5 beneficii suprinzătoare ale ceaiului

Ceaiurile și infuziile din plante sunt printre vedetele din bucătăria și alimentația noastră. Sunt unul dintre cadourile naturii pentru vindecarea afecțiunilor noastre și prevenția lor. Știm ce infuzie ar trebui să bem când avem indigestie, ceaiul de menta, de exemplu, sau cand suntem constipati- ceaiul de crusin. Stim ca dupa o zi agitata, ceaiul de tei ne calmeaza si ne ajuta sa adormim mai usor, iar el de salvie este excelent pentru femei, prevenind tulburarile hormonale. Ceaiul de salcam reduce febra in infectiile de sezon iar  ceaiul verde, bogat in flavonoide si antioxidanti ne face piele mai frumoasă, Sau ceaiuri care ne ajută să slăbim, precum cel de ghimbir și avem si  câteva ceaiuri preferate datorită aromei lor plăcute- iasomia sau ceaiul de fructe de padure.

Însă ceaiurile au și câteva beneficii mai puțin promovate, despre care ar trebui să știi.

Întârzie vizita la dentist

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Majoritatea ceaiulor și infuziilor sunt bogate în antioxidanți, au rol antiinflamator și antiseptic. Reduc numărul bacteriilor din cavitatea bucală, favorizează vindecarea rănilor sau iritațiilor și calmează durerea. Ceaiurile caldute pătrund ușor în spațiile interdentare, dizolva si elimina resturile alimentare, curăță gingiile și țesuturile și reduc tartrul.

Poți bea un ceai verde după ce ai mancat  sau poți face gargară cu infuziile tale preferate, o dată la câteva zile. Ai grijă însă la ceaiul negru sau Rooibos, care pot păta dinții când sunt consumate prea des.

Se potrivesc pefect și în trusa de înfrumusețare

Ceaiurile sunt excelente și pentru uz extern, pe față și corp. Poți folosi ceaiurile calmante pentru pielea iritată sau afectată de dermatită și ciuperci.

Pentru cearcăne și pungile de sub ochi: prepară un ceai de mușețel sau de violete,  ține-l la fridiger timp de 20 de minute, apoi înmoaie 2 dischete demachiante și aplică-le pe ochi pentru 5-10 minute. Pentru ca de multe ori afectarea hepatica este responsabila de instalarea cearcanelor inchise la culoare, dovezile au arătat că ceaiul verde poate avea beneficii deosebite pentru ficat. Un studiu japonez a constatat că consumul a 10 căni de ceai verde pe zi (insa japonezii il beau in cescute mici, de 40-50 ml) a fost asociat cu markeri de sânge îmbunătățiți ai sănătății ficatului

Pentru acnee și coșuri: folosește-te de efectul calmant al gălbenelelor sau mușețelului, în comprese cu ceai sau băi de aburi. Ceaiul verde și alb îți vor întineri tenul dacă îți vei clăti fața cu ele, de 2-3 ori pe săptămână.

Reduc instant stresul și te relaxează

Dacă ești pasionată de aromaterapie, nu rata combinațiile inedite de ceaiuri și plante aromatice. Vanilie, portocale, scorțișoară, chiar și ciocolată, infuziile de acest tip sunt perfecte pentru serile când ajungi acasă obosită și ai nevoie de câteva momente de relaxare.

În plus, antioxidanții din ceaiuri, cum este ceaiul verde, reduc stresul și oboseala, îmbunătățind atenția, concentrarea, memoria și buna dispoziție.

Sunt benefice pentru oase și mușchi

Ceaiul verde, ceaiul alb, salvie, soc, coada-calului, scoarță de salcie sau șofran pot calma durerile musculare articulare și osoase.

Însănătoșesc celulele și întârzie evoluția unor boli cum este osteoporoza.

Împiedică dezvoltarea celulelor canceroase

Ceaiul verde a fost supus multor teste care să îi valideze rolul împotriva celulelor canceroase.

