Afectiuni pe care mainile tale le dau de gol: de la deficit de vitamine pana la diabet

Organismul îți transmite, pe orice căi poate, dacă sunt probleme de sănătate care necesită o îngrijire aparte. De cele mai multe ori însă ignorăm cu încăpățânare semnalele transmise de acesta și neglijăm problemele de sănătate până în ultimul moment.

Mâinile ne indică, de multe ori, problemele de sănătate, trebuie doar să fim atenți și să identificăm indiciile transmise de acestea.

Iată care sunt afecțiunile pe care mâinile le dau de gol

Diabet de tip 2 - mâini amorțite și incapacitatea de a simți durerea sau temperatura

Diabetul de tip 2 determină creșterea frecventă a nivelului de zahăr din sânge, fapt ce determină alterarea fibrelor nervoase, care cauzează pierderea simțului tactil. În asemenea situații, fibrele nervoase nu sunt oxigenate corespunzător și nu primesc nici nutrienții necesari – această situație poartă denumirea de neuropatie periferică diabetică. Dacă ai asemenea simptome la nivelul mâinilor, dar și la nivelul picioarelor, ar trebui să mergi la un control medical pentru că sunt semne ce apar în faza incipientă a diabetului de tip 2.

Alte simptome care pot apărea în același timp sunt:

  • Amețeli
  • Schimbări la nivelul procesului de digestie
  • Vindecarea greoaie a rănilor de la nivelul pielii
  • Vedere încețoșată
  • Foame permanentă
  • Oboseală cronică
  • Alterarea funcțiilor sexuale

Degetul în resort

Numit și tenosinovită stenozantă, degetul în resort este o afecțiune în care unul dintre degete simte că se blochează sau se prinde atunci când încerci să-l îndoi. Afecțiunea provoacă durere și rigiditate la degetele afectate. Degetul în resort afectează cel mai adesea degetul inelar și degetul mare, dar poate afecta și alte degete. Degetul în resort este cauzat de inflamația în teacă din jurul tendonului degetului.

Afecțiunea se poate dezvolta după utilizarea forțată a mâinii, dar cauza exactă este necunoscută. Persoanele cu diabet zaharat și artrită reumatoidă prezintă un risc mai mare de a dezvolta degetul în resort. Există opțiuni de tratamente nechirurgicale, inclusiv odihnă, atele, exerciții speciale, medicamente pentru durere și injecții cu steroizi.  

Boala Dupuytren - degete trase spre palmă

Există un strat de țesut care se află între pielea și mușchii palmelor și degetelor tale. Acest țesut se numește fascia. Boala Dupuytren determină îngroșarea și strângerea fasciei. Acest lucru face ca degetele să fie trase spre palmă în ceea ce se numește contractura Dupuytren.

Cauza bolii Dupuytren este necunoscută și nu există dovezi că aceasta este legată de leziuni ale mâinilor, mișcări repetitive sau suprasolicitare. Dacă contractura limitează funcția mâinii, un specialist poate efectua o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta țesutul afectat.  

Probleme la ficat - pete de culoare roșie la nivelul palmelor (eritem palmar)

Eritemul palmar este un semn al problemelor la ficat. Apariția petelor roșii pe palme este determinată, de regulă, de ciroză ori de steatoza hepatică (ficat gras). La persoanele care suferă de ciroză sau alte afecțiuni ficatul inflamat suferă perturbări ale funcțiilor legate de circulația sângelui. 

Ficatul joacă un rol central în procesul de coagulare, iar bolile hepatice acute și cronice sunt invariabil asociate cu tulburări de coagulare din cauze multiple: scăderea sintezei factorilor de coagulare și inhibitorilor acesteia, scăderea clearance-ului factorilor activi, defecte cantitative și calitative ale trombocitelor, generând pete și/ sau dilatarea vasele de sânge de la nivelul mâinilor. Alte simptome care pot apărea asociate cu eritemul palmar sunt:

  • Învinețirea rapidă (hematoame și pete  subcutanate)
  • Paloarea pielii și modificarea culorii pleoapelor superioare și inferioare
  • Creștere în greutate
  • Instalarea cearcănelor

Dacă observi o asemenea problemă, mergi de urgență la medic. Renunță la consumul de alcool, la fumat și la consumul oricăror substanțe nerecomandate de medic. O dietă echilibrată, cu un aport limitat de carbohidrați, hidratarea cu apă și ceaiuri hepatice îți vor fi de ajutor.

