Alegerea unui antrenor personal

Știi că ai nevoie să scapi de multe kilograme și nu ești sigur că te descurci de unul singur? Un antrenor personal poate concepe un program de exerciții fizice care să te ajute să îți atingi obiectivele, să te mențină motivat și să adapteze antrenamentele pe măsură ce evoluezi. Dar primul pas este găsirea unui profesionist calificat.

Deși nu există standarde naționale sau cerințe minime pentru a dobândi calitatea de antrenor personal, dacă adresezi întrebările corecte, vei reuși să îți găsești o persoană adecvată, potrivit Colegiului American de Medicină Sportivă. Antrenorul personal are un rol extrem de important în special atunci când ai multe kilograme în plus, întrucât de el depinde evoluția ta atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere al stilului de viață, care ar trebui să fie din ce în ce mai sănătos.
Un antrenor personal competent va reuși să îți ofere informațiile teoretice, dar și tehnicile practice de care ai nevoie pentru a obține silueta mult dorită, o sănătate mai bună, dar și condiție fizică. Pentru a alege un antrenor personal de top, este bine să fii informat în mod corespunzător.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Alegerea unui antrenor personal potrivit: ce să întrebi?

Dacă ai luat în calcul să apelezi la un antrenor personal, iată ce e bine să afli:

Întreabă-l despre educația lui

Pune-i întrebări despre ce a studiat: ideal ar fi să aibă o diplomă în kinesiologie, kinetoterapie, educație fizică sau alt domeniu legat de sănătate și fitness. În plus, persoana respectivă ar trebui să fie atestată de o organizație respectată. Astfel, te asiguri că omul pe mâinile căruia vei intra stăpânește bine domeniul în care activează.

Întreabă-l de câți ani antrenează clienți

În acest punct, ai putea solicita un CV sau referințe de la clienți. Experiența reprezintă o confirmare a capacităților sale în calitate de instructor, așa că este indicat să alegi un instructor personal cu experiență de minimum doi ani în domeniu. Dacă ai multe kilograme în plus și ești decis să slăbești și să îți schimbi stilul de viață, nu te lăsa pe mâinile unui antrenor personal fără experiență, pentru că riști să nu obții rezultatele dorite. 

Dacă antrenorul personal deține un portofoliu al clienților pe care i-a antrenat, nu ar strica să arunci o privire pe acesta pentru a te convinge de rezultatele care se pot obține cu muncă multă și un antrenor personal priceput și hotărât să te ajute.

Întreabă-l de tarife

Nu ezita să discuți despre tarife, care pot varia foarte mult, de la 50 de lei/ sesiune la peste 150 de lei/ sesiune, în funcție de anumiți factori, începând cu calificările antrenorului, sala la care activează și durata fiecărei sesiuni. Întreabă dacă poți obține tarife mai mici în anumite intervale orare sau dacă plătești mai multe ședințe deodată sau în avans pentru un anumit număr de luni.

Fii atent dacă ți se pare în regulă ca persoană

Având în vedere că rezultatele depind și de calitatea relației de lucru, sudiază-l cu atenție cât timp vorbiți pentru a observa dacă personalitatea antrenorului se potrivește cu a ta sau dacă, dimpotrivă, comunică sau se poartă într-un mod care nu te face să te simți confortabil. Nu este indicat să alegi un antrenor de fitness cu care nu ești pe aceeași lungime de undă, întrucât riscul este să nu reușiți să obțineți împreună rezultatele dorite.

Obține acordul în scris

Odată ce ai luat o decizie, solicită un acord în scris care să cuprindă detaliile legate de tarif, programul de antrenament și politicile privind anularea contractului și plățile. Dacă, pe viitor, observi ca rezultatele întârzie să apară, ar trebui să poți avea posibilitatea de a-ți schimba antrenorul personal fără mari pierderi financiare.

În momentul în care reușești să descoperi acea persoană care să-ți devină antrenor personal, e important să te ții de treabă și să îi respecți indicațiile în ce privește activitatea fizică și modificările alimentare pentru a reuși să obții tot ce ți-ai propus legat de sănătatea generală și forma ta fizică.

Beneficiile unui antrenor personal

A avea un antrenor personal poate oferi numeroase beneficii și poate fi un aspect valoros al experienței tale la sala de fitness. Iată câteva moduri în care te poate ajuta:

  • Un antrenor personal poate crea un plan de antrenament personalizat, adaptat obiectivelor tale specifice, nivelului de fitness și nevoilor tale individuale.
  • Un antrenor personal te monitorizează și îți corectează forma în timp ce faci exerciții, asigurându-se că efectuezi mișcările corect și sigur pentru a preveni accidentările și a maximiza eficiența antrenamentului.
  • Un antrenor personal te poate motiva să îți atingi obiectivele și să îți depășești limitele. Prin stabilirea unor obiective realiste și prin oferirea de încurajări și susținere constantă, îți menții mai ușor hotărârea.
  • Antrenorul personal poate aduce diversitate în antrenamentele tale, introducând noi exerciții și tehnici pentru a preveni plictiseala și pentru a-ți menține interesul și angajamentul în programul de antrenament.
  • Făcându-te responsabil pentru progresul tău, un antrenor personal te poate ajuta la menținerea disciplinei și la creșterea consecvenței în programul de antrenament.
  • Un antrenor personal poate adapta planul de antrenament în funcție de schimbările în condiția ta fizică sau în stilul de viață, asigurându-se că rămâi pe drumul cel bun către atingerea obiectivelor tale.

