Cum arata dieta pacientului cu angina pectorala

Dacă ai fost diagnosticat de medicul tău cu angină pectorală (durere în piept sau angina pectoris), este important să adopți câteva măsuri la capitolul regim alimentar și să le integrezi în stilul tău de viață, pentru că acestea te pot ajută să îți reduci riscul de infarct miocardic și de accident vascular cerebral.

Dacă simptomele tale sunt bine ținute sub control și dacă faci aceste schimbări sănătoase în stilul tău de viață, de regulă poți duce o viață normală, chiar dacă suferi de angină. De aceea, este important să mănânci alimente care contribuie la sănătatea inimii tale. Toate componentele din dieta pacientului cu angină pectorală ar trebui să fie echilibrate, pentru o sănătate optimă a mușchiului inimii.

Reguli generale pentru un stil de viață sănătos când ai angină pectorală

Evită consumul de alcool. Dacă bei, limitează-te la cel mult 1 băutură pe zi pentru femei sau 2 pe zi pentru bărbați. De asemenea, renunță la fumat și nu te expune la fumatul pasiv.

Nu uita de exercițiul fizic. Fă exerciții aerobice, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau bicicleta, cel puțin 40 de minute pe zi, de 3 sau 4 ori pe săptămână. Menține-ți și o greutate sănătoasă, cu un indice de masă corporală (IMC) cuprins între 18,5 și 24,9.

Ai grijă de sănătatea ta emoțională. Mergi la medic și tratează-te pentru depresie sau anxietate, dacă este necesar. Nu ignora nivelul de stres la care ești expus. Evită sau redu stresul cât de mult poți. Odihnește-te și fă activități care îți fac plăcere și te destind. 

Controlează dimensiunea porțiilor de mâncare

Nu este vorba de un lucru extrem de complicat. O farfurie normală trebuie umplută pe jumătate cu legume (frunzoase) de culoare verde, de legume cât mai colorate, cum ar fi spanacul și sfecla roșie. Aceste legume sunt bogate în nutrienți sănătoși, care îți protejează inima. Un sfert din suprafața farfuriei poate fi umplut cu proteine slabe și un sfert cu carbohidrați complecși, cum ar fi cartofii (însă nu prăjiți, atenție!), orezul brun și paste din grâu integral.

Consumă mai puțină carne roșie

Această carne este foarte bogată în grăsimi săturate, care pot crește valorile serice ale colesterolului. Poți înlocui carnea roșie cu proteine, cum ar fi peștele făcut pe grill sau la cuptor, cu carne de pasăre de curte (fără piele, bineînțeles) și cu fasole boabe. Ține cont și de regulă aceasta: e bine să nu ai carne la una dintre mese, în fiecare zi.

Alege produse lactate degresate ori cu un conținut cât mai mic de grăsimi

Optează pentru lapte de soia sau lapte degresat, iaurt fără grăsimi și brânză cu un procent foarte mic de grăsime. Produsele lactate sunt bogate în potasiu, ceea ce reduce riscul de accident vascular cerebral, potrivit cercetărilor recente.

Ce dieta trebuie sa adopti daca ai angina pectorala

Mănâncă mai multe fructe și legume

Legumele și fructele sunt surse bune de vitamine și minerale. Legumele și fructele sunt, de asemenea, sărace în calorii și bogate în fibre alimentare. Ele conțin substanțe care pot ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. Consumul mai multor fructe și legume te  poate ajuta să reduci consumul de alimente cu mai multe calorii, cum ar fi carnea, brânza și gustările.

Includerea legumelor și fructelor în dieta ta poate fi ușoară. Păstrează legumele spălate și tăiate în frigider pentru gustări rapide. Păstrează fructele într-un castron în bucătărie, astfel încât să îți amintești să le mănânci. Alege rețete care au ca ingrediente principale legume sau fructe, cum ar fi quiche sau fructe proaspete amestecate în salate.

Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă să mâncăm cel puțîn 4-5 căni de fructe și aceeași cantitate de legume, în fiecare zi. O cană înseamnă, cu aproximație, un fruct sau o legumă de mărimea pumnului unei femei.

Alege alimente bogate în fibre dietetice

Alimentele bogate în fibre, precum fructele, legumele și cerealele integrale sunt sățioase, așa că te ajută să te simți sătul pentru un timp mai îndelungat. Fibrele solubile, care se găsesc în fasolea boabe, mazăre, fulgii de ovăz, mere, fructele citrice, orz și tărâțele de psyllium pot să ajute la scăderea nivelurilor colesterolului.

Limitează grăsimile nesănătoase

Un pas important pentru a-ți reduce colesterolul din sânge și riscul de boală coronariană este limitarea cantității de grăsimi saturate și trans din dieta ta. Un nivel ridicat al colesterolului poate duce la acumularea de plăci în artere, numită ateroscleroză, care poate crește riscul de atac de cord și AVC.

Există modalități simple de a reduce grăsimile saturate și trans:

  • Îndepărtează grăsimea și pielea de pe carne înainte să o gătești sau alege carne slabă, preferabil de pui sau curcan.
  • Folosește mai puțin (sau chiar deloc) untul, margarina și maioneza.
  • Înlocuiește grăsimile de tipul untului cu un produs cu conținut scăzut de grăsimi atunci când este posibil, pentru o dietă sănătoasă pentru inimă. De exemplu, asezonează cartofii copți cu salsa cu conținut scăzut de sodiu sau iaurt cu conținut scăzut de grăsimi, mai degrabă decât cu unt, sau folosește fructe întregi feliate sau fructe cu conținut scăzut de zahăr ca topping pe pâine prăjită.

Renunță la sare

Sarea produce retenția de lichide în organism, lucru care crește tensiunea arterială și care poate agrava angina pectorală (acea senzație de durere în piept sau junghi în piept, resimțită uneori ca o presiune în piept). Recomandările formulate de Asociația Americană a Inimii se referă la consumul a mai puțin de 1500 mg de sare pe zi. Pentru a reduce consumul de sare din alimentația ta, încearcă să mănânci mai multe alimente proaspete și mai puține produse procesate, din comerț, care de multe ori conțin un adaos mare de sare.

Pentru sănătatea inimii, întreabă-ți medicul dacă poți lua suplimente cu Omega-3 din ulei de peste

Oamenii de știință cred că acizii grași Omega 3 ajută la prevenirea bolilor cardiace coronariene (un grup de boli ce este numit și cardiopatie ischemică) în cazul persoanelor sănătoase și că pot încetini evoluția bolii în cazul pacienților care suferă deja de cardiopatie ischemică (include și angină).

Pentru a-ți reduce valorile colesterolului și ale trigliceridelor, este important să îți menții o greutate normală, să faci activitate fizică moderată în majoritatea zilelor din săptămână și să adopți o dietă bogată în vitamine, minerale și fibre. Totodată, include în dieta ta, mai ales dacă suferi de angină, și pește de mare adâncime, bogat în acizi grași Omega 3. E bine să mănânci pește gras de cel puțin două ori pe săptămână.

În cazul în care în dieta ta nu se află prea multe porții de pește gras, poți lua suplimente cu Omega 3 din ulei de peste. Asigura-te că produsul conține cantități semnificative de EPA și DHA, două tipuri de acizi grași Omega 3, care pot reduce riscul de boală cardiovasculară. Și nu uită să discuți cu medicul tău, care îți va spune dacă un supliment cu ulei de pește este sau nu indicat în cazul tău.

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0