Totul despre TSH - cand indica aceasta analiza probleme ale glandei tiroide

TSH, adica hormonul de stimulare tiroidiana, este produs de glanda pituitara, care se afla in creier si are rolul de a regla cantitatea de hormoni tiroidieni eliberati de glanda tiroida in sange.

Cum functioneaza hormonii de stimulare tiroidiana – TSH

Glanda pituitara monitorizeaza nivelul de hormoni tiroidieni din sange. Daca percepe anomalii, aceasta elibereaza hormonul de stimulare tiroidiana, adica TSH. Atunci cand din diferite cauze (stres, probleme de sanatate, interventii chirurgicale), tiroida nu produce suficienti hormoni, glanda pituitara mareste nivelul de TSH, care la randul sau stimuleaza productia de T3 si T4 – principalii hormoni tiroidieni.

Pe de alta parte, daca glanda produce o cantitate prea mare de hormoni tiroidieni, atunci productia de TSH este incetinita sau chiar oprita, astfel incat activitatea tiroidiei sa fie reglata.

 

Importanta TSH-ului in diagnosticarea afectiunilor glandei tiroide

Nivelul TSH din sange este esential pentru depistarea hipotiroidismului sau a hipertiroidismului.

Valorile normale ale TSH sunt de 0,5 mU/I – 5.0 mU/I. Un nivel mai mare sugereaza o glanda tiroida hipoactiva, adica poate trada hipotiroidismul. Pe de alta parte, valorile prea mici ale TSH-ului sugereaza o glanda tiroida prea activa, adica hipertiroidism.

In functie de anumite situatii, aceste valori se pot modifica. De exemplu, in timpul sarcinii valorile normale ale TSH-ului nu depasesc 3,0 mU/I.

Ce poate indica un nivel prea mic al TSH-ului:

  • Boala Graves
  • Hipertiroidism
  • Administrarea hormonilor tiroidieni in exces (poate fi valabil in cazul pacientului cu hipotiroidism care ia o doza prea mare de hormoni sintetici)
  • Exces de iod in organism

Ce poate indica un nivel prea mare al TSH:

  • Tiroidita Hashimoto
  • Hipotiroidism
  • Sarcina.


Pe langa masurarea nivelului TSH din sange, se vor verifica si hormonii tiroidieni T3 si T4 pentru stabilirea diagnosticului corect.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cum se face testarea TSH si cand e recomandata

Medicii recomanda verificarea TSH-ului cand apar simptome ale hipotiroidismului sau hipertiroidismului. In general, femeile sunt afectate de bolile glandei tiroide, mai ales dupa intrarea la menopauza. De aceea, medicii pot folosi analiza TSH-ului si fara sa existe simptome ale unei afectiuni tiroidiene.

Pentru testul TSH, e necesara recoltarea unei mostre de sange de la pacient. Nu este necesara nicio pregatire speciala pentru un asemenea test. Daca se face un set de analize mai amplu, medicul iti poate cere sa nu mananci in dimineata recoltarii probei de sange.

Ce factori pot influenta rezultatele testului TSH

O serie de factori pot influenta rezultatele testului TSH, insa acest lucru nu se intampla de obicei.

Unele medicamente, precum cele folosite in tratarea cancerului ori a unor boli cardiovasculare, pot influenta temporar nivelul de TSH din sange. Si medicamentele antiinflamatoare, pe care le poti lua fara prescriptie medicala, pot avea un impact asupra nivelului hormonilor de stimulare tiroidiana. Discuta cu medicul tau despre tratamentele pe care le urmezi, iar acesta iti va face recomandarile necesare.

Sarcina, unele boli, dar si momentul zilei in care e realizat testul sunt factori care pot avea o influenta asupra TSH-ului. De asemenea, si de acesti factori va tine cont medicul.

De ce nu este suficient numai testul TSH pentru stabilirea diagnosticului de boala tiroidiana?

Pentru diagnosticarea afectiunilor glandei tiroide, medicul va face si alte teste pe langa TSH.

Analiza hormonilor tiroidieni T3 si T4 este facuta impreuna cu TSH-ul pentru stabilirea diagnosticului de hipotiroidism sau hipertiroidism.

De asemenea, si testarea anticorpilor este necesara pentru eliminarea suspiciunii unei boli autoimune precum tiroidita Hashimoto sau boala Graves. In unele cazuri, hipotiroidismul poate sa apara pe fondul tiroiditei Hashimoto, care ataca tesuturile glandei tiroide, afectand modul in care aceasta functioneaza. Acelasi lucru este valabil si pentru hipertiroidismul care apare pe fondul bolii Graves.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 2