Totul despre histerectomie: ce este și care sunt riscurile

Despre histerectomie
Ce este histerectomia?
Afecțiuni pentru care se recomandă histerectomia
- Fibrom uterin
- Prolaps uterin
- Cancere ginecologice
- Endometrioză
- Sângerări vaginale anormale
- Durere cronică pelvină
- Adenomioză
Tipuri de histerectomie
- Histerectomia totală
Cu anexectomie bilaterală
Simplă, cu păstarea anexelor
- Histerectomia parțială
Pe cale abdominală, fără anexectomie
Fundică sau subfundică
Istmică cu păstrarea anexelor
Cu păstrarea anexelor și transplant de endometru pediculat în cavitatea cervicală
- Histerectomia radicală
- Histerectomia subtotală
Cu anexectomie bilaterală
Totalizată
Tehnici chirurgicale în histerectomie
- Histerectomia abdominală
- Histerectomia vaginală
- Histerectomia laparoscopică
- Histerectomia robotică
Riscurile histerectomiei
- Incontinența urinară
- Prolapsul vaginal
- Fistula vaginală
- Durerea cronică
Pregătirea pentru histerectomie
- Cu o lună înainte
- Cu o săptămână înainte
- Cu o zi înainte
- În ziua operației
Recuperea după histerectomie
- Perioada de spitalizare
- Revenirea la activitățile obișnuite
Efecte fizice și psihice după histerectomie
- Menopauza
- Viața sexuală
- Starea emoțională
- Risc de alte afecțiuni
Alternative la histerectomie
- Amânarea operației
- Exerciții fizice
- Tratament medicamentos
- Pesar vaginal
- Alte tipuri de intervenții chirurgicale
- Alte soluții de terapie

Recomandările Experților DOC

Despre histerectomie

Histerectomia, operația de extirpare a uterului, este o intervenție chirugicală frecventă. O femeie poate avea nevoie de histerectomie din mai multe motive, printre care fibroamele uterine, prolapsul uterin sau cancerul de col uterin. Există mai multe tipuri de histerectomie (totală, parțială, radicală) și mai multe tehnici prin care se execută această intervenție chirurgicală (abdominală, vaginală, laparoscopică, robotică). Acest tip de operație implică și o serie de riscuri, precum incontinența urinară sau durerea cronică. În cazul în care histerectomia include și îndepărtarea ovarelor, pacienta va intra la menopauză. Histerectomia poate avea efecte colaterale fizice și psihice, unele pe termen scurt, altele pe termen lung.

Ce este histerectomia?

Uterul este acea parte a corpului unei femei în care crește fătul când există o sarcină. Histerectomia este o procedură chirurgicală prin care se realizează scoaterea uterului, atunci când există motive medicale bine întemeiate. În urma acestei operații, femeia nu mai poate rămâne însărcinată și nu va mai avea ciclu menstrual.

Afecțiuni pentru care se recomandă histerectomia

Histerectomia este recomandată pentru a trata probleme grave de sănătate care afectează aparatul reproducător feminin. Printre aceste probleme se numără fibromul uterin, cancerele ginecologice și endometrioza. O femeie poate avea nevoie de histerectomie dacă suferă de:

Fibrom uterin

Fibromul uterin este o excrescență non-canceroasă care crește în peretele uterin și care poate apărea atât la femeile tinere, cât și la cele vârstnice. Această formațiune benignă le provoacă anumitor femei crampe, durere în timpul sexului și sângerări abundente.

Prolaps uterin

Când uterul alunecă de la locul lui obișnuit și se deplasează spre vagin are loc prolapsul uterin. Această afecțiune este mai frecventă printre femeile care au avut mai multe nașteri vaginale, dar poate să apară și în perioada de postmenopauză sau din cauza obezității. Prolapsul uterin poate declanșa probleme urinare și presiune pelvină.

Cancere ginecologice

Histerectomia poate fi cea mai bună opțiune dacă o femeie este diagnosticată cu cancer endometrial, cancer ovarian, cancerul trompelor uterine sau cancer de col uterin. În realitate, poate fi singura opțiune posibilă de tratament dacă este vorba de un cancer avansat. Pe lângă operație, de multe ori se mai fac și alte tratamente, precum chimioterapia și radioterapia.

