Tratamentul pentru hipertiroidism: medicamente, interventii chirurgicale si stil de viata

O glanda tiroida hiperactiva produce mai multi hormoni tiroidieni (T3 si T4) decat sunt necesari. Astfel, apar o serie de simptome neplacute precum agitatia, nelinistea, insomniile, nervozitatea, anxietatea ori scaderea in greutate. Iata cum se trateaza hipertiroidismul, dar si ce modificari ar trebui sa faca pacientul la capitolul stil de viata, dupa ce primeste un asemenea diagnostic.

In urma realizarii analizelor si testelor necesare, dar si a stabilirii diagnosticului de hipertirodisim, medicul va prescrie tratamentul adecvat. Hipertirodismul se poate tine sub control, prin tratament medicamentos.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In alegerea celui mai potrivit tratament pentru pacient, medicul endocrinolog va tine cont de o serie de factori precum varsta acestuia, istoricul medical, conditia fizica ori alte tratamente pe care le urmeaza.

Iata ce metode de tratament sunt folosite pentru hipertiroidism:

Iodul radioactiv – administrat pe cale orala, iodul radioactiv este absorbit de glanda tiroida, determinand astfel reducerea in volum a acesteia. Simptomele hipertiroidismului dispar in cateva luni de la inceperea acestui tratament. Iodul care se acumuleaza in exces in organism este eliminat in cateva saptamani sau luni.

Exista situatii in care dupa acest tratament se instaleaza hipotiroidismul, din cauza ca activitatea glandei tiroide este incetinita prea mult. Intr-un asemenea caz, pacientul va fi nevoit sa administreze hormoni tiroidieni sub forma de medicament.

Medicamentele antitiroidiene – aceste medicamente reduc treptat simptomele specifice hipertiroidismului, prin impiedicarea glandei tiroide sa produca hormoni in exces Simptomele neplacute ale bolii tiroidiene se amelioreaza in cateva saptamani sau luni de la inceperea tratamentului.

Unii pacienti isi rezvolva problema permanent, activitatea glandei tiroide fiind reglata dupa un tratament cu medicamente antitiroidiene. In cazul altora insa, apare recaderea.

O problema majora a acestui tratament consta in faptul ca este foarte agresiv cu ficatul, crescand riscul de daune permanente.

Betablocantele – medicamentele betablocante sunt folosite pentru tratarea problemelor cardiovasculare, insa uneori pot fi folosite in tratarea hipertiroidismul. Acestea nu au niciun impact asupra nivelului de hormoni din organism, insa pot ameliora simptomele precum tremurul, palpitatiile sau pulsul accelerat.

Betablocantele pot fi recomandate de medic pe post de tratament simptomatic, pana cand activitatea glandei tiroide este reglata.

Interventia chirurgicala – rareori este tratamentul chirurgical folosit in hipertiroidism. Insa daca medicamentele antitiroidiene si terapia cu iod radioactiv nu reprezinta o varianta pentru pacient, poate fi necesara tiroidectomia (n.r. indepartarea glandei tiroide).

Aceasta interventie chirurgicala vine cu o serie de riscuri precum daunele aduse corzilor vocale ori glandelor paratiroide.

Dupa o asemenea interventie chirurgicala, pacientul trebuie sa ia un tratament medicamentos pe viata, care ii va asigura doza zilnica necesara de hormoni tiroidieni. Daca si glandele paratiroide sunt indepartate, va fi nevoie si de suplimentarea nivelului de calciu din organism.

Tratamentul pentru problemele oculare – pacientii care sufera de boala Graves pot avea de-a face cu oftalmopatia tiroidiana, complicatie specifica acestei boli autoimune. Daca oftalmopatia este blanda, pacientul poate amelora situatia prin evitarea luminii puternice si a vantului si prin folosirea unor picaturi de ochi. Medicamentele pe baza de steroizi pot fi folosite pentru combaterea inflamatiei tesuturilor oculare.

In cazurile mai grave insa, va fi nevoie de interventie chirurgicala pentru tratarea acestei complicatii oculare.

Operatia de decompresie orbitala este uneori necesara. Aceasta implica indepartarea osului dintre sinusuri astfel incat sa se creeze mai mult spatiu pentru ochi. In acest fel, ochii isi pot relua pozitia normala. Vederea este imbunatatita dupa o asemenea interventie.

Interventia chirurgicala la nivelul musculaturii oculare este si ea folosita uneori, in vederea corectarii vederii duble. De multe ori insa, o asemenea interventie nu este suficienta, pacientul necesitand alte interventii similare de-a lungul timpului.

Stil de viata recomandat in hipertiroidism

Pentru ca pacientul sa se simta bine, e indicat ca acesta sa adopte o dieta sanatoasa si echilibrata, sa practice sport zilnic si sa respecte indicatiile oferite de medic.

Totodata, pentru evitarea complicatiilor in hipertiroidism se recomanda urmatoarele modificari ce tin de stilul de viata:

  • Renuntarea la fumat
  • Mentinerea ochilor umezi prin folosirea unor picaturi de tip lacrimi artificiale, daca e necesar
  • Protejarea ochilor prin purtarea unor ochelari de soare  cu lentile polarizate si cu factor de protectie UV
  • Mentinerea capului pe o perna mai inalta in timpul somnului, pentru reducerea presiunii puse pe zona ochilor
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0