Antihipertensive din natura: 8 plante care scad tensiunea arteriala

Dacă suferi de hipertensiune arterială, este bine de știut că există unele tratamente naturiste ce ajută la corectarea ei. De exemplu, dacă vei cere sfatul unui medic fitoterapeut, acesta îți poate recomanda o serie de remedii din plante care au proprietăți antihipertensive. 

Acestea, luate la recomandarea medicului, te vor ajuta să reduci hipertensiunea arterială într-un mod natural, însă mare atenție: au efecte secundare, deci nu depăși doza recomandată de medic!

 

Ce este hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială este o afecțiune medicală cronică în care tensiunea din artere este crescută. Este clasificată fie ca fiind primară (esențială) sau secundară. Aproximativ 90 până la 95% din cazuri sunt denumite hipertensiune primară, ceea ce se referă la tensiunea arteială ridicată pentru care nu poate fi găsită nicio cauză medicală. Restul de 5 până la 10% din cazuri, numite hipertensiune arterială secundară, sunt cauzate de alte afecțiuni care afectează rinichii, arterele, inima sau sistemul endocrin.

Complicații hipertensiune

Hipertensiunea persistentă este unul dintre factorii de risc pentru accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord, insuficiență cardiacă și anevrism arterial și este o cauză principală a insuficienței renale cronice. Creșterea moderată a tensiunii arteriale duce la reducerea speranței de viață. Atât modificările dietetice și ale stilului de viață, cât și medicamentele pot îmbunătăți tensiunea și pot reduce riscul de complicații.

Factori hipertensiune

Există mai mulți factori care contribuie la creșterea tensiunii arteriale, cum ar fi: moștenirea genetică, stresul, alimentația, fumatul și lipsa exercițiilor fizice. Deoarece este în mare parte asimptomatică, hipertensiunea este cunoscută și sub numele de "ucigașul tăcut". Tocmai de aceea, este important să îți măsori tensiunea arterială cu regularitate și să încerci și câteva dintre plantele medicinale cu acțiune hipotensivă, care reușesc să regleze nivelul prea mare al tensiunii arteriale. Aceste plante sunt ca niște "medicamente" antihipertensive.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Remedii naturiste pentru tensiunea mare

1. Antihipertensive din natură: busuioc

Busuiocul este o plantă delicioasă, care se potrivește de minune într-o varietate de preparate culinare. De asemenea, el poate să îți scadă tensiunea arterială. Extractul de busuioc, așa cum s-a dovedit, scade tensiunea arterială, deși doar pentru un timp scurt. 

Într-un studiu, extractul apos de busuioc a redus nivelurile tensiunii arteriale la șobolani într-o manieră dependentă de doză (100-400 mg/kg). De asemenea, a indus un efect vasorelaxant și a avut capacitatea de a elimina speciile reactive de oxigen (ROS) 1.

Este simplu să adaugi busuioc proaspăt în alimentația ta și, cu siguranță, nu are cum să îți facă rău.

2. Antihipertensive din natură: scorțișoară

Un alt condiment care nu necesită un efort prea mare că să îl incluzi în alimentația ta zilnică este scorțișoara. Și tot ea poate să reducă valoarea tensiunii arteriale, atunci când este prea mare. Consumând scorțișoară în fiecare zi, acest lucru poate reduce tensiunea arterială la oamenii care suferă de diabet.

Deși nu este pe deplin înțeles cum scorțișoara scade tensiunea arterială, cercetările pe animale sugerează că poate ajuta la dilatarea și relaxarea vaselor de sânge. O revizuire a 9 studii care au inclus 641 de participanți a arătat că administrarea scorțișoarei a redus tensiunea arterială sistolică și diastolică cu o medie de 6,2 mm Hg și, respectiv, 3,9 mm Hg.

Acest efect a fost mai puternic atunci când oamenii au luat scorțișoară în mod constant timp de 12 săptămâni 2. Scorțișoara este ușor de încorporat în dieta zilnică. Suplimentele concentrate de scorțișoară sunt o altă opțiune de încercat.

3. Antihipertensive din natură: cardamom

Cardamonul este un condiment care provine din India. Un studiu mai vechi efectuat pe o perioadă de 12 săptămâni pe 20 de adulți care au fost nou diagnosticați cu hipertensiune arterială a constatat că administrarea a 3 grame de pudră de cardamom zilnic a redus semnificativ tensiunea arterială, scăzând-o aproape de limitele normale.

Studiile pe eprubetă și pe animale sugerează că acest condiment poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, acționând ca un blocant natural al canalelor de calciu și un diuretic.

Un diuretic este un compus care ajută la eliminarea acumulării de apă prin urinare. Deși aceste descoperiri sunt promițătoare, cercetările în acest domeniu sunt încă destul de noi. Prin urmare, oamenii de știință trebuie să efectueze studii suplimentare pentru a investiga în continuare efectele cardamomului la oameni.

Cardamomul este ușor de încorporat în preparatele culinare. Alternativ, poți lua un supliment sau un extract de cardamom sub îndrumarea medicului curant.

4. Antihipertensive din natură: semințe de in

Semințele de in sunt bogate în acizi grași Omega-3, care au puterea de a reduce tensiunea arterială în mod semnificativ. Ele te pot proteja de ateroscleroză, o maladie cardiovasculară cu puternice efecte, reducând nivelul colesterolului seric, îmbunătățind toleranța la glucoză și acționând ca un antioxidant.

