Tipuri de angina pectorala

Angina este un tip de durere in piept, care rezulta din reducerea fluxului de sange catre inima. O scadere a volumului de sange inseamna ca muschiul inimii nu primeste suficient oxigen.

Exista mai multe tipuri de angina, asa ca este important sa cunosti diferentele dintre aceste dureri in piept.

Angina pectorala (angina stabila)

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este termenul medical folosit pentru durerea sau disconfortul in piept, ce apare din cauza bolii cardiace coronariene. Angina apare adeseori cand muschiul inimii are nevoie de o cantitate mai mare de sange decat cea pe care o primeste, de exemplu, in timpul activitatii fizice sau in timpul unor emotii puternice.

Arterele extrem de ingustate s-ar putea sa permita unui volum suficient de sange sa treaca, pentru a ajunge la inima (cand nevoia de oxigen este redusa), insa cand pacientul face un efort fizic (de exemplu, urca un deal, urca scarile), inima munceste mai mult decat in mod norma si are nevoie de mai mult oxigen. In mod normal, acest tip de disconfort in piept se calmeaza o data cu odihna (repausul), cu administrarea de nitroglicerina sau cu ajutorul ambelor masuri.

Daca simti un disconfort in piept, mergi la medicul tau pentru o evaluare completa a starii de sanatate si, cel mai probabil, pentru o serie de teste. Daca ai angina stabila si incepi sa ai dureri in piept cu mai multa usurinta si mult mai des, mergi imediat la medic, deoarece este posibil sa semnele timpurii ale unei angine instabile.

Angina instabila

Uneori este numita si sindromul coronarian acut. Ea provoaca durere neasteptata in piept si, de regula, apare in timpul repausului. Cea mai frecventa cauza este reducerea fluxului sangvin catre muschiul inimii (miocardul) din cauza ca arterele coronare sunt ingustate de depunerile de substante grase (ateroscleroza), care se pot rupe, provocand o leziune la nivelul vasului de sange, rezultatul fiind coagularea sangelui, care blocheaza circulatia sangvina catre muschiul inimii.

Angina instabila (numita si preinfarct) ar trebui sa fie tratata ca o urgenta medicala. Daca ai un disconfort nou in piept, un disconfort care s-a agravat sau care persista, trebuie sa mergi la Urgenta.

Cauzele anginei instbaile: cheagurile de sange care blocheaza partial sau total o artera. Cheagurile sangvine se pot forma, se pot dizolva partial si se pot forma din nou ulterior, iar angina poate sa aiba loc de fiecare data cand un cheag sangvin blocheaza circulatia sangelui intr-o artera.

Angina microvasculara

Acest tip de durere in piept poate fi un simptom al bolii coronariene microvasculare, o boala de inima care afecteaza cele mai mici vase de sange ale inimii. Cauzele anginei microvasculare sunt spasmele din interiorul peretilor acestor vase de sange foarte mici, iar din cauza acestor spasme, este redus fluxul sangvin catre muschiul inimii, ducand la un tip de durere in piept.

Simptomele anginei microvasculare pot sa difere de cele ale unei dureri tipice in piept, in sensul ca durerea in piept dureaza, de regula, mai mult de 10 minute si poate chiar sa se intinda pe o durata de 30 de minute.

Angina Prinzmetal

Spre deosebire de angina tipica, durere care este adesea declansata de efortul fizic sau de stresul emotional, angina angina Prinzmetal are loc aproape intotdeauna atunci cand persoana este in repaus, de obicei intre miezul noptii si primele ore ale diminetii.

Angina Prinzmetal mai este denumita si: angina varianta, angina inversa sau angina varianta Prinzmetal.

Acest tip de durere in piept este rar, reprezentand aproximativ 2 din 100 de cazuri de angina si, de regula, apare la pacientii mai tineri decat cei care sufera de alte tipuri de angina.

Cauzele anginei variante Prinzmetal: durerea in acest caz este cauzata de un spasm in arterele coronare (cele care alimenteaza cu sange muschiul inimii).

Simptomele anginei Prinzmetal sunt caracterizate de durere sau disconfort care apare, de regula, in repaus si in timpul noptii (sau la primele ore ale diminetii); durerea este de regula severa si poate fi ameliorata prin intermediul medicamentelor.

Bine de stiut!

Unii pacienti dezvolta angina instabila dupa ce au avut angina stabila. Angina stabila este mai des intalnita, atacurile au un factor declansator (stresul sau efortul fizic mare, exercitiile fizice) si durerea se opreste in cateva minute de repaus. Angina instabila este mai grava, episoadele sunt mai imprevizibile (durerea poate sa nu aiba un factor declansator) si durerea in piept poate continua, in ciuda repausului pacientului.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Bibliografie:

  • National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/angina/
  • American Heart Association - http://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/angina-chest-pain/microvascular-angina
  • American Heart Association - http://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/angina-chest-pain/prinzmetals-or-prinzmetal-angina-variant-angina-and-angina-inversa
  • American Heart Association - http://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/angina-chest-pain/unstable-angina
  • American Heart Association - http://www.heart.org/en/health-topics/heart-attack/angina-chest-pain/angina-pectoris-stable-angina

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0