De ce e bine sa mancam struguri albi

Strugurii de masă sunt printre cele mai populare și consumate fructe în dietele mediteraneene. Virtuțile lor culinare și terapeutice sunt cunoscute încă din Antichitate, iar în secolul al XIX-lea au devenit celebre curele cu struguri, recomandate pentru tratarea gutei, constipației, dar și pentru calmarea arsurilor gastro-intestinale.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce substanțe nutritive conțin strugurii albi

Calitățile terapeutice ale strugurilor sunt susținute și de descoperirile unor oameni de știință americani și spanioli care au evidențiat faptul că strugurii conțin substanțe capabile să prevină dezvoltarea tumorilor maligne. Strugurii conțin 80% apă, alături de fibre, carbohidrați (glucoză și fructoză), vitamine (C, A, B6, B1, B2, E), dar și minerale (potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier, sodiu). De asemenea, conțin acid folic, flavonoide, taninuri și, în special, antioxidanți.

Beneficiile strugurilor albi

Strugurii au avut întotdeauna reputația de alimente mici cu beneficii foarte mari pentru sănătate. Conțin mai multe substanțe care ajută la prevenirea a numeroase afecțiuni. În plus, boabele de struguri au multe proprietăți care atenuează problemele existente în corpul uman. 

Contribuie la scăderea de boli neurologice

Consumul regulat de struguri albi a fost asociat cu o sănătate mult mai bună a creierului: strugurii contribuie la scăderea riscului de boli neurologice acute și cronice.

Reduc riscul de ateroscleroză

De asemenea, s-a dovedit faptul că antioxidanții din struguri reduc riscul de ateroscleroză, provoacă relaxare arterială și alte efecte metabolice favorabile. Iar numeroase studii au arătat faptul că flavonoidele din sucul de struguri au efecte anticoagulante similare acidului acetilsalicilic. 

În plus, compușii chimici care se găsesc în compoziția strugurilor ajută la  îmbunătățirea fluxului de sânge către și dinspre inimă. Strugurii sunt, de asemenea, cunoscuți pentru proprietățile lor antiinflamatorii care pot reduce stresul oxidativ, ce poate afecta sănătatea inimii.

De ajutor în problemele de tranzit intestinal

Strugurii au efect diuretic și reglează problemele de tranzit intestinal. În plus, aceste fructe sunt foarte eficiente în eliminarea constipației. Acizii organici, fructoza și celuloza din boabele mici de struguri conferă strugurilor proprietăți laxative. Se consideră, de asemenea, că strugurii ameliorează constipația cronică prin tonifierea mușchilor intestinali și mușchii stomacului, prin polifenolii ce susțin activitatea mucoasei digestive. 

De ajutor în dietă

Strugurii au o și mare putere de purificare a sângelui, prin urmare sunt recomandați pentru detoxifierile de toamnă. Acestea constau în consumul de struguri timp de 3 zile, cure care ajută la pierderea în greutate. Și pentru că teoria sună foarte bine, pentru a beneficia de toate aceste efecte, trebuie să trecem și la practică.

Foarte mulți nutritionisti apelează la struguri atunci când recomandă o cură de detoxifiere, pentru că sunt hrănitori, au un conținut superior de minerale și vitamine, în special vitaminele C și K, cu efect antioxidant și de protectie în bolile cronice hepatice renale, susținând în plus și activitatea cardiovasculară.

Strugurii conțin și melatonină, un hormon care reglează ciclul somn-veghe al organismului. În loc să încheiați seara cu o prajitură, o înghețată sau cu o felie de tort, încercați să mâncați un ciorchine de struguri proaspeți. Strugurii conțin antocianine care reduc inflamația. În plus, consumați în cantități mici, dar cu regularitate, din surse de încredere și preferabil, autohtoni, pot reduce riscul apariției mai multor boli, inclusiv boli de inimă, diabet, obezitate, Alzheimer și tulburări oculare.

Ajută mușchii

Potrivit unui studiu mai vechi, consumul de struguri poate crește aportul de potasiu și fibre. Potasiul are, printre altele, rolul de a relaxa și contracta vasele de sânge. Compușii care se găsesc în strugurii au și proprietăți de scădere a lipidelor. Lipidele sunt compuși insolubili în apă. Diminuarea lipidelor înseamnă că strugurii reduc riscul de boli cardiovasculare. Un nivel mare de potasiu în organism scade riscul de pierdere a masei musculare și de accident vascular cerebral. De asemenea, ajută la protejarea densității minerale din interiorul mușchilor și oaselor. O analiză mai veche arată că potasiul și fibrele, împreună cu cantitatea scăzută de sodiu din struguri, ajută la păstrarea sănătății inimii.  

Pot îmbunătăți sănătatea ochilor

Antioxidanții care se găsesc în struguri, mai exact luteina și zeaxantina, pot ajuta la îmbunătățirea sănătății ochilor. Aceștia neutralizează radicalii liberi, care sunt substanțe chimice instabile. În plus, reduc stresul și leziunile retiniene și previn cataracta și alte probleme la nivelul ochilor.  

Luteina protejează împotriva degenerescenței maculare, glaucomului, cataractei și a altor boli. Prin urmare, strugurii pot să fie de ajutor în îmbunătățirea vederii, fiind fructe excelente pentru sănătatea ochilor.

Ar putea scădea tensiunea arterială

Cercetările efectuate până acum sugerează că strugurii ar putea ajuta la scăderea tensiunii arteriale. De exemplu, o revizuire sistematică a mai multor studii randomizate, controlate pe oameni, a constatat că extractul de semințe de struguri a scăzut tensiunea arterială sistolică (presiunea din vasele de sânge atunci când inima bate) și ritmul cardiac al participanților. Dar autorii cercetării atrag atenția că extractul nu are niciun efect asupra colesterolului sau a tensiunii arteriale diastolice. 

