Defectul de fază luteală: ce este și cum se tratează

Faza luteală este o etapă a ciclului menstrual, care apare după  ovulație. În această etapă, țesutul care căptușește uterul se îngroașă, pentru a pregăti o posibilă sarcină. Dacă ai un defect de fază luteală, acest țesut nu crește corect în fiecare lună.

Dacă îți este greu să rămâi însărcinată sau dacă ai trecut deja printr-un avort spontan sau mai multe, este posibil ca o problemă de sănătate numită defect de fază luteală să joace un rol. Aceasta este o afecțiune care întrerupe ciclul menstrual, deși specialiștii nu s-au pus de acord dacă este sau nu o cauză directă a infertilității - și nu există nicio modalitate de face teste pentru a vedea dacă este sau nu cu adevărat.

Faza luteală este o etapă a ciclului menstrual. Apare după ovulație, când ovarele eliberează un ovul, și înainte de începerea ciclului. În aceasă perioadă, căptușeala uterului devine, în mod normal, mai groasă, pentru a te pregăti pentru o posibilă  sarcină. Dacă te confrunți cu defectul de fază luteală, această căptușeală nu crește corect în fiecare lună, ceea ce îți poate îngreuna tentativele de a obține o sarcină.

Care sunt cauzele defectului de fază luteală

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Faza luteală are de obicei aproximativ 12 până la 14 zile. În acest timp, ovarele produc un hormon numit progesteron, cel care îi transmite mucoasei uterine să crească. Când o femeie rămâne însărcinată, copilul aflat în curs de dezvoltare se atașează de această căptușeală îngroșată. Dacă femeia nu rămâne însărcinată, căptușeala se pierde în cele din urmă, prin faptul că îi vine ciclul.

Faza luteală scurtă durează 8 zile sau mai puțin. Un defect de fază luteală poate apărea dacă ovarele nu eliberează suficient progesteron sau dacă mucoasa uterină nu răspunde adecvat la acest hormon. 

Afecțiunea a fost asociată cu multe probleme de sănătate, cum ar fi anorexia, endometrioza, exerciții fizice suprasolicitante, hiperprolactinemia (prea mult dintr-un hormon responsabil pentru producția de lapte matern), obezitatea, sindromul ovarului polichistic, tulburări tiroidiene, stresul. De multe ori, dacă se tratează mai întâi aceste afecțiuni sau se rezolvă problemele cu exercițiile fizice, defectul de fază luteală poate fi corectat.

Ce simptome sunt asociate cu defectul de fază luteală

Dacă te confrunți cu un defect de fază luteală, poți observa probleme precum: cicluri mai frecvente decât ar fi normal, avorturi spontane, dificultăți în a rămâne însărcinată, sângerări între menstruații.

Cum se diagnostichează defectul de fază luteală

Poate fi dificil pentru medic să identifice defectul de fază luteală ca sursă a problemelor pe care i le explici, mai ales că nu există un test sigur care să îl poată diagnostica. Medicul poate sugera să faci teste de sânge care să te ajute să descoperi ce ți se întâmplă, cum ar fi cele care verifică nivelul de hormon de stimulare foliculară (FSH - reglează funcția ovarului, este eliberat de glanda pituitară), hormon luteinizant  (LH - declanșează ovulația) și progesteron (stimulează creșterea mucoasei uterine).

De asemenea, o ecografie pelvină  poate ajuta medicul să măsoare grosimea mucoasei uterului. În trecut, medici mai recomandau o serie de biopsii endometriale, prin care îndepărtau o mică probă de țesut uterin la un anumit moment al lunii și o examinau la microscop pentru a vedea dacă femeia se afla „în fază” sau nu, dar în prezent acest lucru nu prea se mai practică. 

E bine de reținut că fiecare femeie poate avea schimbări de fază luteală din când în când. Institutele Naționale de Sănătate spun că o biopsie endometrială nu poate arăta diferența dintre femeile fertile și cele infertile, așa că nu o recomandă ca un test de rutină în infertilitate.

Ce opțiuni de tratament există pentru defectul de fază luteală

Din cauza înțelegerii incomplete a fiziopatologiei și a lipsei unei metode exacte pentru diagnosticarea defectului de fază luteală, tratamentul empiric al acestei afecțiuni suspectate nu poate fi complet bazat pe dovezi. Mulți medici consideră, însă, că anumite medicamente le pot fi de folos femeilor care au această problemă.

Ceea ce se poate face pentru tratarea acestei afecțiuni depinde de starea generală de sănătate a femeii și de ce dorește ea (dacă încearcă sau nu să rămână gravidă). Dacă există anumite probleme de sănătate de bază, care pot duce la defectul de fază luteală (hipotiroidism, hiperprolactinemie etc.), va fi în mod clar nevoie de tratament pentru acestea. Dacă nu dorești să rămâi gravidă, este posibil să nu ai nevoie de niciun tratament, dar dacă încerci să ai un copil, medicul îți poate sugera medicamente precum:

  • Citrat de clomifen. Acest medicament stimulează ovarele pentru a produce mai mulți foliculi, care eliberează ovule.
  • Gonadotropină corionică umană (hCG). Poate ajuta la declanșarea ovulației și la creșterea nivelului de progesteron.  
  • Injecții, pastile sau supozitoare cu progesteron. Acestea pot fi utilizate după ovulație pentru a ajuta la creșterea mucoasei uterine.
  • Suplimente alimentare. Pentru unele femei care sufereau de defect de fază luteală, anumite suplimente, cum fi piperul călugărului (Vitex agnus castus) au funcționat ca adjuvant în tratarea infertilității.

E bine să discuți cu medicul despre toate opțiunile de tratament. Studiile nu au dovedit că tratarea defectului de fază luteală îmbunătățește șansele de a rămâne însărcinată și de a nu pierde sarcina la femeile care nu folosesc tehnici de reproducere asistată.

Progesteronul le poate fi de folos unor femei care se află în tratamente de fertilitate. Dar nu există nicio dovadă că administrarea de progesteron după ce se obține sarcina va preveni un avort spontan.

Cea mai dificilă parte a studiilor privind defectul de corp luteal este lipsa unor criterii uniforme. De exemplu, momentul efectiv al ovulației este dificil de stabilit, chiar și atunci când se măsoară vârfurile urinare de LH, citirile histologice endometriale sunt adesea subiective, consumatoare de timp și variabile, cu o corelație slabă cu fertilitatea și nu există un prag comun pentru concentrația optimă de progesteron. 

Totuși, majoritatea cercetărilor evidențiază rolul esențial al progesteronului luteal în stabilirea și întreținerea sarcinii. Având în vedere acest rol crucial, mulți cercetători spun că trebuie să existe un prag de progesteron sub care obținerea și păstrarea sarcinii este împiedicată.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Fertility and Sterility - Luteal phase deficiency: are we chasing a ghost?
https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(19)30557-6/fulltext
NCBI - Progesterone administration for luteal phase deficiency in human reproduction: an old or new issue?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4653859/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0