Balsam de păr sau mască? De care ai nevoie, în funcție de tipul de păr

Balsamul și masca de păr sunt produse esențiale pentru îngrijirea podoabei capilare. Cu toate că scopul amândurora este acela de a hidrata părul și de a-l menține sănătos, există totuși câteva diferențe pe care trebuie să le afli pentru a face alegerea ideală pentru tipul tău de păr. 

Îngrijirea părului este o preocupare importantă pentru mulți oameni. Balsamul de păr și masca sunt două produse esențiale pentru îngrijirea părului, dar nu toată lumea știe care sunt diferențele dintre acestea sau cum să aleagă produsul potrivit pentru tipul lor de păr. În acest articol, vom discuta despre diferențele dintre balsamul de păr și masca pentru păr și vom oferi câteva sfaturi utile pentru alegerea produsului potrivit pentru tipul tău de păr. 

Atât balsamul cât și masca hidratează părul și au menirea de a îl descurca. Totuși, balsamul are o textură mai ușoară, în timp ce masca conține ingrediente mult mai puternice, care pătrund în textura firului de păr. De cele mai multe ori, măștile de păr conțin proteine și uleiuri, ingrediente care nu se regăsesc în balsamul de păr.

Balsamul de păr

Recomandările experților DOC.ro

Balsamul de păr se bucură de o popularitate mai mare decât masca de păr, fiind folosit de mai multe femei pentru îngrijirea podoabei capilare. Există mai multe tipuri de balsamuri de păr, însă majoritatea asigură hidratarea și descurcarea părului. Găsești în comerț și balsam de păr pentru strălucire ori pentru refacerea firelor de păr degradate.

Un balsam de păr este un agent de condiționare utilizat în mod popular, care acționează pentru a face ca firul de păr să fie neted, pentru a-l rehidrata și pentru a reduce electrizarea. Acesta previne ruperea și deteriorarea părului tău de către expunerea la soare. Formula unui balsam de păr este ușoară, ceea ce permite și o aplicare ușoară pe părul tău.

Balsamul de păr trebuie aplicat la fiecare spălare a părului pe lungimea firelor de păr umede (nu la rădăcina părului). Acesta trebuie lăsat câteva minute să acționeze și apoi clătit bine, cu apă din abundență. Balsamurile au, de obicei, o textură cremoasă și moale care ajută la îmbunătățirea instantanee a aspectului și a senzației părului.

Când se aplică: Balsamul de păr se aplică după fiecare șamponare.

Cum se aplică: Balsamul de păr se aplică pe părul ud și se lasă să acționeze 1-2 minute. De asemenea, există și balsam de păr care nu necesită clătire, acesta fiind aplicat după ce ai șamponat și clătit părul abundent. Balsamul de păr se aplică întotdeauna pe vârfurile podoabei capilare, niciodată la rădăcină.

Tip de păr pentru care se folosește balsamul: Balsamul este potrivit pentru femeile care au firul de păr foarte subțire. De asemenea, este ideal și pentru cele tunse mai scurt ori al căror păr nu este degradat.

Masca de păr

Masca de păr are rolul de a hidrata, la fel ca și balsamul, însă are o acțiune mai intensă, de aceea face parte din categoria tratamentelor pentru păr. O mască de păr are ingrediente mai puternice și în cantități mai mari în comparație cu balsamul de păr. Masca de păr nu numai că hidratează și descurcă părul, însă îl hrănește în profunzime și îl tratează dacă este necesar. Masca de păr poate fi achiziționată din comerț ori poate fi preparată acasă, din ingrediente naturale.

Masca de păr este un tratament de hrănire a părului, este îmbogățită cu uleiuri naturale hrănitoare și ingrediente bune pentru părul deteriorat și uscat. Îți hrănește și hidratează părul și îl readuce la sănătate. O mască de păr hidratează în profunzime firele de păr și îți definește în profunzime podoaba capilară.

Măștile de păr oferă un plus de proteine și nutrienți esențiali pentru păr. Metoda de aplicare a măștilor de păr este ușor diferită. Șamponarea face ca foliculii de păr să se deschidă, așa că aplicarea măștii imediat după spălare va ajuta cu adevărat ingredientele de condiționare să pătrundă. Lăsați-o să acționeze între 5 și 20 de minute, clătiți-o și aplicați balsamul. Limitați folosirea măștilor la o dată pe săptămână.

 

 

Când se aplică: Masca de păr se folosește cu o frecvență mai redusă în comparație cu balsamul de păr. De regulă, aceasta este folosită o dată pe săptămână.

Cum se aplică: Masca de păr se aplică pe părul ud, fie înainte de șamponarea acestuia, fie după, în funcție de modul în care acționează. Aceasta se poate aplica inclusiv pe rădăcini. Timpul de acționare este mai mare decât în cazul balsamului de păr, orice mască având nevoie de cel puțin 15 minute pentru a da rezultate. 

Tip de păr pentru care se folosește masca de păr: Masca de păr este potrivită pentru părul deshidratat, degradat sau foarte lung. Aceasta repară părul agresat de factori precum vopseaua, decolorantul ori coafarea cu aparate cu aer cald. 

În funcție de nevoile părului tău, poți face alegerea potrivită. Specialiștii recomandă să folosești alternativ cele două produse. Mai exact, să folosești balsam de păr după fiecare spălare a părului, iar masca o dată pe săptămână.

Balsamul vs masca de păr

Principala diferență între măști și balsamuri este nivelul variabil de hidratare și umezeală oferit. Măștile de păr sunt tratamente reparatoare care remediază o problemă prin pătrunderea în profunzime în firul de păr. În schimb, nu se poate aștepta ca balsamurile să îndeplinească sarcina măștilor, în special pentru părul foarte uscat sau deteriorat. Un balsam se laudă cu rezultate mai instantanee, în timp ce o mască acționează pe termen lung, din interior spre exterior.

Ambele sunt necesare pentru un păr sănătos?

Pe scurt, da, părul tău are nevoie de ambele. Cele două produse servesc unor scopuri diferite, dar sunt la fel de benefice pentru părul tău. În timp ce balsamul este opțiunea de nivel de suprafață, acesta este necesar pentru a-ți menține părul sănătos și strălucitor zilnic. Dimpotrivă, măștile de condiționare profundă pătrund mai adânc în părul tău, oferind o abundență de hidratare din interior spre exterior.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
“Hair Cosmetics: An Overview”, autor: Maria Fernanda Reis Gavazzoni Dias - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4387693/ 
“Shampoo and Conditioners: What a Dermatologist Should Know?”, autori: Paschal D'Souza and Sanjay K Rathi - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4458934/ 
“Sensitive Scalp: A Possible Association With the Use of Hair Conditioners”, autori: Emilie Brenaut, Laurent Misery, Cécile Legeas, Alain-Claude Roudot, Anne-Sophie Ficheux - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33791317/ 
“Protective effect of conditioner agents on hair treated with oxidative hair dye”, autori: Robson M da Gama, Simone A França-Stefoni, Tânia C Sá-Dias, Valcinir Bedin, André R Baby, Maria Valéria R Velasco - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29316174/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0