Tratament dislipidemie: ce medicamente sunt utile in loc de statine?

Ca tratament pentru dislipidemie, medicii recomandă în general statine, dar în unele situații se folosesc și alte clase de medicamente care pot fi utile în caz de colesterol mărit.

Dislipidemia reprezintă dezechilibrul lipidelor precum colesterolul și trigliceridele. Mai multe situații pot crește nivelul lipidelor, cum ar fi sedentarismul, fumatul, nutriția dezechilibrată și obezitatea. În ceea ce privește alimentația, consumul ridicat de produse cu zahăr și cu grăsimi trans sunt cele care duc, de obicei, la colesterol mărit. Dislipidemia poate fi cauzată, de asemenea, și de tulburări moștenite în familie, care nu au legătură cu stilul de viață al persoanei.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Statinele, tratament de primă linie în dislipidemie

În primă fază, ca tratament pentru dislipidemie, medicul recomandă modificări ale stilului de viață. Această abordare ar trebui să includă o dietă cu accent pe aportul de legume, fructe și cereale integrale, pește și grăsimi sănătoase, în cadrul unui necesar de calorii adecvat. De asemenea, este de folos mișcarea moderată sau viguroasă de 3 până la 4 ori pe săptămână timp de cel puțin 40 de minute. 

În ceea ce privește medicația, tratamentul de primă linie pentru dislipidemie este reprezentat de statine. Însă anumite persoane nu pot lua statine sau au nevoie și de alte medicamente pe lângă acestea pentru ca tratamentul să dea rezultatele scontate. 

Alte medicamente pentru colesterol mărit

Iată ce alte medicamente pot fi prescrise ca tratament în dislipidemie:

Sechestranții de acizi biliari – rezinele (colestiramina)

Sunt medicamente folosite de mult timp în tratarea dislipidemiei. Acestea scad valorile LDL-colesterolului, acționând la nivel intestinal, unde blochează reabsorbția acizilor biliari din circuitul hepato-entero-hepatic al acestora.

Astfel, colesterolul endogen (cel produs de organism), aflat la baza respectivilor acizi, este eliminat pe cale fecală, iar ficatul este stimulat să fabrice în continuare bilă necesară proceselor de digestie, utilizând colesterolul aflat la dispoziție în structura lipoproteinelor circulante. În acest mod, colesterolul este împiedicat să circule sub formă de LDL-colesterol. Rezultă o scădere a colesterolului LDL cu aproximativ 10-20%.

Asocierea sechestranților de acizi biliari cu statine este benefică, acțiunile celor două medicamente potențându-se reciproc. Efectele adverse ale sechestranților sunt reduse deoarece nu se absorb, însă problemele care pot să apară sunt strict digestive (greață, balonare). Este de menționat și faptul că scad absorbția de vitamine liposolubile, iar eventuala hipovitaminoză ar trebui să fie combătută cu măsuri adecvate.

Inhibitorii selectivi ai absorbției colesterolului

Dacă statinele nu sunt o opțiune pentru tine sau dacă suferi din cauza efectelor adverse ale acestora, medicul îți poate prescrie un medicament diferit pentru a trata colesterolul mărit. O alternativă frecventă este un inhibitor selectiv al absorbției colesterolului.

Aceste medicamente împiedică intestinul subțire să absoarbă în mod corespunzător colesterolul pe care îl consumi din anumite alimente. Dacă acest colesterol nu poate fi absorbit, el nu va ajunge în fluxul tău sangvin. Inhibitorii selectivi ai absorbției colesterolului pot fi combinați cu statinele, pentru a obține rezultate mai rapide. Din această clasă face parte ezetimibul.

Acidul bempedoic poate fi o opțiune pentru persoanele intolerante la statine în combinație cu ezetimib. Acest medicament acționează prin inhibarea adenozin trifosfat citrat liazei, care ajută la producerea colesterolului în ficat și, prin urmare, la scăderea nivelului.

Inhibitorii selectivi ai absorbției colesterolului sunt o clasă mai nouă de produși care acționează prin scăderea absorbției colesterolului intestinal, reprezentat de colesterolul exogen provenit din alimente de origine animală. Printre alimentele cele mai bogate în colesterol se numără lactatele grase și carnea grasă. Efectul terapeutic al acestei clase de medicamente este reprezentat de scăderea fracției LDL, fără influențarea nivelului trigliceridelor sau a fracțiunii HDL.

Multe alte medicamente noi sunt în prezent testate în studii pentru a găsi metode noi de tratament care să ajute la scăderea nivelului de colesterol și la prevenirea evenimentelor cardiovasculare. 

Acidul nicotinic – niacina

Niacina este o vitamină hidrosolubilă a grupului vitaminelor B, care scade trigliceridele și fracțiunile LDL (cu 10-20%) și crește fracțiunile HDL. Efectele adverse în urma administrării acidului nicotinic pot fi reprezentate de fenomene vasodilatatoare importante, de tulburări digestive (hiperaciditate gastrică, greață, vărsături), precum și de fenomene de hiperglicemie.

Concluzia este că la ora actuală medicația hipolipemiantă include multe clase de medicamente, dar trebuie menționat că toate pot să aibă efecte adverse importante. Din acest motiv, prescrierea lor trebuie făcută cu mare atenție și tratamentul trebuie monotorizat periodic. De asemenea, pacientul trebuie să primească recomandări privind urmarea unui stil de viață sănătos și a unei diete adecvate, care au drept scop scăderea nivelului colesterolului circulant.

