Cancerul de prostata: Simptome, Cauze, Tratament - Doc.ro

1. Despre cancerul de prostată – informații generale

● Ce este cancerul de prostată

● Cauzele și factorii de risc ai cancerului de prostată

● Tipuri de cancer de prostată

● Simptomele cancerului de prostată

● Stadii ale cancerului de prostată

● Cancerul de prostată și fertilitatea bărbatului

● Diagnosticarea cancerului de prostată

● Speranța de viață a unui pacient diagnosticat cu cancer de prostată

2. Cum se tratează cancerul de prostaă

3. Prevenirea cancerului de prostată

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Despre cancerul de prostată – informații generale

Cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent tip de cancer care afectează bărbații, după cel de piele. Prostata este o glandă care face parte din sistemul reproducător masculin, amplasată în partea de jos a vezicii urinare, în fața rectului, care are dimensiunile unei castane. Rolul acesteia este de a secreta fluide ce vor intra în compoziția lichidului seminal, cu scopul de a transporta spermatozoizii și de a facilita fecundarea ovulului.

Pe măsură ce bărbatul îmbătrânește, prostata tinde să crească în dimensiune. Acest lucru poate determina îngustarea uretrei și scăderea fluxului de urină. În afară de cancer, această glandă poate fi afectată și de prostatită (inflamația prostatei) ori de hiperplazie benignă de prostată (prostata mărită). Întrucât simptomele acestor principale trei afecțiuni ale prostatei sunt similare, este foarte important că bărbatul să meargă la medic, în vederea stabilirii diagnosticului corect.

Riscul bărbatului de a face cancer prostatic crește odată cu vârsta, mai ales după trecerea pragului de 50 de ani, de aceea este recomandat screeningul pentru diagnosticarea timpurie după această vârstă.

Ce este cancerul de prostată

Cancerul de prostată este cel care se dezvoltă la nivelul prostatei. În general, acesta are o evoluție lentă și nu se răspândește foarte repede către alte zone din corp, însă sunt și excepții. Cu cât este diagnosticat mai devreme, cu atât mai mari sunt șansele de vindecare ale pacientului. Esențial este să fie depistat înainte că celulele canceroase să migreze către alte zone din corp, adică înainte de metastazare.

Cauzele și factorii de risc ai cancerului de prostată

Nu se cunosc cauzele cancerului de prostată – acesta apare când la nivelul celulelor sănătoase se produc anumite anomalii. Mutațiile determină creșterea și multiplicarea rapidă a celulelor, iar astfel apar tumorile. Oamenii de știință au reușit însă să identifice o serie de factori care contribuie la instalarea cancerului de prostată.

Principalii factori de risc sunt:

• Vârsta – riscul de cancer de prostată crește odată cu înaintarea în vârstă a bărbatului. O creștere masivă a acestui risc se înregistrează după 50 de ani.

• Istoricul familial –  bărbații care au o rudă cu cancer de prostată au șanse de două ori mai mari de a dezvolta boala, în timp ce cei cu 2 sau mai multe rude au riscuri de aproape 4 ori mai mari de a fi diagnosticați cu această maladie. Riscul este chiar mai mare dacă membrii familiei afectați au fost diagnosticați înainte de vârsta de 65 de ani.

Bărbații pot fi, de asemenea, expuși unui risc crescut de cancer de prostată dacă au un istoric familial puternic de alte tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân, cancerul ovarian, cancerul de colon sau cancer pancreatic.

Pot exista mai mulți factori genetici care contribuie la riscul general de cancer de prostată într-o familie. Oamenii de știință nu știu încă de ce, dar bărbații de origine africană au aproximativ 75% mai multe șanse de a dezvolta cancer de prostată în comparație cu bărbații albi și de 2,2 ori mai multe șanse de a muri din cauza bolii.

• Obezitatea – bărbații care suferă de obezitate sunt predispuși la acest tip de cancer și totodată sunt mai greu de tratat.

Factori suplimentari, cum ar fi fumatul și consumul prea mult de calciu, par să fie de vină pentru cazurile mai agresive de cancer de prostată, deși acești factori sunt asociați și cu multe alte probleme de sănătate.  

Tipuri de cancer de prostată

Cel mai frecvent tip de cancer de prostată întâlnit este adenocarcinomul – în medie, 99% dintre cazurile diagnosticate sunt de adenocarcinom. Acest tip de dezvoltă la nivelul celulelor responsabile cu producerea lichidului prostatic, care urmează să facă parte din lichidul seminal.

Alte tipuri de cancer prostatic, mult mai rare, sunt: sarcomul, carcinomul cu celule mici ori carcinomul cu celule de tranziție.

