Ce impact are lupusul asupra vietii sexuale

Lupusul este o afecțiune autoimună care apare, în general, la vârsta la care atât femeile cât și bărbații sunt activi din punct de vedere sexual. Dar ce impact are declanșarea acestei boli asupra vieții sexuale a pacientului?

Lupusul eritematos sistemic este o boală autoimună, în care sistemul imunitar al organismului atacă în mod greșit țesutul sănătos și poate afecta pielea, articulațiile, rinichii, creierul și alte organe. Cauza lupusului nu este clar cunoscută, dar a fost asociat cu factori genetici, de mediu, hormonali, precum și cu anumite medicamente.

Lupusul eritematos sistemic este mai frecvent la femei decât la bărbați și poate apărea la orice vârstă. Cu toate acestea, apare cel mai adesea la femeile tinere cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani. În ceea ce privește lupusul și viața sexuală, e bine de știut că lupusul nu este o boală contagioasă, așa că e important să discuți cu potențialul partener sexual cât mai devreme despre afecțiunea pe care o ai, astfel încât să îl ajuți să înțeleagă că nu este o afecțiune care se poate transmite, dar poate afecta sexul în alte moduri.

FII PRINTRE PRIMII CARE AFLĂ!

Lupusul este asociat cu un libido mai scăzut

Unele dintre simptomele lupusului, cum ar fi rănile bucale sau genitale, durerile articulare și oboseala, pot face sexul inconfortabil sau chiar dureros. De asemenea, medicamentele folosite pentru a trata lupusul pot cauza creșterea în greutate, uscăciunea vaginală și scăderea libidoului. Pacienții care suferă de lupus pot observa o reducere a libidoului, în mare parte din cauza tratamentului cu corticosteroizi, administrat în timpul puseurilor de lupus pentru ținerea sub control a procesului inflamator. 

Însă și oboseala acută, durerile de cap frecvente ori durerile articulare pot afecta calitatea vieții sexuale a pacientului diagnosticat cu lupus eritematos sistemic. Dacă mai există și preocupări legate de stima de sine și imaginea corporală, este ușor de înțeles de ce lupusul poate avea un efect semnificativ asupra vieții sexuale.

Poate fi nevoie de puțină răbdare, creativitate și comunicare suplimentară, dar mulți oameni pot găsi modalități de a avea o viață sexuală satisfăcătoare, chiar dacă suferă de lupus.

Sexul este important pentru sănătate, deci nu trebuie să renunți la această activitate

Studiile sugerează că pacienții cu lupus se abțin adesea de la activitatea sexuală și evită relațiile intime din mai multe motive, inclusiv efecte secundare ale medicamentelor, schimbări de dispoziție și provocări de natură fizică. Toate acestea pot afecta funcția sexuală, dorința și comportamentul atât la femeile, cât și la bărbații cu lupus.

La unele femei, efectele fizice ale bolii pot include o gamă limitată de mișcare a șoldurilor sau genunchilor și scăderea lubrifierii vaginale, în timp ce bărbații au rate mai mari de impotență. Cercetătorii au descoperit și că principala cauză a disfuncției sexuale nu este de natură fizică, ci emoțională. Un studiu la care au luat parte 120 de femei cu lupus a concluzionat că depresia și factorii psihologici au fost principalul motiv pentru scăderea funcției sexuale, inclusiv a dorinței.

Sexul este, însă, o parte importantă a unei vieți sănătoase, așa că nu trebuie renunțat la această activitate.

Ce poți face pentru a îmbunătăți viață sexuală, dacă suferi de lupus?

Discută cu medicul reumatolog și despre problemele pe care lupusul ți le creează pe plan sexual. Acesta are soluții pentru ele, așa că nu trebuie să eviți discutarea lor. Dacă observi că libidoul îți este afectat de începerea unui nou tratament, anunță-ți medicul astfel încât să modifice schema de tratament în așa fel încât apetitul sexual să nu îți fie afectat.

Iată câteva idei care ți-ar putea fi de folos:

  • Planifică activități sexuale atunci când durerea este cea mai ușoară (de exemplu, spre seară, dacă știi că durerea este mai puțin răspândită în acel moment al zilei). Poate părea ciudat să planifici timpul pentru a avea contacte intime, însă specialiștii sunt de părere că poate fi de ajutor ca un cuplu să-și introducă în program aceste momente când știu că se pot relaxa și se pot bucura de timpul împreună.
  • Înainte de actul sexual, fă un duș cald, singur sau împreună cu partenerul, care să relaxeze musculatura și să detensioneze articulațiile, astfel încât durerile cauzate de lupus să fie calmate.
  • Dacă simți nevoia, ia un calmant pentru dureri înainte de a face sex. Un antiinflamator cu o jumătate de oră înainte este mai mult decât suficient.
  • Creează o atmosferă prielnică pentru contactul intim, în funcție de preferințele voastre: muzică în surdină și poate câteva lumânări parfumate sau o lampă de aromaterapie.
  • Dacă ai de-a face cu uscăciunea vaginală din cauza lupusului ori a unui tratament medicamentos folosit, încearcă să utilizezi un lubrifiant – alege unul pe bază de apă.
  • Odihnește-te suficient, întrucât oboseala dă bătăi de cap în special femeilor care suferă de lupus.
  • Dacă ai de-a face cu leziuni genitale apărute pe fondul lupusului, este obligatoriu să discuți cu medicul tău despre asta – medicul este cel în măsură să îți recomande un tratament adecvat.
  • Discută cu partenerul tău despre modul în care lupusul eritematos sistemic îți afectează viața sexuală și încercați să găsiți și împreună soluții eficiente în acest sens. Fii deschis cu privire la temerile și dorințele tale. Persoanele cu lupus se pot teme că partenerul îi va părăsi din cauza bolii lor sau că nu vor găsi niciodată pe cineva pe care să le accepte așa cum sunt. Aceste preocupări pot exacerba problemele tipice. Dacă tu și partenerul tău aveți probleme la capitolul viață sexuală și nu reușiți să le rezolvați singuri, puteți apela la ajutorul unui specialist.
  • Găsiți-vă timp să faceți și alte activități împreună care să vă țină conectați și în care să vă bucurați unul de compania celuilalt: plimbați-vă, uitați-vă la o comedie sau faceți orice altă activitate vă crește starea de spirit. Aceste momente ajută persoana cu lupus să își păstreze o stare de spirit mai luminoasă, mai optimistă și să se simtă mai bine și fizic, și mental.
  • Dacă tu ești cel care trăiește alături de o persoană cu lupus, oferă înțelegere și sprijin și învață să ai răbdare cu stările mai puțin bune ale partenerului.

