Arcul cornean: cauze, simptome si tratament

Arcul cornean apare ca un inel alb, gri sau albastrui sau ca un arc situat in jurul corneei, structura care face parte din prima tunica a globului ocular.

Afectiunea (arcul cornean) este, de obicei, observata la adultii varstnici, insa poate afecta persoanele de toate varstele si apare chiar si la nastere.

Arcul cornean este, in general, inofensiv, desi el poate uneori sa fie un semn al colesterolului marit in cazul persoanelor cu varsta sub 45 de ani. Asa ca astazi vom incerca sa aflam care sunt cauzele, precum si factorii de risc in cazul arcului cornean.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Despre arcul cornean

La persoanele sub 40 de ani, afectiunea poate fi cunoscuta si sub numele de arc juvenil. Oamenii afectati de aceasta afectiune oculara vor observa un semicerc sau un cerc intreg ori un arc in jurul corneei. Corneea este acea parte transparenta, precum un dom, din zona din fata a ochiului. Acest arc sau cerc este de obicei alb, gri sau albastrui la culoare. Se formeaza in fata irisului, care este partea colorata a ochiului. Desi aspectul arcului cornean poate fi alarmant, acesta nu este considerat un pericol pentru sanatatea unei persoane si nici un semn ca vederea s-a deteriorat.

Cauze si factori de risc

Marea majoritate a persoanelor afectate de prezenta arcului cornean sunt adulti varstnici, iar principala cauza a bolii este imbatranirea. De fapt, statisticile arata ca aproape 100% dintre persoanele de peste 80 de ani vor fi afectate de arcul cornean. Aproximativ 60% dintre persoanele de peste 60 de ani vor avea, de asemenea, aceasta boala oculara.

Arcul cornean apare din cauza depozitelor de grasime, adesea numite si lipide, care se formeaza in partea exterioara a corneei. Grasimile din sange provin din alimentele grase din dieta unei persoane si sunt, de asemenea, produse de ficat. Colesterolul este un tip de grasime care apare in sange. Cu toate acestea, aparitia arcului cornean nu inseamna, neaparat, ca o persoana are o valoare mare a colesterolului in sange.

Vasele de sange din ochi se largesc o data varsta. Pe masura ce o persoana imbatraneste, vasele sale de sange permit unei cantitati mai mari de colesterol, precum si de alte grasimi sa se depoziteze in ochi.

In cazul in care arcul cornean apare la persoanele sub 40 de ani, medicii vor efectua un test pentru a verifica daca este vorba de colesterolul mare (hipercolesterolemie).

Desi arcul cornean este o afectiune des intalnita, el are mai mari sanse sa apara la barbati. Pentru majoritatea oamenilor, arcul cornean nu este un motiv de ingrijorare, iar acesta va aparea in cele din urma la aproape toate persoanele care ajung la o varsta inaintata.

Simptome

O persoana cu arc cornean va putea observa:
  • Un cerc sau un arc alb, gri sau albastrui in jurul corneei;
  • Cercul sau arcul cornean va avea o margine exterioara precisa (bine definita), dar o margine interioara neclara (pare blurata).
  • Daca cineva are un arc, liniile ar putea sa creasca pentru a forma un cerc complet in fata irisului.

Persoanele cu arc cornean au putine sanse sa aiba si alte simptome. Vederea va ramane neafectata.

Poate fi tratat arcul cornean?

Nu exista un leac sau un tratament pentru arcul cornean. O data ce apare, acesta nu va disparea si nu se va estompa. Daca arcul cornean este un semn al valorilor mari ale colesterolului, medicul poate recomanda o dieta care este saraca in grasimi saturate si bogata in fructe, legume si fibre. Exercitiile fizice si renuntarea la fumat ajuta, de asemenea. Chiar si asa, nu exista nicio dovada ca scaderea colesterolului ar putea face ca arcul cornean sa dispara.

Legatura cu colesterolul marit

Legatura dintre arcul cornean si colesterolul marit la persoanele varstnice este subiectul unor ample dezbateri in randul specialistilor din domeniul medical. Unii experti cred ca exista o legatura intre afectiunea oculara si colesterolul marit, care poate duce la probleme cardiovasculare. Altii cred ca este un semn normal al imbatranirii si ca nu exista nicio legatura intre afectiunea oculara si nivelurile mari ale colesterolului.

Colesterolul mare ar putea fi din cauza dietei, stilului de viata sau din cauza unor afectiuni genetice, cum ar fi hipercolesterolemia familiala.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0