Endometrioză

Edometrioza apare când țesutul care căptușește uterul crește în afara acestuia, pe ovare, pe trompele uterine, pe intestine sau la nivelul altor organe. Boala cauzează dureri extrem de severe și sângerări între menstruații, iar histerectomia poate fi o soluție de tratament.

Sângerări vaginale anormale

Histerectomia poate fi recomandată și dacă o femeie are sângerări abundente și prelungite, care pot fi cauzate de schimbări hormonale, infecții sau cancere.

Durere cronică pelvină

Operația de înlăturare a uterului se poate recomanda și în cazul durerii cronice pelvine, când nu mai există alte soluții de tratament.

Adenomioză

Histerectomia se recomandă și în caz de adenomioză. Această afecțiune este caracterizată de creșterea mucoasei uterine în pereții uterului, care astfel se îngroașă, provocând sângerări mari și dureri extreme.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Tipuri de histerectomie

În funcție de motivul pentru care se face operația, chirurgul poate alege să îndepărteze tot uterul sau doar o parte din el. De asemenea, în urma histerectomiei pot fi scoase și anexele (ovarele și trompele) sau doar o parte dintre ele. Astfel, există mai multe tipuri de histerectomie:

Histerectomia totală

Este cel mai frecvent tip de histerectomie. Această intervenție implică îndepărtarea uterului și a colului uterin, iar ovarele și trompele pot fi sau nu îndepărtate și ele. Histerectomia totală este preferabilă celei subtotale, pentru a scădea riscul ulterior de cancer de col uterin.

Cu anexectomie bilaterală 

Histerectomia totală cu anexectomie bilaterală presupune extirparea uterului, a colului uterin și a ambelor ovare. Dacă femeia are sub 40 de ani, este considerată fertilă și se ia în considerare păstrarea ovarelor și a unei părți sănătoase din uter. Dacă femeia are peste 50 de ani și nu mai este de așteptat o sarcină după această vârstă, atunci se poate opta direct pentru histerectomia totală cu anexectomie bilaterală.

Simplă, cu păstrarea anexelor

În acest caz de histerectomie, uterul este scos, dar ovarele rămân. Histerectomia simplă, cu păstarea anexelor se indică în general atunci când motivul operației este un fibrom sau un miom uterin, endometrioza sau o ruptură uterină.

Histerectomia parțială

Acest gen de operație îndepărtează doar partea superioară a uterului, colul uterin rămâne, iar ovarele pot fi sau nu îndepărtate și ele.

Pe cale abdominală, fără anexectomie

Histerectomia pe cale abdominală, fără anexectomie este o intervenție prin care se păstrează o porțiune din mucoasa care căptușește uterul, pentru a păstra funcția ovarelor. Acest tip de histerectomie este recomandat pentru afecțiuni fără caracter malign (polifibromatoză, uter retrovers) și se indică femeilor sub 40 de ani.

Fundică sau subfundică

Aceste gen de histerectomie parțială înseamnă rezecția unei porțiuni a uterului și a unei anexe afectate, cu păstrarea colului uterin și a unui ovar și se practică pentru afecțiuni precum fibromiomatoza uterului.

Istmică cu păstrarea anexelor

Histerectomia parțială istmică înseamnă scoaterea uterului, cu păstrarea colului uterin și a anexelor, în caz de fibrom, adenomiomatoză și alte afecțiuni benigne. 

Cu păstrarea anexelor și transplant de endometru pediculat în cavitatea cervicală

În acest caz, uterul este extirpat, iar colul uterin este păstrat și endometrul este transplantat în cavitatea cervicală. Această operație conservă funcțiile hormonală și menstruală și este indicată în caz de fibroame sau tumori anexiale fără caracter malign.

Histerectomia radicală

Histerectomia radicală presupune scoaterea uterului și a colului uterin și îndepărtarea mucoasei de pe ambele părți ale cervixului, precum și partea superioară a vaginului. Această intervenție este recomandată pentru a trata anumite tipuri de cancer din sfera ginecologică. Trompele și ovarele pot să fie îndepărtate sau nu.

Histerectomia subtotală

Când vorbim de o histerectomie subtotală sau supracervicală, aceasta poate fi cu anexectomie bilaterală sau totalizată.

NEWSLETTER DEDICAT DOC
Cu anexectomie bilaterală

O histerectomie subtotală cu anexectomie bilaterală presupune scoaterea uterului și îndepărtarea ambelor anexe, cu păstarea colului uterin și este indicată în tratamentul tumorilor uterine benigne. Funcțiile menstruală și hormonală sunt astfel suprimate.