Totuși, o revizuire din 2019 a 15 studii în care au fost implicați 825 de participanți a sugerat că extractul de semințe de struguri ar putea ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL, colesterol total, trigliceride și markerul inflamator al proteinei C reactive 1. Cu toate acestea, studiile individuale au fost de dimensiuni reduse, ceea ce ar putea afecta interpretarea rezultatelor.

Un alt aspect important de menționat este că niciun studiu nu a implicat struguri întregi, așa că nu te baza pe aceste fructe pentru a îmbunătăți sănătatea inimii.

Te hidratează

Așa cum am menționat mai sus, strugurii conțin 82% apă. Aceasta înseamnă că, dacă mănânci struguri, nu numai că beneficiezi de diverse vitamine și minerale, dar te și hidratezi.

Recomandați persoanelor cu sindrom de colon iritabil

Persoanele cu sindrom de colon iritabil (IBS) și boala Crohn pot prezenta simptome digestive atunci când consumă alimente bogate în FODMAP (oligo-, di-, monozaharide și polizaharide fermentabile, carbohidrați cu lanț scurt). Partea bună este că strugurii sunt fructe cu conținut scăzut de FODMAP, așa că pot face parte din meniul zilnic al pacienților cu sindrom de colon iritabil și boala Crohn.

Strugurii pot ajuta la reducerea riscului de diabet de tip 2

Consumul de struguri  poate ajuta la scăderea riscului de a dezvolta diabet de tip 2. Un studiu pe termen lung efectuat pe 190.000 de indivizi sănătoși a concluzionat că consumul mai multor afine, struguri și mere este „asociat în mod semnificativ” cu un risc mai scăzut de apariție a bolii. În plus, strugurii au o încărcătură glicemică medie de 11 per porție. Dacă sunt consumați cu moderație, pot face parte dintr-o dietă sănătoasă care poate ajuta la menținerea sub control a zahărului din sânge.

Ajută la menținerea sănătății

Un studiu mai vechi a monitorizat 124.086 bărbați și femei cu vârste cuprinse între 27 și 65 de ani timp de 24 de ani. La finalul cercetării, oamenii de știință au ajuns la concluzia că persoanele care și-au crescut aportul de anumite tipuri de flavonoide, inclusiv antocianine, s-au îngrășat mai puțin decât cele care nu au făcut asta. Iar specialiștii spun că strugurii pot înlocui cu succes o gustare sau o băutură cu zahăr. 

Benefici pentru sănătatea mintală

Un studiu recent arată că 250 ml de extract de struguri pe zi pot îmbunătăți funcțiile cognitive 2. Studiul a inclus teste de focalizare, de memorie și de comunicare. În plus, oamenii de știință au observat că la douăzeci de minute după consumul a aproximativ 230 ml de suc de struguri participanților la studiu le-a crescut moralul și și-au îmbunătățit eficient abilitățile legate de memorie.

Rețetă de suc din struguri albi

Ce poate fi mai ușor decât să ne pregătim un suc stors prin presare la rece care să conțină struguri albi?

Ingredientele de care avem nevoie pentru a prepara acest suc sunt: boabele de la un strugure mare, 2-3 morcovi curățați cu ajutorului unui peeler, 2 mere potrivite. Introducem toate ingredientele în storcător și în maximum 5 minute sucul este gata. Vă puteți bucura de această combinație în fiecare dimineață.

Se impun totuși și câteva atentionari!

Însă strugurii nu trebuie consumați în exces! Consumul excesiv de struguri poate duce la o creștere semnificativă a greutății. Deși, bobițele sunt bogate în fibre și nu conțin foarte multe calorii, mai exact 66 kilocalorii la 100 de grame, ceea ce  reprezintă 3% aport caloric din cantitatea zilnică estimată pentru un adult (2.000 kCal). Fiind bogați în zaharuri naturale dacă nu sunt consumați cu măsură, strugurii pot duce, de asemenea, la o creștere a nivelului glicemiei, o cană plină de bobițe având aproximativ 23 de grame de zahăr. 

Alergia la struguri

Consumul de cantități mari de struguri albi, cu sau fără sâmburi, cu coajă sau fără coajă, dar și de stafide poate provoca diaree. Unele persoane pot prezenta reacții alergice la struguri și la produsele din struguri, pe când altele pot acuza durere în gât după ce mănâncă struguri. Aceasta se numește „reactivitate încrucișată”. Când se întâmplă acest lucru, corpul nostru începe să trateze fructele / legumele ca o alergie, provocând mâncărimea gâtului sau gurii în câteva minute după consum. Rareori, simptomele pot include umflarea limbii sau a buzelor. Alte reacții adverse potențiale includ indigestie, greață, vărsături, tuse, gură uscată și cefalee.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin
DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „The effects of grape seed extract on glycemic control, serum lipoproteins, inflammation, and body weight: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials”, Phytother Res . 2020 Feb, Omid Asbaghi, Behzad Nazarian, Željko Reiner, Elaheh Amirani, Fariba Kolahdooz, Maryam Chamani, Zatollah Asemi
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31880030/
2 Studiul „Grape seed polyphenol extract and cognitive function in healthy young adults: a randomised, placebo-controlled, parallel-groups acute-on-chronic trial”, Nutr Neurosci. 2022 Jan, Lynne Bell, Adrian R Whyte, Daniel J Lamport, Jeremy P E Spencer, Laurie T Butler, Claire M Williams 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31942838/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0