Un antrenor personal te poate învăța să mănânci corect

Mulți antrenori personali pot oferi sfaturi și îndrumare cu privire la alimentație pentru a completa eforturile tale în sala de sport și pentru a-ți atinge obiectivele de fitness. Acesta te poate ajuta la elaborarea unui plan alimentar adaptat nevoilor tale individuale, obiectivelor tale de fitness și preferințelor alimentare. 

De exemplu, îți poate oferi recomandări privind dimensiunile porțiilor pentru a asigura o alimentație echilibrată și controlată din punct de vedere caloric. De asemenea, îți poate oferi sfaturi cu privire la proporțiile optime de carbohidrați, proteine și grăsimi în alimentația de zi cu zi pentru a susține obiectivele tale de fitness, oferind și sugestii cu privire la alimente sănătoase și echilibrate, care să ofere nutrienții necesari pentru energie, recuperare și construirea masei musculare. În plus, un antrenor îți poate da sfaturi pertinente cu privire la utilizarea suplimentelor alimentare, cum ar fi pudrele proteice, în funcție de nevoile tale individuale.

De ce este important ca, dacă ai multe kilograme în plus, să slăbești?

Excesul de greutate poate crește riscul de apariție a numeroase afecțiuni, precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, bolile de ficat, osteoartrita și chiar anumite tipuri de cancer. Mai mult, excesul de greutate poate crește riscul de complicații în cazul unor intervenții chirurgicale sau tratamente medicale, precum și riscul de complicații în timpul sarcinii și nașterii. 

Greutatea suplimentară exercită o presiune suplimentară asupra articulațiilor, ceea ce duce la durere și deteriorare a cartilajului. Pierderea în greutate va reduce această presiune, calmând simptomele asociate. Slăbitul îți va îmbunătăți semnificativ calitatea vieții, inclusiv nivelul de energie, mobilitatea și starea de spirit. 

Pe scurt, slăbitul ajută la restabilirea controlului asupra sănătății tale și îți oferă o mai mare independență în ceea ce privește capacitatea de a face alegeri sănătoase și de a avea un mod de viață activ.

Este important să îți stabilești obiective realiste și să îți îndrepți eforturile către o abordare echilibrată și sănătoasă a pierderii în greutate, inclusiv o dietă hrănitoare și exercițiu fizic regulat. Înainte de a te îndrepta spre alegerea unui antrenor personal, când ai multe kilograme de pierdut, e bine să ceri și sfatul unui medic pentru un set de analize, pentru a vedea unde te situezi cu sănătatea generală și dacă e nevoie de anumite precauții în ce privește anumite forme de mișcare.

Poți slăbi și fără antrenor personal?

Absolut, poți slăbi și fără a avea un antrenor personal. Există numeroase modalități de a pierde în greutate și de a-ți îmbunătăți sănătatea fără să ai un antrenor personal. Totul este să ai voință și să o pui la treabă, deoarece, dacă ai multe kilograme în plus, îți poate fi greu să renunți la obiceiurile nocive de stil de viață și să le înlocuiești cu unele noi.

Ca principii generale, fii atent în primul rând la dimensiunile porțiilor și la numărul total de calorii consumate pe zi: acesta e primul lucru care te poate ajuta la crearea unui deficit caloric, necesar pentru pierderea în greutate. 

Concentrează-te pe alimente bogate în nutrienți, precum ciorbele și salatele de legume, fructele proaspete, carnea slabă fiartă sau la cuptor, ouăle fierte sau poșate, iaurtul, alături de cantități moderate de leguminoase fierte (fasole, linte) ulei de măsline sau alt ulei presat la rece și pâine integrală de grâu ori de secară. Evită alimentele ultra procesate, bogate în zahăr, sare și grăsimi saturate: mezeluri, brânzeturi topite, fast-food, patiserie etc.

Nu mai puțin important: nu te aștepta să slăbești peste noapte! Stabilește-ți obiective realiste și realizabile pentru pierderea în greutate și monitorizează progresul în timp. Acest lucru te poate ajuta să fii motivat și concentrat pe atingerea obiectivelor tale.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Better Health Channel - Personal trainers - how to choose one
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/personal-trainers-how-to-choose-one
CDC - Losing Weight 
https://www.cdc.gov/healthyweight/losing_weight/index.html


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0