Beneficii uleiuri esentiale: de la relaxare pana la ameliorarea simptomelor autismului

Uleiurile esențiale sunt extracte foarte concentrate și aromate din plante și sunt folosite de mii de ani în scopuri medicinale, cosmetice și chiar și în timpul ritualurilor religioase. Aristotel era de părere că, pe lângă cele 4 elemente, apa, aerul, pământul și apa, există în natură și un al cincilea element: chintesență, adică spiritul din orice ființă, chiar și din plante.

Uleiurile esențiale sunt extrase din plante prin două metode: distilarea, metoda folosită din cele mai vechi timpuri, dar și presarea la rece, folosită în special pentru extragerea uleiurilor esențiale din citrice.

Totuși, este important de menționat că uleiurile esențiale sunt substanțe complexe, compuse din amestecuri multicomponente care conțin sute de substanțe chimice. Așa cum am menționat mai sus, uleiurile sunt de obicei extrase prin distilare. Într-un singur ulei esențial pot fi identificate până la 400 de substanțe sau chiar mai multe atunci când este utilizat cel mai bun echipament analitic.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Compoziția unui ulei esențial poate varia considerabil între producători, precum și între același producător. Printre factorii care pot schimba compoziția chimică a uleiurilor esențiale se numără specia plantei, originea sa, clima, condițiile solului, fertilizarea și modul de producție.  

Care sunt efectele folosirii uleiurilor esențiale

Mulți oameni folosesc în mod regulat produse care conțin ulei esențial, întrucât par să considere uleiurile esențiale ca alternative sigure la formele farmacologice mai invazive de tratament, datorită conceptului că sunt mai „naturale”. Cu toate acestea, au fost efectuate foarte puține studii asupra uleiurilor esențiale.

Uleiurile esențiale sunt folosite într-o varietate de moduri, cum ar fi frecarea uleiului de mentă pe tâmple pentru dureri de cap, adăugarea uleiului de arbore de ceai în șampon sau inhalarea printr-un difuzor sau direct din sticlă. Uleiurile pot fi folosite individual sau combinate.

Ce beneficii au uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale au o mulțime de beneficii, însă nu multe au fost confirmate de oamenii de știință. Printre beneficiile pe care le au uleiurile esențiale se numără: reducerea stresului, ameliorarea durerii, estomparea grețurilor, echilibrarea emoțională, îmbunătățirea somnului și a memoriei, precum și energizarea organismului. 

De ajutor în anxietate

Anxietatea este una dintre afecțiunile adesea tratate cu uleiuri esențiale. Un studiu mai vechi făcut cu privire la această tema a arătat faptul că persoanele anxioase au resimțit o ameliorare a simptomelor anxietății în urma folosirii aromaterapiei.  

O revizuire și o meta-analiză publicate în 2019 a arătat că inhalarea sau ingerarea uleiului esențial de lavandă (diluat și sub îndrumare medicală) poate scădea nivelul de anxietate1. De asemenea, oamenii de știință au ajuns la concluzia că masajul cu ulei esențial diluat poate ajuta la reducerea nivelului de anxietate. Aceste efecte se pot datora acetatului de linalil și linalolului, compușii-cheie din lavandă care au proprietăți calmante și sedative.

Totuși, cercetătorii spun că este nevoie de studii suplimentare privind folosirea uleiului esențial de lavandă în anxietate.  Iar unii specialiști sunt de părere că uleiul esențial de portocale este cel mai eficient în estomparea anxietății, însă nu sunt studii care să confirme asta.

Remediu pentru greață

În ceea ce privește greața, uleiul esențial de mentă, de ghimbir și de lavandă sunt eficiente, susțin oamenii de știință. Potrivit unei recenzii publicată în 2018, menta relaxează mușchii gastrointestinali și scade inflamația care agravează greața2.

