Legatura dintre oboseala si problemele tiroidei la femei

Medicii endocrinologi români atenționează că bolile tiroidiene sunt încă subdiagnosticate în țara noastră, tocmai de aceea trebuie să fim atenți chiar și la simptome aparent banale, cum este senzația de oboseală, pentru că aceasta poate trăda probleme cu tiroida.

Diagnosticarea afecțiunilor tiroidiene este esențială, doar că uneori pacienții pot să nu observe simptomele sau pot să le atribuie altor boli și să nu meargă la medic, chiar și femeile, care în general sunt mai responsabile în ceea ce privește sănătatea lor. Specialiștii încurajează femeile să își amintească faptul că nu este normal să fie mereu obosite și lipsite de energie și să investigheze aceste probleme atunci când se confruntă cu ele.

Glanda tiroidă controlează toate procesele metabolismului, ceea ce înseamnă că de buna funcționare a acesteia depinde starea generală a organismului. De aceea, este esențial ca pacienții să meargă la medicul specialist încă de la primele semne că energia lor sau puterea de concentrare încep să scadă, deoarece oboseala continuă și stările recurente de melancolie nu sunt normale, potrivit medicilor endorcinologi români. 

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Hipotiroidismul este subdiagnosticat în România

Hipotiroidismul este printre cele mai subdiagnosticate boli cu care se confruntă femeile din România. Cele mai frecvente simptome ale hipotiroidiei sunt:

  • oboseală cronică;
  • dezechilibrele digestive (creșteri sau scăderi inexplicabile în greutate, constipație);
  • episoade recurente de tristețe sau melancolie.

Prinși între îndatoririle din viața profesională și viața de familie, plus alte activități, oamenii care ajung să se simtă foarte obosiți pot pune acest lucru pe seama tuturor acestor acțiuni solicitante. Din cauză că simptomele hipotiroidismului pot fi confundate cu efectele stilului de viață haotic care îi caracterizează mai ales pe tineri sau pe adulții de vârsta a doua, de cele mai multe ori boala rămâne nediagnisticată. 

Din acest motiv, medicii specialiști le recomandă oamenilor să meargă să își facă un control de specialitate atunci când nu se simt bine. Să nu uităm că medicul de familie te poate trimite să îți faci investigațiile endocrinologice gratuite (unele dintre acestea sunt decontate).

Legătura dintre oboseală și problemele cu tiroida

Indiferent cum alegi să o numești - extenuare, slăbiciune, senzația că ai bateriile epuizate, că ești mai lent, suprasolicitat sau pur și simplu fără energie - oboseala este un simptom comun al afecțiunilor tiroidei. Este adevărat că oboseala poate fi un simptom al multor afecțiuni sau pur și simplu al faptului că ai prea multe de făcut de-a lungul unei zile, nu neapărat al faptului că ai probleme cu tiroida, dar e bine de reținut că există o asociere între oboseală și tiroidă sau mai precis afecțiunile glandei tiroide.

Oboseala ca semn de hipotiroidism

Oboseala este, deci, un simptom foarte frecvent întâlnit al hipotiroidismului (când glanda tiroidă este subactivă), având loc drept rezultat al scăderii producției de hormoni tiroidieni. Partea bună este că atunci când tratamentul pentru hipotiroidism este optimizat, pacienții recunosc că starea lor s-a rezolvat sau că s-a îmbunătățit în ceea ce privește senzația de oboseală.

Oboseala ca semn de hipertiroidism

Oboseala este, totodată, un simptom al hipertiroidismului (o glandă tiroidă excesiv de activă), iar cel mai frecvent, afecțiunea are ca rezultat insomnia, anxietatea sau tulburări ale somnului. La fel ca în cazul hipotiroidismului, tratamentul bolii Graves și al hipertiroidismului rezolvă, de obicei, stările de oboseală.

Tiroida, glanda în formă de fluture, situată la baza gâtului, este în mod frecvent asociată cu multe lucruri, începând de la oboseală, până la acumularea kilogramelor în plus - și pe bună dreptate! Hormonii tiroidieni afectează aproape fiecare organ și fiecare proces din corpul uman. Cum funcționează? TSH-ul sau hormonul de stimulare tiroidiană, secretat de glanda pituitară din creier, îi spune glandei tiroide să producă și să secrete tiroxina (T4 sau tiroxina totală). Corpul metabolizează T4 într-o formă mai ușor de folosit, T3, care îndeplinește o listă lungă de funcții.

