Nefrita lupică: cum afectează lupusul activitatea rinichilor

Nefrita lupică este o inflamație la nivelul rinichilor, cauzată de lupusul eritematos sistemic. Lupusul este o afecțiune autoimună caracterizată de hiperactivitatea sistemului imunitar, care începe să atace țesuturile sănătoase, provocând astfel inflamație și o serie de simptome nedorite în organism.

Statistic vorbind, peste 60% dintre pacienții diagnosticați cu lupus eritematos sistemic au de-a face, de-a lungul timpului, cu nefrita lupică. Dacă nu este tratată inflamația rinichilor în timp util, nefrita lupică poate cauza complicații grave, printre care și insuficiența renală.

Simptome nefrită lupică

STUDIU LUPUS POETYK SLE-1

Nefrita lupică se manifestă în primul rând prin edem – zonele din organism în care se acumulează fluidele se umflă. În general, apar umflături la nivelul picioarelor, gleznelor, mâinilor și feței.

Totodată, apar și simptome precum:

  • Urina închisă la culoare - boala glomerulară poate face ca glomerulii tăi să scurgă sânge în urină
  • Dureri articulare
  • Inflamarea articulațiilor
  • Urina cu aspect de spumă – semne de proteină în urină
  • Nevoia accentuată de urinare
  • Edem - un surplus de lichid pe care rinichii tăi nu îl pot elimina și care provoacă umflarea unor părți ale corpului, cum ar fi picioarele, gleznele sau în jurul ochilor
  • Hipertensiune
  • Creșterea în greutate
  • Dureri musculare
  • Febră
  • Iritație de tip fluture pe față.

Cum afectează lupusul rinichii

Aproximativ jumătate dintre persoanele cu lupus prezintă afecțiuni renale, iar astfel, rinichii au devenit cel mai studiat organ afectat de lupus. Partea rinichiului cel mai frecvent afectată de lupus este o parte a nefronului numită glomerul, un smoc de capilare care are rolul de a filtra substanțele din sânge. Din acest motiv, tipul de inflamație renală cel mai frecvent întâlnit în lupus se numește glomerulonefrită. Din fericire, prognosticul pentru pacienții care se confruntă cu lupusul renal se îmbunătățește datorită numărului tot mai mare de medicamente pe care medicii le pot prescrie.

Despre rinichi și rolul lor

Rinichii sunt două organe în formă de fasole care se află sub cavitatea abdominală, spre partea inferioară a spatelui. Rinichii au un rol esențial în organism, fiind responsabili de filtrarea sângelui și de producerea urinei. În plus, aceștia joacă și alte roluri vitale, inclusiv în reglarea volumului de sânge, a pH-ului sângelui și a tensiunii arteriale. Unitatea funcțională a rinichiului se numește nefron. Fiecare nefron funcționează ca un mini-rinichi pentru a elimina deșeurile și substanțele inutile din organism, asigurându-se în același timp că reți în corp substanțele vitale nutritive și apa.

Diagnosticare nefrită lupică

Pentru diagnosticarea nefritei lupice se va face anamneza, examinarea fizică, precum și evaluarea simptomelor. Apoi, se pot folosi analizele de sânge, analiza urinei, precum și biopsia pentru stabilirea diagnosticului corect. Și ecografiile pot fi extrem de utile în diagnosticarea nefritei lupice.
Biopsia este cea care determină tipul de nefrită lupică de care suferă pacientul, precum și cel mai eficient tratament în cazul acesteia.

Tratament nefrită lupică

Scopul tratamentului pentru nefrita lupică este acela de a reduce inflamația la nivelul rinichilor, de a suprima activitatea sistemului imunitar, precum și de a împiedica organismului să producă anticorpii care atacă rinichii.

Tratamentul medicamentos pentru nefrita lupică poate fi bazat pe următoarele medicamente:

  • Corticosteroidele – medicamentele din această clasă au efect antiinflamator și sunt prescrise de medic în prima fază a nefritei lupice, pentru ameliorarea stării pacientului. Din cauza reacțiilor adverse agresive pe care corticosteroidele le pot avea, medicii recomandă administrarea acestora numai pe perioade foarte scurte, pănă când situația se îmbunătățește.
  • Imunosupresoarele – medicamentele imunosupresoare suprimă activitatea sistemului imunitar, împiedicându-l să atace rinichii.
  • Medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale ori pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge – acestea se folosesc în caz de complicații cardiovasculare.

