Bauturile energizante stimuleaza intr-un mod nesanatos inima

Băuturile energizante sunt populare în rândul persoanelor care doresc un spor de putere, inclusiv copiii și sportivii. Dar aceste băuturi, care conțin cofeină, zahăr, ierburi și alte ingrediente, pot face mai mult rău decât bine, conform studiilor. 

Consumul de energizante a fost asociat cu mai multe probleme de sănătate

Cercetările din ultimii ani sugerează că băuturile energizante pot cauza modificări nesănătoase ale ritmului cardiac și tensiunii arteriale, care nu apar în cazul celorlalte băuturi cofeinizate.

Consumul de băuturi energizante a fost asociat cu multe probleme de sănătate, inclusiv afecțiuni asociate cu inima, nervii și stomacul. Unii cred că efectele secundare cardiovasculare ale băuturilor energizante ar putea fi legate de efectele băuturilor asupra funcției endoteliale sau a vaselor de sânge.

Adulții tineri și sănătoși au experimentat o scădere semnificativă a funcției vaselor de sânge la scurt timp după ce au consumat o băutură energizantă, conform cercetării preliminare dintr-un mic studiu prezentat la Chicago la sesiunile științifice din 2018 ale Asociației Americane a Inimii. 

Studiul realizat de Universitatea din Texas a constatat că consumul unei singure băuturi energizante a avut un efect negativ asupra fluxului de sânge prin artere, ceea ce ar putea duce la probleme grave ale inimii.

Energizantele pot îngusta vasele de sânge

Dr. John Higgins, de la McGovern Medical School de la UTHealth din Houston și colegii săi au studiat 44 de studenți la medicină sănătoși, nefumători, în vârstă de 20 de ani, testându-le funcția endotelială înainte ca fiecare dintre studenți să bea o băutură energizantă. Cercetătorii au repetat testarea funcției endoteliale 90 de minute mai târziu.

La o oră și jumătate după consumarea băuturii energizante, cercetătorii au verificat dilatarea mediată de fluxul arterelor tinerilor adulți - o măsurare cu ultrasunete care indică sănătatea generală a vaselor de sânge. Ei au descoperit că dilatarea vaselor era în medie de 5,1 la sută în diametru înainte de băutura energizantă și a scăzut la 2,8 la sută diametrul după, sugerând o afectare acută a funcției vasculare.

Higgins și colegii săi cred că efectul negativ poate fi legat de combinația de ingrediente din băutura energizantă, cum ar fi cofeina, taurina și zahărul.

„Pe măsură ce băuturile energizante devin din ce în ce mai populare, este important să se studieze efectele acestor băuturi asupra celor care le beau frecvent și să se determine mai bine care, dacă este cazul, este un model de consum sigur”, au observat autorii.

Nu este prima dată când se ridică întrebări cu privire la efectele băuturilor energizante asupra inimii. Un studiu din 2016 a constatat că băuturile energizante pot ridica tensiunea arterială, ceea ce crește foarte mult riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Cercetări din 2017 au arătat că acestea pot provoca și probleme cu ritmul cardiac. Și alte probleme cardiace periculoase au fost legate de băuturile energizante, chiar și la cei mai tineri tineri.

Nu este clar ce anume din băuturile energizante este cel mai dăunător pentru inimă, dar nu pare să fie doar cofeina. Cercetătorii cred că combinația de ingrediente din băuturi le poate face dăunătoare. Băuturile energizante conțin substanțe care nu sunt reglementate de FDA, cum ar fi stimulentele pe bază de plante. Unele dintre ingrediente se pot combina cu microbii din intestinul unei persoane pentru a crea un compus numit TMAO. Nivelurile ridicate de TMAO sunt legate de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Băuturile energizante pot crește pe termen lung tensiunea arterială

Într-un alt studiu, mai restrâns, oamenii de știință au arătat că amestecul de cofeină, zahăr și alți stimulenți pe bază de plante din băuturile energizante poate provoca modificări la nivelul sistemului electric al inimii, ceea ce poate conduce la un ritm cardiac anormal și potențial periculos. De asemenea, rezultatele studiului sugerează că băuturile energizante ar putea provoca și creșterea pe o durată mai lungă a tensiunii arteriale, spre deosebire de cofeină.

„Consumatorii ar trebui să fie conștienți că a bea o băutură energizantă nu este aceleași lucru cu a bea cafea sau băuturi răcoritoare. Există diferențe” a spus liderul echipei de cercetare, Emily Fletcher. Aceasta este farmacist adjunct și pilot comandant în cadrul Centrului Medical David Grant U.S.A.F. la Travis Air Force Base din California. „Aș recomanda consumul moderat de băuturi energizante și evitarea acestora de către persoanele cu boli cardiace sau hipertensiune sau evitarea consumului acestora în timpul activităților care ar mări tensiunea arterială și ritmul cardiac, precum sportul” a adăugat dr. Fletcher.

Dar nu toată lumea a fost de acord cu concluziile autorilor studiului. Dr. Gordon Tomaselli, purtător de cuvânt al American Heart Association a subliniat că numărul de participanți la studiu a fost mic, fiind de părere că cel mai probabil, băuturile energizante pot fi consumate de adulții sănătoși.

