Albește-ti dintii natural, acasa

In ultima vreme, o arma puternica in arsenalul atractivitatii il reprezinta un zâmbet alb și strălucitor, cu o dantura cat mai sanatoasa. Dintii frumosi, curati si bine aliniati îți oferă mai multa încredere în tine, iti dau mai multe motive sa zambesti, iar oamenii te vor placea mai mult daca esti o persoana vesela si deschisa. Află cum îți poți albi dinții, folosind doar ingrediente naturale la îndemână.

Agenții de albire cel mai frecvent utilizați sunt :

  • abrazivi  care realizeaza o înlăturare mecanică a petelor si previn instalarea altora si a placii dentare
  • agenții antiredepunere care realizeaza prevenirea depunerii cromoforilor
  • coloranții (destinați să conducă la o culoare albă),
  • proteazele (degradarea proteinelor),
  • peroxizii (oxidarea cromoforilor organici)
  • surfactanți (îndepărtarea compușilor hidrofobi de pe suprafața dintelui).

Albirea din cabinetul stomatologului sau de acasa pe baza de peroxizi este eficientă, dar pot apărea efecte secundare precum sensibilitatea dentară sau deteriorarea matricei organice naturale a smalțului și a dentinei.

Compușii de albire din pastele de dinți pentru albire sunt, de asemenea, pe bază de peroxid. Datorită instabilității chimice a peroxidului de hidrogen, sunt utilizați alți compuși precum peroxidul de calciu, percarbonatul de sodiu și peroxidul de magneziu. După hidroliză, ele eliberează H2O2 care își va exercita apoi acțiunea de albire. Din punct de vedere chimic, este clar important să ne asigurăm că durata de valabilitate a acestui compus de albire este suficient de lungă, deoarece (în majoritatea cazurilor) pastele de dinți sunt și formulări pe bază de apă.

Compușii de înălbire din cosmetice, cum ar fi pastele de dinți, sunt reglementați din punct de vedere legal din cauza potențialelor lor daune. În special, din cauza problemelor de siguranță, concentrația de peroxid de hidrogen în pastele de dinți cosmetice este de obicei limitată la aproximativ 1% în greutate; în Uniunea Europeană este limitată la maximum 0,1% în greutate.

Din punct de vedere chimic, este îndoielnic dacă o concentrație atât de scăzută de peroxid va duce la o putere de oxidare suficientă într-o pastă de dinți. Aceasta se bazează pe instabilitatea inerentă a peroxidului de hidrogen într-o formulare apoasă și pe timpul scurt de contact în timpul periajului dentar (aproximativ 2-3 min) și diluția suplimentară datorată fluxului salivar.

Agenții de activare precum ionii metalelor tranziționale au fost propuși pentru a îmbunătăți capacitatea oxidativă a peroxidului de hidrogen A fost afirmat de Demarco et al. că pastele de dinți pentru albire funcționează doar prin efectul lor abraziv și nu prin albire. În schimb, Joiner a citat o serie de studii în care pastele de dinți pentru albire care conțin aproximativ 1% peroxid au demonstrat un efect de albire semnificativ. 

Avand in vedere controversa privind potentialele efecte secundare sau  toxice ale gelurilor de albire pe bază de peroxid o serie de cercetatori au propus ca alternative  prepararea gelurilor de albire pe bază de agenți activi naturali - bromelaină, gutui și zer - folosind excipienți organici (poliacrilat, polietilen glicol) și/sau anorganici (silicați) care au dovedit atat proprietăți antibacteriene, cat  si de decolorare a smaltului.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aplicabilitatea abrazivelor în albirea dinților este limitată, din cauza uzurii potențiale a dinților, mai ales atunci când se folosesc paste de dinți prea incarcate cu particulele abrazive.

Hidroxiapatita în particule edin pastele de dinti sau substantele  pentru albire este un agent biomimetic utilizat în îngrijirea orală preventivă. În plus, apare ca un abraziv promițător datorită asemănării sale cu mineralele dinților, pe lângă efectul de albire care se datorează nu numai lustruirii, ci și prezenței sale pe suprafața dintelui. S-a demonstrat că particulele de hidroxiapatită se atașează de smalț. Cu toate acestea, o concentrație scăzută de particule de hidroxiapatită duce la o acoperire mai mică a suprafeței dintelui.

Albește-ți dinții natural, acasă

Dinții noștri se pătează puțin câte puțin în fiecare zi, de fiecare dată când fumăm, bem cafea, ceai negru sau vin. Chiar și unele legume sau fructe, cum este de exemplu sfecla roșie, pot păta dinții. În mod normal, periajul zilnic realizat corect elimină aceste pete pe măsură ce ele apar. Însă există cazuri în care dantura noastră nu este atât de albă pe cât ne-am dori.

Din fericire, avem la îndemână remedii naturale, pe care le putem pune în practică acasă, care ne pot ajuta să eliminăm petele superficiale de la nivelul dinților.

Cum prepari pasta de albire a dinților

Cel mai bun aliat in albirea dintilor acasa este bicarbonatul de sodiu.