Sindromul de tunel carpian - disconfort la nivelul încheieturii și degetelor, cu excepția degetului mic

Durerea la nivelul încheieturii și degetelor apare în cazul sindromului de tunel carpian. Această senzație poate fi de intensitate redusă, simtindu-se precum un gâdilat, fie de intensitate maximă, fiind resimțită precum un șoc electric.

Dacă ai aceste probleme, compresele cu gheață te vor ajuta, reducând inflamația și durerea. Diagnosticul sindromului de compresie nervoasă este sugerat de examinarea mâinii și poate fi confirmat prin studii de electromiografie și de conducere nervoasă.

În aceste sindroame, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru ameliorarea presiunii asupra nervului dacă simptomele sunt severe în ciuda altor tratamente sau dacă există o pierdere persistentă a senzațiilor la nivelul mâinii sau a slăbiciunii avansate. Tratamentul poate consta și în fizioterapie și în alte terapii antiinflamatoare susținute.

Boala Buerger - buricele degetelor sunt albastre sau negre

Culoarea închisă a buricelor degetelor indică o trombocită obliterantă, cunoscută și sub denumirea de boala Buerger. Această afecțiune determină apariția cheagurilor de sânge din cauza fluxului redus. Consumul de tutun este adesea asociat cu inflamarea vaselor de sânge și boala Buerger.

Dacă ai o asemenea problemă, apelează de urgență la ajutor de specialitate, Medicul este cel în măsură să îți prescrie un tratament.

Deficit de nutrienți - tremur la nivelul mâinilor

Dacă mâinile îți tremură și sunt și ușor amorțite, este posibil să suferi de un deficit de nutrienți, să fii obosit ori să fii anxios. Dacă este vorba despre un deficit de vitamine, atunci ai carență de vitamina E, vitamina B1, vitamina B6 și vitamina B12. Tremuratul mâinilor poate fi și unul dintre primele simptome ale bolii neurodegenerative Parkinson.

Un set de analize te va ajuta să îți dai seama despre ce este vorba exact. Dacă anxietatea este problema cu care te confrunți, un psiholog te va ajuta să depășești momentul.

Lipsa unor vitamine - pielea uscată a mâinilor 

Pielea uscată a mâinilor și palmele aspre pot trăda un deficit de vitamina D, vitamina A, vitamina B1 (tiamina), vitamina B2 (riboflavina) și vitamina B3 (niacina), dar și de vitamina C care susține colagenul care ajută la vindecarea rănilor, și zinc, necesar pentru regenerarea  pielii.

Poliartrita reumatoidă - îți sunt afectare articulațiile degetelor și ale încheieturilor

Simptomele poliartritei se pot instala la mână, afectând articulațiile degetelor și ale încheieturilor. Boala este o afecțiune autoimună sistemică, așa că dacă constați modificări insidioase la nivelul degetelor cu schimbarea formei acestora, trebuie să mergi la medicul reumatolog. Netratată, boala poate avansa și modificarea articulațiilor să devină ireversibilă.

Majoritatea pacienților vor experimenta:
- durere când își folosesc mâinile
- rigiditate articulară, care poate fi mai pronunțată dimineața
- dificultate în a-și mișca degetele
- prinderea slabă
- umflături și sensibilitate la articulații sau în jurul încheieturii mâinii
- Nodurile lui Heberden

La unii pacienți se pot instala și așa numitele ciocuri - o zonă întărită a osului care se atașează de articulație. De asemenea, capsula din jurul articulației se poate îngroșa și mări.
În poliartrita mâinii, capsulele articulare  mărite și creșterile osoase sunt numite noduri Heberden atunci când apar pe articulațiile din apropierea vârfurilor degetelor. Acestea constau din zone rotunde, dure, umflate care se dezvoltă în jurul articulației.

