Factorii de risc in cardiopatia ischemica

Cardiopatia ischemica (numita si boala arteriala coronariana sau, pe scurt, boala coronariana) este o afectiune grava, care este rezultatul depunerii placii ateromatoase in interiorul arterelor.

Arterele, vase de sange importante, sunt initial elastice, insa pe masura ce placa ateromatoasa se depune pe peretii interiori, arterele devin mai rigide si se ingusteaza. Din cauza acestei ingustari, circulatia sangelui catre muschiul inimii este ingreunata, iar astfel inima nu mai primeste suficient oxigen.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cardiopatia ischemica cel mai adesea cauzeaza aparitia anginei pectorale (durerea in piept), dispnee sau dificultate in respiratie, infarct miocardic (numit si atac de cord).

Care sunt factorii care contribuie la dezvoltarea cardiopatiei ischemice

Fumatul este unul dintre factorii care creste riscul de boala coronariana. Fumatul poate:

  • Sa creasca inflamatia din organism si sa provoace mai multe depuneri de colesterol in arterele coronare.
  • Creasca riscul la femei. O femeie care fumeaza 20 de tigarete pe zi are un risc de 6 ori mai mare sa dezvolte cardiopatie ischemica, in comparatie cu o femeie care nu a fumat niciodata.
  • Creste riscul la barbati. Un barbat care fumeaza in mod regulat are un risc de trei ori mai mare de a dezvolta cardiopatie ischemica, in comparatie cu un barbat care nu a fumat niciodata.

Alti factori care cresc riscul de a suferi de cardiopatie ischemica:

Varsta - Pe masura ce inaintam in varsta, creste si riscul de boala coronariana.

Sexul - Barbatii au un risc mai mare de a dezvolta cardiopatie ischemica, desi riscul pentru femei este in continuare semnificativ, in special dupa menopauza.

Istoricul familial - Daca ai un parinte care a dezvoltat cardiopatie ischemica inainte de varsta de 60 de ani, acest lucru iti creste riscul de a face o boala coronariana.

Hipertensiunea necontrolata (sau valorile mari ale tensiunii arteriale) determina arterele sa se ingroase si sa se ingusteze, reducand fluxul de sange.

Hipercolesterolemia (valorile mari ale colesterolului) cresc riscul ca placa ateromatoasa sa se depuna pe peretii arterelor, iar asta creste probabilitatea ca ateroscleroza sa apara la acei pacientii cu colesterol crescut.

Sedentarismul - Lipsa de activitate fizica iti poate creste riscul, la fel se intampla si in cazul alimentatiei nesanatoase (aici vorbim inclusiv de consumul de carne procesata, grasimi trans si alimente de tip fast food).

Stresul emotional si stresul mintal pe termen lung au fost asociate cu degradarea arterelor.

Componentele sindromului metabolic, cum sunt diabetul de tip 2 si obezitatea, sunt asociate cu un risc mai mare de a dezvolta cardiopatie ischemica.

Factorii de risc care nu sunt asociati cu stilul de viata al pacientului

Cardiopatia ischemica poate fi influentata si de unii factori de risc care nu au legatura cu stilul de viata al individului. Printre acestia se afla:

Nivelurile mari ale homocisteinei, un aminoacid produs de organism. Studiile au gasit o asociere intre homocisteina si incidenta mai mare de cardiopatie ischemica.

Nivelurile mari de fibrinogen, o proteina implicata in procesul de coagulare a sangelui, sunt un factor de risc. Cand fibrinogenul este in exces, el poate incuraja aglomerarea plachetelor sangvine, rezultand in formarea cheagurilor de sange.

Studiile arata ca si valorile mari ale lipoproteinei(a) sau Lp(a) sunt un factor de risc genetic pentru boala cardiovasculara si pentru cardiopatia ischemica. In studiile de peste hotare, s-a observat ca exista o asociere continua intre concentratiile lipoproteinei (a) si riscul cardiovascular, cu efecte implicite cand lipoproteinele cu densitate mica (LDL-colesterol) au si ele valori ridicate.

Retine, deci, ca depunerile de placi de aterom fac ca arterele sa se ingusteze, reducand fluxul de sange catre miocard sau muschiul inimii. Acest proces este numit ateroscleroza si poti citi mai multe despre el aici.

Nu uita ca riscul de ateroscleroza creste semnificativ daca fumezi, daca ai hipertensiune arteriala (tensiunea mare), ai nivelul colesterolului crescut, nu faci miscare in mod regulat, ai diabet.

Alti factori de risc pentru a de dezvolta ateroscleroza pot fi:

  • obezitatea sau supraponderalitatea
  • un istoric familial de boala arteriala coronariana; riscul acesta creste daca ai o ruda de sex masculin, cu varsta sub 55 de ani, sau o ruda de sex feminin, cu varsta sub 65 de ani care sufera de cardiopatie ischemica (boala coronariana).

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Lipoprotein(a), cardiovascular disease, and contemporary management.", publicat in Mayo Clinic Proceedings, in 2013, autor Jacobson TA.
  • NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/coronary-heart-disease/causes/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0