S-a dovedit că nivelul de flavonoide din acesta poate influența modul în care celulele se dezvoltă și pot bloca procesele chimice toxice, care duc la înmulțirea celulelor „bolnave”. în plus, o altă analiză a constatat că persoanele care au băut ceai verde au mai puține șanse de a dezvolta cancer la ficat. Cel mai mic risc a fost observat la persoanele care au băut patru sau mai multe căni pe zi. Deși ceaiul verde și cel negru au niveluri ridicate de antioxidanți, conform ORAC, ceaiul cu cei mai mulți antioxidanți este flor de Jamaica, care este un nume spaniol pentru ceaiul de hibiscus și este cel mai bun ceai antioxidant. Când este preparat, acest ceai are cu 400% mai mulți antioxidanți decât ceaiul negru și ceaiul verde.

Combat colesterolul rau 

Chiar daca le-am enumerat pe cele 5 beneficii mai putin popularizate, mai insit si asupra celui deja cunoscut in privinta protectiei cardiovasculare prin reglarea nivelului de colesterol, despre care poate ca stii. Insa au mai aparut o serie de studii care confirma aceste lucruri. Mai multe studii clinice au furnizat dovezi că diferitele forme de ceai verde , negru sau de  bergamotă  pot reduce colesterolul total și colesterolul din lipoproteine cu densitate scăzută. De exemplu, un studiu pe șoareci a constatat că extractul de ceai negru a inversat multe dintre efectele negative ale unei diete bogate în grăsimi asupra ficatului, precum și a îmbunătățit markerii de sânge ai sănătății ficatului. 

Studiile  in vitro au furnizat dovezi că polifenolii din bergamotă pot modifica funcția AMPK și a hidrolazei de colesterol pancreatic (pCEH).  Utilizarea ceaiului de bergamota în mai multe studii clinice a arătat în mod constant că este bine tolerată în studii care variază de la 30 de zile la 12 săptămâni  împreună cu eficacitatea acestora în reducerea colesterolului total și a colesterolului LDL la pacienții cu hipercolesterolemie. Datele biochimice au raportat, de asemenea, că preparatele histologice ale rinichilor sugerează că ceaiul sau sucul de bergamotă au prevenit dezvoltarea leziunilor renale din hipercolesterolemie.

Bea ceai in mod corect

Consumat regulat, ceaiul acționează pe mai multe fronturi, susținând sistemul imunitar și funcționarea corectă a tuturor organelor. Bea cel puțin un ceai zilnic și alternează plantele, pentru a te putea bucura de toate beneficiile lor. Este important și să te obișnuiești cu gustul lor natural, fără să adaugi zahăr sau lapte.

Deși consumul moderat este sănătos pentru majoritatea oamenilor, consumul in exces poate duce la efecte secundare negative, cum ar fi anxietate, dureri de cap, probleme digestive și tulburări de somn. Majoritatea oamenilor pot bea 3–4 căni (710–950 ml) de ceai pe zi fără efecte adverse, dar unii pot prezenta efecte secundare la doze mai mici. Cofeina care se găsește în cafea si ceai, sifon  poate pune, de asemenea, o presiune asupra rinichilor. Cofeina si teina  in cantitati mici stimuleaza diureza, dar este un stimulent, care poate provoca creșterea fluxului sanguin, a tensiunii arteriale și a stresului asupra rinichilor. Aportul excesiv de cofeină a fost, de asemenea, asociat cu pietrele la rinichi.  De asemenea, unii oameni, în special cei care au probleme cu ficatul, ar trebui să fie precauți înainte de a consuma ceai verde mai ales ca extract in suplimentele de slabit.

 

Surse: Clinical application of bergamot (Citrus bergamia) for reducing high cholesterol and cardiovascular disease markers, 2019Mirielle C. Nauman and  Jeremy J. Johnson

Cross sectional study of effects of drinking green tea on cardiovascular and liver diseasesK Imai  K Nakachi

Green Tea Consumption and the Risk of Liver Cancer: A Meta-Analysis, 2019, Chen-Xu Ni  Hong Gong Ying Liu , Yang Qi

Black tea prevents high fat diet-induced non-alcoholic steatohepatitis, 2011, Subhra Karmakar Dolan DasAnasuya MaitiSangita Majumdar

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0