Chiar și cu tratament, uneori nefrita lupică evoluează și astfel poate apărea insuficiența renală, care implică nevoia de dializă. Transplantul de rinichi poate fi necesar în cazuri extreme de nefrită lupică, atunci când rinichii își pierd capacitatea de funcționare.

Stil de viață recomandat în nefrita lupică

Pacienții care suferă de nefrită lupică ar trebui să adopte un stil de viață sănătos și să respecte următoarele indicații:

  • Consumul a minimum 2 litri de lichide pe zi pentru menținerea organismului hidratat.
  • Adoptarea unei diete sărace în sodiu, despre care se știe că favorizează complicațiile cardiace.
  • Renunțarea la fumat și la consumul de alcool.
  • Practicarea zilnică a activităților sportive.
  • Reducerea nivelului de colesterol.
  • Evitarea medicamentelor care pot afecta rinichii (de pildă, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene).

Un stil de viață sănătos

Atunci când ai nefrită lupică, este important să acorzi atenție dietei. Consumul alimentelor potrivite te poate ajuta să îți gestionezi problemele renale și, de asemenea, să îți reduci tensiunea arterială. Unele alimente prietenoase cu rinichii sunt:

  • Alimente cu mai puțină sare și sodiu
  • Porții mici de alimente bogate în proteine, cum ar fi puiul, peștele, ouăle și fasolea
  • Alimente sănătoase pentru inimă, cum ar fi bucățile slabe de carne, carnea de pasăre fără piele, fasolea, fructele și legumele

De asemenea, este posibil ca medicul să îți recomande să consumi alimente cu mai puțin fosfor și potasiu. Nivelurile ridicate de fosfor din sânge pot provoca probleme osoase și cardiace. Pe de altă parte, a avea niveluri ridicate de potasiu în sânge poate provoca, de asemenea, probleme cardiace. 

În plus, nu uita că un stil de viață sănătos înseamnă și mișcare regulată. Dacă nu ști de unde să începi, consultă un  medic specialist sau un antrenor sportiv.

Citește și Ce medici diagnostichează și tratează lupusul

 

 

 

Complicații nefrită lupică

 

 

 

În general, tratamentul pentru nefrita lupică este eficient, așa că nu apar complicații. Însă în 10-30% dintre cazuri, poate apărea insuficiența renală. Totodată, cea mai severă formă de nefrită lupică poate determina apariția unor cicatrici la nivelul rinichilor.

 

 

 

Pacienții care suferă de nefrită lupică au risc crescut de cancer al sistemului imunitar, precum și de afecțiuni cardiovasculare.

 

 

 

Nefrita lupică apare numai la pacienții cu lupus, așa că dacă suferi de această boală autoimună, trebuie să fii atent la semnele pe care organismul ți le transmite, pentru a identifica timpuriu nefrita lupică. Urina închisă la culoare, cu o textură similară spumei, precum și umflarea picioarelor, a gleznelor sau a altor zone din corp, pot fi semne că suferi de nefrită lupică. Un consult medical te va lămuri în acest sens, așa că e obligatoriu să apelezi la ajutorul medicului dacă observi simptome ce te pun pe gânduri.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

 

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
How Lupus Affects the Kidneys - Johns Hopkins Lupus Center - https://www.hopkinslupus.org/lupus-info/lupus-affects-body/lupus-kidneys/
Lupus and Kidney Disease (Lupus Nephritis) - https://www.niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease/lupus-nephritis 
Lupus Nephritis & Your Kidneys – National Kidney Foundation - https://www.kidney.org/content/lupus-nephritis-your-kidneys-patients
Lupus and Kidney Disease (Lupus Nephritis) - National Kidney Foundation - https://www.kidney.org/atoz/content/lupus 

 

 

 


 

 

 

Te-ar mai putea interesa și...

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0