Accidentul vascular cerebral apare si la tineri

Credeai ca esti prea tanar ca sa suferi un accident vascular cerebral (AVC)? Statisticile arata ca AVC poate sa afecteze si persoanele sub varsta de 45 de ani. Afla care sunt cauzele accidentului vascular cerebral la tineri si cum poti preveni acest eveniment major.

Pentru majoritatea adultilor tineri, sansa de a avea un AVC pare un lucru imposibil, insa medicina ne-a aratat ca nimeni nu e prea tanar pentru a suferi un atac cerebral. Riscul tau de AVC creste o data cu varsta, insa realitatea este cruda: accidentul vascular la persoanele tinere (inclusiv la copiii mici, la copii si adolescenti si la adultii tineri) are loc. Cu toate acestea, in general, majoritatea expertilor considera o varsta frageda pentru AVC cea sub 45 de ani, potrivit everydayhealth.com.

Studiile arata ca incidenta de AVC la adultii tineri este in crestere, iar studiile efectuate pe anumite zone geografice si orase din Statele Unite ale Americii arata ca din ce in ce mai multi adulti tineri sufera un AVC.

Pe de alta parte, tot mai multe studii au aratat ca multi dintre factorii de risc care fac ca o persoana sa fie mai predispusa sa aiba un AVC (cum ar fi hipertensiunea arteriala, colesterolul marit, diabetul si obezitatea) au devenit tot mai frecventi in randul persoanelor tinere.

AVC-ul la tineri este diferit

Tratarea si managementul accidentului vascular cerebral la persoanele sub 45 de ani necesita o abordare diferita, deoarece medicul trebuie sa identifice cauze diferite.

"Comparativ cu accidentul vascular cerebral la persoanele mai in varsta, AVC-ul la tineri este o abordare diferita", spune dr. S. Ausim Azizi, profesor si seful departamentului de neurologie la Temple University Medical School, din Philadelphia.

Cauze AVC

Exista mai multe tipuri de accident vascular cerebral, dar toate acestea sunt cauzate de o scadere a volumului de sange care ar trebui sa alimenteze creierul. Cel mai frecvent intalnit tip de AVC este cel ischemic, iar acestea sunt fie cauzate de un cheag de sange in vasele sanguine din creier, fie de un cheag de sange care se dezvolta in afara creierului si care circula catre acele vase la creier.

Cauzele de natura cardiogenica sunt de vina pentru mai multe accidente vasculare cerebrale la adultii tineri. O alta cauza spre care medicii trebuie sa isi indrepte atentia la pacientii tineri este abuzul de droguri, in special substantele administrate intravenos, spune medicul citat.

Cauzele cardiogenice pot include boala reumatismala cardiaca, defecte ale valvelor inimii si faptul ca persoana s-a nascut cu o "gaura" intre partea dreapta si cea stanga a inimii, defect numit foramen ovale patent (o malformatie cardiaca congenitala).

Pana la 25% dintre accidentele vasculare cerebrale care au loc inainte de 45 de ani sunt cauzate de disectia unui vas de sange in zona gatului. Aceasta este o ruptura mica intr-un vas sanguin mare, care determina formarea unui cheag de sange, iar la randul sau, acest cheag sau tromb circula liber, ajungand la creier.

Alte cauze ale AVC-ului care au fost legate de un atac cerebral la o varsta mai frageda includ: migrenele, sarcina, pilulele contraceptive si fumatul, spune dr. Andrew Russman, medic neurolog si director medical la Comprehensive Stroke Center din cadrul Cleveland Clinic din Ohio, SUA.

 

Cum poti preveni un AVC

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca acceptam ca accidentul vascular cerebral este in crestere in randul persoanelor cu varste sub 45 de ani, un motiv urias care duce la aparitia AVC-ului este, probabil, obezitatea, spune expertul citat mai sus. Obezitatea la copiii si adolescentii din tari precum America este in crestere si tot obezitatea este cea care creste riscul de accident vascular cerebral de-a lungul intregii vieti. Obezitatea creste riscul pentru hipertensiune arteriala, colesterol marit (hipercolesterolemie) si diabet. Toti acestia sunt factori de risc importanti in cazul unui AVC, la orice varsta, subliniaza expertii.

Daca vrei sa previi un accident vascular cerebral, nu este niciodata prea tarziu sa adopti aceste strategii:

  • Mergi la medic si discuta cu el, pentru a te ajuta sa identifici cauzele care pot sta la baza unui eventual AVC.
  • Fa miscare in mod regulat si mentine-ti greutatea la un nivel normal.
  • Adopta o dieta saraca in grasimi saturate si bogata in fructe, legume si cereale integrale.
  • Incepe prin a-ti controla hipertensiunea arteriala si colesterolul marit, de la o varsta frageda.
  • Recunoaste din timp si controleaza diabetul.
  • Evita alcoolul, drogurile si fumatul.


Sursa foto: shutterstock.com

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0