Beneficiile somnului pentru frumusețe

Niciodată mai mult ca acum, în acest secol agitat, poluat și zgomotos nu s-a vorbit și scris atât despre importanța relaxării. Trăim în viteză, mâncăm pe apucate, dormim pe furate și ne trezim la fel de neliniștiți, și de grăbiți. Câteva ore de somn pe noapte nu sunt suficiente pentru refacerea organismului, și lipsa lui se vede pe față noastră. 

 

Somnul, izvor de frumusețe și sănătate 

Păstrarea frumuseții și a sănătății înseamnă și sincronizarea eficientă a ritmului veghe-somn, pentru că insuficiența somnului devine evidentă pe chipul multora, alterând trăsăturile, expresia privirii, uneori și din cauza cearcănelor și pungilor de sub ochi. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Noaptea, în timpul somnului, mai ales în faza profundă, se secretă hormoni, cum este cel de creștere,  care la adulți au un rol important în cicatrizare, refacerea fracturilor, diminuarea colesterolul sangvin și prevenirea apariției ridurilor. Tot în această perioadă se produc și prolactină și insulină pancreatică- care reglează glucoza din sânge.  

Somnul este format dintr-o alternanță de cicluri diferite. Aceste cicluri au în medie lungimi de o oră și un sfert și se desfășoară în felul următor: 
 •      faza de adormire, apoi fază “lenta” sau somnul profound, când frecvența undelor electrice produse de sistemul nervos se încetinește 
 •      faza de somn paradoxal sau a viselor, când activitatea electrică este caracterizată prin ritmuri rapide, de intensitate slabă); corpul este inert; 
 •      faza somnului profund care permite recuperarea și refacerea unor structuri celulare; 
 •      faza somnului superficial, în care simțurile redevin active și putem recepționa mai ușor zgomote, mirosuri etc. care  ne pot trezi; corpul este animat de mișcări, mai ales ale extremităților- degete de la mâini, picioare. 
 •      Urmează din nou somnul paradoxal. 

Se consideră că visul eliberează, “curata” inconștientul de dorințe refulate sau griji. Alții spun că influențează chiar și creativitatea sau combativitatea. Descifrarea viselor? Pentru aceasta eu am un răspuns ajutător: “interpretarea trebuie să fie întotdeauna pozitivă, pentru că starea noastră ne influențează cu adevărat destinul”

De ce unii nu dorm bine? 

În jur de 13% din populația Europei doarme prost, iar 10% adorm “ajutati”, adică  iau regulat hipnotice și tranchilizante. La unii cauzele sunt preocuparea obsesivă legată de o stare de criză, ca de exemplu dificultăți financiare, familiale, conflicte de natură afectivă. În aceste situații se pot prescrie de către medic hipnotice pentru o perioadă nu mai mare de trei săptămâni, perioadă în care se consideră că nu se creează dependență și facilitează doar trecerea peste criză. De asemenea relaxarea dirijată, psihoterapia sunt foarte eficiente, mai ales pentru că insomnia să nu se cronicizeze sub influența unor factori de stress sau de anxietate prelungită.  

Persoanele în vârstă au un somn mai dificil, care nu trebuie să-i sperie întotdeauna. Este vorba de “lacune” sau somn fragmentat, și chiar dacă durata globală a somnului nu a fost diminuată, le creează impresia unei nopți de nesomn, mai ales dacă toată viața au dormit “bine”.  

O altă perturbare se caracterizează printr-o noapte mediocră, urmată de o zi dificilă, cu somnolență, caracteristică mai ales celor care sforăie, celor care suferă de depresie sau care iau unele medicamente antihipertensive sau fac abuz de hipnotice ori medicamente cu efect excitant cortical. Și cei care fumează mult, beau alcool tare seară ori coca cola au un somn agitat, cu întreruperi, că și  partenerii (soții sau soțiile) celor care sforăie; de asemenea bărbații care au probleme cu prostată sau femeile cu patologie urinară își întrerup somnul pentru a merge la toaletă și au probleme în a adormi la loc. Alții nu pot dormi din cauza durerilor reumatice, iar la unii vârstnici perturbările somnului prevestesc instalarea unor boli ale sistemului nervos (precum Alzheimer sau depresia). 

Deci perturbarea somnului constituie un simptom care trebuie să ne îndrume către medic, pentru că fie prevestește o altă boală, fie insomnia, odată cronicizată va fi cauza unei alte afecțiuni către care există predispoziție. 

Cum tratăm insomnia?

Cea mai simplă metodă de a recupera o noapte agitată este de a  ne face timp pentru relaxare și somn după amiază- cel puțin o jumate de oră. Pentru a adormi ușor trebuie să ne creăm anumite condiții plăcute: întuneric, căldură, aerisirea camerei, o muzică plăcută, o lectură plăcută  care să ne “rupa” de propriile probleme, evitarea consumului de  excitante corticale, cafea, cola, uleiuri volatile puternice - mentol, eucalipt etc. 

Mulți fac greșeala de a consuma puțin alcool înainte de culcare în ideea de a-și induce o stare de somnolență; chiar dacă adorm, aceștia se confruntă apoi cu fenomenul de rebound, adică după o perioadă  de relaxare, alcoolul devine excitant și aceștia se trezesc, adormind mult mai greu. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Medicii recomandă în unele cazuri somnifere sau hipnotice, la care trebuie să apelăm doar dacă epuizăm toate metodele neagresive: ceaiuri calmante (de valeriană, tei, talpa găștii, etc), produse homeopatice și produse exclusiv naturale (cum sunt Sedinstant, Sedocalm sau Sedatif PC), culcarea la aceeași oră, psihoterapie, presopunctură etc. Unele barbiturice (Fenobarbital, Ciclobarbital, Extraveral) creează o obișnuință rapidă, adică trebuie crescută doză pentru a rămâne eficiente și unele dintre ele pot scădea și eficientă pilulei contraceptive. Unii medici recomanda antialergice pentru efectele lor secundare sedative (Ketotifen, Hismanal, Theralene, Romergan etc) care sunt eficiente, dar contraindicate la cei cu glaucom sau probleme cu postată. Benzodiazepinele sau alte produse înrudite (Nitrazepam, Gerodorm, Zopiclon, Stilnox, Imovane etc) se eliberează doar cu rețetă și nu se recomandă mai mult de trei –patru săptămâni, pentru ca pot provocă dependență  tulburări de memorie, concentrare, revenirea insomniei la oprirea administrării; nu se recomandă decât cu prudență vârstnicilor. 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0