Nodurile Heberden pot fi ireversibile  și adesea strâmbă degetele. Persoanele care au artrită la nivelul articulațiilor falangelor pot dezvolta, de asemenea, umflături numite nodurile lui Bouchard.
Tratamentul este recomandat de medicul reumatolog și consta în administrarea de antiinflamatoare și kinetoterapie.

Puteți ușura suferința cu:
- comprese calde și reci pentru durere și umflături
- purtarea de mănuși cu atele de pe încheietura mâinii, degetul mare sau degetele pentru sprijin
- înmuierea mâinilor în apă caldă
- exerciții speciale, repetate, de strângere în mână a unui burete sau o minge moale de cauciuc

Artrita psoriazică - umflarea degetelor

Artrita psoriazică poate provoca o umflare dureroasă, asemănătoare crenvurștilor, a degetelor de la mâini dar și de la picioare. Unghiile se subțiază și se vor exfolia puternic și capătă un aspect similar celor afectate de onicomicoză. De asemenea, umflăturile și deformările la nivelul mâinilor se pot instala înainte de a avea alte simptome articulare semnificative. Pot să apară și:
- dureri în punctele în care tendoanele și ligamentele se atașează de oase - în special în partea din spate a călcâiului (tendinita lui Ahile) sau în talpa piciorului (fasciită plantară).
- dureri de spate ca urmare a artritei psoriazice. Spondilita cauzează în principal inflamația articulațiilor dintre vertebrele coloanei vertebrale și ale articulațiilor dintre coloana vertebrală și pelvis (sacroiliită).
- persoanele care au artrită psoriazică dezvoltă uneori și probleme oculare, cum ar fi ochiul roșu (conjunctivită) sau uveită, care pot provoca dureri, înroșirea ochilor și vedere încețoșată. De asemenea, aceste persoane prezintă un risc mai mare de boli cardiovasculare.

Dactilita - umflarea degetelor de la mâini și de la picioare

Examinarea mâinii și a unghiilor poate orienta medicul către o serie de diagnostice. Dactilita, de exemplu, se referă la umflarea degetelor de la mâini și  de la picioare care le poate determina să capete un aspect asemănător crenvurștilor. Dactilita poate fi un simptom al mai multor afecțiuni medicale diferite, inclusiv unele forme de artrită, așa cum am arătat mai sus, dar și de  tuberculoză (TBC) și sifilis.

Mâinile, degetele și chiar amprentele noastre pot vorbi despre anumite patologii! 

O serie de cercetători care au studiat 139 de amprente au descoperit că persoanele cu un model de spirală pe unul sau mai multe degete au mai multe riscuri de a avea tensiune arterială crescută decât persoanele cu arcade sau bucle. 

Cu cât un participant avea mai multe degete cu spirale, cu atât tensiunea arterială era mai mare. Un alt studiu efectuat pe 500 de subiecți a găsit o legătură similară între modelele de amprentă și tensiunea arterială ridicată. Vârfurile degetelor sunt markeri ai problemelor de dezvoltare fetală în anumite stadii ale sarcinii, care pot afecta tensiunea arterială mai târziu în viață.

Și unghiile pot trăda boli incipiente sau instalate. Unele dintre acestea includ boli hepatice (unghiile lui Terry), boli de rinichi (unghiile lui Lindsay), boli pulmonare (cu clavarea unghiilor).  

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Johns Hopkings - Hand Pain and Problems
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/hand-pain-and-problems
MSD Manual - Overview of Hand Disorders
https://www.msdmanuals.com/home/bone,-joint,-and-muscle-disorders/hand-disorders/overview-of-hand-disorders
The British Society for Surgery of the Hand - Hand Disorders
https://www.bssh.ac.uk/patients/conditions/hand_disorders
 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0