Artele martiale: un trup mai sanatos, o minte agera, incredere in sine si disciplina

Artele marțiale sunt un sport agreat în special de copii, însă din ce în ce mai mulți adulți aleg să îl practice ca formă de mișcare fizică, în locul mersului la sală, de exemplu. Este important însă să știm că pe lângă beneficiile fizice, artele marțiale au numeroase beneficii și pentru psihicul nostru. 

Adulții care practică karate la orice nivel experimentează o multitudine de beneficii asupra sănătății fizice, cât și sănătății mentale.Mulți oameni experimentează o conexiune între mintea și corpul lor atunci când încep antrenamentele de arte marțiale. De obicei, începe cu o conștientizare a corpului care vine din învățarea de lucruri noi - trebuie să acorzi atenție corpului pentru a învăța o nouă abilitate fizică.

Pe măsură ce antrenamentul continuă, practicanții tind să observe că atunci când corpul este bine îngrijit, încep să exceleze în domenii mentale, cum ar fi creativitatea, răbdarea și energia. Dar poate fi mult mai profund decât simpla conștientizare a simbiozei dintre minte și corp. 

Sensei Nicolae Stoian ne-a dezvăluit o parte dintre aceste beneficii, încuranjându-ne să încercăm acest sport, indiferent de vârstă.

Totul stă în puterile tale: perseverență, curaj și încredere în sine

Spre deosebire de alte sporturi unde sunt implicate echipe și implicit membri de echipă cu care trebuie să cooperezi, sau diverse echipamente și obiecte sportive – rachete în tenis, palete în tenis de masă, minge în volei – în artele marțiale contezi doar tu - corpul și mintea ta. Te bazezi doar pe tine, pe puterile tale și pe forța de concentrare, nu poți “arunca” vina unui eșec pe un echipament necorespunzător sau pe un coleg care nu se implică suficient.

Cum ești cu stima de sine?

Din acest punct de vedere, artele marțiale te învață să ai încredere în tine, să te motivezi înspre a reuși singur, te ajută să îți demonstrezi în primul rând ție însuți că ai toate resursele necesare pentru a reuși.

Disciplina și autocontrolul sunt lăudate ca motive pentru ca anumiți copii să practice arte marțiale, dar adulții experimentează adesea beneficii similare. Nu este neobișnuit ca un practicant, în urma antrenamentului, să renunțe la fumat, să-și revină după abuzul de substanțe sau să mănânce mai sănătos.  

Disciplină și concentrare: artele marțiale te pot ajuta și în activitatea profesională

Fiindcă implică anumite tehnici, o strategie, intuiție și instincte puternice, artele marțiale te provoacă să fii mereu atent, concentrat, prezent, să nu te lași distras de probleme. În timpul antrenamentului sau în timpul unui meci mintea și trupul tău trebuie să fie active. Disciplina o vei îmbunătăți ca urmare a unui program de antrenamente regulate, care îți pot asigura o evoluție constantă în acest sport, dar și prin adaptarea corectă și cu răbdare a tehnicilor pe care le înveți în situațiile de care te lovești în timpul antrenamentelor.

În același timp, artele marțiale te învață mai multe și despre răbdare: etapele studiului acestui sport se parcurg treptat, e nevoie de multă muncă pentru a îți însuși fiecare nivel de cunoștințe și tehnici. Iar așa cum spun mulți specialiști, în lumea multitaskingului, abilitatea noastră de a ne concentra se limitează la vreo 30 de secunde, durata medie a unui spot publicitar. Iată așadar de ce antrenarea răbdării este atât de importantă.

Beneficii asupra sănătății mintale

Practica artelor marțiale dure (adică folosirea tehnicilor de contact cu corpul) a câștigat popularitate de-a lungul timpului. Potrivit unei cercetări în care au fost incluse 28 de studii, practicarea artelor marțiale dure are beneficii asupra sănătății mintale 1.

Ce alte beneficii mai au artele marțiale

Corp mai armonios

Artele marțiale, ca orice altă formă de mișcare, îți asigură un corp mai sănătos și mai armonios. Datorită pozițiilor și tehnicilor specifice, artele marțiale îți îmbunătățesc în primul rând postura și echilibrul, dar și coordonarea.

Sportivii care practică arte marțiale au o postură corectă, cu spatele drept permanent, o musculatură dezvoltată pe toată suprafața corpului, își pot coordona eficient toate părțile corpului atât în mișcări rapide, cât și lente, își pot menține echilibrul pe un picior, în genunchi sau pe vârfuri.

Te învață să respecți tot ce te înconjoară

Una dintre valorile de bază ale artelor marțiale este respectul. Acest respect nu este doar pentru sensei (instructorul) tău, ci și pentru tine, colegii tăi și tot ce te înconjoară. Învățarea să respectăm lucrurile, indiferent de natura lor, te poate ajuta la dezvoltarea controlului și echilibrului. În plus, îi ajută pe oamenii de toate vârstele să aibă un sentiment de demnitate și bunăstare.

Îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară

Poate cel mai mare beneficiu al artelor marțiale pentru adulți este îmbunătățirea sănătății inimii. Medicii recomandă, în general, între 20 și 30 de minute de exerciții cardiovasculare cel puțin 5 zile pe săptămână. Odată cu îmbunătățirea sănătății inimii, scade riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral.