În funcție de evoluție, cancerul de prostată poate fi împărțit în alte două categorii:
• Agresiv – risc mărit de metastazare
• Neagresiv

Simptomele cancerului de prostată

Din păcate, de obicei, nu există semne de avertizare timpurie pentru cancerul de prostată. Tumoarea în creștere nu provocă durere. De aceea, screening-ul pentru cancerul de prostată este un subiect atât de important pentru toți bărbații.

În unele cazuri, dacă tipul de cancer este unul neagresiv, pacientul poate să nu aibă simptome, mai ales în stadiu incipient. Pe măsură ce boala evoluează însă, încep să apară semnele și simptomele, care nu trebuie neglijate. Controlul urologic este recomandat dacă apar simptomele specifice bolilor prostatei precum: problemele urinare, disfuncțiile sexuale sau durerile.

Urinări frecvente, chiar și în timpul nopții

Prostata este localizată sub vezica urinară, în jurul uretrei. Dacă la nivelul acesteia apare o tumoare, aceasta poate apăsa vezica sau poate pune presiune pe uretră, iar astfel apar simptomele precum nevoia frecventă de urinare.

Dificultăți la inițierea micțiunii

Tot din cauza dimensiunilor mai mari ale prostatei poate apărea și incapacitatea de inițiere a micțiunii, adică senzația că bărbatul are nevoie la toaletă, însă nu poate urina imediat.

Durere la urinare și, uneori, la ejaculare

Durerea, usturimile sau disconfortul la urinare sau ejaculare pot apărea, de asemenea, pe fondul cancerului prostatic.

Disfuncții erectile

Incapacitatea de a avea sau de a menține erecția este un alt simptom al cancerului de prostată. Mai mult decât atât, poate să apară și sângele în spermă.

Alte simptome

Când celulele canceroase se răspândesc în alte zone din corp, în urma metastazei, pot apărea și alte simptome, în funcție de zona în care au migrat celulele. Adesea cancerul prostatic are metastaze la nivel osos și apar simptome precum dureri de spate, dureri în zona pelviană ori în piept.

Simptome recurente ale cancerului de prostată

Cancerul de prostată care revine după tratament este considerat recurent. Când revine în zona din jurul prostatei, boala este clasificată ca o recidivă locală. Dacă cancerul apare într-o altă parte a corpului, cancerul recurent este considerat metastatic. Dacă cancerul metastazează (sau se răspândește) în afara prostatei, cel mai probabil se dezvoltă mai întâi în ganglionii limfatici și oase. Cancerul de prostată metastatic se răspândește mai rar la ficat sau plămâni.

După tratamentul inițial pentru cancerul de prostată, nivelurile de PSA scad dramatic. Primul semn al cancerului de prostată recurent poate fi o creștere a nivelului de PSA, așa cum se observă la un test de sânge. Alte simptome ale cancerului recurent pot depinde unde s-a răspândit cancerul. Printre simptome se numără: 

  • Sânge în urină
  • Dificultate la urinare
  • Dureri inferioare de spate
  • Oboseală
  • Respirație dificilă
  • Icter
     

Stadii ale cancerului de prostată

Stadializarea cancerului prostatic este foarte importantă pentru că relevă gradul de evoluție al acestei boli și totodată poate permite medicului să aleagă cel mai potrivit tratament și să ofere un prognostic.

Cancerul de prostată are 4 stadii, primele indicând o boală localizată la nivelul prostatei, iar ultimul indicând metastazarea bolii.

Cancerul de prostată și fertilitatea bărbatului

Întrucât prostata este cea care secretă fluidele ce transportă ulterior spermatozoizii și facilitează fecundarea ovulului, cancerul de prostată poate afecta fertilitatea bărbatului. De fapt, tratamentul administrat este cel care afectează fertilitatea. De pildă, îndepărtarea pe cale chirurgicală a prostatei afectează producția spermei, deci și fertilitatea.
 
Newsletter DOC dedicat
 
Radioterapia produce daune la nivelul țesuturilor prostatei, reducând și ea abilitatea de reproducere a bărbatului. În cazul în care cancerul prostatic este diagnosticat la un bărbat tânăr, care își (mai) dorește copii, acesta poate păstra câteva mostre de spermă la o bancă de spermă, astfel încât să le poată folosi pe viitor prin intermediul inseminării artificiale.
 

