Calcifierea arterelor la tineri poate fi un semnal de alarma privind riscul de infarct

Conform unui nou studiu, tinerii cu placi calcificate in artere au un risc mai mare de a suferi un infarct miocardic.  

Cercetatorii au descoperit ca, printre persoanele cu varsta intre 32 si 46 de ani, chiar si o placa calcificata de mici dimensiuni, denumita ateroscleroza, sau rigidizarea arterelor, pot sa creasca de cinci ori sansele de infarct fatal sau nefatal in urmatorii 12 ani.

„Bolile cardiace se instaleaza, intr-adevar, in adolescenta si la inceputul maturitatii” a spus Dr. Jeffrey Carr, care conduce echipa de cercetatori. Carr este profesor de radiologie, informatica biomedicala si medicina cardiovasculara la Universitatea Vanderbilt din Nashville, Texas. 

Pentru studiu, cei peste 3.000 de participanti, cu o varsta medie de 40 de ani, au efectuat tomografii computerizate, care detecteaza potentialele blocaje fatale. Chiar si o placa de dimensiuni mici mareste cu 10% riscul de infarct in urmatorul deceniu, indiferent de ceilalti factori de risc, au declarat autorii studiului. 

Totusi, Carr a explicat ca „ Nu consideram ca mesajul este ca fiecare persoana trebuie sa se grabeasca sa-si faca o tomografie computerizata.” Cu toate acestea, persoanele care au primit semnale de avertisment privind dezvoltarea unor boli cardiace in tinerete, semnale precum tensiune arteriala ridicata, colesterol mare, supraponderalitate sau persoanele fumatoare, ar putea sa ia in considerare o tomografie computerizata pentru a vedea cat de mari sunt riscurile, a subliniat acesta. 

Si un alt specialist a fost de acord. Inca nu exista suficiente dovezi pentru a recomanda teste de rutina, a declarat Dr. Philip Greenland de la Northwestern University Feinberg School of Medicine (Scoala de Medicina Feinberg a Universitatii Northwestern) din Chicago. Dar Greenland a recomandat si testarea pacientilor cu factori de risc cunoscuti si discutarea constatarilor anormale.

Faptul ca blocajele arteriale pot aparea la persoane atat de tinere intareste necesitatea ca persoanele mult mai tinere, adolescenti sau persoane intre 20 si 30 de ani, sa dezvolte obiceiuri alimentare sanatoase, sa faca sport si sa nu fumeze” a afirmat Greenland. Acesta este profesor de medicina preventiva si coautor al unui editorial care insoteste studiul.

Potrivit American Heart Association, placile sunt alcatuite din colesterol, substante grase, produse reziduale din celule, calciu si fibrina (substanta de coagulare din sange). Carr a afirmat ca aparitia calcifierii timpurii depinde de mai multi factori, precum genetica, regimul alimentar si stilul de viata. Nu se stie cum se pot elimina placile. Dar un stil de viata sanatos pentru inima ar putea sa ajute, dupa cum au sugerat acesta si un alt specialist in cardiologie. 

„Studiul intareste ideea conform careia boala se instaleaza devreme la nivelul arterelor coronare, cu mult timp inainte de producerea unui infarct” sustine Dr. Byron Lee de la Universitatea din California, San Francisco. Chiar si pacientii fara simptome pot sa aiba un risc ridicat de infarct, atac cerebral si deces, ceea ar trebui sa-i determine sa reduca factorii de risc pe care ii pot controla, a declarat Lee, profesor in medicina si presedintele cercetarilor privind aritmia de la UCSF (Universitatea din California, San Francisco).

 

 

Ceea ce inseamna scaderea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol, mentinerea unei greutati corporale sanatoase, a nu fuma si un regim alimentar sanatos, au mai declarat acesti experti. „Pacientii tineri si sanatosi care ezita sa ia statine pentru a reduce nivelul de colesterol ar putea sa ia in considerare o tomografie computerizata cardiaca pentru a vedea daca boala a inceput deja sa se instaleze in arterele coronare”, a mai adaugat Lee. 

Ai suferit un infarct sau un accident vascular si te temi de o recidiva? Valorile mari ale colesterolului favorizeaza riscul de reaparitie a evenimentelor cardiovasculare majore!

 

Nu-ti pune viata in pericol! Fa-ti acum gratuit testul de risc al reaparitiei evenimentului cardiovascular major si poti beneficia de un consult de specialitate gratuit!

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0