă fierbinte care este plină pe jumătate, dar asigură-te că fundul vasului nu atinge apa și că focul este mediu.

Amestecă uleiurile până când s-au topit complet, apoi scoate castronul din apa fierbinte din oală și pune-l deoparte să se răcească. Adaugă apoi uleiul esențial de mușețel, vitamina E și uleiul de măceșe. Amestecul trebuie răcit timp de 20-30 de minute, suficient pentru a se îngroșa, dar nu suficient pentru a-l face complet solid.

Apoi, se procesează cu un mixer electric până când capătă o textură cremoasă și netedă. Crema hidratantă se păstrează într-un borcan de sticlă cu capac, la frigider și se aplică înainte de culcare pe fața curată.

Efecte secundare și contraindicații ulei de măceșe

Potențialele efecte secundare ale uleiului de măceșe pot include iritația pielii, creșterea prea mare a nivelului de vitamina C din organism și creșterea absorbției fierului, care poate afecta persoanele cu anemie, hemocromatoză sau afecțiuni similare.

Întrucât nu există suficiente informații despre efectele secundare ale folosirii uleiului de măceșe la femeile însărcinate sau care alăptează, este important ca acestea să nu folosească acest ulei decât dacă au acordul medicului.

Uleiul de măceșe nu ar trebui să fie folosit nici de către persoanele care au probleme cu coagularea sângelui, întrucât o substanță chimică din acest ulei încetinește coagularea și crește riscul de sângerări. La fel, dacă este utilizat intern, trebuie evitat de femeile care iau pilule contraceptive sau terapie de substituție hormonală fără a solicita înainte sfatul medicului.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - The Benefits of Rose Hip Oil
https://health.clevelandclinic.org/rosehip-oil-benefits-for-skin-and-hair/
NCBI - Therapeutic Applications of Rose Hips from Different Rosa Species
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5485961/
Studiul „Therapeutic Applications of Rose Hips from Different Rosa Species”, apărut în Int J Mol Sci. 2017 Jun; 18(6): 1137. Published online 2017 May 25. doi: 10.3390/ijms18061137, autori: Inés Mármol et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0