Consumul de Omega-3 ar putea preveni astmul [studiu]

Un aport alimentar mai ridicat de acizi grași Omega-3 cu lanț lung în copilărie ar putea reduce riscul de apariție a astmului, potrivit unor cercetări publicate de Universitatea Queen Mary din Londra.

De ce acizii grași Omega-3 sunt buni pentru copii?

Acizii grași Omega-3 sunt deosebit de importanți pentru copii, deoarece joacă un rol cheie în creștere și dezvoltare și sunt asociați cu numeroase beneficii pentru sănătate (susțin funcția creierului, imunitatea, sănătatea inimii). Acești acizi lucrează pentru copil încă din pântec, de aceea este important ca gravidele, mai ales cele aflate în ultimul trimestru de sarcină, să aibă un aport suficient de acizi grași Omega-3, di alimentație și chiar din suplimente de calitate.

Cele trei tipuri principale sunt acidul alfa-linolenic (ALA), acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA). ALA se găsește într-o varietate de alimente vegetale, inclusiv uleiuri, nuci, semințe și anumite legume. Cu toate acestea, nu este activ în corp, iar corpul îl transformă doar în forme active, cum ar fi DHA și EPA, în cantități foarte mici. Acizii EPA și DHA apar în mod natural în peștii grași, cum ar fi somonul, macroul și tonul, și, de asemenea, sunt disponibili pe scară largă în suplimente.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cercetările de până acum aduc dovezi că acizii grași Omega-3 oferă multe beneficii pentru copii: pot atenua simptomele de ADHD, ajută la obținerea unui somn mai bun, îmbunătățesc memoria și capacitatea de învățare și ar putea reduce simptomele astmului. Este, însă, posibil, ca acizii grași Omega-3 să reducă riscul de apariție a astmului?

Aportul de Omega-3 poate preveni apariția astmului?

O lucrare¹ apărută în ianuarie 2021 sugerează că un aport alimentar mai mare de acizi grași Omega-3 cu lanț lung în copilărie poate reduce riscul de a dezvolta ulterior astm bronșic, dar numai la copiii care au o variantă genică obișnuită. Studiul, condus de Universitatea Queen Mary din Londra, în colaborare cu Universitatea din Bristol, Universitatea din Southampton și Institutul Karolinska din Suedia, a apărut în European Respiratory Journal.

În Marea Britanie, peste un milion de copii primesc în prezent tratament pentru astm; de altfel, majoritatea cazurilor de astm încep în copilărie. Potrivit experților, astmul este cea mai frecventă afecțiune cronică în copilărie și, în prezent, nu se cunosc metode precise prin care ar putea fi prevenită.

Este posibil ca o dietă dezechilibrată să crească riscul de a dezvolta astm, dar până acum majoritatea studiilor au analizat alimentația și astmul pe o perioadă scurtă de timp. În studiul de față, a fost analizată dieta copiilor, care apoi au fost urmăriți de-a lungul multor ani pentru a vedea cine a dezvoltat astm și cine nu.

Deși nu se poate spune cu certitudine că aportul sporit de pește va preveni astmul bronșic la copii, cercetătorii sunt de părere că, pe baza rezultatelor studiului, medicii ar putea recomanda părinților să le ofere celor mici pește de mai multe ori pe săptămână. Acest lucru poate fi util deoarece, așa cum am spus deja, peștele este o sursă bogată de acizi grași Omega-3 cu lanț lung, acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA), care au proprietăți antiinflamatorii.

Studiul a folosit date dintr-o cohortă extinsă, „Children of the 90s”, care a recrutat femei însărcinate la începutul anilor 1990 și care a urmărit copiii acestora de la naștere până în prezent. Autorii studiului au analizat asocierea dintre consumul de EPA și DHA din pește la vârsta de 7 ani (estimat prin chestionarele de frecvență a alimentelor) și incidența unor noi cazuri de astm diagnosticat de medic la vârsta de 11-14 ani.