Diagnosticarea cancerului de prostată

Bărbatul trebuie să meargă la medic daca are simptome specifice unei afecțiuni a prostatei, astfel încât să primească diagnosticul corect. Poate fi vorba despre cancer prostatic, însă poate avea de-a face cu afecțiuni mult mai blânde precum prostata mărită sau prostatita. Totodată însă, bărbatul de peste 50 de ani ar trebui să meargă anual la medicul urolog pentru un consult de specialitate. Screeningul este extrem de important pentru diagnosticarea timpurie a cancerului de prostată, chiar dacă simptomele nu au apărut încă. Screeningul pentru cancerul de prostată este făcut cu ajutorul analizei PSA și cu un tușeu rectal. Testele de screening permit identificarea bolii în stadiu incipient și pot salva, de multe ori, viața pacientului.

Tușeul rectal (examinarea digitală rectală)

Tușeul rectal presupune examinarea rectului și a prostatei cu ajutorul degetului. Medicul își pune o mănușă, aplică apoi pe deget lubrifiant și roagă pacientul să se așeze pe pat, cu fața în jos și genunchii aduși la piept. Pacientul poate sta și pe o parte, dacă această postură este mai confortabilă. Apoi medicul introduce degetul prin anus și începe examinarea. Această procedură poate oferi o mulțime de informații valoroase medicului, cu privire la dimensiunile prostatei, textura și fermitatea acesteia, dar poate totodată să permită identificarea unor excrescențe. Examinarea rectală nu este o procedură dureroasă, însă provoacă disconfort. Din fericire însă, nu durează decât câteva minute.

Analizele de sânge – PSA (antigenul prostatic specific)

Analizele de sânge permit monitorizarea nivelului de PSA – adică al antigenului prostatic specific. PSA este o substanță produsă în mod natural de glanda prostată. Este normal să se regăsească în sânge în cantități reduse, însă dacă nivelul PSA este foarte mare, poate fi vorba despre afecțiuni precum infecția, inflamația, mărirea, dar și cancerul la nivelul prostatei. 

De regulă, cu cât nivelul PSA în sânge este mai mare, cu atât este mai probabil să existe o problemă la nivelul prostatei. Dar mulți factori, cum ar fi vârsta și rasa, pot afecta nivelurile PSA. Unele glande prostatice produc mai mult PSA decât altele.

Nivelurile PSA pot fi, de asemenea, afectate de:

  • Anumite proceduri medicale.
  • Anumite medicamente.
  • O prostată mărită.
  • O infecție a prostatei.

Deoarece mulți factori pot afecta nivelul PSA, medicul este cel care trebuie să interpreteze rezultatele testului PSA. Dacă rezultatele PSA trezesc suspiciuni și tușeul rectal ridică, de asemenea, semne de întrebare, medicul continuă investigațiile cu alte analize și teste.

Ecografia transrectală

O ecografie transrectală se realizează cu ajutorul unei sonde subțiri, introduse prin anus. Aceasta permite medicului să vadă prostata și să observe anomalii ce țin de dimensiuni, forma sau excrescențe la suprafață glandei.

Biopsia prostatei

Biopsia prostatei presupune recoltarea de țesut de la nivelul glandei, în vederea analizării la laborator. Aceasta permite identificarea celulelor canceroase și este 100% eficientă în depistarea cancerului.

CT sau RMN

Tomografia computerizată și RMN-ul pot fi făcute pentru a se vedea cât de răspândit este cancerul de prostată și dacă s-a metastaziat.

Speranța de viață a unui pacient diagnosticat cu cancer de prostată

Speranța de viață pe 5 ani a unui pacient cu cancer de prostată localizat, care a fost tratat, este de 100%.

În cazul în care celulele canceroase au migrat către ganglionii apropiați înainte de diagnosticare și tratament, speranța de viață pe 5 ani se apropie, de asemenea, de 100% întrucât prostatectomia radicală include eliminarea ganglionilor apropiați.

Speranța de viață pe 5 ani scade însă la 30% în cazul pacienților care au fost diagnosticați și tratați când cancerul se metastaziase deja și migrase către alte zone din corp 1.

Cum se tratează cancerul de prostată

Tratamentul cancerului de prostată este ales în funcție de o serie de factori precum stadiul cancerului, rapiditatea cu care acesta evoluează, precum și starea generală de sănătate a pacientului. În unele cazuri, nu este necesar tratamentul, iar medicul recomandă, mai degrabă, expectativa activă, care implică analize regulate, care monitorizează evoluția bolii.

În momentul în care boala evoluează, pacientul va începe tratamentul, însă până atunci poate sta liniștit. Asta se întâmplă în unele cazuri de cancer prostatic cu risc scăzut.

Tratament chirurgical pentru cancerul de prostată

În majoritatea cazurilor însă, intervenția chirurgicală este primul pas în tratarea cancerului prostatic. Se realizează prostatectomie radicală, adică întreaga glandă este înlăturată. Prostatectomia se poate realiza fie prin intervenție clasică, ce implică incizia abdominală, fie asistată robotic, care implică realizarea mai multor incizii de mici dimensiuni, prin intermediul cărora vor fi introduse instrumentele chirurgicale și se va realiza intervenția.

