Complicatii ale adenomului de prostata: obstructie urinara si pietre la vezica

Adenomul de prostata, cunosut si sub denumirea de hiperplazie benigna de prostata ori prostata marita, este o afectiune care poate sa apara odata cu trecerea anilor. Cu toate ca nu reprezinta un pericol pentru viata pacientului, aceasta afectiune are simptome care afecteaza semnificativ calitatea vietii acestuia si totodata creste riscul de complicatii.

Simptomele adenomului de prostata sunt:

  • Nevoia frecventa de urinare, chiar si pe timpul noptii
  • Incapacitatea de abtinere cand apare nevoia de urinare
  • Jet slab de urina
  • Senzatia de golire incompleta a vezicii urinare, imediat dupa mictiune
  • Sange in urina
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Prostata marita favorizeaza si infectiile urinare recurente.

Este important ca dupa ce apar aceste simptome, barbatul sa mearga la medic pentru diagnosticare si tratament.

Netratat, adenomul de prostata poate avea o serie de complicatii la nivelul tractului urinar.

Complicatii adenom de prostata

Obstructia urinara – atunci cand prostata este foarte mare, aceasta poate obstructiona partial sau chiar total fluxul urinei de-a lungul uretrei, facand urinarea greoaie sau chiar imposibila. Aceasta obstructionare poate duce la daune renale, infectie si poate favoriza totodata aparitia pietrelor la nivelul vezicii urinare.

Obstructia se poate petrece brusc, insa se poate dezvolta si de-a lungul mai multor zile, saptamani sau luni. Aceasta se manifesta prin incapacitatea de a urina sau prin jetul foarte slab al urinei, precum si prin durere la urinare.

Adenomul de prostata este principala cauza a obstructiei urinare. Este important ca pacientul sa ajunga rapid la medic pentru ca un asemenea blocaj, pe o perioada indelungata, poate cauza daune permanente la nivelul rinichilor.

Tratamentul implica de obicei folosirea unor medicamente care sa dilate uretra, astfel incat urina sa poata circula.

Pietrele la vezica – din cauza ca pacientul nu poate goli complet vezica urinara, se pot forma pietre la nivelul acesteia. La randul lor, pietrele la vezica favorizeaza infectia, iritatia vezicii si totodata pot determina aparitia sangelui in urina.

Infectii de tract urinar – tot din cauza ca adenomul de prostata impiedica golirea completa a vezicii urinare, creste si riscul de infectie a tractului urinar. Daca infectiile sunt recurente, medicul poate lua in considerare micsorarea pe cale chriurgicala a prostatei.

Daune renale – presiunea marita din vezica poate afecta direct rinichii, favorizand infectiile. Consecintele unei infectii la rinichi pot fi extrem de grave, uneori chiar fatale.

Insuficienta renala – adenomul de prostata este responsabil pentru insuficienta renala in cazuri extrem de rare. Atunci cand un asemenea eveniment se petrece, pacientul resimte, pe langa simptomele specifice prostatei marite, si simptome precum: durere in piept, oboseala accentuata, greata, varsaturi, umflarea gleznelor, a picioarelor, probleme de respiratie, cantitate de urina extrem de mica, dar si confuzie sau atacuri de apoplexie. Daca apar aceste simptome, este vital pentru pacient sa ajunga rapid la medic. Se recomanda apelarea numarului de urgenta 112 ori deplasarea rapida a pacientului la un spital.

Este important de mentionat ca aceste complicatii nu apar decat in cazuri foarte rare pe fondul adenomului de prostata. De regula, barbatii cu prostata marita se confrunta cu simptomele neplacute ale acestei afectiuni, insa nu si cu complicatiile enumerate mai sus.

Pentru a te asigura ca totul este in regula, mergi la controale medicale regulate dupa ce primesti diagnosticul de hiperplazie benigna de prostata. De asemenea, daca observi o modificare sau intensificare a simptomelor resimtite, informeaza-ti medicul urolog in cel mai scurt timp.

Adopta o alimentatie sanatoasa si un stil de viata activ, astfel incat sa sustii activitatea prostatei. Daca simti nevoia de o ameliorare rapida a simptomelor neplacute specifice adenomului de prostata, poti folosi compresele calde si baile de sezut. Medicamentele antiinflamatoare pot, de asemenea, sa amelioreze simptomele. Discuta cu medicul tau despre metodele pe care le poti folosi pentru calmarea simptomelor atunci cand simti ca acestea se acutizeaza.        

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0