Totalizată

O histerectomie subtotală totalizată este o intervenție recomandată în cazul unor tumori uterine mari, care nu presupune și anexectomie și păstrează funcția hormonală.

Tehnici chirurgicale în histerectomie

Chirurgii folosesc abordări diferite în ceea ce privește histerectomia, în funcție de motivul operației și de starea generală de sănătate a femeii. De tehnica utilizată depind timpul de vindecare și prezența sau absența unei cicatrici după operație. În chirurgie există două abordări, una tradițională (operație deschisă) și una modernă (minim invazivă), iar pentru histerectomie se poate alege oricare dintre ele.

Histerectomia abdominală

Histerectomia abdominală este o operație deschisă, cea mai frecventă abordare în special când e vorba de afecțiuni benigne, dar și cea care implică cel mai mare risc de complicații precum infecțiile, cheagurile de sânge și deteriorarea țesuturilor. Medicul face o incizie de 12-17 cm de la stânga la dreapta abdomenului sau de sus în jos și scoate uterul prin această deschidere. După această procedură, pacienta va sta aproximativ 2-3 zile în spital, iar după vindecare, la locul inciziei va rămâne o cicatrice.

Histerectomia vaginală

Histerectomia vaginală este o operație minim invazivă, prin care chirurgul face o incizie în vagin și îndepărtează uterul prin acea incizie, care ulterior este închisă și nu lasă nicio cicatrice vizibilă. Acest gen de histerectomie este asistată laparoscopic.

Histerectomia laparoscopică

Acest tip de intervenție chirurgicală este tot minim invazivă și se realizează cu ajutorul unui laparoscop (un tub cu cameră video și cu lumină) și a unor instrumente chirurgicale inserate prin câteva tăieturi mici în abdomen (dacă e vorba de un singur loc unde chirurgul trebuie să intervină, se face o singură tăietură mică în buric). Practic, chirurgul face operația din afara corpului pacientei, văzând interiorul pe un ecran. În urma histerectomia laparoscopice este un risc mai mic de infecții, iar timpul de spitalizare este mai scurt.

Histerectomia robotică

Histerectomia robotică este o operație minim invazivă care seamănă cu cea laparoscopică. Chirurgul ghidează un braț robotic cu ajutorul căruia operează (prin mici incizii făcute în abdomenul inferior).

Riscurile histerectomiei

Majoritatea femeilor care se confruntă cu scoterea uterului nu fac complicații în urma operației. Totuși, histerectomia este o intervenție chirurgicală majoră și nu este complet lipsită de riscuri. Aceste complicații pot include:

Incontinența urinară

Incontinența urinară reprezintă scurgerea de mici picături de urină când persoana râde sau tușește. Această problemă de sănătate poate apărea după histerectomie în cazul anumitor femei, dar i se poate găsi o soluție eficientă de tratament.

Prolapsul vaginal

Când mușchii care susțin organele din zona pelvină se slăbesc, poate apărea prolapsul vaginal (o parte a vaginului iese în afară). Dacă acest lucru se întâmplă după histerectomie, medicul va indica cea mai potrivită soluție de recuperare.

Fistula vaginală

Un risc al histerectomiei este și apariția fistulei vaginale, când o conexiune anormală se formează între vagin și vezică sau rect. Unele fistule se vindecă singure, în alte cazuri e nevoie de intervenția medicului.

Durerea cronică

Un alt risc al operației de extirpare a uterului este durerea cronică, un tip de durere care rămâne pe termen lung, după perioada normală de vindecare. Dacă se întâmplă așa, pacienta trebuie să discute cu medicul despre această situație, pentru a primi recomandări de tratament.

Alte riscuri ale histerectomiei includ infecțiile, cheagurile de sânge, hemoragia și daune ale organelor din jur, însă acestea nu sunt frecvent întâlnite.

Pregătirea pentru histerectomie

Când e vorba de a trece printr-o operație majoră, e bine ca pacienții să fie pregătiți cât mai bine fizic și mental. Cum histerectomia este o astfel de intervenție, e indicat ca pacienta care va fi operată să ia din timp câteva măsuri pentru a elimina grijile și pentru a-și asigura o recuperare cât mai rapidă. 

