Prea putine medicamente in lupta cu bolile de inima

Bolile de inima raman principala cauza de deces in lume, dar cu toate acestea piata farmaceutica de cercetare si dezvoltare de medicamente noi pentru tratarea afectiunilor cardiovasculare a incetinit sesizabil, dupa cum se arata intr-un studiu recent.

O analiza a proiectelor de cercetare si dezvoltare farmaceutica din ultimul deceniu a evidentiat faptul ca procentul de medicamente de inima care se regasesc in studiile clinice a scazut din 1990 pana in 2012. De-a lungul acestei perioade, 347 de medicamente de inima au intrat in studiile clinice, cele mai multe dintre ele pentru tratarea hipertensiunii arteriale, prevenirea formarii cheagurilor de sange, dar si pentru reglarea si scaderea nivelurilor de lipide din sange, cum ar fi colesterolul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Studiile clinice sunt efectuate intr-o serie de etape, numite faze, in care prin administrarea medicamentelor noi, se obtin raspunsuri cu privire la siguranța si eficacitatea medicamentelor.

 

 

Medicamente pentru inima si medicamente pentru cancer

Intre 1990 si 1995, medicamentele de inima au reprezentat 16% (adica 108 medicamente din 679 de medicamente totala din studiile de faza 1, in comparatie cu 5% (adica 125 din 2366), intre 2005 si 2012. Faza 1 este cea mai veche etapa de testare. Printre studiile clinice de faza 3, medicamentele de inima au reprezentat 21% in 1990, dar numai 7% in 2012, potrivit studiului publicat in luna august al revistei JACC Science.

Cercetatorii au remarcat faptul ca numarul de medicamente destinate tratarii cancerului a crescut in aceeasi perioada.

"Aceste constatari, precum si activitatea de dezvoltare de-a lungul ultimelor doua decenii subliniaza importanta schimbarii viziunii in cercetarea cardiovasculara", a afirmat intr-un comunicat de presa autorul principal Dr. Aaron Kesselheim, profesor asociat de medicina la Spitalul Brigham si Harvard Medical School din Boston. "Foarte interesant este ca in timp ce numarul total de noi medicamente cardiovasculare experimentale a scazut, am constatat o crestere relativa a numarului de medicamente biologice", a spus Kesselheim.

Pe de alta parte, pe masura ce scade interesul marilor companii farmaceutice pentru medicatia cardiovasculara, acelasi studiu a constatat ca in dezvoltarea de noi solutii terapeutice pentru afectiunile cardiace vin mai degraba intr-un procent mai mare, companii farma mici si mijlocii."

Concluziile cercetatorilor

Toate aceste constatari si analiza l-au facut pe Dr. Douglas Mann, redactor-sef al revistei JACC Science sa concluzioneze ca "aceste descoperiri nu reprezinta in intregime jumatatea goala a paharului! O parte a declinului in ceea ce priveste procentul de medicamente noi in activitatea de cercetare si gasire de noi medicamente pentru inima este si faptul ca nu sunt prea multe optiuni, iar studiile existente se bazeaza pe medicamente care sunt similare cu cele deja disponibile."

In final, Dr. Mann a adaugat ca "de asemenea, studiul respinge premisa ca dezvoltarea de medicamente cardiovasculare este socotita de multe ori mai riscanta, decat ​​alte categorii clinice."

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Autorii studiului au mentionat in comunicatul de presa ca "bolile de inima genereaza o treime din decese in Statele Unite".

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0