Cancerul scuamos cutanat al capului si al gatului

Cancerul scuamos cutanat este al doilea cel mai frecvent cancer diagnosticat anual, dupa carcinomul bazocelular. Numai in Statele Unite se estimeaza o incidenta anuala de aproximativ 700.000 de cazuri, reprezentand 20% din cancerele cutanate non-melanotice. Doua mii de pacienti cu cancere cutanate non-melanotice decedeaza anual.

Principalul factor de risc este reprezentat de expunerea la radiatiile ultraviolete, multi dintre pacienti recunoscand o expunere indelungata la radiatia solara si antecedente de arsuri solare. Ratele cele mai ridicate de incidenta se intalnesc la pacientii cu piele deschisa la culoare, cu ochi albastri, par blond sau roscat, dar si la cei care sufera arsuri cutanate dupa expunerea la soare.

Majoritatea pacientilor sunt barbati cu varste de peste 60 de ani. Dintre aceste cancere, doar o minoritate vor dezvolta metastaze regionale si subsecvent vor necesita tratament, fie chirurgical, fie radioterapic asupra ganglionilor regionali.

Factori de risc

Cel mai important factor de risc incriminat in aparitia cancerului cutanat scuamos este reprezentat de expunerea la radiatiile ultraviolete. Din totalul radiatiilor solare, radiatiile cu efectul cel mai nociv asupra tegumentului este reprezentat de ultravioletele A si B, cu un plus pentru ultravioletele B.

Expunerea indelungata la ultraviolete determina formarea de dimeri pirimidinici care induc mutatii punctiforme la nivelul ADN-ului, care reprezinta elementul promotor ce duce catre aparitia si dezvoltarea unei formatiuni tumorale. In plus, expunerea la radiatiile ultraviolete poate altera capacitatea de reparare a ADN-ului si poate inhiba apoptoza. Nu in ultimul rand, radiatiile ultraviolete pot actiona imunosupresor la nivelul pielii, afectand actiunea normala imunologica antitumorala. 

Imunosupresia de diverse etiologii este un alt factor de risc incriminat in aparitia cancerelor cutanate. S-a demonstrat ca pacientii supusi transplantului de organe (rinichi, ficat, etc.) prezinta un risc semnificativ crescut de dezvoltare a cancerelor cutanate, la varste mai tinere.

In plus, aceste cancere sunt mai penetrante si mai agresive, cu potential de evolutie mai agresiv decat la populatia generala. De asemenea, pacientii cu hemopatii maligne de tipul limfoamelor sau leucemiei limfatice cronice prezinta un risc semnificativ crescut de dezvoltare a cancerelor cutanate scuamoase.

Infectiile virale, cum ar fi infectia HIV sau HPV, fumatul sau expunerea cumulativa la radiatii ionizante, ocupationala sau terapeutica, se asociaza cu o incidenta semnificativ crescuta a cancerelor cutanate.

Factorii genetici sunt, de asemenea, frecvent incriminati in aparitia cancerelor cutanate: Xeroderma pigmentosum, albinismul, epidermodisplazia veruciforma, etc.

Anatomie patologica

Se descriu mai multe tipuri de carcinoame scuamoase care difera atat histologic, cat si prognostic. Tipul conventional, intalnit cel mai frecvent, poate fi separat in trei subtipuri: bine, moderat si slab diferentiat. Varianta de carcinom cu "keratinizare" se intalneste in zonele de tegument expuse radiatiilor ultraviolete.

Carcinomul cutanat desmoplastic este o varianta agresiva de carcinom scuamos cutanat care are un prognostic negativ comparativ cu restul carcinoamelor cutanate, cu un risc de peste 10 ori mai mare de recidiva locala si de peste 5 ori de metastazare. Aceste tumori prezinta o pronuntata componenta stromala, cu formare de perle de keratina si cu tendinta de invazie perineurala.

Tabloul clinic

Aspectul clinic al carcinomului scuamos este variat, sub forma unei papule eritematoase, placi sau ulceratii. Adesea, aceste leziuni pot fi friabile si pot sangera usor la atingere si in anumite situatii dureroase.

Evolutia este initial locala si ulterior regionala, cu afectarea ganglionilor limfatici de vecinatate. Leziunile cutanate de la nivelul regiunii cervicale, scalp anterior, tample, frunte sau aria postauriculara au tendinta de metastazare in bazinul ganglionar parotidian sau chiar parotida. Leziunile scalpului posterior metastazeaza frecvent in ganglionii laterocervicali posteriori, in timp ce carcinoamele scuamoase faciale metastazeaza la nivelul ganglionilor laterocervicali anteriori.

