Anticonceptionalele si hipertensiunea arteriala: ce trebuie sa stii

Exista numerosi factori care pot creste riscul de hipertensiune arteriala in randul femeilor. Tocmai de aceea, astazi ne-am propus sa intelegem ce legatura exista intre anticonceptionale si hipertensiunea arteriala.

Una dintre cele mai frecvente idei gresite este ca hipertensiunea arteriala afecteaza rareori femeile. Cu toate acestea, aproape jumatate dintre toti adultii cu hipertensiune arteriala sunt femei, arata statisticile, potrivit heart.org. La varsta de 65 de ani si peste, femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa sufere de tensiune arteriala mare (numita si hipertensiune).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Desi hipertensiunea arteriala nu este, in mod direct, legata de gen, pe parcursul vietii unei femei, problemele de sanatate, contraceptia si menopauza pot creste riscul de instalare a hipertensiunii arteriale.

Ce se intampla in cazul celor care iau contraceptive orale?

Cercetarile medicale au descoperit ca pilulele contraceptive (anticonceptionalele) cresc tensiunea arteriala in cazul unor femei. Acest lucru, cel mai probabil, se intampla daca femeia este supraponderala, a avut o tensiune arteriala mare in timpul unei sarcini anterioare, are un istoric familial ce include membri care au hipertensiune arteriala sau o forma usoara de boli renale. Combinatia de pilule contraceptive si fumat poate fi indeosebi periculoara pentru unele dintre femei.

Ce trebuie sa stii?

Inainte de a lua contraceptive orale:

  • Discuta cu medicul tau despre riscurile acestor pilule:
  • Asigura-te ca medicul iti masoara si iti noteaza valoarea tensiunii arteriale inainte de a-ti prescrie contraceptivele orale.
  • Masoara-ti tensiunea arteriala la aproximativ un interval de 6 luni, pentru a vedea daca valorile ei au crescut sau nu.

O metoda contraceptiva pe care o poti folosi daca ai hipertensiune arteriala

Exista cateva optiuni disponibile, foarte eficiente, care pot fi de ajutor in cazul femeilor care au hipertensiune arteriala si care nu vor sa riste luand contraceptive orale. Discuta cu medicul tau si afla ce varianta sigura ti se potriveste. Una dintre acestea este steriletul sau dispozitivul intrauterin.

Acest mic dispozitive, in forma literei T, care este fixat in uterul pacientei, este eficient in proportie de peste 99% si practic nu trebuie sa te mai gandesti la el o data ce medicul ginecolog ti l-a fixat. Steriletele pe baza de cupru dureaza pana la 10 ani si nu contin hormoni, asa ca sunt o varianta sigura pentru pacientele cu hipertensiune arteriala.

Estrogenul este principalul motiv de ingrijorare

Exista anumite tipuri de contraceptive pe care femeile cu hipertensiune arteriala ar trebui sa le evite, iar aceste contraceptive se axeaza, in mare parte, pe "combinatiile" de hormoni, cum ar fi acele pilule care contin hormonii estrogen si progesteron. Cele mai multe pilule contraceptive sunt, probabil, pastile ce contin atat estrogen, cat si progesteron, insa componenta de estrogen este problema, spun cercetatorii de la Universitatea Colorado.

In cazul pilulelor contraceptive combinate, pacientele pot sa observe o usoara crestere a tensiunii arteriale, datorita estrogenului. Desi acest motiv nu este unul major daca ai o tensiune arteriala normala sau scazuta, pentru femeile cu hipertensiune arteriala, aceste pilule pot fi periculoase, supunand pacientele unui risc mai mare de a dezvolta complicatii grave, cum ar fi bolile de inima si accident vascular cerebral. Tocmai de aceea, cheia succesului este ca medicul ginecolog al femeii si medicul ei primar sau medicul cardiolog sa comunice unul cu celalalt.

[{ads-hipertensiune-second}]

Iar pilulele contraceptive nu sunt singurele metode contraceptive ce contin estrogen pe care ar trebui sa le eviti, spun medicii ginecologi. Plasturele contraceptiv si inelul vaginal ar trebui, de asemenea, evitate daca te numeri printre femeile cu hipertensiune arteriala.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0