Simptomele in cardiopatia ischemica

Boala arteriala coronariana mai este numita si cardiopatie ischemica sau boala cardiaca coronariana. Cardiopatia ischemica reprezinta un grup de afectiuni care include angina instabila, angina stabila, infarctul miocardic si moartea subita cardiaca. Astazi ne indreptam atentia asupra simptomelor care pot sa apara in cazul cardiopatiei ischemice, pentru a sti cum sa recunosti semnele ce indica afectiuni precum cele de mai sus.

Cel mai intalnit simptom al cardiopatiei ischemice este durerea in piept (angina pectorala). Pacientul cu cardiopatie ischemica (sau boala coronariana) poate sa se confrunte si cu alte simptome, cum ar fi palpitaliile si o dispnee (greutate in respiratie) neobisnuita. Este posibil ca unii pacienti sa nu aiba niciun fel de simptome inainte de a fi diagnosticati cu o boala coronariana.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ce simptome poate avea cardiopatia ischemica

In stadiile incipiente ale bolii coronariene, este posibil sa nu ai niciun fel de simptome, insa pe masura ce placa ateromatoasa continua sa se depuna pe peretii interiori ai arterelor si sa reduca fluxul de sange spre muschiul inimii, s-ar putea sa incepi sa observi ca ai dificultati in respiratie (apare dispneea) sau ca esti obosit, in special in timpul efortului fizic sau exercitiilor fizice.

Cel mai frecvent intalnit simptom al cardiopatiei ischemice este angina sau durerea in piept. Unele persoane o confunda cu arsurile la stomac sau cu indigestia, insa nu trebuie sa ignori niciodata durerea in piept, oricat de "banala" ti s-ar parea.

Odata cu angina, in piept vei simti un disconfort. De asemenea, vei simti aceasta senzatie sau durere in umeri, brate, spate sau la nivelul maxilarului. Este posibil sa simti:

•    o senzatie de incordare sau apasare
•    disconfort
•    presiune
•    senzatie de greutate
•    ca si cand o "gheara" te-ar strange in zona pieptului
•    senzatie ca de arsura
•    o durere surda, continua
•    amorteala
•    senzatie de preaplin (disconfortul poate fi confundat cu indigestia).

Adeseori, simptomele sunt mai subtile in cazul femeilor. Greata, transpiratiile, oboseala sau greutatea in respiratie pot sa se alature durerii in piept tipice, care se simte ca o presiune in piept. Alte simptome care pot sa apara in cardiopatia ischemica includ: dificultatile in respiratie, palpitatiile (bataile neregulate ale inimii, o senzatie anormala in piept), un ritm cardiac mai rapid, slabiciune sau ameteala, greata, transpiratii.

Cardiopatia ischemica se dezvolta cand vasele majore de sange care alimenteaza inima cu sange, oxigen si nutrienti (arterele coronare) se deterioreaza sau sunt afectate de boala. Depozitele care contin colesterol (placile de aterom) din arterele pacientului si inflamatia sunt, de regula, de vina pentru cardiopatia ischemica.

Daca arterele coronare se ingusteaza, ele nu mai pot sa transporte suficient sange imbogatit cu oxigen catre inima, in special cand aceasta bate tare, cum ar fi in timpul efortului fizic sau unei activitati fizice intense (urcatul scarilor, de exemplu). La inceput, reducerea fluxului sangvin s-ar putea sa nu provoace niciun fel de simptome ale cardiopatiei ischemice.

Cu toate acestea, pe masura ce placa ateromatoasa continua sa se depuna in arterele coronare, pacientul poate dezvolta semne si simptome ale unei boli cardiace coronariene, printre care:

Durerea in piept (angina pectorala) - Pacientul simte o presiune sau o apasare in piept, ca si cand cineva ar sta fix pe pieptul lui. Aceasta durere, numita angina, apare de regula in centrul pieptului sau in partea stanga a acestuia. Angina este declansata de stresul emotional sau de efortul fizic mare. Durerea dispare, de regula, in cateva minute de la incetarea activitatii.

Dispnee (greutate in respiratie) - Daca inima pacientului nu poate pompa suficient sange pentru a satisface nevoile organismului, este posibil ca pacientul sa aiba respiratia ingreunata sau sa aiba o senzatie extrema de oboseala ce apare la efort fizic.

Infarct miocardic - O artera coronara complet blocata va cauza un infarct miocardic. Semnele si simptomele clasice ale unui infarct miocardic sunt o presiune zdrobitoare in piept si durere in umar sau in brat, insotite uneori de transpiratie si de dificultati in respiratie.

Daca ai factori de risc pentru cardiopatia ischemica (colesterolul LDL mare, colesterolul HDL scazut, hipertensiune arteriala, antecedente in familie, diabet, fumat, menopauza care s-a instalat, obezitatea, varsta de peste 45 de ani), discuta cu medicul tau. El iti va face testele necesare pentru aceasta afectiune, in special daca prezinti semnele sau simptomele unor artere ingustate.

 

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • WebMD - https://www.webmd.com/heart-disease/coronary-artery-disease#1-3
  • American Heart Association - https://www.heart.org/en/health-topics/consumer-healthcare/what-is-cardiovascular-disease/coronary-artery-disease
  • WebMD - https://www.webmd.com/heart-disease/guide/heart-disease-coronary-artery-disease#2-6

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0