5. Antihipertensive din natură: usturoi

Usturoiul, acest condiment foarte aromat, poate face mai mult decât să dea gust mâncărurilor tale. Usturoiul are capacitatea de a reduce tensiunea arterială, făcând că vasele tale de sânge să se relaxeze și să se dilate. Acest lucru permite sângelui să circule mai bine și astfel este redusă presiunea sângelui. Toate aceste proprietăți apar datorită compușilor cu sulf, cum ar fi alicina.

O revizuire a 12 studii efectuate pe peste 550 de persoane cu hipertensiune arterială a constatat că administrarea usturoiului a redus tensiunea arterială sistolică și diastolică cu o medie de 8,3 mm Hg și, respectiv, 5,5 mm Hg. Această reducere a fost similară cu efectele medicamentelor pentru tensiunea arterială 3. În plus, proprietățile prebiotice ale usturoiului cresc bogăția și diversitatea microbiană intestinală.

6. Antihipertensive din natură: ghimbir

Ghimbirul te poate ajuta să ții sub control tensiunea arterială, mai ales că s-a demonstrat că îmbunătățește circulația sângelui și că relaxează mușchii din jurul vaselor de sânge 4.

Atât studiile pe oameni, cât și pe animale au arătat că administrarea de ghimbir reduce tensiunea arterială în mai multe moduri. Acționează ca un blocant natural al canalelor de calciu și un inhibitor natural al enzimei de conversie a angiotensinei.

Blocanții canalelor de calciu și Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ACE) sunt tipuri de medicamente pentru tensiunea arterială.

Un studiu mai vechi efectuat pe aproximativ 4.000 de persoane a constatat că cei care au consumat cel mai mult ghimbir - 2-4 grame pe zi - au cel mai mic risc de a dezvolta hipertensiune arterială.
În plus, ghimbirul este un ingredient care poate fi adăugat cu ușurință atât în rețele de băuturi, cât și în preparate culinare.

7. Antihipertensive din natură: semințe de țelină

Poate nu știai însă semințele de țelină sunt folosite în anumite țări pentru a da savoare supelor, tocănițelor și altor preparate. Încă de demult, țelina a fost folosită în China pentru a trata hipertensiunea, iar studiile arată și că este într-adevăr un aliat eficient. Poți să folosești semințele pentru a reduce tensiunea arterială, însă poți să transformi întreaga plantă într-un delicios suc de țelină. În plus, țelina este un excelent diuretic, lucru care poate explica efectele sale asupra tensiunii arteriale.

Un studiu pe șobolani a examinat efectele extractului de semințe de țelină asupra tensiunii arteriale. Studiul a constatat că extractul de semințe de țelină a scăzut tensiunea arterială la șobolanii cu hipertensiune arterială preexistentă - dar nu și la șobolanii care aveau tensiune arterială normală.

8. Antihipertensive din natură: gheara-mâței / gheara-pisicii

Această plantă medicinalaă numită și gheara-mâței este folosită în medicina tradițională chineză pentru a trata hipertensiunea, cât și alte probleme neurologice. Gheara-pisicii are în compoziție mai mulți compuși, cum ar fi hirsutina și rinofilina. S-a constatat că hirsutina izolată din extractul de gheara-pisicii scade concentrațiile intracelulare de calciu în aorta șobolanului prin inhibarea canalelor de calciu și efectuând depozitele de calciu. Mai mult, a arătat un efect vasodilatator, cronotrop negativ și antiaritmic.  

În consecință, studiile la animale au arătat că acestea pot reduce tensiunea arterială, acționând ca blocanți naturali ai canalelor de calciu. În plus, acești compuși pot stimula vasele de sânge să producă oxid nitric, care este un compus chimic care ajută la relaxarea și dilatarea vaselor de sânge 4.

Studiile pe animale susțin aceste efecte, arătând că administrarea extractului de gheara-pisicii sau a compușilor săi reduce tensiunea arterială și ajută la fluxul sangvin. Cu toate acestea, studiile pe oameni sunt încă limitate în acest domeniu. Planta se găsește sub formă de suplimente.

Dacă te gândești să încerci plantele acestea din motive medicale, pe post de antihipertensive, fie că este vorba de folosirea întregii plante sau de un supliment alimentar, discută înainte cu medicul tău. Unele plante antihipertensive, în special dacă sunt consumate în cantități mari, pot avea efecte secundare neplăcute sau pot să intervină în acțiunea altor medicamente.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Antihypertensive effects of Ocimum basilicum L (OBL) on blood pressure in renovascular hypertensive rats”. Hypertens Res. 2010;33(7):727–30. doi: 10.1038/hr.2010.64., Umar A, Imam G, Yimin W, Kerim P, Tohti I, Berké B. et al.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20448636/
2 Studiul „Anti-hypertensive effects of cinnamon supplementation in adults: A systematic review and dose-response Meta-analysis of randomized controlled trials”, Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(18):3144-3154., Seyed Mohammad Mousavi, Elmira Karimi, Maryam Hajishafiee, Alireza Milajerdi, Mohammad Reza Amini, Ahmad Esmaillzadeh 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31617744/
3 Studiul „Garlic lowers blood pressure in hypertensive subjects, improves arterial stiffness and gut microbiota: A review and meta-analysis”, Exp Ther Med. 2020 Feb;19(2):1472-1478., Karin Ried 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32010325/
4 Studiul „Uncaria tomentosa (Willd. ex Schult.) DC.: A Review on Chemical Constituents and Biological Activities”, Gaber El-Saber Batiha, Amany Magdy Beshbishy et al.
Biomedical Application of Plant Extracts, 2020
https://www.mdpi.com/2076-3417/10/8/2668/htm
National Library of Medicine - Medicinal Plants in the Treatment of Hypertension: A Review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8642800/#R105


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0