Cu o lună înainte

•    După ce a stabilit împreună cu medicul data operației, e indicat ca pacienta să îl întrebe pe acesta despre orice alte nelămuriri ar mai avea în ceea ce privește intervenția.
•    Dacă pacienta este supraponderală sau obeză, e bine să îi ceară medicului sfaturi despre cum ar putea slăbi câteva kilograme (greutatea suplimentară crește riscurile asociate cu intervenția chirurgicală - mărește durata operației, are loc pierderea unei cantități mai mari de sânge etc.).
•    În cazul în care pacienta are în derulare anumite tratamente sau obișnuiește să ia pastile care se dau fără rețetă, trebuie să-i aducă acest lucru la cunoștință medicului. De asemenea, acesta îi poate recomanda administrarea anumitor suplimente înainte de histerectomie, precum vitamina C, care va contribui la recuperarea de după operație.
•    De asemenea, e necesar ca pacienta să-și facă pregătirile de concediu, pentru că după intervenția chirurgicală va avea nevoie de două până la șase săptămâni de recuperare la domiciliu.
•    Renunțarea la fumat ajută la îmbunătățirea respirației în timpul operației și grăbește procesul de vindecare.

Cu o săptămână înainte

•    Hidratarea este foarte importantă pentru a preveni constipația, un efect advers frecvent în urma operațiilor, deci aportul de apă trebuie să fie de aproximativ 8 pahare pe zi.
•    E bine să se facă aranjamente pentru ieșirea din spital (pacienta nu va putea conduce mașina pentru aproximativ două săptămâni după histerectomie, deci va fi nevoie să o conducă cineva acasă).
•    De asemenea, e necesar ca pacienta să facă aranjamentele necesare la domiciliu, având în vedere că după operație nu va avea voie să iasă din casă și să facă efort (cumpărături, treburi casnice, urcatul scărilor etc.).

Cu o zi înainte

•    Pacienta trebuie să se asigure că are la îndemână orice documente personale sau medicale ar fi nevoie pentru a le lua cu ea la clinică.
•    În plus, e important să urmeze instrucțiunile medicului în ceea ce privește alimentația (mesele din această zi trebuie să fie ușoare, iar de la miezul nopții încolo nu se va mai mânca și bea nimic până la operație) și starea intestinelor (e posibil ca medicul să recomande un laxativ pentru curățarea intestinelor înainte de operație).
•    Gândurile la operație pot declanșa stresul, așa că e bine ca pacienta să încerce să se relaxeze, să discute cu familia și să se odihnească înainte de intervenție.

În ziua operației

•    Nu se mănâncă și nu se bea nimic
•    Se renunță la purtarea bijuteriilor

Recuperarea după histerectomie

Histerectomia este în general o intervenție chirurgicală sigură, dar perioada de recuperare este destul de mare și necesită atât spitalizare, cât și repaus pe termen lung la domiciliu. Pacienta va avea câteva zile mai dificile, după care se va recupera treptat, ajungând în cele din urmă să se poată întoarce cu totul la viața ei obișnuită.

Perioada de spitalizare

Imediat după operație, când pacienta se va trezi din anestezie, e posibil să simtă oboseală și durere, ceea ce este normal. Cel mai probabil, persoana va avea locul operației acoperit cu bandaje, i se vor fi atașat un cateter urinar pentru scurgerea urinei, o perfuzie, și, în funcție de tehnica operatorie care s-a folosit, un tub de scurgere în abdomen (dacă a fost vorba de histerectomie abdominală) sau un tifon steril în vagin (dacă histerectomia a fost vaginală). A doua zi după operație, pacientei i se va permite să meargă la baie, să facă duș și să se miște prin cameră cu mișcări ușoare.

Perioada de spitalizare diferă de la femeie la femeie, dar are legătură și cu tehnica operatorie folosită. Dacă a fost vorba de o histerectomie abdominală, spitalizarea va dura aproximativ cinci zile, dacă au fost utilizate alte tehnici, pacienta va putea părăsi spitalul într-o perioadă cuprinsă între una și patru zile.

Revenirea la activitățile obișnuite

Recuperarea după o histerectomie ia timp. În general, dacă operația a fost deschisă (histerectomie abdominală), pacienta va avea nevoie de patru până la șase săptămâni să se recupereze complet. În cazul în care operația a fost minim invazivă (histerectomie vaginală, laparascopică sau robotică), timpul de recuperare al femeii va fi de 3-4 săptămâni.