Țin la distanță bacteriile

Uleiul esențial de eucalipt, de exemplu, are proprietatea de a lupta împotriva bacteriilor orale precum Porphyromonas gingivalis, potrivit unui studiu mai vechi.  Porphyromonas gingivalis este o bacterie vinovată de apariția parodontozei, o boală inflamatorie care distruge țesuturile din jurul dinților. Componenta principală din eucalipt, 1,8-cineneol, a fost utilizată în produse de igienă orală, cum ar fi apa de gură, susțin specialiștii. 

Și uleiul esențial de arbore de ceai are proprietăți antimicrobiene. Studiile în eprubetă arată că uleiul esențial de arbore de ceai previne înmulțirea virusului herpetic. Iar un studiu mai vechi controlat, efectuat pe pacienți cu herpes labial recurent (herpes labial), a arătat că un gel de ulei esențial de arbore de ceai de 6% poate oferi un anumit beneficiu ca tratament atunci când este aplicat local. Cu toate acestea, autorii studiului recunosc că dimensiunea mică a eșantionului face dificilă măsurarea eficacității tratamentului.

Ameliorează durerile musculare

Amestecarea câtorva picături de ulei esențial în uleiul de masaj poate oferi beneficii pentru diverse cauze ale durerii musculare, inclusiv durerile cronice de spate.

De ajutor în dismenoree

O revizuire publicată în 2018 arată că aromaterapia (prin inhalare, masaj și consum oral) ar putea fi de folos în atenuarea durerii la femeile care se confruntă cu dismenoree primară. Potrivit specialiștilor, uleiurile esențiale ar putea reduce potențial durerea menstruală, însă e nevoie de mai multe studii care să confirme acest beneficiu pe care l-ar avea uleiurile esențiale. 

Cum acționează uleiurile esențiale

Potrivit specialiștilor Institutului Național pentru Cancer din Statele Unite ale Americii (SUA), uleiurile esențiale acționează prin intermediul sistemului limbic cerebral. Mai exact, componentele chimice ale vaporilor de ulei esențial se „lipesc” de bulbul olfactiv, având un impact direct asupra centrului emoțiilor, adică asupra sistemului limbic. Prin acest circuit, uleiurile esențiale au efecte antibacteriene, antiinflamatoare, analgezice și chiar și sedative.

Ce au în compoziție uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale conțin trei tipuri de compuși organici diferiți, fiecare dintre aceștia având un efect anume:

  • Fenilpropanoide – acești compuși au proprietăți antibacteriene, antifungice, dar și antivirale. Fenilpropanoidele curăță receptorii celulari. Fără să fie curățați acești receptori, celulele nu pot comunica și apar dezechilibrele în organism, care declanșează apariția bolilor. Printre uleiurile care conțin acești compuși se află: uleiul de busuioc, uleiul de scorțișoară, uleiul de oregano, uleiul de anason și uleiul de mentă.
  • Monoterpenele – acești compuși se regăsesc în majoritatea uleiurilor esențiale și ajută la reprogramarea informațiilor în memoria celulară.
  • Sesquiterpenele – aceștia ajută la oxigenarea țesuturilor, împiedicând supraviețuirea și multiplicarea bacteriilor. Printre uleiurile care conțin acești compuși se află: uleiul esențial de cedru, uleiul de santal, uleiul de piper negru, uleiul de ghimbir, uleiul de smirnă și uleiul de patchouli.

Uleiuri esențiale pentru ameliorarea autismului și ADHD-ului

Uleiurile esențiale sunt folosite de mulți părinți pentru ameliorarea simptomelor specifice autismului. Potrivit acestora, uleiurile pot ajuta copiii să facă tranziția de la o activitate la alta mult mai ușoară. Uleiul esențial de mușețel, dar și uleiul de vetiver sunt folosite cu acest scop. Totuși, oamenii de știință atrag atenția că nu există studii care să ateste să uleiurile esențiale au beneficii asupra autismului sau ADHD-ului. 

Ce efecte adverse pot să aibă uleiurile esențiale

Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din Statele Unite ale Americii, un produs chimic perturbator endocrin (EDC) este un agent exogen care interferează cu producerea, eliberarea, transportul, metabolismul sau eliminarea hormonilor naturali din organism responsabili de menținerea homeostaziei și reglarea proceselor de dezvoltare.

