Tratamente naturiste (remedii din plante) pentru angina pectorala

Atunci cand miocardul (muschiul inimii) nu primeste suficient sange imbogatit cu oxigen, apare disconfortul sau durerea in piept, iar aceasta durere se numeste angina. Ea nu este o afectiune, ci este un simptom principal al unei probleme aparute la inima, precum cardiopatia ischemica, numita si boala cardiaca coronariana.

Pe langa tratamentul conventional, exista si remedii din natura (anumite plante) care pot fi de folos pacientilor cu angina. Desigur, nu uita sa vorbesti cu medicul tau inainte de a administra orice fel de remediu din plante.

Fitoterapia, un aliat ce ofera remedii din plante pentru angina pectorala

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Fitoterapia in cazul anginei se bazeaza pe folosirea a numeroase plante, a caror functie principala este impartita in mai multe clase:

Plante care lupta contra colesterolului - cele care previn formarea placilor de aterom in artere, care declanseaza angina pectorala.

Plante cu efecte vasodilatatoare, care ajuta arterele sa se dilate si care permit ca sangele sa circule mai bine in aceste vase, oferind o irigare mai buna a muschiului inimii cu sangele bogat in oxigen.

Plante cu efecte analgezice, care pot calma simptomele anginei, cum este cazul durerii in zona toracelui.

Daca vrei sa apelezi la plante medicinale pentru a ameliora angina pectorala, discuta cu medicul tau curant sau cu un fitoterapeut, care iti poate explica modul de administrare si dozele recomandate, precum si contraindicatiile ori proprietatile acestora.

Printre plantele folosite pentru a ameliora angina pectorala se afla:

Paducelul - Este adeseori folosit de medicii fitoterapeuti pentru hipertensiunea arteriala, mai ales ca s-a descoperit in urma unor studii preliminare ca planta ajuta functia cardiaca in cazul pacientilor cu boala cardiovasculara.

Anghinarea - Datorita substantelor active pe care le contine, principala trasatura a acestei plante este capacitatea ei de a reduce colesterolul crescut, de a scadea tensiunea arteriala si de a preveni ateroscleroza. Exista suplimente ce contin extract de frunze de anghinare, iar studiile indica faptul ca acest extract poate sa ajute la cresterea colesterolului bun (HDL) si la scaderea colesterolului rau (LDL). Extractul de anghinare se gaseste sub forma de capsule, tablete si tincturi.

Ghimbirul - Se crede ghimbirul are efecte antiinflamatoare si antioxidante. El poate sa ajute la scaderea tensiunii arteriale, la scaderea colesterolului, la scaderea trigliceridelor si la prevenirea cheagurilor de sange. El este un anticoagulant natural, adica poate sa subtieze sangele, previne, deci, formarea cheagurilor de sange. Poti consuma ghimbirul in preparatele culinare sau poti lua suplimente cu ghimbir. Este recomandat ca persoanele care iau medicamente anticoagulante sa evite suplimentele pe baza de ghimbir.

Ceaiul verde - Are multe efecte benefice, subtiaza sangele, tonifica muschiul inimii si protejeaza impotriva anginei pectorale. In plus, iti poate reduce riscul de boala cardiovasculara. Studiile arata ca ceaiul verde poate sa imbunatateasca unii dintre principalii factori de risc pentru bolile cardiovasculare (printre care se afla si cardiopatia ischemica / boala coronariana si accidentul vascular cerebral). Acesti factori de risc includ colesterolul total, colesterolul LDL si trigliceridele.

De asemenea, ceaiul verde creste dramatic capacitatea antioxidanta a sangelui, ceea ce protejeaza particulele de LDL (lipoproteinele cu densitate mica) impotriva oxidarii, despre care stim ca este unul dintre factorii care contribuie la boala cardiaca.

Usturoiul - Anumite componente din usturoi ii ofera acestei plante proprietati antitrombotice (previne formarea cheagurilor de sange). O analiza ampla din 2013 a sugerat ca administrarea usturoiului ar putea preveni bolile de inima, iar un studiu publicat in 2012 a aratat ca extractul de usturoi imbatranit, combinat cu coenzima Q10, a incetinit progresia aterosclerozei. Atat usturoiul proaspat, cat si suplimentele ori capsulele cu usturoi pot fi folosite ca aliat contra problemelor de la nivelul inimii, cum este si angina pectorala, insa intreaba mai intai medicul curant daca ai voie sa iei aceste suplimente.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Aged garlic extract and coenzyme Q10 have favorable effect on inflammatory markers and coronary atherosclerosis progression: A randomized clinical trial", publicat in 2012 in Journal of cardiovascular disease research, autori: Irfan Zeb, Naser Ahmadi, Khurram Nasir, Jigar Kadakia, Vahid Nabavi Larijani, Ferdinand Flores, Dong Li, Matthew J Budoff.
  • Studiul "Garlic powder intake and cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomized controlled clinical trials.", publicat in 2013 in Nutrition Research and Practice, autori: Kwak JS, Kim JY, Paek JE, Lee YJ, Kim HR, Park DS, Kwon O.
  • Studiul "Green and black tea for the primary prevention of cardiovascular disease.", publicat in 2013 in The Cochrane Database of Systematic Reviews, autori: Hartley L, Flowers N, Holmes J, Clarke A, Stranges S, Hooper L, Rees K.
  • Studiul "Influence of green tea and its three major components upon low-density lipoprotein oxidation", publicat in 1997, in Experimental and Toxicologic Pathology, autori: Takako Yokozawa, Erbo Dong.
  • Studiul "Beneficial effects of artichoke leaf extract supplementation on increasing HDL-cholesterol in subjects with primary mild hypercholesterolaemia: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial.", publicat in 2013 in International Journal of Food Sciences and Nutrition, autori Rondanelli M, Giacosa A, Opizzi A, Faliva MA, Sala P, Perna S, Riva A, Morazzoni P, Bombardelli E.

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0