Problemele cu tiroida sunt mai răspândite la femei

Potrivit statisticilor americane, aproximativ 10% dintre femei au o anume formă de hipotiroidism, în care glanda tiroidă nu poate produce o cantitate suficientă de hormoni tiroidieni pentru a menține buna funcționare a organismului. Femeile sunt de aproape 8 ori mai predispuse să se confrunte cu hipotiroidismul în comparație cu bărbații, iar femeile care au peste 60 de ani au un risc și mai mare.

Simptomele generale ale hipotiroidismului

Hipotiroidismul poate cauza:

  • Creștere în greutate (o glandă tiroidă care nu funcționează normal încetinește toate procesele din organism și, în acest fel, caloriile din alimentele consumate se depun într-o măsură mai mare);
  • Sensibilitate la rece;
  • Oboseală cronică (secreția anormală de hormoni tiroidieni duce la un nivel scăzut de energie);
  • Nivel ridicat al colesterolului (o cantitate redusă de hormoni tiroidieni afectează buna funcționare a ficatului). 

Tratament pentru hipotiroidism

În unele cazuri ușoare, este posibil ca simptomele bolii să dispară de la sine în timp, în altele e posibil să dispară la scurt timp după începerea tratamentului. Pentru pacienții cu niveluri deosebit de scăzute de hormoni tiroidieni, însă, hipotiroidismul este o afecțiune pe tot parcursul vieții, care trebuie ținută sub control cu ajutorul medicamentelor.

Concret, în cele mai multe cazuri, hipotiroidismul este tratat cu ajutorul medicamentelor, prin înlocuirea cantității de hormon pe care tiroida nu o mai produce. Un medicament prescris în general pentru hipotiroidism se numește levotiroxină și se administrează pe cale orală. Acest medicament crește cantitatea de hormon tiroidian pe care corpul o produce, uniformizând nivelurile.

E bine de reținut că hipotiroidismul este o boală gestionabilă, însă trebuie respectat tratamentul medicamentos și indicațiile medicului legate de alimentația adecvată și mișcare efectuată regulat. Medicamentele trebuie luate constant, pentru tot restul vieții, pentru a normaliza cantitatea de hormoni din corp. Respectarea tratamentului și consultațiile regulate la medic contribuie la o viață normală și sănătoasă.

Este bine de știut, însă, că hipotiroidismul netratat poate pune viața în pericol. Dacă pacientul nu respectă tratamentul, simptomele pot deveni mai grave și pot include apariția unor probleme de sănătate mintală, dificultăți de respirație, imposibilitatea de a menține o temperatură normală a corpului, probleme cu inima și dezvoltarea gușii (mărirea glandei tiroide). 

În plus, poate să apară criza de mixedem, definită ca hipotiroidism sever care duce la scăderea stării mentale, hipotermie și alte simptome legate de încetinirea funcției în mai multe organe. Criza mixedemului este o urgență medicală cu o rată ridicată a mortalității.

#sfatulDOC

Dacă te-ai hotărât să mergi la un medic endocrinolog, pregătește-te să adresezi următoarele întrebări:

  • Este afecțiunea mea ținută sub control în acest moment?
  • Analizele de sânge arată modificări îngrijorătoare?
  • Există suplimente sau tratamente noi despre care ar fi bine să știu?
  • Ce complicații pot exista dacă renunț la terapia recomandată?
  • Care sunt potențialele efecte secundare ale tratamentului?
  • Ce modificări de dietă și stil de viață ar ajuta?

Dacă îți dorești să te programezi chiar acum la un specialist endocrinolog, nu mai amâna nicio zi. Timpul și sănătatea ta sunt prețioase!

Te poți programa chiar acum la un medic specialist, în orașul tău, pe DOC TIME

Soluția pentru îmbunătățirea stării tale de sănătate este doar la un click distanță!

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual - Hypothyroidism
https://www.msdmanuals.com/professional/endocrine-and-metabolic-disorders/thyroid-disorders/hypothyroidism
British Thyroid Foundation - Coping with fatigue
https://www.btf-thyroid.org/coping-with-fatigue

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0