Ai nevoie de un plic de bicarbonat de sodiu, pe care îl găsești în orice supermarket. Adaugă praful într-o cană si toarnă apă plată și amestecă până când totul se transformă într-o pastă omogenă.

Taie mărunt trei frunze proaspete de mentă și mojareaza-le pana cand devin o pastă, pe care să o  amesteci până când se încorporează in pasta de bicarbonat de sodiu si apa plata. Dacă ai la îndemână un recipient gol de cremă, poți păstra pasta de dinti "homemade" în frigider chiar și o săptămână.

Bicarbonatul de sodiu curăță suprafața dinților, eliminând tartrul și peliculele pătate de pe smalț,  iar menta împrospătează respirația și modifică gustul puțin neplăcut al bicarbonatului.

In locul frunzelor de menta ai putea adauga cateva picaturi de ulei de portocale. Procedeul este acelasi, bicarbonatul se amesteca cu apa pana cand devine o patsa la care se adauga ulei esential de portocale ce poate fi folosit, dealtfel si  si separat pentru masarea  gingiilor.

Cum o folosești

Poți folosi această pastă în locul produsului pe care îl folosești în mod obișnuit pentru periaj, însă doar de două ori pe săptămână, fiindcă utilizarea frecventă poate afecta smalțul dinților. Îți recomandăm să te speli cu ea seara, pentru ca după aceea să nu mai bei sau mănânci nimic.

Clătește gura bine cu apă, apoi umezește periuța de dinți și aplică puțină pastă de bicarbonat pe ea. Periază dinții, fără să apeși însă prea tare, timp de una-două minute. Clătește bine cu apă, până când rămâi doar cu un gust vag de mentă sau respectiv de portoclae, in functie de ce tip de "pasta de dinti" homemade ai folosit.

Atenție la dinții sensibili!

Bicarbonatul de sodiu are un efect abraziv destul de mare și folosit des poate agrava sensibilitatea dinților și distruge smalțul. Dacă știi că ai dinții și gingiile sensibile, folosește acest remediu doar o dată pe săptămână.

Fructe care albesc dinții

Căpșunile și ananasul sunt două fructe despre care se spune că ajută la albirea dinților.

Albirea dinților cu un amestec format din căpșuni și bicarbonat de sodiu este un remediu natural care a fost popularizat de vedete din întreaga lume. Susținătorii acestei metode susțin că acidul malic care se găsește în căpșuni albește dinții, în timp ce bicarbonatul de sodiu îndepărtează petele. Dacă decizi să încerci această metodă de albire, apelează la ea doar de două-trei ori pe săptămână.

Specialiștii susțin că și ananasul poate albi dinții. O enzimă care se găsește în ananas, bromelaina este foarte eficientă în îndepărtarea petelor de dinți. In plus ananasul este foarte dur, chiar si atunci cand este copt si numai bun de mancat,

Frecarea dintilor in timpul procesului de masticatie de suprafetele mai tari ale bacatilor de ananas, dar si a altor fructe mai tari, precum merele au drept rezultat albirea naturala si sanatoasa a dintilor.

Nu uita insa ca fructele sunt acide, si inmoaie dentina. Asa ca se recomanda ca dupa ce ai consumat fructe sa lasi un interval de 30 minute pana te speli pe dinti, pentru a nu sensibiliza si mai mult dentina. Insa nu te culca niciodata cu dintii nespalati, mai ales dupa ce ai mancat seara fructe.

Cum previi îngălbenirea dinților

Dinții capătă o tentă gălbuie pe măsură ce înaintezi în vârstă, dar există unele lucruri pe care le poți face pentru a preveni apariția petele de pe dinți și colorarea lor. 

  • Limitează consumul alimentelor și băuturilor care pătează dinții. Printre acestea se numără cafeaua, vinul roșu, ceaiul negru, sucurile carbogazoase și fructele închise la culoare. 
  • Dacă este posibil, bea băuturi cunoscute că pătează dinții cu un pai pentru a preveni contactul acestora direct cu dinții.
  • Daca urmezi anumite tratamente cu tincturi de regula alcoolice foarte colorate, clateste-te  foarte bine, cu apa din belsug,  dupa administrarea lor - de regula sublinguala.
  • Renunță la fumat, pentru că decolorează dinții si sustine procesele cariogene
  • Nu vapa- tigarile electronie cpntin pe langa nicotina, propilen-glicol care, desi non-toxic și nu are proprietăți cancerigene, spre deosebire de tutun, s-a dovedit a fi o substanta cu efect cariogen, care pune in pericol sanatatea dintilor tai. Propilen-glicolul  poate uza si predispune la colorare  smalțul, usucă gura și limitează producția de salivă. Când se întâmplă acest lucru, unele reacții adverse pot include uscăciunea gurii, respirația urât mirositoare și un risc crescut de boli ale gingiilor și carii.
  • Limitează zahărul din dietă. O dietă bogată în zahăr susține creșterea bacteriilor Streptococcus mutans, principalul tip de bacterii care provoacă tartru și gingivită.
  • Include în alimentație produse bogate în calciu, pentru că, deseori, decolorarea dinților este cauzată de erodarea smalțului. Printre alimentele bogate în calciu se numără iaurtul, cascavalul, susanul, legumele verzi crocante și broccoli.