De ce sunt importante medicamentele pentru trigliceridele crescute?

Mulți pacienți care au colesterol mărit (hipercolesterolemie) au, în același timp, valori mari ale trigliceridelor serice (un tip de grăsime care se găsește în sânge). Unele medicamente pot să ajute la scăderea trigliceridelor în mod direct. Odată ce valorile acestui tip de grăsimi încep să scadă, și cantitatea totală de colesterol este, adesea, redusă.

Un medicament frecvent prescris pentru trigliceridele mărite este niacina sau vitamina B3. Niacina poate să ajute la scăderea colesterolului LDL (numit și colesterolul rău) și poate crește nivelul colesterolului HDL (cel numit colesterol bun).

Niacina este o opțiune bună pentru persoanele care nu răspund bine la alte medicamente pentru dislipidemie, deoarece efectele ei adverse sunt unele ușoare. Când un tratament mai agresiv este necesar pentru a trata trigliceridele crescute, o clasa de medicamente numite fibrați este, adeseori, prescrisă de medic. 

Alte suplimente și alimente pentru colesterol mărit

Există și o serie de suplimente alimentare care pot fi de folos ca tratament adjuvant în dislipidemie, după ce se cere acordul medicului:

Drojdia de orez roșu

Acest supliment are același ingredient activ găsit în medicamentele cu statine care scad colesterolul. Potrivit unui studiu recent, extractul de drojdie de orez roșu este cel mai eficient nutraceutic pentru a scădea colesterolul mărit. Eficacitatea suplimentului este direct legată de cantitatea de monacolină K din extract (până la 10 mg/zi). Consumul zilnic de monacolină K reduce nivelurile plasmatice ale lipoproteinelor cu densitate joasă (LDL) între 15% și 25% în decurs de 6 până la 8 săptămâni.

Deși, cum spuneam, suplimentul cu dorjdie de orez roșu are un mecanism de acțiune asemănător statinelor, un consum zilnic între 3 și 10 mg monacolină K are doar riscuri minime asociate, iar mialgiile ușoare se întâlnesc doar la cei mai fragili dintre pacienți (aceia care, de asemenea, nu pot tolera nici doze minime de statină).

Oamenii de știință mai spun și că supliemntele cu monacolină K ar putea fi combinate în mod avantajos cu alte nutraceutice pentru a crește excreția de lipide în intestin (steroli vegetali, fibre solubile, probiotice, glucomanan), pentru a îmbunătăți absorbția hepatică a colesterolului (proteine din soia, berberină), sau pentru a induce excreția LDL-ului (acid clorogenic, proteine din soia, berberină).

Acizii grași Omega 3

Suplimentele nutritive cu acizi grași Omega 3 (care se găsesc în uleiul de pește) s-a dovedit că reduc nivelele trigliceridelor. Caută un supliment de calitate, certificat, din ulei de pește de mare adâncime. De altfel, pentru a gestiona nivelul lipidelor se recomandă și o alimentație care să includă pește gras măcar de două ori pe săptămână, acesta fiind un tip de pește bogat în Omega 3: macrou, sardine, somon, hering, păstrăv, ton, anșoa.

Fibrele solubile

Fibrele solubile par să scadă colesterolul rău, deoarece intestinele absorb mai puțin colesterol din alimente. Fibrele solubile se leagă de colesterol, astfel încât să fie eliminat din organism. Cercetările sugerează că între 5 și 15 g de fibre solubile pe zi pot scădea colesterolul LDL cu între 5% și 10%. 

Suplimente cu fibre solubile sunt pudra de Psyllium, semințele de in și fruct de cactus. Fibre solubile se găsesc și în alimente precum ovăz, orz, secară, leguminoase (mazăre, fasole), mere, prune uscate și fructe de pădure, morcovi, broccoli și igname, roşcove.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Frunzele de anghinare

Unele cercetări sugerează că extractul de frunze de anghinare (Cynara scolymus) poate ajuta la scăderea colesterolului. Extractul din frunze de anghinare poate funcționa limitând cantitatea de colesterol produsă de organism. În plus, anghinarea conține și un compus numit cinarină, despre care se crede că mărește producția de bilă și accelerează fluxul de bilă din vezica biliară. Ambele acțiuni pot ajuta la curățarea colesterolului din organism.

Un mic studiu randomizat, dublu-orb, controlat, care a implicat 39 de pacienți cu hipercolesterolemie ușoară, a evaluat combinația de monacolină K, extract de frunze de anghinare și policosanoli derivați din trestie de zahăr luată de 3 ori pe zi și efectul acesteia asupra parametrilor lipidici și inflamatori. S-a observat astfel o reducere cu 21,4% a LDL colesterolului și o reducere cu 12,2% a trigliceridelor după 16 săptămâni de terapie.

Proteinele din soia

Se pare că și soia poate scădea ușor nivelul colesterolului total și LDL. Consumul de proteine din soia în loc de proteine animale (cum ar fi carnea și lactatele bogate în grăsimi) ajută, de asemenea. Pe piață există și unii înlocuitori de carne produși din proteine de soia care pot fi consumați din când în când (burgeri vegetali, pateuri, cârnați).

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NCBI - Dyslipidemia
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560891/
NCBI - Red Yeast Rice for Hypercholesterolemia
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6822657/
Studiul „Red Yeast Rice for Hypercholesterolemia”, apărut în Methodist Debakey Cardiovasc J. 2019 Jul-Sep; 15(3): 192–199. doi: 10.14797/mdcj-15-3-192, autori: Arrigo F.G. Cicero et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0