Costurile acestor două proceduri diferă foarte mult. Tratamentul chirurgical implică riscurile specifice unei operații, însă și risc de incontinență urinară sau disfuncții erectile.

Radioterapia pentru tratarea cancerului de prostată

Radioterapia folosește, așa cum o spune și numele, radiațiile pentru a distruge celulele canceroase. Printre reacțiile adverse se numără durerile la urinare, dar și la defecare, precum și disfuncțiile erectile.

Terapia hormonală în tratarea cancerului de prostată

Terapia hormonală are rolul de a opri organismul bărbatului să producă testosteron. Acest hormon este esențial pentru dezvoltarea celulelor la nivelul prostatei, ceea ce înseamnă că privarea organismului de acest hormon poate determina celulele canceroase să moară sau să evolueze mai lent. Terapia hormonală este folosită la bărbații cu cancer prostatic în stadiu avansat, cu scopul de a încetini creșterea formațiunii tumorale. De asemenea, aceasta se folosește și în stadii incipiente, pentru reducerea dimensiunilor tumorii înainte de radioterapie. Terapia hormonală are efecte adverse precum disfuncțiile erectile, bufeurile sau pierderea masei osoase.

Chimioterapia pentru tratarea cancerului de prostată

Chimioterapia presupune folosirea unor medicamente care ucid toate celulele noi, inclusiv pe cele canceroase. Substanțele medicamentoase pot fi administrate atât intravenos, cât și sub formă de pilulă. Chimioterapia este folosită, în general, în cazurile în care cancerul prostatic are metastaze ori dacă organismul nu răspunde la terapia hormonală.

Terapia biologică pentru cancerul de prostată

Terapia biologică, adică imunoterapia, folosește sistemul imunitar al organismului pentru a învinge cancerul. Tratamentul presupune recoltarea unor celule din sistemul imunitar al pacientului și modificarea genetică a acestora, astfel încât să lupte mai eficient cu cancerul. Ulterior, celulele sunt injectate pacientului. Un asemenea tratament implică costuri mărite și poate fi necesară repetarea sa.

Totuși, unii pacienți răspund foarte bine la imunoterapie.

Tratamente inovative pentru cancerul de prostată

Un tratament de ultimă generație folosit pentru cancerul prostatic constă în congelarea țesuturilor glandei prostata, în vederea uciderii celulelor canceroase. Criochirurgia sau crioablația implică înghețarea celulelor bolnave de la nivelul prostatei. Această metodă de tratament este folosită de multe ori când radioterapia da greș.

Prevenirea cancerului de prostată

Nu există nicio metoda 100% eficientă în prevenirea cancerului de prostată. Însă se pot lua o serie de măsuri în vederea reducerii riscului de îmbolnăvire.

Dieta sănătoasă – bărbatul ar trebui să adopte o dietă sănătoasă, echilibrată, bogată în fructe, legume și grăsimi sănătoase. Sunt contraindicate grăsimile nesănătoase și zaharurile.

Renunțarea la fumat – fumul de țigară conține o serie de substanțe cu potențial cancerigen, așa că e important ca bărbatul să renunțe la fumat pentru a reduce riscul de cancer.

Practicarea sportului – sportul este sănătos și menține redus riscul de îmbolnăvire. Se recomandă adoptarea unui stil de viață activ.

Menținerea unei greutăți sănătoase – obezitatea poate favoriza cancerul, așa că e important ca bărbatul să își mențină indicele de masă corporală în limitele sănătoase – asta înseamnă că IMC ar trebui să fie mai mic de 30.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention - Prostate Cancer
https://www.cdc.gov/cancer/prostate/index.htm
1 Studiul „Life Expectancy Estimates for Patients Diagnosed with Prostate Cancer in the Veterans Health Administration”, Urol Oncol. 2020 Sep., Ericka M Sohlberg, I-Chun Thomas, Jaden Yang, Kristopher Kapphahn, Timothy J Daskivich, Ted A. Skolarus, Jeremy B. Shelton, Danil V. Makarov, Jonathan Bergman, Christine Ko Bang, Mary K. Goldstein, Todd H. Wagner, James D. Brooks, Manisha Desai, John T Leppert
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7438257/
Prostate Cancer Foundation - About Prostate Cancer
https://www.pcf.org/about-prostate-cancer/
American Cancer Society - Prostate Cancer Risk Factors
https://www.cancer.org/cancer/prostate-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html
American Cancer Society - Screening Tests for Prostate Cancer.
https://www.cancer.org/cancer/prostate-cancer/detection-diagnosis-staging/tests.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0