Alimente de sezon, benefice pentru pacientii cu hepatita C

Dieta are un rol extrem de important in mentinerea unui ficat cat mai sanatos la pacientii infectati cu virusul hepatic C, virus care afecteaza serios sanatatea acestui organ.

Pe timp de vara, atunci cand temperaturile din termometre cresc, pacientii cu hepatita C trebuie sa se hraneasca bine pentru a ajuta organismul sa faca fata conditiilor meteorologice.

Fructe de sezon recomandate pacientilor cu hepatita C

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pepenele – fie rosu sau galben, consumul de pepene are o multime de beneficii (si) pentru pacientii care au primit diagnosticul de hepatita C. In primul rand, pepenele este bogat in continutul de apa, iar hidratarea este foarte importanta, mai ales in zilele caniculare. Si continutul de potasiu face din pepene un aliment benefic pentru persoanele care sufera de afectiuni hepatice.

Strugurii – atunci cand ai chef de o gustare intre mese, inlocuieste snacks-urile nesanatoase cu struguri. Polifenolii care se regasesc in coaja de strugure, dar si cantitatea mare de fibre si antioxidanti din struguri fac ca acest fruct sa fie un bun prieten al ficatului.

Piersicile – pe post de gustare sanatoasa pot fi consumate si piersicile, care sunt bogate in continutul de potasiu, vitamine (vitamina A, C, K, dar si 6 vitamine din complexul de vitamine B), fibre, compusi fenolici si acid clorogenic. Toti acesti nutrienti valorosi sunt benefici pentru ficat, reducand inflamatia, prevenind oxidarea celulelor si stimuland buna sa functionare.

Prunele – oamenii de stiinta indieni au descoperit ca o substanta activa din prune blocheaza virusul hepatic C, tinandu-l departe de celulele hepatice. Aceasta descoperire poate ajuta la descoperirea unor noi tratamente pentru aceasta afectiune. Daca ai deja hepatita C, poti profita totusi de efectele benefice pe care prunele le au asupra fictaului.

 

 

Legumele de sezon recomandate pacientilor cu hepatita C

Salata verde – consumul de salata verde poate ajuta in ameliorarea problemelor digestive pe care pacientii diagnosticati cu hepatita C le au adesea. Un alt avantaj al consumului de salata verde pe timp de vara consta in faptul ca aceasta contine vitaminele E si C, care protejeaza soarele de radiatiile solare. Bineinteles, asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la lotiunea cu factor de protectie, ci ca alimentatia te poate ajuta sa potentezi efectul acesteia.

Morcovii – consumul de morcovi poate combate efectul radicalilor liberi asupra organismului. De asemenea, morcovii contin o substanta care are capacitatea de a proteja ficatul de anumite toxine.

Morcovii sunt eficienti si atunci cand sunt consumati cruzi, dar si atunci cand sunt consumati fierti, in supe sau alte preparate.

Rosiile –bogate in antioxidanti, vitamine, calciu si alte minerale, rosiile sunt de asemenea benefice pentru organism, deci si pentru ficat.

Sfecla rosie -poate fi consumata  sub forma de sucuri, salate, garnituri, cu rol vitaminizant si detoxifiant, sustine sanatatea aparatului cardiovascular prin aportul de potasiu si acid folic, dar si activarea enzimelor hepatice glutation peroxidaza şi glutation-s-transferaza, pentru anihilarea radicalilor liberi.

Cereale de sezon recomandate pacientilor cu hepatita C

Porumbul – bogat in vitamine, magneziu si antioxidanti, porumbul este si el benefic pentru ficat asa ca ar trebui sa il introduci in alimentatia ta pe timpul verii. Acesta poate fi consumat fiert sau copt, pe post de gustare, dar adaugat si in salate ori alte preparate gatite. Important este sa alegi porumb proaspat, nu la conserva intrucat acesta din urma contine cantitati mari de zahar si de conservanti.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0