Studii mai vechi au arătat că uleiurile esențiale acționează ca perturbator chimic. S-a demonstrat că uleiurile esențiale acționează ca un agonist al receptorului de estrogen alfa (ERα) și ca un antagonist al receptorului de androgen (AR). În urma acestor studii, oamenii de știință au conchis că există o legătură între creșterea anormală a sânilor la adolescenți, numită ginecomastie prepuberală și thelarche prematură și expunerea topică regulată la produse de igienă cu ulei de lavandă sau arbore de ceai. Thelarchea prematură este cea mai frecventă tulburare pubertară la fetele prepubere, care este definită ca creșterea izolată a sânilor înainte de vârsta de 8 ani, fără alte semne de pubertate.

Ginecomastia este suspectată a avea multe etiologii. Medicamentele selectate și expunerile la mediu, cum ar fi alcoolul, heroina, marijuana, amfetaminele, medicamentele antiulceroase, antibioticele, agenții cancerigeni, medicamentele cardiovasculare și medicamentele psihoactive au fost identificate ca posibile imitații hormonale pentru receptorii de estrogeni și androgeni 3

Mai mult, specialiștii atrag atenția că aceste uleiuri esențiale puternic concentrate pot emite compuși organici volatili. Inhalarea de compuși organici volatili are de obicei efecte negative asupra sistemului respirator. Indivizii pot avea reacții diferite la uleiurile esențiale, la fel ca și la alte medicamente, produse, alergeni sau factori declanșatori iritanți.

În plus, este esențial să discuți cu medicul înainte de a folosi uleiuri esențiale, deoarece unele cercetări arată că uleiurile esențiale pot să aibă rezultate negative asupra sănătății. De exemplu, un studiu din 2022, care a fost efectuat pe 200 de indivizi, a arătat că există o asociere negativă între utilizarea uleiurilor esențiale și sănătatea cardiopulmonară4. Participanții la studiu care au inhalat uleiuri esențiale o oră sau mai mult în fiecare zi s-au confruntat cu o creștere a frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale și o scădere a ratei funcției pulmonare.

Mare atenție și dacă inhalezi direct ulei esențial! Uleiurile esențiale sunt foarte concentrate, așa că inhalarea lor directă poate irita tractul respirator, care se manifestă prin simptome precum tuse, iritație a nasului și gâtului sau dificultăți de respirație. Astfel de simptome sunt mult mai intense la persoanele cu afecțiuni respiratorii cum ar fi astmul și boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). În plus, uleiurile esențiale pot provoca reacții alergice atunci când acestea sunt folosite pe piele sau inhalate.  

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Effects of lavender on anxiety: A systematic review and meta-analysis”, Phytomedicine. 2019 Dec., Davide Donelli, Michele Antonelli, Caterina Bellinazzi, Gian Franco Gensini, Fabio Firenzuoli 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31655395/
2 Studiul „The physiologic effects and safety of Peppermint Oil and its efficacy in irritable bowel syndrome and other functional disorders”, Aliment Pharmacol Ther. 2018 Mar., Bruno P. Chumpitazi Gregory Kearns, Robert J. Shulman
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5814329/
3 Studiul „Essential Oils and Health”, Yale J Biol Med. 2020 Jun., J. Tyler Ramsey, Carrie Shropshire, Tibor R. Nagy, Kevin D. Chambers, Yin Li, Kenneth S. Korachb
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7309671/
4 Studiul „Long-Term Exposure to Essential Oils and Cardiopulmonary Health from a Population-Based Study”, Atmosphere 13(4):631, 2022, Chien-Yu Lee et al.
https://www.researchgate.net/publication/360004529_Long-Term_Exposure_to_Essential_Oils_and_Cardiopulmonary_Health_from_a_Population-Based_Study
American Lung Association - Essential Oils: More Harmful Than Helpful?
https://www.lung.org/blog/essential-oils-harmful-or-helpful


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0