Ce beneficii au acizii grasi esentiali in caz de dislipidemie

Scopul tratamentului dislipidemiei este de reducere a nivelului colesterolului total, a colesterolului LDL, a triglicerideridelor si cresterea colesterolului HDL, reducand astfel riscul de boli cardiovasculare.

 

Acizii grasi esentiali precum Omega 3, Omega 6 si Omega 9 reprezinta substante organice cu caracter chimic, parte din lipide, fiind obtinuti exclusiv prin aport alimentar, deoarece organismul nu-i poate sintetiza. Acizii grasi polinesaturati Omega 3 au actiune care reduce valorile trigliceridelor mult mai puternica decat Omega 6.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Pentru tratamentul dislipidemiilor, cele mai utilizate molecule sunt EPA (acidul eicosapentaenoic) si DHA (acidul docosahexaenoic), continute in uleiul de peste. Acestea au fost concentrate in tablete si s-a demonstrat ca dozele de 3-4 grame pe zi sunt suficiente pentru scaderea nivelului trigliceridelor serice.

 

In cazul pacientilor cu hipertrigliceridemie severa, tratamentul cu suplimente nutritive care contin ulei de peste este de prima intentie in preventia pancreatitei. In general, aceste suplimente nutritive sunt bine tolerate de organismul uman, principalul efect advers fiind dispepsia, definita ca durere sau disconfort localizat la nivelul abdomenului superior.

Exista dovezi stiintifice puternice care arata ca acizii grasi Omega 3 pot sa reduca semnificativ trigliceridele din sange. Totodata, Omega 3 sunt responsabili de o usoara imbunatatire a valorilor colesterolului HDL (sau colesterolul "bun"). Atentie, insa, la cantitatea de Omega 3 pe care o ingerezi: pentru ca sunt, totusi, grasimi, s-a observat in multe studii ca acesti acizi grasi cresc usor nivelul de colesterol LDL.

Un alt efect advers il reprezinta prelungirea timpului de sangerare ce poate aparea la doze mai mari de 3-4 grame pe zi.

Uleiurile vegetale din seminte de in si canepa, obtinute prin presare la rece, sunt o sursa directa de aport al acizilor grasi Omega 3 (acid alfa-linolenic, EPA si DHA) si Omega 6 (acid linoleic) intr-un raport (1:3) optim, echilibrat.

In ce alimente gasesti acesti acizi grasi esentiali?

Poti obtine cu usurinta acizii grasi esentiali precum Omega-3, Omega-6 si Omega-9 din alimentatia ta. Cu toate acestea, este important sa gasesti echilibrul perfect pentru fiecare dintre acestia. Iata mai jos trei liste cu alimentele care sunt bogate in acizi grasi Omega-3, Omega-6 si Omega-9.

Alimente bogate in acizi grasi Omega-3

Cea mai buna sursa de acizi grasi Omega-3 (EPA si DHA, acid eicosapentaenoic si acid docosahexaenoic) este pestele gras. Iata mai jos cantitatile si tipurile de Omega-3 pe care le gasesti intr-o portie de:

•    somon: 4,0 grame de EPA si DHA;
•    macrou: 3,0 grame de EPA si DHA;
•    sardine: 2,2 grame de EPA si DHA;
•    ansoa: 1 gram de EPA si DHA;
•    seminte de chia: 4,9 grame de ALA (acid alfa-linolenic, tot un tip de acid gras Omega-3);
•    nuci: 2,5 grame de ALA;
•    seminte de in: 2,3 grame de ALA.

Alimente bogate in Omega-6

Aceste grasimi bune se gasesc in cantitati mari in uleiurile vegetale rafinate si in alimentele gatite in uleiuri vegetale. Nucile si semintele contin si ele cantitati semnificative de acizi grasi Omega-6.

Iata mai jos cantitatile de Omega-6 care se gasesc in 100 de grame din urmatoarele alimente:

•    ulei de boabe de soia: 50 grame
•    ulei de porumb: 49 grame
•    maioneza: 39 grame
•    nuci: 37 grame
•    seminte de floarea-soarelui: 34 grame
•    migdale: 12 grame
•    caju: 8 grame.

Alimente bogate in acizi grasi Omega-9

Aceste grasimi se gasesc in mod frecvent in legume si uleiurile din seminte, precum si in diverse nuci si seminte. Nu exista recomandari in privinta aportului de Omega-9.

 
 

Iata mai jos cantitatile de acizi grasi Omega-9 care se gasesc in 100 de grame din urmatoarele alimente:

•    ulei de masline: 83 grame
•    ulei de caju: 73 grame
•    ulei de migdale: 70 grame
•    ulei de avocado: 60 grame
•    ulei de arahide: 47 grame
•    ulei de migdale: 30 grame
•    caju: 24 de grame
•    nuci: 9 grame.

De retinut!

Cea mai buna sursa de Omega-3 este pestele gras, pe cand acizii grasi esentiali Omega-6 si Omega-9 se gasesc in uleiurile vegetale, in nuci si in seminte. Acizii grasi Omega-3 sunt o parte cruciala a membranei celulelor umane. Ei au, printre altele, multe functii importante in organism, iar cateva exemple ar fi:

•    Imbunatatirea sanatatii inimii: acizii grasi Omega-3 pot creste nivelul de colesterol "bun" HDL; ei pot, de asemenea, sa reduca trigliceridele, tensiunea arteriala si formarea placilor de aterom in artere.

•    Ofera o buna sustinere sanatatii mintale: daca iei suplimente cu Omega-3, aceste grasimi pot reduce simptomele depresiei, schizofreniei si tulburarii bipolare; 

•    Reducerea greutatii corporale si a circumferintei taliei: acizii grasi Omega-3 joaca un rol important in controlul greutatii si pot sa ajute la reducerea circumferintei taliei.

Acizii grasi Omega-3 au un efect notabil asupra nivelurilor trigliceridelor, spun expertii. Un studiu a aratat ca ingerarea a 900 mg de acizi grasi Omega-3 in fiecare zi a rezultat intr-o scadere cu 4% a nivelului trigliceridelor, dupa aproape 6 luni de tratament.

 

Cea mai eficienta doza de acizi grasi Omega-3 folosita in majoritatea studiilor a fost cuprinsa intre 2 si 4 grame. Administrarea de Omega-3 a rezultat intr-o scadere a valorilor trigliceridelor cu 25-45%.

Eficacitatea acizilor grasi Omega-3 asupra trigliceridelor pare sa fie strans legata de doza. Asta inseamna ca, cu cat o persoana ingereaza o cantitate mai mare de Omega-3, cu atat mai mult vor scadea valorile trigliceridelor in sange. In plus, acizii grasi Omega-3 par sa functioneze mai bine cand sunt folositi in combinatie cu adoptarea unei diete sanatoase.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0