Varza Kale - pericol pentru glanda tiroida?

Varza Kale este extrem de sanatoasa si nutritionistii ne sfatuiesc sa o introducem in dieta noastra. Ce efect are insa aceasta varza asupra glandei tiroide?

Varza Kale este considerata un superaliment, fiind o sursa bogata in vitaminele A, C, K, carotenoizi si fibre. De asemenea, studiile au dovedit ca aceasta varza contine 45 de tipuri diferite de flavonoizi, ale caror efecte antiinflamatoare si antioxidante sunt deja cunoscute.

Valori nutritionale o cana de varza Kale

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Varza Kale este slaba in calorii, dar totodata bogata in continutul de fibre. Aceasta contine toti cei 9 aminoacizi esentiali, precum si cantitati considerabile de proteine.

Vitamina A: 206% din doza zilnica recomandata

Vitamina C: 134% din DZR

Vitamina K:  684% din DZR

Calciu: 9% din DZR

Cupru: 10% din DZR

Mangan: 26% din DZR

 

 

Beneficii varza Kale

Legumele din familia cruciferelor precum varza Kale sunt aliati de pret in lupta cu cancerul, potrivit studiilor facute in ultimii ani de catre oamenii de stiinta. Aceasta sustine detoxificarea celulelor si impiedica dezvoltarea tumorilor. Eficienta lor este mai mare in cazul cancerului cavitatii bucale, a esofagului ori a cancerului la stomac.

Proprietati antiinflamatoare – fiind bogata in continutul de Omega 6, varza Kale are proprietati antiinflamatoare.

Proprietati antioxidante – ajuta organismul sa lupte impotriva efectelor radicalilor liberi.

Sanatoasa pentru creier – tot pentru ca este bogata in Omega 3, varza kale contine grasimi sanatoase si acid folic, elemente esentiale pentru un creier sanatos. Tulburarile de somn, problemele de concentrare si schimbarile bruste de dispozitie pot fi combatute prin consumul de varza Kale.

Sursa bogata de calciu – acest tip de varza contine mai mult calciu decat laptele, adica in jur de 90 de grame/ portie.

Benefica pentru sanatatea ochilor – zeaxantina si luteina care se regasesc in varza Kale imbunatatesc vederea.

Creste colesterolul sanatos– specialistii sustin ca varza Kale creste nivelul de colesterol sanatos HDL cu pana la 27%.

Legatura dintre varza Kale si glanda tiroida

Multe voci din lumea medicala sustin ca varza Kale, la fel ca si alte legume din familia cruciferelor, contribuie la problemele glandei tiroide. Asta pentru ca legumele crucifere contin goitrogeni, care influenteaza productia de hormoni, inhiband abilitatea tiroidei de a absorbi iodul. Acest lucru se petrece insa numai atunci cand varza Kale este consumata cruda, sub forma negatita, si in cantitati mari.

Asadar, persoanele care sufera de hipotiroidism au doua optiuni: fie consuma varza Kale sub forma gatita (in timpul gatirii se dezactiveaza enzimele cu probleme, insa devine si mai usor de digerat), fie introduc in dieta mai multe alimente bogate in iod precum fructele de mare, codul, iaurtul, laptele, ouale, tonul sau porumbul.

Dr. Angela M. Leung, medic endocrinolog din candrul Scolii de Medicina din Los Angeles, SUA, dar si director al Asociatiei Americane a Glandei Tiroide, sustine ca multiplele beneficii ale consumului de varza Kale si a altor legume crucifere eclipseaza potentialele riscuri la care glanda tiroida ar putea fi expusa. Totodata, dr. Leung sustine ca atunci cand este consumata in cantitati decente, varza Kale este sanatoasa.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0