Factorii de risc pentru metastazare sunt reprezentati de dimensiunea tumorii (peste 2 cm), nivelul de invazie, gradul de diferentiere, invazia perineurala, caracterul infiltrativ al tumorii, acantoliza sau aparitia leziunilor pe cicatrici preexistente.

Diagnosticul este invariabil bioptic. Inainte de orice procedura se efectueaza un mapping al intregului tegument si, ulterior, se recurge la biopsia excizionala, incizionala sau cu ac gros, in functie de localizarea tumorii si de vecinatatea diverselor structuri vasculare.

Examinarile imagistice de tipul Rezonantei Magnetice Nucleare sau Computer Tomograf sunt necesare pentru a identifica eventuala evolutie locala cu afectare de os sau invazie perineurala, precum si prezenta de metastaze la distanta.

 
Tratamentul de electie ramane interventia chirurgicala. Rezectia completa a leziunii cu monitorizarea marginilor tumorale, potentialul pentru reconstructie, functionalitatea si aspectul cosmetic al regiunii operate sunt dezideratele unei interventii chirurgicale corecte.

Microchirurgia Mohs, tehnica de chirurgie seriata cu analiza marginilor tumorii, este ideala pentru tumori high-risk si pentru leziuni localizate in zone in care cosmesis-ul si functionalitatea sunt esentiale, asa cum este zona ochilor, a nasului sau buzelor.

Invariabil, pentru leziunile high-risk se impune limfadenectomie si parotidectomie, in functie de localizarea leziunii cutanate.

Terapia topica cu citostatic de genul 5-Fluorouracilului (Efudix) este o optiune pentru leziuni precursoare de genul keratozei actinice, dar nu este recomandat in carcinoamele scuamoase. De asemenea, imunoterapia nespecifica de genul Imiquimod, folosita adesea in carcinoamele bazocelulare, nu este o optiune pentru carcinoamele scuamoase.

In ceea ce priveste terapia fotodinamica, terapie de prima linie in keratoza actinica sau in maladia Bowden, aceasta nu reprezinta o optiune pentru carcinomul scuamos invaziv al cancerului si gatului.

Electrocauterizarea sau criochirurgia pot fi folosite pentru leziuni mici, superficiale si bine diferentiate si constau in indepartarea tumorii pana la nivelul dermului. Nu se recomanda pentru leziuni invazive si leziuni cu risc crescut de recidiva sau metastazare.

Utilizarea de prima intentie a radioterapiei in cancerele cutanate ale capului si gatului depinde de o serie de factori printre care: statusul de performanta al pacientului, varsta, functionalitatea zonei afectate, cosmesis, dar si de optiunea pacientului.

Dezavantajele radioterapiei includ lipsa controlului histologic, potentiale efecte secundare printre care si riscul neoplaziilor secundare, dar si costul procedurii. In general, beneficiile sunt mai mari pentru tumori de mici dimensiuni. Pe masura ce tumorile sunt mai mari sau invazive local, controlul local scade. In situatii limitate, de exemplu, pacienti varstnici la care se prevad sechele importante functionale si cosmetice postrezectie si reconstructie, radioterapia poate fi cea mai buna solutie.

In situatii avansate de boala in care exista si afectarea ganglionilor regionali, rezectia tumorii si limfadenectomia sunt urmate standard de radioterapie.

Concluzii

Terapia carcinomului scuamos cutanat al capului si gatului trebuie sa tina cont de caracteristicile tumorii, localizarea acestuia, stadiul bolii, afectiuni asociate, dar si de criterii de cosmetica sau functionalitate a zonei afectate de boala.

Rezectia ramane standard terapeutic si se insoteste, in situatii high-risk, de limfadenectomia ganglionilor de drenaj. Microchirurgia Mohs ramane o optiune pentru pacienti la care functionalitatea si cosmesis-ul sunt foarte importante. Tumorile inalt agresive cu metastazare la nivelul gatului necesita tratament multimodal, atat chirurgie, cat si radioterapie. Chimioterapia sistemica este o optiune pentru boala reziduala sau pentru extensia extracapsulara.

Trialurile clinice actuale studiaza potentialul rol al imunoterapiei in aceste situatii de boala, iar rezultatele preliminare sunt mai mult decat incurajatoare.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0