3 nutrienti care previn infarctul miocardic

Cea mai sigură metodă de a preveni infarctul miocardic depinde de fiecare persoană în parte și constă în adoptarea un stil de viață sănătos, bazat în primul rând pe o alimentație hrănitoare. Iată 3 nutrienți care ajută în mod specific la prevenirea infarctului.

Infarctul miocardic apare atunci când o arteră care transportă sângele în organism se blochează din cauza formării unui cheag de sânge. În medie, 15% dintre persoanele care fac un infarct miocardic își pierd viața din cauza acestui eveniment, așadar, ar trebui să acordăm atenție sporită prevenției.

Cum se produce un infarct miocardic?

Un infarct miocardic se petrece într-o fracțiune de secundă, însă apare în urma multor ani de deteriorare a arterelor și țesuturilor de la nivelul inimii. Un blocaj al arterei este precedat de deteriorarea peretelui acesteia. Deteriorarea se instalează din diferite cauze precum apariția radicalilor liberi, inflamația, lipsa antioxidanților, precum și nivelul crescut de colesterol rău – LDL.

Toate aceste cauze au legătură cu un stil de viață nesănătos. Fumatul, consumul excesiv al băuturilor alcoolice, consumul regulat de mâncare nehrănitoare (prăjeli, mezeluri, zahăr în exces, grăsimi animale în exces), lipsa fibrelor din alimentație, a fructelor, salatelor și legumelor proaspete, dar și automedicația și sedentarismul sunt factori care pot duce într-o zi la un infarct miocardic. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Pentru a evita un astfel de eveniment cardiovascular cu potențial fatal, e bine să îți revizuiești din când în când stilul de a trăi și de a face tot ce poți pentru a combate obiceiurile care te îmbolnăvesc și care îți scurtează viața și a le înlocui cu unele care să te ajute să trăiești mai sănătos pentru mai mult timp.

3 nutrienți care scad riscul apariției infarctului

Multe persoane nu știu că depinde doar de ele să fie sănătoase pentru cât mai multă vreme și să ajungă să aibă o bătrânețe cu cât mai puține probleme de sănătate.

În ceea ce privește pericolul infarctului, acesta este legat, cum spuneam, de ceea ce mănânci, de câtă activitate fizică ai și de câte substanțe nocive introduci în organism. Cea mai importată modalitate de a preveni infarctul rămâne adoptarea unui stil de viață sănătos și a ideii că felul în care trăiești în prezent contează pentru sănătatea ta viitoare. 

Pe lângă faptul că o inimă sănătoasă se menține cu un consum mai mare de legume și fructe diverse și un consum mai mic de grăsimi animale și grăsimi trans (carne grasă, unt, smântână, margarină etc.) și alimente îndulcite cu zahăr, anumiți nutrienți ajută în mod specific la îmbunătățirea sănătății inimii și a vaselor de sânge, contribuind la prevenirea infarctului miocardic. În cele ce urmează, îți prezentăm trei astfel de nutrienți:

Pirolochinolina chinona (PQQ)

Acest compus funcționează precum un antioxidant, curățând organismul de radicalii liberi, care pot deteriora arterele. Totodată, PQQ joacă un rol important în producția de noi mitocondrii (organite celulare care se regăsesc în toate tipurile de celule eucariote).

Mitocondriile sunt considerate „uzinele energetice ale celulei”. Pirolochinolina chinona se regăsește în multe alimente printre care fasolea, cartoful, pătrunjelul, țelina, spanacul, varza, morcovul, mărul, banana, kiwi-ul, portocala, papaya, oul, laptele de vacă.

De asemenea, PQQ se regăsește și sub formă de supliment alimentar. E bine, însă, ca suplimentele alimentare să nu fie luate după ureche, ci după ce s-a cerut acordul medicului. Mai ales persoanele cu boli acute sau cronice, care iau diverse medicamente, trebuie să întrebe medicul dacă pot lua orice fel de suplimente.

