Tipuri de angina pectorala si diferentele dintre ele: nu confunda angina cu arsurile sau cu infarctul

Angina pectorala apare din cauza bolii cardiace ischemice si consta intr-un dezechilibru intre nevoia de oxigen a muschiului inimii si imposibilitatea arterelor de a-l alimenta cu sange oxigenat. Angina se manifesta printr-o durere puternica in piept.

Tipuri de angina

Angina pectorala poate fi de trei feluri:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Angina pectorala stabila – cunoscuta si sub denumirea de angina pectorala de efort. Ea este o manifestare clasica a ischemiei miocardice (muschiul inimii nu primeste, dintr-un anumit motiv, o cantitate suficienta de sange).

Acest tip de angina apare in timpul unei activitati solicitante, la efort, precum si in timpul activitatilor sportive sau in timpul activitatilor casnice, dar poate aparea si dupa o masa copioasa sau din cauza stresului.

Simptomele dispar, de regula, in acest caz, dupa repaus de cateva minute si administrare de nitroglicerina sub limba.

Angina pectorala instabila – acest tip de angina pectorala creste in intensitate si este o forma a sindromului coronarian acut. Acest tip de angina apare in timpul odihnei si dureaza mai bine de 10 minute, in unele cazuri chiar 4-6 saptamani. Intensitatea sa creste treptat. Acest tip de angina poate semnala un infarct miocardic si mai este numita, uneori, "preinfarct".

Angina pectorala variabila – poarta denumirea de angina vasospastica sau angina Prinzmetal si este cauzata de un spasm la nivelul arterelor coronare (adica cele situate in inima), provocat de ingustarea temporara a arterelor. Acest tip de angina poate aparea si in timpul desfasurarii unor activitati, dar si in timpul repausului si este ameliorat prin tratament medicamentos.

Simptome angina pectorala

 • Disconfort sau durere in piept (sub forma de presiune, "gheara", junghi sau arsura);
 • Durere localizata in epigastru (partea superioara di mijlocie a abdomenului), spate, gat, maxilar sau umeri;
 • Durere intensificata in timpul efortului fizic, al mesei, in timpul expunerii la frig sau la stres emotional;
 • Durere care nu isi pierde intensitatea la schimbarea pozitiei corpului, in timpul tusei sau a respiratiei in ritm diferit;
 • Probleme de respiratie;
 • Ameteli, greata;
 • Oboseala.

 

 

Diagnosticare angina pectorala

Medicul poate pune diagnosticul de angina in urma efectuarii urmatoarelor analize:


In urma acestor analize, medicul va pune diagnosticul si va recomanda un tratament adecvat.

Factori de risc angina pectorala

O serie de factori cresc riscul de aparitie a anginei pectorale, printre care:

 • Varsta de peste 45 de ani, in cazul barbatilor, si peste 55 de ani, in cazul femeilor
 • Fumatul
 • Diabetul
 • Dislipidemia
 • Istoric in familie in ceea ce priveste bolile cardiovasculare
 • Hipertensiune arteriala
 • Boli renale
 • Obezitate
 • Sedentarism
 • Expunere prelungita la stres
 • Colesterolul marit.

Cand e cazul sa apelezi la medic

Daca durerea sau disconfortul din zona pieptului persista mai mult de cateva minute, ar trebui sa apelezi la ajutorul unui medic, intrucat este posibil sa urmeze un infarct miocardic. Apeleaza la ajutorul cuiva pentru a ajunge la spital, nu conduce tu masina.

Complicatii angina pectorala

Angina pectorala poate aparea oricand, insa nu iti pune intotdeauna viata in pericol. Exista si cazuri grave, in care o angina pectorala se poate dovedi a fi atac de cord (infarct). Pentru a stabili natura durerii din piept, trebuie sa stii ca simptomele care anunta un infarct miocardic sunt:

 • Durere puternica in piept, care dureaza mai bine de cateva minute;
 • Durere care se extinde pana la umeri, brate, chiar si pana la maxilar;
 • Durere puternica in partea superioara a abdomenului;
 • Respiratie greoaie;
 • Greata si varsaturi;
 • Lesin.

Exista diferente in simptomele asociate cu preinfarctul (angina instabila) si cu infarctul miocardic

Oamenii de stiinta de peste hotare au efectuat mai multe studii, pentru a examina daca simptomele pe care le au pacientii cu angina instabila (cunoscuta si sub denumirea populara de "preinfarct") difera de simptomele pe care le au pacientii cu infarct miocardic.

Din datele obtinute de la pacienti (interviuri efectuate dupa internarea in spital, la anumite centre medicale), cercetatorii au spus ca pacientii care au suferit un infarct miocardic au raportat semnificativ mai multe simptome precum: greata, varsaturile, indigestia si lesinul in comparatie cu cei cu angina instabila.

Pacientii care au suferit de angina instabila au raportat semnificativ mai multe simptome de tipul: disconfort in piept, ameteala, senzatie de amorteala in maini si disconfort in zona gatului.

Cum faci diferenta intre arsurile la stomac, angina si infarct?

Multi pacienti confunda arsurile la stomac cu angina sau cu un infarct miocardic, pe cand alti pacienti ignora durerea ce apare in angina pectorala sau in cazul unui infarct miocardic, deoarece cred ca este vorba doar despre arsuri la stomac.

Ca sa poti deosebi aceste trei lucruri, trebuie sa fii atent la indicii: acestea pot veni de la ceea ce faceai inainte sa debuteze simptomele. Arsurile la stomac apar de regula dupa masa, cand ai mai mult acid gastric in stomac ori cand stai intins, lucru care permite acidului din stomac sa se scurga incet inspre esofag.

Durerea in piept ce apare in angina pectorala are o probabilitate mai mare sa aiba loc cand faci efort sau cand ai petrecut un timp afara, in frig. Nu este un indiciu pe care sa te poti baza 100%, spun expertii, deoarece angina pectorala poate sa apara si dupa o masa.

Senzatia pe care ti-o ofera durerea te poate ajuta sa faci diferenta. De pilda, majoritatea pacientilor simt arsura la stomac ca pe o senzatie de arsura in piept. Angina este o senzatie mai vaga de presiune sau junghi (ca o apasare), care se simte adanc in piept. Desigur, nici acest "indiciu" nu te ajuta intotdeauna sa le deosebesti, pentru ca durerea in timpul infarctului miocardic este adeseori descrisa ca un disconfort "arzator".

Localizarea poate fi un alt aspect care te ajuta sa faci diferenta. Durerea cauzata de arsurile la stomac este, de regula, localizata in mijlocul pieptului, in timp ce durerea in timpul infarctului poate radia catre spate sau in jos, spre unul dintre brate.

Raspunsul la medicatie este un alt mod prin care poti face diferenta intre arsurile la stomac, angina pectorala si infarctul miocardic. Nitroglicerina, de regula, calmeaza angina, iar arsurile la stomac vor fi calmate cel mai probabil de medicamente antiacide.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

 • Studiul "Differences in the symptoms associated with unstable angina and myocardial infarction.", publicat in 2004 in Progress in Cardiovascular Nursing, autori DeVon HA, Zerwic JJ. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15017150)
 • Harvard Medical School of Harvard University - https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/Ask_the_doctor_Whats_the_best_way_to_tell_heartburn_from_angina_or_a_heart_attack
 • WebMD - https://www.webmd.com/heart-disease/heart-disease-angina#1
Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0