Glanda tiroida doare? Simptomele afectiunilor glandei tiroide

Cele mai cunoscute, dar si frecvente, afectiuni ale glandei tiroide sunt hipertiroidismul si hipotiroidismul – acestea sunt caracterizate de un exces la hormonilor tiroidieni, respectiv de un deficit al acestora. Exista insa si alte afectiuni ale glandei tiroide, precum tiroidita de Quervain ori tiroidita subacuta. Afla cand apar durerile la nivelul glandei tiroide si ce afectiuni pot indica acestea!

Tiroidita consta in inflamarea, din varii motive, a glandei tiroide. In cele mai multe cazuri, aceasta nu provoaca durere ci, mai degraba, o sensibilitate la atingere. Insa sunt si situatii rare in care durerea apare ca simptom al tiroiditei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pe fondul tiroiditei, poate aparea un nivel prea mare sau prea mic de hormoni tiroidieni in sange.

Iata in ce tipuri de tiroidita poate sa apara durerea la nivelul glandei tiroide:

Tiroidita de Quervain  

Cu toate ca nu se cunosc cauzele exacte ale acestui tip de tiroida, medicii au observat ca aceasta este intotdeauna precedata de o infectie virala la nivelul cailor respiratorii superioare (de regula apare dupa instalarea gripei sau oreionului). Aceasta provoaca dureri in zona glandei tiroide, insa de multe ori este confundata cu faringita, mai ales ca apare adesea acompaniata de tuse. Pe langa acestea, apar si simptome precum febra, durerile la nivelul maxilarului ori urechilor. Din cauza inflamatiei glandei tiroide, in sange se pot elibera prea multi hormoni tiroidieni, iar astfel apar si simptome specifice hipertiroidismului precum anxietatea, agitatia, palpitatiile ori insomniile.

In general, simptomele se amelioreaza si trec de la sine in cateva zile, insa apoi urmeaza o perioada in care glanda tiroida este prea lenta. La unii pacienti, dupa aceasta tiroidita virala, se poate instala hipotiroidismul permanent.

Tiroidita indusa de un tratament medicamentos

Unele tratamente medicamentoase – interferonul folosit in tratarea cancerului, amidarona administrata pentru aritmii, dar si litiul pentru tulburarile bipolare, pot cauza tiroidita. Aceasta se manifesta prin durere localizata in zona glandei tiroide, dar si prin hipotiroidism/ hipertiroidism. Odata cu incetarea administrarii tratamentului care a declansat procesul inflamator, tiroidita se vindeca de la sine.

Tiroidita subacuta

Tiroidita subacuta este rara si se manifesta prin durere si disconfort accentuat in zona glandei tiroide. Persoanele care sufera de aceasta afectiune au atat simptome specifice hipertiroidismului, cat si hipotiroidismului. Cu toate ca este o afectiune temporara, daca este lasata netratata, aceasta poate cauza daune permanente.

Infectiile virale sunt asociate cu declansarea tiroiditei subacute. Concret, in timp ce organismul lupta cu virusul, glanda tiroida se inflameaza si productia de hormoni este afectata. De multe ori, aceasta forma de tiroidita apare dupa o infectie a tractului respirator superior (gripa, oreion).

Pe langa durerea din zona glandei tiroide, apar si simptome precum febra, problemele la inghitire ori vocea ragusita.

Tiroidita subacuta se imparte, la randul ei, in urmatoarele tipuri:

  • Tiroidita subacuta granulomatoasa – cel mai frecvent tip de tiroidita subacuta, cauzat in general de infectiile virale.
  • Tiroidita postpartum – apare la femeile care au nascut de 1 an, dar dispare in cel mult 18 luni. Femeile care dezvolta acest tip de tiroidita au, de cele mai multe ori, o alta boala autoimuna care cauzeaza inflamatie.
  • Tiroidita subacuta limfocitara – apare tot dupa nastere; in primele 3 luni de la nastere apare hipertiroidismul, urmat apoi de hipotiroidism, care persista cateva luni.

Indiferent de bolile de care suferi, precum si de varsta sau sex, este important sa mergi la medic imediat ce apar simptome ce pot trada afectiuni ale glandei tiroide. Cu cat este diagnosticata mai devreme, cu atat mai bine va reactiona organismul la tratament si starea pacientului va fi mai buna.

Unele tipuri de tiroidite pot fi vindecate, in timp ce altele nu – important este insa ca tratamentul imbunatateste calitatea vietii pacinetului in ambele situatii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0