Ai unghii vinete? Iată câteva posibile cauze

Unghiile vinete pot apărea din mai multe motive, multe dintre ele grave, de aceea e indicat să te adresezi medicului de familie dacă te confrunți cu această problemă.

Unghiile vinete pot reprezenta un tip de cianoză a patului unghiei cauzată de un nivel scăzut sau de lipsa oxigenului în fluxul sangvin. De asemenea, pot reprezenta un simptom care indică prezența ridicată sau anormal de mare a hemoglobinei în aparatul circulator.

Dacă unghiile revin la culoarea normală după încălzirea mâinilor sau masaj, cauza constă în faptul că acea parte a corpului nu era irigată suficient cu sânge. Acest lucru se poate întâmpla din cauza frigului, a constricției sau din alte motive. Dacă unghiile rămân vinete, atunci ar putea exista la baza acestui simptom o boală sau o anomalie care împiedică organismul să transporte sânge oxigenat în corp.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Posibile cauze pentru unghii vinete

Bolile asociate cu învinețirea unghiilor sunt:

  • astmul
  • sindromul de detresă respiratorie a adultului
  • pneumonia de aspirație
  • intoxicația cu monoxid de carbon
  • tamponada cardiacă
  • emfizemul
  • embolismul pulmonar
  • fenomenul Raynaud
  • boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC)
  • policitemia vera
  • edemul pulmonar

Astmul

Unghiile vinete pot fi asociate cu persoanele care au astm. Astmul este o afecțiune pulmonară des întâlnită care provoacă ocazional dificultăți de respirație. Cele mai frecvente simptome ale astmului sunt respirația șuierătoare (se aude ca un șuierat când persoana încearcă să respire normal), dispneea, o senzație de strânsoare în piept (pacientul poate simți ca o bandă care se strânge în jurul lui) și tusea.

Aceste simptome pot fi cauzate și de alte afecțiuni, dar este mai probabil să fie vorba de astm bronșic dacă se întâmplă des și continuă să revină, se agravează pe timpul nopții și dimineața devreme și par să se întâmple ca răspuns la un factor declanșator, cum ar fi exercițiile fizice sau o alergie (cum ar fi la polen sau la blana de animal).

Sindromul de detresă respiratorie a adultului

Sindromul de detresă respiratorie acută (SDRA) este o afecțiune care pune viața în pericol, deoarece plămânii nu pot furniza suficient oxigen organelor vitale ale corpului. În general, SDRA este o complicație a unei stări grave de sănătate existente, ceea ce înseamnă că majoritatea oamenilor sunt deja internați în spital în momentul în care dezvoltă acest sindrom.

Simptomele sindromului de detresă respiratorie acută pot include scurtarea severă a respirației și respirație rapidă, superficială, însoțită de oboseală, somnolență sau confuzie și senzație de leșin. Cum spuneam, oamenii care dezvoltă SDRA sunt de obicei deja internați în spital, deci primesc ajutor de urgență, dar, dacă se întâmplă ca o persoană bolnavă care nu este la spital să se confrunte cu simptomele acestei afecțiuni, trebuie sunat la 112.

Pneumonia de aspirație

Unghiile vinete pot apărea și la persoanele cu pneumonie de aspirație. Procesul pulmonar infecțios care apare după intrarea anormală a lichidelor în tractul respirator inferior este denumit pneumonie de aspirație. Lichidul aspirat poate fi reprezentat de secreții orofaringiene sau particule sau poate fi și conținut gastric.

Printre afecțiunile care cresc riscul de a face pneumonie de aspirație se numără accidentul vascular cerebral, alcoolismul, convulsiile, anestezia generală, o traumă craniană, demenţa, boala Parkinson, stricturile esofagiene, boala de reflux gastroesofagian. Simptomele pneumoniei de aspirație sunt dispneea sau respirația șuierătoare, tusea cu sânge sau puroi, dureri în piept, respirație urât mirositoare și oboseală extremă.

Intoxicația cu monoxid de carbon

Acest gen de intoxicație apare după inhalarea unor niveluri excesive de monoxid de carbon. Acesta este un gaz insipid, inodor și incolor, iar victimele sunt de obicei inconștiente înainte de a-și da seama că sunt otrăvite. Pacienții pot avea dureri de cap, slăbiciune, amețeli și greață împreună cu tahicardie și tahipnee. 

Piatra de temelie a tratamentului pentru otrăvirea cu monoxid de carbon este oxigenul suplimentar care ar trebui inițiat cât mai curând posibil și continuat pe tot parcursul tratamentului. Pacienții cu otrăvire semnificativă demonstrată prin pierderea tranzitorie a conștienței, ischemie cardiacă, modificări ale stării mentale, tahicardie și/sau hipotensiune arterială, împreună cu niveluri crescute de carboxihemoglobină, trebuie tratați urgent cu oxigen hiperbaric. 

Tamponadă cardiacă

Unghiile vinete pot să apară și la pacienții cu tamponadă cardiacă. Tamponada cardiacă este presiunea asupra inimii care apare atunci când sângele sau lichidul se acumulează în spațiul dintre mușchiul inimii și sacul de acoperire extern al inimii. 

Simptomele acestei afecțiuni pot include anxietate, durere în piept ascuțită care se simte la gât, umăr, spate sau abdomen, durere în piept care se agravează cu respirația profundă sau tusea, probleme de respirație, disconfort, uneori ameliorat stând în poziție verticală sau prin aplecarea în față, leșin, amețeală, piele palidă, în nuanțe de gri sau albastră, palpitații, respirație rapidă, umflarea picioarelor sau a abdomenului, icter. Alte simptome care pot apărea sunt ameţeala, somnolenţa și pulsul slab sau absent.