Chiar dacă dinții se decolorează pe măsură ce înaintăm în vârstă, îngălbenirea danturii este în mare parte rezultatul acumulării plăcii bacteriene.

Iată  soluții naturale pentru a scăpa de dinții galbeni

1. Spală-te pe dinți de două -trei ori pe zi 

Este deosebit de important să te speli după ce ai consumat alimente și băuturi care pot duce la îngălbenirea dinților. Cu toate acestea, ai grijă la periaj imediat după consumul de alimente și băuturi acide. Periajul imediat poate face ca acizii să atace smalțul și să ducă la eroziune. Periază dinții de cel puțin două ori pe zi, timp de 2 minute. Utilizarea unei periuțe de dinți electrice poate fi, de asemenea, mai eficientă în îndepărtarea petelor de suprafață.

2. Bicarbonat de sodiu și peroxid de hidrogen

O pastă din bicarbonat de sodiu și peroxid de hidrogen îndepărtează acumularea plăcii și bacteriile, pentru a scăpa de pete.

Amestecă 1 lingură de bicarbonat de sodiu cu 2 linguri de peroxid de hidrogen pentru a face o pastă. Clătește bine gura cu apă după ce folosești această pastă. De asemenea, poți folosi același raport de ingrediente pentru a face o apă de gură. Sau poți încerca doar bicarbonatul de sodiu cu apă.

3. Clătește-te cu ulei de cocos

Uleiul de cocos elimină placa și bacteriile din gură, ceea ce ajută la albirea dinților. Cumpără întotdeauna un ulei organic de înaltă calitate, pe care îl poți achiziționa online sau din Plafar, care nu conține ingrediente dăunătoare. Ține 1-2 lingurițe de ulei de cocos lichid în gură timp de 10 până la 30 de minute. Nu lăsa uleiul să atingă partea din spate a gâtului. Nu înghiți uleiul, deoarece poate conglomera si concentra toxinele și bacteriile din gură.

4. Oțet de mere

Oțetul de mere poate fi folosit în cantități foarte mici pentru albirea dinților. Fă o apă de gură amestecând 2 lingurițe de oțet de mere cu apă. Clătește gura cu această soluție timp de 30 de secunde. Apoi clătește din nou cu apă.

5. Coji de lămâie, portocală sau banană

Unii oameni susțin că frecarea dinților cu coji de lămâie, portocală sau banană îi va face mai albi. Compusul d-limonen și/sau acid citric, care se găsește în unele coji de citrice, ar putea ajuta la albirea dinților. Freacă ușor dinții cu cojile de fructe timp de aproximativ 2 minute. Clătește bine gura și apoi spală dinții.

6. Cărbune activ

Poți folosi cărbune activ pentru a îndepărta petele de pe dinți. Cărbunele poate elimina pigmenții și petele de pe dinți deoarece este foarte absorbant. Se pare că te scapă și de bacteriile și toxinele din gură. Există paste de dinți care conțin cărbune activ și ar albi dinții.

7. Consumă fructe si legume cu un conținut mai mare de apă

Consumul de fructe și legume crude cu un conținut ridicat de apă poate ajuta la menținerea dinților sănătoși. Conținutul de apă îți curăță dinții și gingiile de placă și bacterii care duc la îngălbenirea dinților.

8. Foloseste dupa fiecare masa, dusul bucal

Dusul bucal are capacitatea de a curata foarte bine spatiile interdentare, mai ales daca ai montat un aparat ortodontic cu bracheti sau ai dintii foarte apropiati. In plus, poti adauga apa de gura in recipientul dusului iar periutele speciale te pot ajuta sa cureti si limba.

Mestecarea fructelor și legumelor crocante la sfârșitul mesei poate crește producția de salivă. Acest lucru poate ajuta la îndepărtarea particulelor de alimente care rămân blocate printre dinți și a oricăror acizi dăunători.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Reține! 

Periajul regulat, alături de folosirea aței dentare și a apei de gură ajută dinții să rămână albi prin reducerea bacteriilor din gură și prevenirea acumulării plăcii bacteriene.

Pasta de dinți îndepărtează cu ușurință petele de pe dinți, iar ața dentară elimină bacteriile care favorizează apariția tartrului. 
 

 

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:

A Critical Review of Modern Concepts for Teeth Whitening, 2019, Matthias Epple,Frederic Meyer and  Joachim Enax

Stain removal efficacy of a novel dentifrice containing papain and Bromelain extracts--an in vitro study, 2011, P Kalyana , A Shashidhar, B MeghashyamPreparation and In Vitro Characterization of Gels Based on Bromelain, Whey and Quince Extract, 2021, Amalia Mazilu, Violeta Popescu, Codruta Sarosi , Radu Silaghi Dumitrescu , Andrea Maria Chisnoiu  Marioara Moldovan,  Laura Silaghi, Dumitrescu Doina, Prodan Rahela, Carpa Georgiana, Florentina GheorgheRadu Marcel Chisnoiu 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0