Coenzima Q10

Această coenzimă este un nutrient esențial pentru organism, contribuind la buna funcționare a inimii. Coenzima Q10 este un antioxidant solubil în grăsime, care previne deteriorarea celulară. Organismul produce coenzima Q10 de unul singur, însă, din păcate, după ce depășim pragul vârstei de 30 de ani, cantitatea produsă de organism devine insuficientă, așa că trebuie suplimentată. 

Chiar și până la împlinirea vârstei de 30 de ani producția de coenzima Q10 poate fi insuficientă, fiind inhibată de anumite tratamente medicamentoase pe care le urmăm, cum ar fi în special tratamentele cu statine. În plus, rezervele de coenzima Q10 se epuizează mai repede la persoanele care au o alimentație nesănătoasă, organismul având un stoc limitat de rezerve enzimatice. 

Atunci când alimentația este bogată în grăsimi, aceasta suprasolicită enzimele digestive și le epuizează, iar organismul apelează la rezervele enzimatice strategice pentru a le converti în favoarea digestiei. Aceasta ar fi și una dintre explicațiile mai simpliste pentru care oamenii care se hrănesc nesănătos îmbătrânesc mai repede, sunt supuși îmbolnăvirilor și se simt mereu vlăguiți.

Surse alimentare bune de coenzima Q10 sunt somonul, tonul, macroul, ficatul și cerealele integrale (pâine integrală, paste integrale, cereale integrale pentru micul dejun etc.).

Suplimentele alimentare pe bază de coenzima Q10 pot să completeze nevoile organismului și să „reîncarce” bateriile enzimatice. Coenzima Q10 alături de suplimentele cu acizi grași Omega 3 (1000 mg) asigură o stare bună sănătății întregului sistem cardiovascular și cerebrovascular, ajutând la prevenirea îmbolnăvirii și a îmbătrânirii premature.

Glutationul

Considerat unul dintre cei mai puternici antioxidanți, glutationul poate fi eficient în prevenirea infarctului. Această substanță previne distrugerea celulară cauzată de radicalii liberi și nu numai. Cu toate că organismul are capacitatea de a produce glutation în mod natural, deficitul poate apărea din cauze precum îmbătrânirea prematură, infecțiile din organism, stresul cronic, consumul de alimente modificate genetic și de îndulcitori artificiali, precum și folosirea în exces a antibioticelor.

Glutationul poate fi util și în tratarea anumitor boli. Un studiu¹ a arătat că utilizarea repetată atât a 2000 mg de glutation cu administrare orală, cât și a injecției intravenoase de glutation a fost eficientă în reducerea simptomelor respiratorii severe la unii pacienți cu COVID-19.

De asemenea, alte cercetări au arătat că glutationul poate fi utilizat pentru tratamentul infertilității masculine, al aterosclerozei, al bolilor pulmonare și hepatice, al pierderilor de memorie asociate cu boala Parkinson, dar și ca adjuvant în chimioterapie și imunostimulant.

Pentru ca glutationul să acționeze în favoarea ta, e necesar să oferi organismului și vitamina B6. Aceasta se regăsește în cantități mari în alimente precum legumele frunzoase (spanac, sfeclă elvețiană, varză etc.), cerealele integrale, năutul, algele, tonul, ficatul de vită, dar poate fi administrat și sub formă de supliment alimentar.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
RX List – Glutathione
https://www.rxlist.com/consumer_glutathione/drugs-condition.htm
NCBI – The Role of Glutathione in Protecting against the Severe Inflammatory Response Triggered by COVID-19
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7402141/
1. Studiul „The Role of Glutathione in Protecting against the Severe Inflammatory Response Triggered by COVID-19”, Antioxidants (Basel). 2020 Jul; 9(7): 624. 2020 Jul 16. doi: 10.3390/antiox9070624, autori: Francesca Silvagno et al.

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0