Mai mult de jumătate dintre copii au prezentat o variantă comună în gena desaturazei acizilor grași, asociată cu niveluri mai mici de acizi grași Omega-3 cu lanț lung în sânge. La acești copii, un aport alimentar mai mare de acizi grași Omega-3 cu lanț lung a fost asociat cu un risc mai mic de astm. Riscul a fost cu 51% mai mic când s-au comparat cei din grupul cu cel mai mare aport de Omega-3 cu lanț lung cu cei din grupul cu cel mai mic aport. Mai mult, această constatare a fost găsită și într-un studiu independent de cohortă efectuat în Suedia.

Deoarece această asociere a fost una observațională, cercetătorii avertizează că nu se poate spune cu certitudine că un aport mai mare de acizi grași Omega-3 cu lanț lung în copilărie poate preveni dezvoltarea ulterioară a astmului. Următorul pas în cercetare este de a vedea dacă aportul mai mare de Omega-3 este, de asemenea, asociat cu un risc mai mic de exacerbări la copiii care au deja astm.

Beneficiile acizilor grași Omega-3 pentru copii

  • Pot ușura simptomele de ADHD. O analiză² amplă a 52 de studii a concluzionat că modificările dietetice și suplimentele cu ulei de pește erau două dintre cele mai promițătoare tehnici de reducere a simptomelor ADHD la copii.
  • Ajută la funcționarea optimă a creierului. Unele cercetări indică faptul că acizii grași Omega-3 pot îmbunătăți funcția creierului și starea de spirit la copii - în special învățarea, memoria și dezvoltarea creierului. Mai multe studii sugerează că grăsimile Omega-3 ajută la prevenirea depresiei și a tulburărilor de dispoziție la copii.
  • Îmbunătățesc somnul. Un studiu efectuat pe 395 de copii a corelat un nivel scăzut de acizi grași Omega-3 în sânge cu un risc mai mare de tulburări de somn. De asemenea, a constatat că suplimentarea cu 600 mg de DHA timp de 16 săptămâni a scăzut întreruperile somnului și a condus la încă o oră de somn pe noapte.
  • Pot reduce simptomele de astm. Un studiu³ efectuat pe 135 de copii a asociat un aport mai mare de acizi grași Omega-3 cu o reducere a simptomelor astmului cauzate de poluarea aerului din interior. Alte studii relevă o posibilă legătură între acizii grași Omega-3 și un risc mai mic de astm la copii.

Efectele secundare ale suplimentelor cu Omega-3, cum ar fi uleiul de pește, sunt în general foarte ușoare. Cele mai frecvente includ respirația urât mirositoare, arsuri la stomac, greaţă sau diaree. Părinții trebuie să se asigure că le dau copiilor doza recomandată pentru a reduce riscul de efecte secundare.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
ERS - Intake of n-3 polyunsaturated fatty acids in childhood, FADS genotype, and incident asthma
https://erj.ersjournals.com/content/early/2021/01/21/13993003.03633-2020
1. Studiul „Intake of n-3 polyunsaturated fatty acids in childhood, FADS genotype, and incident asthma”, apărut în European Respiratory Journal, 2021 DOI: 10.1183/13993003.03633-2020, autori: Mohammad Talaei et al.
Pub Med - Diet in the treatment of ADHD in children - a systematic review of the literature
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24934907/
2. Studiul „Diet in the treatment of ADHD in children - a systematic review of the literature”, apărut în Nord J Psychiatry. 2015 Jan;69(1):1-18. doi: 10.3109/08039488.2014.921933. Epub 2014 Jun 16, autori: Maren Johanne Heilskov Rytter et al.
Omega-3 and Omega-6 Intake Modifies Asthma Severity and Response to Indoor Air Pollution in Children
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30922077/
3. Studiul „Omega-3 and Omega-6 Intake Modifies Asthma Severity and Response to Indoor Air Pollution in Children”, apărut în Am J Respir Crit Care Med. 2019 Jun 15;199(12):1478-1486. doi: 10.1164/rccm.201808-1474OC, autori: Emily P. Brigham et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0