Te pot ajuta să pierzi în greutate

Artele marțiale pentru adulți antrenează tot corpul, pentru că vizează destul de multe grupuri diferite de mușchi. Fiecare sesiune de arte marțiale te poate ajuta să arzi calorii, sporind în același timp rezistența. De fapt, într-o o sesiune de o oră de arte marțiale pentru adulți poți arde aproximativ 500 de calorii. Pentru cei care încearcă să slăbească, acesta ar putea fi tot ceea ce au nevoie pentru a scăpa de grăsimea în zonele cu probleme, cum ar fi zona abdominală.

Te ajută să gestionezi stresul

Conștientizarea și controlul respirației pe care le dezvolți datorită artelor marțiale te ajută să evadezi de la stresul cotidian. Deoarece practicanții sunt antrenați să se concentreze asupra sarcinii prezente, distragerile dispar, contribuind, de asemenea, la reducerea semnificativă a stresului acumulat pe parcursul zilei. Practicanții de arte marțiale experimentează, de asemenea, o reducere a frustrării, tensiunii și anxietății.

S-a demonstrat științific că orice exercițiu fizic te ajută să ții sub control stresul, dar posibilitatea de a face acest exercițiu înconjurat de o comunitate  te poate ajuta în mare măsură să te relaxezi. Mai mult, mulți oameni care practică arte marțiale spun că acest timp petrecut făcând karate e ca o pauză de la factorii de stres din viața lor. 

Te ajută să-ți controlezi propriile emoții

Acesta este un beneficiu mai puțin evident al practicării artelor marțiale. A fi capabil să-și controleze propriile emoții în situații sociale este ceva cu care mulți oameni se luptă. Practicarea artelor marțiale poate ajuta la dezvoltarea acestui sentiment de autocontrol. Mulți instructori au filozofia că dacă poți învăța să-ți controlezi corpul în mod absolut, poți învăța să-ți controlezi mintea și emoțiile în același mod. Controlul detaliat învățat în karate îi ajută pe practicanți să înțeleagă cum să își controleze complet propriile acțiuni și apoi pot învăța să-și manipuleze eficient gândurile și emoțiile.

Îți cresc nivelul de energie

În mod similar, un antrenament bun și un program regulat de exerciții îți poate îmbunătăți nivelul de energie. O parte din aceasta provine dintr-un flux sangvin crescut în corpul tău și dintr-un sistem cardiovascular mai sănătos, ceea ce înseamnă că sângele tău deplasează oxigenul în corp mai eficient, rezultând niveluri mai mari de energie. În plus, exercițiile fizice regulate te ajută să dormi mai bine noaptea, astfel încât să poți fi și mai fresh în timpul zilei.  

De ajutor în depresie și anxietate

Pentru persoanele care se confruntă cu probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau anxietatea, profesioniștii recomandă adesea exerciții fizice regulate pentru a-i ajuta cu simptomele pe care le au. 

Îți cresc motivația

Nu este neobișnuit să vezi pe cineva care s-a apucat de artele marțiale și apoi să facă dintr-o dată progrese semnificative într-un obiectiv pe care l-au avut de ani de zile, cum ar fi să renunțe la fumat sau să mănânce mai sănătos. Se poate întâmpla din mai multe motive, dar un motiv comun este că pregătirea lor oferă o motivație suplimentară.  

Te ajută să-ți faci prieteni

Este greu de explicat legătura care se formează între practicanții artelor marțiale. La vârsta adultă, pentru unii poate fi foarte greu să-și găsească colegi cu interese și perspective comune. Artele marțiale pentru adulți sunt un loc grozav pentru a cunoaște oameni noi, din toate categoriile sociale, iar dedicarea comună pentru arta lor poate ajuta oamenii să lege prietenii pe viață .Prieteniile din artele marțiale sunt cu adevărat ceva special. Unii ajung chiar atât de departe încât o numesc o a doua familie. 

Pot fi practicate de întreaga familie

Artele marțiale sunt unele dintre puținele activități fizice care transcend grupele de vârstă și pot fi practicate de întreaga familie. La urma urmei, părinților de obicei nu li se permite să se alăture echipelor cu copiii lor. Deoarece multe stiluri pot fi practicate până la bătrânețe, pot exista trei generații într-o singură familie care practică arte marțiale împreună.

Te ajută să-ți îmbunătățești reflexele

Practicanții artelor marțiale spun că reflexele lor s-au îmbogățit substanțial după ce s-au apucat de această disciplină. Reflexele nu numai că devin mai rapide pe măsură ce participi activ la acest sport, dar artele marțiale ajută, de asemenea, atât bărbații, cât și femeile să dezvolte timpi de reacție mai rapizi într-o serie de activități zilnice, de rutină, cum ar fi condusul.

Este recomandat să practici acest sport în centre acreditate și sub supravegherea unui sensei, care te poate învață mișcările corecte, pentru a evita accidentările, dar și pentru a eficientiza antrenamentele. Dacă bănuiești că te-ai accidentat practicând arte marțiale, mergi la medic.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul„Health benefits of hard martial arts in adults: a systematic review”, J Sports Sci. 2018 Jul;36(14):1614-1622, Sandra Origua Rios, Jennifer Marks, Isaac Estevan, Lisa M Barnett
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29157151/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0