Metodele contraceptive recomandate pacienților cu lupus

Femeile care suferă de lupus sunt în continuare fertile și pot rămâne însărcinate. Este adevărat, însă, că există riscul de complicații, dar sarcina poate fi dusă la termen dacă pacienta cu lupus este îndrumată în această perioadă de medic și respectă recomandările acestuia.

Însă, dacă pacienta cu lupus nu își dorește un copil, ar trebui să folosească metode contraceptive la fel ca alte persoane care nu doresc obținerea unei sarcini. Teoretic, nicio metodă contraceptivă nu este contraindicată pacientei care suferă de lupus eritematos sistemic. Practic, mulți medici recomandă evitarea pilulelor anticoncepționale din cauza riscului de complicații cardiovasculare, care este oricum ceva mai mare din cauza lupusului.

În general, medicii care tratează lupusul eritematos sistemic recomandă utilizarea altor metode de contracepție. Prezervativele, spermicidele de tip cremă sau gel ori diafragma sunt mai potrivite ca metode contraceptive pentru pacienții cu lupus.

Din cauza riscurilor mari la care este expusă din cauza lupusului și a tratamentului administrat pentru ținerea sub control a acestuia, femeia care suferă de lupus și vrea să evite o sarcină trebuie neapărat să discute cu medicul reumatolog, dar și cu cel ginecolog, pentru a lua cea mai bună decizie în ceea ce privește contracepția.

Sistemul imunitar al pacientului care suferă de lupus atacă țesuturile sănătoase ale organismului, confundându-le cu țesuturi bolnave ori cu agenți patogeni. Lupusul eritematos sistemic nu este o boală care se vindecă, ci este o afecțiune care se poate ține sub control cu tratament, astfel încât puseurile de activitate să fie mai rare, iar perioadele de remisiune mai lungi. 

Cum se tratează lupusul eritematos sistemic?

Spuneam că lupusul eritematos sistemic nu se vindecă, dar există tratamente care ajută la controlul simptomelor. Simptomele severe care implică inima, plămânii, rinichii și alte organe necesită adesea tratament, după ce pacientul este evaluat legat de cât de activă este boala și ce parte a corpului este afectată.

Lupusul în formă ușoară

Formele ușoare ale bolii pot fi tratate cu:

  • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru simptomele articulare și pleurezie
  • Doze mici de corticosteroizi, cum ar fi prednison, pentru simptomele pielii și artritei
  • Creme cu corticosteroizi pentru erupții cutanate
  • Hidroxiclorochină, un medicament folosit și pentru tratarea malariei
  • Metotrexat, pentru a reduce doza de corticosteroizi
  • Belimumab, un medicament biologic

Lupusul în formă mai gravă

Tratamentele pentru lupusul mai sever pot include:

  • Corticosteroizi în doze mari
  • Medicamente imunosupresoare, utilizate dacă boala afectează sistemul nervos, rinichii sau alte organe, dacă tratamentul cu corticosteroizi nu funcționează sau dacă simptomele se agravează când este oprit tratamentul cu corticosteroizi
  • Micofenolat, azatioprină și ciclofosfamidă (din cauza toxicității sale, ciclofosfamida este limitată la un curs scurt de tratament de la 3 până la 6 luni: și rituximab este utilizat în unele cazuri
  • Diluanți ai sângelui, cum ar fi warfarina, pentru tulburările de coagulare, cum ar fi sindromul antifosfolipidic

Alte măsuri pentru gestionarea bolii

  • E indicat ca pacientul să poarte haine lungi, ochelari de soare și protecție solară când iese în soare.
  • Vaccinările la zi sunt importante pentru starea generală de sănătate.
  • E bine ca pacientul cu lupus să facă teste pentru a detecta subțierea oaselor (osteoporoză).
  • Evitarea tutunulului și a alcoolului în exces ajută, de asemenea, la un mai bun control al bolii.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Lupus – Can I have a normal sex life with lupus?
https://www.lupus.org/resources/can-i-have-a-normal-sex-life-with-lupus
HSS – Lupus, Sexuality and Intimacy
https://www.hss.edu/conditions_lupus-sexuality-intimacy-beginning-conversation.asp
BMC - The effect of systemic lupus erythematosus on sexual function in women: an updated meta-analysis based on cross-sectional studies
https://advancesinrheumatology.biomedcentral.com/articles/10.1186/s42358-022-00257-0
Studiul „The effect of systemic lupus erythematosus on sexual function in women: an updated meta-analysis based on cross-sectional studies”, apărut în Adv Rheumatol 62, 24 (2022). https://doi.org/10.1186/s42358-022-00257-0, autori: Liu, M., Dou, J. & Wang, Q. 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0