"Facatorul de vaduve" (widowmaker): un tip de infarct miocardic fatal

Infarctul miocardic poate fi mortal, iar "facatorul de vaduve" sau widowmaker, asa cum il numesc americanii, este unul dintre cele mai periculoase tipuri de evenimente cardiovasculare.

Un "facator de vaduve" este un tip de atac de cord care este cauzat de un blocaj in totalitate (deci 100%) al unei artere importante: artera descendenta anterioara stanga (left anterior descending sau LAD). El mai este uneori numit si obstructie totala cronica a acestei artere coronare.

Cum are loc infarctul?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Artera aceasta (LAD) transporta sangele catre inima, astfel incat muschiul inimii sa primeasca oxigenul de care are nevoie pentru a functiona corespunzator. Daca aceasta artera este blocata, inima se poate opri foarte repede si tocmai de aceea, acest tip de infarct miocardic este numit "facatorul de vaduve".

Semne si simptome ale infarctului miocardic "facatorul de vaduve"

Simptomele acestuia sunt, in esenta, la fel cu cele ale oricarui tip de atac de cord. La fel ca si la alte atacuri de cord, este posibil ca pacientul sa nu observe niciun simptom pana in momentul in care debuteaza infarctul.

Cere ingrijiri medicale de urgenta daca ai oricare dintre simptomele unui infarct miocardic. Unele dintre semnalele de alarma si simptomele unui blocaj complet al acestei artere LAD sunt:

- durere sau disconfort in piept (angina pectorala)

- pacientul se confrunta cu o durere care se propaga spre brate, picioare, spate, gat sau maxilar

- durere in zona abdominala, pe care pacientul o simte ca pe arsurile gastrice

- durere musculara in zona pieptului sau gatului, care se simte ca o intindere musculara

- greutate in respiratie

- pacientul se simte anxios sau panicat, fara un motiv evident

- pacientul se simte ametit sau dezorientat

- transpiratii abundente

- stari de rau

- varsaturi

- pacientul are senzatia ca inima sare peste o bataie (aritmie cardiaca)

In ciuda numelui, acest tip de infarct miocardic poate sa apara si la femei. Femeile au un risc mai mare sa se confrunte cu multe dintre aceste simptome, fara a avea dureri in piept.

Cauze: infarctul "facatorul de vaduve"

Un atac de cord de tipul "facatorului de vaduve" sau widowmaker este cauzat de un blocaj complet al arterei descendente anterioare. Prin ea circula o cantitate mare de sange care ajunge la inima, asa ca daca sangele nu mai poate sa circule prin artera descendenta anterioara stanga, inima pacientului poate sa ramana rapid fara oxigen si inceteaza sa mai bata.

Cel mai frecvent, aceasta artera ajunge sa fie blocata din cauza placilor de colesterol, afectiune cunoscuta sub numele de ateroscleroza (careia i se mai spune si "intarirea arterelor", pentru ca acestea ajung sa isi piarda flexibilitatea).

Placile ateromatoase pot cauza cheaguri de sange care blocheaza artera. In unele cazuri, cheagurile se pot forma foarte rapid si, instantaneu, provoaca un blocaj in proportie de 100%, chiar daca artera LAD a fost doar partial blocata.

Tratamentul infarctului de tip "widowmaker"

Cu cat pacientul este preluat si tratat mai repede, cu atat sunt mai mari sansele lui de recuperare in urma acestui infarct miocardic. Tratamentul de urgenta pentru un blocaj total al arterei este alcatuit din urmatoarele etape:

 • medicul introduce un cateter printr-o mica incizie facuta in picior sau in zona inghinala
 • cateterul este directionat prin artera LAD, iar acolo un mic "balon" de la capatul cateterului este umflat, pentru a ajuta la deblocarea vasului de sange; primele doua etape sunt numite angioplastie.
 • Medicul introduce un stent, un mic tub de metal, facut dintr-un material special, pentru a ajuta artera sa se dilate/deschida, astfel incat sangele sa poata circula prin ea si sa continue sa alimenteze cu oxigen muschiul inimii.


In functie de recuperarea pacientului in urma acestui atac de cord, medicul poate sugera si o operatie pe cord. Totodata, un pacient are nevoie de o interventie chirurgicala daca medicul descopera blocaje in mai multe artere din jurul inimii.

Factorii de risc

Infarctul miocardic, inclusiv cel de tip "widowmaker", are loc din cauza unei combinatii de factori ce tin de stilul de viata si de genetica. In timp, depunerile de colesterol si de substante grase infunda arterele si intrerup circulatia sangelui. O persoana are un risc mai mare de a suferi un infarct miocardic tip "widowmaker" daca:

 • fumeaza
 • este supraponderala sau obeza
 • are o dieta care nu este sanatoasa si nici benefica pentru inima
 • are hipertensiune arteriala
 • are colesterolul LDL crescut
 • are colesterolul HDL scazut
 • sufera de diabet sau prediabet
 • nu face suficienta miscare
 • are peste 45 de ani (in cazul barbatilor) sau peste 55 de ani (in cazul femeilor).

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu-ti pune viata in pericol! si poti beneficia de un consult de specialitate gratuit!

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: WebMD - https://www.webmd.com/heart-disease/widow-maker-heart-attack#1

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0