După ieșirea din spital, pacienta va rămâne la domiciliu două-trei săptămâni, timp în care se recomandă abținerea de la a ieși în oraș, evitarea eforturilor de orice fel (curățenie, gătit etc.) și favorizarea odihnei. Din acest motiv, e bine ca femeia să se asigure din timp că o persoană apropiată îi poate fi alături permanent sau poate trece pe la ea zilnic pentru a o ajuta. Nu e nevoie de administrarea niciunui tratament medicamentos. După această perioadă, pacienta poate reveni treptat la activitățile obișnuite din casă și se poate întoarce la serviciu, dacă acesta nu implică efectuarea unui efort fizic foarte mare. După ce au trecut șase săptămâni de la operație, se poate relua activitatea sexuală.

În cazul în care colul uterin nu a fost îndepărtat în timpul histerectomiei sau pacienta a avut nevoie de această operație din cauza unui tip de cancer din sfera ginecologică, va fi nevoie ca aceasta să își facă în continuare, regulat, testul Babeș-Papanicolau.

Efecte fizice și psihice după histerectomie

Histerectomia este o intervenție chirurgicală care îngrijorează femeile, mai ales din perspectiva efectelor care pot apărea după încheierea operației. În funcție de tipul de intervenție și de starea generală a pacientei, aceasta se poate confrunta ulterior cu efecte neplăcute pe termen scurt (precum o stare emoțională dezechilibrată, cu afectarea dispoziției din cauza posibililelor variații hormonale.

În cazul histerectomiei totale se instalează și efectele  pe termen lung - respectiv menopauza, care poate fi însoțită de o simptomatologie neplăcută - bufeuri, stări de irascibilitate, insomnii, afectarea calității pielii și tenului, instalarea osteoporozei etc.

Pentru a ameliora aceste simptome trebuie ca încă din primele momente să se administreze suplimente naturale specifice, pe bază de acizi grași Omega 3, 6,7 și 9, vitamina E, extract de limba mielului, cătină și măsline. 

Menopauza

Dacă o femeie trece prin operația de extirpare a uterului, ea fie va intra mai devreme decât ar fi normal la menopauză, fie direct după intervenție. Dacă histerectomia presupune și îndepărtarea ovarelor, în acest caz, după operație, pacienta va resimți simtpomele menopauzei. Acestea ar putea include:

-    Bufeuri
-    Anxietate
-    Tristețe

Medicul poate recomanda suplimente pe bază de fitoestrogeni și acizi grași Omega 3, 6, 7 și 9. Există și varianta terapiei de substituție hormonală sub formă de implant, injecții sau tablete, dar doar cand beneficiile sunt superioare riscurilor și mai ales la paciente care nu s-au confruntat cu cancer sau au avut cazuri în antecedentele heredo-colaterale. De asemenea, va recomanda terapie de prevenire a osteoporozei.

Viața sexuală

Contactul sexual nu este recomandat decât după 4-6 saptămâni de la operație, pentru ca cicatricile să se vindece. După o histerectomie, femeile ar putea sa se confrunte  cu o perioadă în care își pierd interesul pentru sex, se pot simți mai puțin feminine și pot prezenta uscăciune vaginală. Libidoul revine, în general, odată cu recuperarea completă după operație. Dacă femeia avea o viață sexuală împlinită înainte de operație, acest lucru nu ar avea de ce să se schimbe ulterior. Multe femei care au trecut printr-o histerectomie spun chiar că aspectul sexual al vieții li s-a îmbunătățit după operație, pentru că, înainte, multe aveau dureri în timpul sexului, sângerări vaginale, se temeau de posibilitatea unei sarcini nedorite.

Starea emoțională

Unele femei pot suferi intens după scoaterea uterului, operația fiind resimțită întrucâtva ca o pierdere a feminității. Acestea se pot confrunta chiar cu pierderea interesului pentru orice activitate care obișnuia să le facă plăcere și cu o lipsă de energie. Dacă aceste simptome durează mai mult de câteva săptămâni după operație, e bine ca persoana să discute cu un psiholog sau cu medicul curant, cu partenerul de viață, familia sau cu alte femei care au trecut prin aceleași stări, pentru a găsi soluții constructive și a depăși această situație. Unele suplimente pot influența pozitiv dispoziția, mai ales cele pe bază de acizi grași Omega 3, 6, 7, 9.