Emfizem

Emfizemul este o boală a plămânilor care se dezvoltă în general după mulți ani de fumat. Poluanții atmosferici de acasă și de la locul de muncă, factorii genetici (deficiența de alfa-1 antitripsină) și infecțiile respiratorii pot juca, de asemenea, un rol în apariția emfizemului.

Simptomele emfizemului pot include tuse, respirație șuierătoare și dificultăți de respirație, constricție în piept și o producție crescută de mucus. De multe ori, simptomele pot să nu fie observate până când 50% sau mai mult din țesutul pulmonar al persoanei afectate nu a fost distrus. Până atunci, singurele simptome pot fi o dezvoltare treptată a dificultății de respirație și a oboselii, care pot fi confundate cu simptomele alte afecțiuni.

Embolism pulmonar

Embolismul pulmonar este obstrucția unei artere pulmonare. Un cheag de sânge se dezvoltă într-un vas de sânge din corp, adesea în picior, apoi călătorește către o arteră pulmonară unde blochează brusc fluxul de sânge. Tromboza venoasă profundă este cea mai frecventă cauză a embolismului pulmonar.

Cele mai frecvente simptome ale embolismului pulmonar sunt dificultăți de respirație apărute brusc (cel mai frecvent), durere în piept (de obicei, mai accentuată cu respirația), un sentiment de neliniște, senzație de amețeală sau leșin, bătăi neregulate ale inimii, palpitații, tuse, uneori cu sânge, transpiraţie, tensiune arterială scăzută. Este posibil să apară și simptome de tromboză venoasă profundă, cum ar fi: durere la piciorul afectat, umflarea piciorului, roșeață și senzație de căldură în picior.

Fenomenul Raynaud

Fenomenul Raynaud este o afecțiune care determină scăderea fluxului sangvin la degete. În unele cazuri, provoacă, de asemenea, un flux de sânge mai mic către urechi, degetele de la picioare, mameloane, genunchi sau nas. Boala poate apărea singură sau în asociere cu alte afecțiuni, precum lupusul, sclerodermia, boala Buerger, sindromul Sjögren, poliartrita reumatoidă, ateroscleroza, polimiozita, crioglobulinemia.

Simptomele pot diferi de la o persoană la alta, cele mai frecvente fiind paloarea sau albirea degetelor, care apoi se albăstresc când sunt expuse la frig sau când persoana este stresată ori tulburată emoțional și se înroșesc când mâinile sunt încălzite. De asemenea, mâinile pot deveni umflate și dureroase atunci când sunt încălzite. În cazurile severe, se dezvoltă răni la nivelul degetelor sau se ajunge la gangrenă, care poate necesita amputare.

Boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC)

BPOC este un termen umbrelă pentru o serie de boli pulmonare progresive. Bronșita cronică și emfizemul pot duce ambele la bronhopneumopatie obstructivă cronică. Cauza principală sau principală a BPOC este fumatul, dar boala poate apărea și la persoane care au fost expuse mult timp poluării atmosferice sau care au lucrat cu substanțe chimice, în praf sau fum.

Simptomele BPOC sunt tusea cu mucus care persistă perioade lungi de timp, dificultate de a respira adânc, dificultăți de respirație la efort ușor (cum ar fi mersul pe jos sau urcatul pe scări), dificultăți de respirație la efectuarea activităților zilnice regulate, respiraţie şuierătoare.

Policitemia vera

Unghiile vinete pot fi asociate și cu o boală numită policitemia vera. Aceasta este o afecțiune rară, cronică, care implică supraproducția de celule sangvine în măduva osoasă (mieloproliferare). O varietate de simptome pot apărea la persoanele cu policitemia vera, inclusiv simptome nespecifice, cum ar fi dureri de cap, oboseală, slăbiciune, amețeli sau mâncărimi ale pielii, splină mărită (splenomegalie). 

De asemenea, bolnavii pot întâmpina probleme gastrointestinale și riscă formarea cheagurilor de sânge, care pot împiedica fluxul de sânge către organele vitale. Mai mult de 90 % dintre persoanele cu policitemia vera au o variație în gena JAK2, dar rolul exact pe care îl joacă această variație în dezvoltarea policitemiei vera nu este încă înțeles.

Edem pulmonar

Edemul pulmonar este o acumulare anormală de lichid în plămâni, care duce la dificultăți de respirație. Edemul pulmonar este cauzat de cele mai multe ori de insuficiența cardiacă congestivă.
Simptomele edemului pulmonar pot include tusea cu sânge, ortopnee, dispnee paroxistică nocturnă, un sunet șuierător sau gâlgâit în timpul respirației, probleme de vorbire în propoziții complete.

Când unghiile vinete pot fi o urgență medicală?

Trebuie să te adresezi de urgență medicului dacă unghiile învinețite sunt însoțite de simptome precum:

  • sufocare sau respirație dificilă
  • durere în piept
  • transpirație abundentă
  • durere sau amorțeală în brațe, mâini sau degete
  • paloare a brațelor, mâinilor sau a degetelor

Cum se stabilește cauza învinețirii unghiilor?

Ce mai simplă și non-invazivă metodă de măsurare a nivelului de oxigen din sânge este cu ajutorul unui pulsoximetru. Gazele sangvine arteriale sunt atrase pentru a măsura saturația de oxigen din sânge și a stabili ce factori contribuie la învinețirea ungiilor. 

Cum se tratează unghiile vinete?

Tratamentul presupune identificarea și remedierea cauzelor care stau la baza învinețirii ungiilor și restabilirea nivelului normal de oxigen din sânge.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MedlinePlus - Cyanosis of the nail bed 
https://medlineplus.gov/ency/imagepages/9895.htm
NCBI - Central and Peripheral Cyanosis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559167/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 3