De ce ne imbatraneste pielea?

Cum si de ce se schimba pielea catifelata a primilor ani de viata intr-o piele cu imperfectiuni la adolescenta, de ce apar primele riduri la 25-30 de ani, si de ce dispare luminozitatea pielii dupa 40 de ani? Raspunsurile le putem afla daca vom intelege felul in care pielea este alcatuita, precum si cauzele care determina transformarile la nivelul ei.

Pielea este formata din trei straturi de baza: epiderma, derma si hipoderma

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

EPIDERMA este partea externa a pielii. La suprafata ei se afla un strat de celule epiteliale, cu rol de protectie, care este reinnoit prin descuamare continua si inlocuirea cu celule noi. Pe masura ce imbatranim, puterea de regenerare scade: daca la 20 de ani inlocuirea completa a epidermului are loc la 28 de zile, la 60 de ani dureaza 50 de zile, aceasta fiind una din cauzele pentru pierderea prospetimii. Tot in epiderma se afla melanocitele, celule care produc melanina si care determina culoarea pielii.

DERMA reprezinta cam 90% din grosimea pielii si aici se afla receptorii pentru durere si de reglare a temperaturii, glandele sebacee si sudoripare, vasele de sange. Glandele sebacee si sudoripare ajuta la formarea “mantalei acide” a pielii, o pelicula foarte fina alcatuita din sebum si apa, care protejeaza pielea de infectii provocate de bacterii sau ciuperci. Din nefericire, de foarte multe ori, prin folosirea abuziva a unor produse de curatare alkaline (sapunul), aceasta bariera de aparare isi modifica balanta de aciditate si alkalinitate, asa numitul Ph al pielii. Tot in derma se afla fibrele de colagen si elastina, importante in mentinerea tonusului pielii.

HIPODERMA. Acest ultim strat este compus in majoritate de tesut adipos cu rol de protectie a organelor interne, precum si de suport general pentru piele.

Cauzele imbatranirii

Imbatranirea pielii este rezultatul modificarilor la nivelul celor 3 straturi. Pe scurt: cu varsta, epiderma se subtiaza la nivelul dermului, fibrele de colagen si elastina se deterioreaza ducand la adancirea ridurilor, iar la nivelul hipodermului, tesutul adipos se micsoreaza, ducand la “lasarea obrajilor”.

Desi toti avem aceeasi structura a pielii, imbatranim diferit, si aceasta se datoreaza mai multor cauze, care pot fi interne sau externe. Cele interne se refera la bagajul genetic, adica la informatia imprimata pe ADN-ul nostru, care determina felul in care fiecare dintre noi imbatraneste. Mai apoi, se adauga si activitatea hormonala.

Spre exemplu, la femei, o scadere a nivelului de estrogen legat de menopauza va afecta felul in care arata pielea: mai uscata, mai lipsita de fermitate. Un rol important il pot avea si depozitele de grasime. Aparitia unor astfel de depozite sub barbie sau la nivelul portiunii inferioare a obrajilor accentueaza efectul de cadere a tesuturilor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cauzele externe au legatura direct cu expunerea la soare – cel mai important factor in imbatranirea pielii, fumatul, dieta saraca in nutrienti, produsele cosmetice nepotrivite, stresul.

Profilaxia imbatranirii

Cea mai buna prevenire a imbatranirii premature a pielii, ridare, uscaciune, scaderea elasticitatii si aparitia petelor hipercrome o reprezinta expunerea controlata la soare, intrucat exista un nivel maxim de acumulare a razelor UVA si UVB la nivel cutanat, pe care astazi o putem cunoaste cu precizie prin plasturi sau bratari inteligente, ce ne avertizeaza prin virarea culorii, cand aceasta cantitate devine nociva. 

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0