Studiul a inclus 18 voluntari sănătoși de la baza aeriană americană, cu vârsta între 18 și 40 de ani. Armata a decis să cerceteze efectele băuturilor energizante, deoarece trei sferturi dintre personalul bazei consuma băuturi energizante, iar aproape 15% consumă 3 cutii pe zi când sunt detașați în străinătate, a spus Fletcher. Voluntarii au fost împărțiți în două grupe. Jumătate au consumat 950 de ml de băuturi energizante universale care conțineau 108 g de zahăr, 320 de miligrame de cofeină și diverse ierburi. Cealaltă jumătate a consumat o băutură de control pe baza de apă carbonatată care conținea 320 de miligrame de cofeină, 40 de mililitri de suc de lămâie și 140 de mililitri de sirop de cireșe.

Cercetătorii le-au monitorizat apoi activitatea cardiacă și tensiunea arterială pe parcursul a maximum 6 ore de la consumarea băuturilor respective, precum și o examinare de monitorizare a două zi. Cercetătorii nu se așteptau ca ingredientele băuturii de control, cu excepția cofeinei, să aibă vreun efect asupra ritmului cardiac sau tensiunii arteriale. După șase zile de la prima etapă, cele două grupe au schimbat între ele băuturile, studiindu-se din nou și efectele acestora.

Energizantele dauneaza inimii

Hipertensiunea prelungită crește riscul unui atac de cord

Electrocardiogramele au arătat că băuturile energizante au provocat o creștere de 10 milisecunde a intervalului QT corectat al inimii, timpul de care au nevoie camerele inferioare ale inimii (ventriculele) pentru a se repolariza și pregăti să genereze o altă bătaie a inimii. Dacă acest interval de timp, măsurat în milisecunde, este fie prea scurt, fie prea lung, poate conduce la bătăi anormale ale inimii. Ritmul cardiac anormal poate pune viața în pericol, mărind riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.

Pentru a-ți face o idee despre diferența de 10 milisecunde, medicamentele care modifică cu 6 milisecunde intervalul QT corectat au prospecte care cuprind avertismente privind efectele produse de această modificare. Atât băuturile energizante, cât și băutura de control cofeinizată au condus la o creștere similară a tensiunii arteriale, dar după șase ore, tensiunea arterială a persoanelor din grupul de control aproape că revenise la normal, în timp ce tensiunea arterială a persoanelor din grupul care consumase băuturi energizante a rămas ușor ridicată. Hipertensiunea prelungită crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Experții recomandă consumul de cafea, mai degrabă decât de energizante

Autoritatea pentru Controlul Medicamentelor și Alimentelor din Statele Unite consideră în general, că dozele mai mici de 400 de miligrame de cofeină sunt sigure, dar băuturile energizante combină deseori, cofeină cu amestecurile energizante patentate, după cum au subliniat cercetătorii.

Șeful Secției de Cardiologie Johns Hopkins din Baltimore, dr. Tomaselli este de părere că persoanele au la dispoziție alte modalități de creștere a nivelului de energie. „Mai degrabă aș recomandă un somn mai odihnitor și sport, dacă aveți nevoie de mai multă energie, decât un stimulent.” a spus Tomaselli. „Aș sugera mai degrabă cafeaua decât băuturile energizante”.

Dacă vrei să ai un plus de energie, iată câteva modalități sănătoase de a-ți  reîncărca bateriile:

  • Dormi bine - Încercă să dormi bine ori de câte ori este posibil, astfel încât să nu devii obosit sau somnoros în timpul zilei.
  • Fă un pui de somn scurt - Dacă îți scade energia și ai 20 de minute și un spațiu liniștit, un pui de somn îți poate da mai multă energie. Dar nu dormi mult în timpul zilei, deoarece ți-ar putea perturba somnul noaptea.
  • Bea multa apă - Deshidratarea te poate obosi. Asigură-te că bei apă pe tot parcursul zilei.
  • Fă exerciții fizice - Antrenamentele regulate – sau doar o plimbare în jurul blocului – îți pot crește nivelul de energie și te pot ajuta să te menții activ.
  • Mănâncă mai des cantități mici de alimente - În loc de 3 mese mari pe zi, încearcă să ai mai multe mese mici sau gustări în timpul zilei.
  • Minimizează stresul - Când te simți stresat, consumi multă energie. Încearcă lucruri precum yoga, meditația sau petrecerea unui timp de calitate cu prietenii și familia.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

Studiul ”Just one energy drink may hurt blood vessel function” - https://newsroom.heart.org/news/just-one-energy-drink-may-hurt-blood-vessel-function

https://www.clevelandheartlab.com/blog/can-energy-drinks-harm-your-heart/

Abstract P324: Impact of Energy Drinks on Electrocardiographic and Blood Pressure Parameters: A Meta-Analysis of Clinical Studies - https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/circ.127.suppl_12.AP324

Impact of Acute Energy Drink Consumption on Blood Pressure Parameters: A Meta-analysis - https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1060028016656433


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0