Risc de alte afecțiuni

Dacă, odată cu uterul, au fost îndepărtate și ovarele, pacienta va avea pe viitor un risc crescut pentru anumite afecțiuni, precum pierderea de masă osoasă, boli de inimă sau incontinență urinară. E necesară o discuție cu medicul curant pentru a preîntâmpina aceste probleme.

Alternative la histerectomie

Histerectomia este o operație de importanță majoră, care uneori poate să fie vitală. În alte cazuri, însă, dacă nu e vorba de o problemă de viață și de moarte, înainte de a lua decizia finală, o pacientă poate încerca mai întâi alte tratamente. Acest lucru este valabil în special pentru femeile care își doresc neapărat să devină mame și atunci preferă să facă tot posibilul pentru a avea copii, și abia apoi să accepte această decizie de scoatere a uterului.

Amânarea operației

În cazul fibromului uterin, pacienta poate stabili împreună cu medicul dacă se mai poate amâna histerectomia. Fibroamele tind să se micșoreze după menopauză și să nu mai creeze probleme sau, în anumite cazuri, pot fi îndepărtate fără ca uterul să fie scos.

Exerciții fizice

Pentru tratarea prolapsului uterin, se pot testa exercițiile Kegel, care se execută prin contractarea musculaturii pelvine. Aceste exerciții contribuie la restabilirea tonusului mușchilor care susțin uterul și ar putea amâna decizia de histerectomie.

Tratament medicamentos

În caz de endometrioză, pentru a evita histerectomia, medicul poate recomanda mai întâi tratament medicamentos. De exemplu, anticoncepționalele, inelele vaginale sau dispozitivele intrauterine pot fi de folos femeilor care se confruntă cu sângerări vaginale abundente sau cu menstruații care durează mai mult decât ar fi normal. În plus, medicamentele pe care pacienta le ia de la farmacie fără rețetă împotriva durerilor menstruale pot ajuta și ele în cazul ușurării simptomelor endometriozei.

Pesar vaginal

Prolapsul uterin poate apărea după mai multe nașteri sau intervenții chirurgicale în zona pelvină. Înainte de a recomanda histerectomia, medicul poate indica folosirea unui pesar vaginal. Acesta este un obiect de cauciuc sau de plastic, în formă de inel, asemănător unei gogoși, care se inserează în vagin pentru a ține uterul la locul lui.

Alte tipuri de intervenții chirurgicale

Ca alternative la histerectomie, medicul poate recomanda intervenții chirurgicale mai puțin drastice. În cazul endometriozei, se poate apela la operația laparoscopică prin care se îndepărtează endometrul crescut în alte părți decât ar fi normal, fără ca intervenția să dăuneze ovarelor sau altor organe din jur. Dacă în uter există polipi necanceroși, aceștia pot fi extirpați, iar pacienta are în continuare șansa de a rămâne însărcinată. Posibilitatea de a obține o sarcină rămâne și după o miomectomie (operația prin care se îndepărtează fibromul uterin, dar uterul se păstrează) sau după o mioliză (fibromul este distrus cu ajutorul laserului).

Alte soluții de terapie

O altă metodă pentru a trata problemele de sănătate care au indicație de histerectomie este embolizarea fibroamelor uterine și constă în inchiderea ramurilor mici arteriale care alimentează țesutul în care este localizat fibromul. Odată oprită furnizarea sângelui, fibromul se micșorează și se resoarbe. Reprezintă o metodă preferată în cazul femeilor tinere, care își doresc o sarcină în viitorul apropiat, mai ales că restul uterului sănătos își păstrează vascularizația normală.

 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Womenshealth - Histerectomy
https://www.womenshealth.gov/a-z-topics/hysterectomy
ACOG - Histerectomy
https://www.acog.org/Patients/FAQs/Hysterectomy?IsMobileSet=false#expect
NHS - Recovery Histerectomy 
https://www.nhs.uk/conditions/hysterectomy/recovery/
NCBI - What We Know about the Long-Term Risks of Hysterectomy for Benign Indication—A Systematic Review
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8622061/
Studiul „What We Know about the Long-Term Risks of Hysterectomy for Benign Indication—A Systematic Review”, apărut în J Clin Med. 2021 Nov; 10(22): 5335. Published online 2021 Nov 16. doi: 10.3390/jcm10225335, autori: Obianuju Sandra Madueke-Laveaux, Amro Elsharoud, Ayman Al-Hendy

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0